TECH By: Rosli Ab Rahman February 2, 2019 @ 1:42pm

Jangan Panggil Semula Atau Jawab Panggilan Antarabangsa Yang Tak Dikenali

Baru-baru ini pengguna Celcom menerima mesej yang menyatakan, terdapat peningkatan dari nombor yang tidak dikenali yang berasal dari Maldives. Nombor ini bermula dengan angka +9607. Tambah Celcom lagi, ia mungin panggilan yang cuba membuat penipuan, jadi adalah lebih baik untuk tidak menjawab atau memanggilnya semula.

 

 

Sebenarnya panggilan ini tidak ubah seperti kes Miss Call Wangiri. Penipuan Wangiri adalah satu cara di mana pemanggil akan membuat panggilan, tetapi dalam satu nada dering sahaja terus diputuskan panggilan.

Ini akan meninggalkan notis Missed Call di telefon penerima. Kebiasannya, panggilan Wangiri ini diuruskan oleh sistem komputer, yang akan membuat beribu panggilan ke nombor berlainan secara rawak.

Buat mereka yang tidak tahu atau menyemak dahulu nombor telefon tadi, pasti akan memanggil semula nombor Miss Call itu. Jika ia suatu penipuan, ia mungkin akan menyambungkan pemanggil ke suatu nombor premium di luar negara, yang mengenakan kadar melampau tinggi kepada pemanggil. Ini dilakukan kerana mereka menerima komisen pada setiap minit panggilan berkadar terlampau itu.

Untuk mengelakkan dari menjadi mangsa penipuan panggilan antarabangsa ini, TheSkop cadangkan anda memasang aplikasi Whoscall atau TrueCaller di telefon pintar anda. Aplikasi ini boleh membantu mengesan nombor yang tidak dikenali, melalui carian di internet serta perkongsian orang ramai. Ia boleh dimuat turun di Apple Appstore dan Google Playstore:

  • Whoscall – Apple Appstore, Google Playstore
  • TrueCaller – Apple Appstore, Google Playstore

Setiap kali panggilan tidak dikenali atau tidak terdapat di dalam buku telefon anda masuk, aplikasi ini akan mengeluarkan pop-up dan memberitahu siapakah pemanggil, itupun jika nombor itu terdapat di dalam pengkalan data mereka.

Selain menggunakan aplikasi tadi, CFM Malaysia mencadangkan tiga tips untuk membantu anda tidak menjadi mangsa penipuan panggilan ini.

View image on Twitter
 
View image on Twitter 
                                                                     

PERTAMA, jika tidak kenal nombor tersebut, jangan panggil semula. Jika ianya panggilan yang penting, pastinya pemanggil tadi akan memanggil anda semula.

KEDUA, jika anda betul-betul mahu memanggil semula, cuba Google dahulu nombor tersebut. Mungkin ada orang lain yang berpengalaman dengan nombor itu, berkongsinya di dunia internet.

KETIGA, jika anda jarang membuat panggilan ke luar negara, anda boleh meminta syarikat telekomunikasi anda untuk menghalang panggilan ke luar negara di talian anda.

Jangan biarkan diri anda, mahupun keluarga dan rakan handai menjadi mangsa penipuan panggilan antarabangsa ini. Beringat sebelum kena, cegah sebelum parah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

TECH Sun, 29 Dec 2019

全球首款电子咖啡正式抵马!主打零尼古丁成分

全球第三大电子品牌「SNOWPLUS」正式在大马推出全新咖啡口味!

TECH Sun, 19 Jan 2020

Cara Memadam Akaun Google Sepenuhnya

Kebanyakkan pengguna di luar sana secara automatiknya perlu mencipta akaun Google bagi melakukan pelbagai perkara. Tidak hanya untuk menghantar dan menerima e-mel, tetapi juga untuk pelbagai urusan lain termasuklah memuat turun aplikasi, menguruskan kata laluan […]

TECH Tue, 21 Aug 2018

You Might Want to Get Familiar with Your Samsung’s Emergency Mode

It’s a good function to use in case of any emergencies.

TECH Thu, 3 Oct 2019

华为推介13款新产品!与HMS共同打造一个全生态系统

Huawei Malaysia推介13款新产品!与Huawei Mobile Service携手打造一个全生态系统。

TECH Tue, 3 Jul 2018

Huawei Dijangka Hadir Dengan Telefon Pintar Gaming Hujung Tahun Ini

Pasaran telefon pintar masa kini semakin berkembang dengan hadirnya model yang memfokuskan kepada permainan mudah alih. Sepertimana Razer dengan Razer Phone, Xiaomi dengan Black Shark dan terbaru, Asus melalui Asus ROG Phone. Tidak mahu ketinggalan, Huawei, […]

TECH Fri, 13 Jul 2018

Xiaomi Mi 8 Explorer Terima Kelulusan TENAA, Bakal Dilancarkan Ke Pasaran Tidak Lama Lagi

Xiaomi Mi 8 telah dilancarkan ke pasaran kira-kira dua bulan yang lepas dan telah terjual lebih dari satu juta unit setakat hari ini. Ini dibantu oleh populariti Xiaomi sebagai pengeluar yang mampu menyediakan peranti dengan spesifikasi terkini […]

TECH Sun, 10 Mar 2019

10 Aplikasi Permainan Menarik Yang Boleh Anda Mainkan Tanpa WiFi

Mungkin anda selalu berada dikawasan luar rangkaian WiFi dan internet, berikut merupakan 15 aplikasi permainan yang boleh anda muat turun.

TECH Thu, 19 Jul 2018

Siri Samsung Galaxy Paling Inovatif Akan Diperkenalkan Tahun Hadapan – WSJ

Sebuah laporan daripada akhbar The Wall Street Journal hari ini mendakwa bahawa Samsung akan memperkenalkan satu lagi siri di bawah jenama Samsung Galaxy iaitu Galaxy X. Siri berkenaan dilaporkan akan tiba di pasaran pada tahun 2019 nanti. […]

TECH Sat, 19 Jan 2019

10 Sebab Anda Perlu Jauhi Facebook Messenger

Jom lihat apa yang Facebook mahukan sebelum anda memuat turun aplikasi Messenger

| Live TV