TECH By: Rosli Ab Rahman February 2, 2019 @ 1:42pm

Jangan Panggil Semula Atau Jawab Panggilan Antarabangsa Yang Tak Dikenali

Baru-baru ini pengguna Celcom menerima mesej yang menyatakan, terdapat peningkatan dari nombor yang tidak dikenali yang berasal dari Maldives. Nombor ini bermula dengan angka +9607. Tambah Celcom lagi, ia mungin panggilan yang cuba membuat penipuan, jadi adalah lebih baik untuk tidak menjawab atau memanggilnya semula.

 

 

Sebenarnya panggilan ini tidak ubah seperti kes Miss Call Wangiri. Penipuan Wangiri adalah satu cara di mana pemanggil akan membuat panggilan, tetapi dalam satu nada dering sahaja terus diputuskan panggilan.

Ini akan meninggalkan notis Missed Call di telefon penerima. Kebiasannya, panggilan Wangiri ini diuruskan oleh sistem komputer, yang akan membuat beribu panggilan ke nombor berlainan secara rawak.

Buat mereka yang tidak tahu atau menyemak dahulu nombor telefon tadi, pasti akan memanggil semula nombor Miss Call itu. Jika ia suatu penipuan, ia mungkin akan menyambungkan pemanggil ke suatu nombor premium di luar negara, yang mengenakan kadar melampau tinggi kepada pemanggil. Ini dilakukan kerana mereka menerima komisen pada setiap minit panggilan berkadar terlampau itu.

Untuk mengelakkan dari menjadi mangsa penipuan panggilan antarabangsa ini, TheSkop cadangkan anda memasang aplikasi Whoscall atau TrueCaller di telefon pintar anda. Aplikasi ini boleh membantu mengesan nombor yang tidak dikenali, melalui carian di internet serta perkongsian orang ramai. Ia boleh dimuat turun di Apple Appstore dan Google Playstore:

  • Whoscall – Apple Appstore, Google Playstore
  • TrueCaller – Apple Appstore, Google Playstore

Setiap kali panggilan tidak dikenali atau tidak terdapat di dalam buku telefon anda masuk, aplikasi ini akan mengeluarkan pop-up dan memberitahu siapakah pemanggil, itupun jika nombor itu terdapat di dalam pengkalan data mereka.

Selain menggunakan aplikasi tadi, CFM Malaysia mencadangkan tiga tips untuk membantu anda tidak menjadi mangsa penipuan panggilan ini.

View image on Twitter
 
View image on Twitter 
                                                                     

PERTAMA, jika tidak kenal nombor tersebut, jangan panggil semula. Jika ianya panggilan yang penting, pastinya pemanggil tadi akan memanggil anda semula.

KEDUA, jika anda betul-betul mahu memanggil semula, cuba Google dahulu nombor tersebut. Mungkin ada orang lain yang berpengalaman dengan nombor itu, berkongsinya di dunia internet.

KETIGA, jika anda jarang membuat panggilan ke luar negara, anda boleh meminta syarikat telekomunikasi anda untuk menghalang panggilan ke luar negara di talian anda.

Jangan biarkan diri anda, mahupun keluarga dan rakan handai menjadi mangsa penipuan panggilan antarabangsa ini. Beringat sebelum kena, cegah sebelum parah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 28 Nov 2018

5 Pelayar Internet Terbaik Bagi Peranti Mudah Alih 2018

Ini antara Browser atau pelayar internet yang pantas dan lancar untuk peranti mudah.

Automobile Mon, 11 Jun 2018

快开Jeep Wrangler逃离侏㑩纪世界!25年前电影场景经典重现

不说你可能不知道,距离《侏㑩纪公园》电影第一集1993年上映至今,已是25年的漫长岁月;如今随着电影最新系列作《侏㑩纪世界:殒落国度》上市,最让影迷们玩味的,似乎还是第一集那为暴龙追击的惊险桥段。

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Thu, 20 Sep 2018

Cara Sembunyikan Foto Dan Video Pada Kiriman Whatsapp

Kami kongsikan cara mudah untuk menyembunyikan gambar dan video daripada aplikasi Whatsapp.

TECH Thu, 2 Aug 2018

Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba sekiranya penerimaan isyarat adalah lemah.

TECH Tue, 29 Oct 2019

Hanya Kerana Media Sosial, ‘Terkantoi’ Dengan Majikan

Dah Tak Selamat Kutuk Bos Belakang-Belakang

TECH Wed, 31 Jul 2019

谷歌不客气了!新手机可「隔空操作」

Google今年采取不同的策略,不仅承认开发下一代Pixel 4系列,并且逐步公开新机亮点;日前Google在官方部落格展示,Pixel 4具备手势操作与脸部辨识两大功能。

TECH Tue, 26 Feb 2019

密集恐惧症发作! Nokia秀出五镜头旗舰机

当苹果、三星等大厂还聚焦在三镜头上的时候,HMD Global于今年的MWC上率先端出了配有五镜头的新旗舰手机Nokia 9 PureView。

TECH Mon, 19 Aug 2019

Jangan Panik Bila Disk Write Protected Pada Thumbdrive !

Jangan panik ada caranya , kenalah baca dan ikuti langkah di atas

TECH Mon, 17 Dec 2018

「年度最弱密码」这里边有你的吗?

「123456」和「password」连续第5年成为最差密码!到底还有哪些“成功”登榜呢?

| Live TV