TECH By: SGMS Putri May 7, 2018 @ 2:52am

Jenis-Jenis Skrin Telefon Pintar Dan Kelebihan Mereka

Di zaman teknologi yang penuh dengan peranti canggih, pelbagai jenis telefon pintar dikeluarkan oleh pengeluar telefon pintar seolah-olah berlumba-lumba untuk menjadi pengeluar peranti pintar yang terbaik di antara semua.

Sebahagian daripada kita mungkin tidak mengambil berat tentang jenis paparan skrin yang digunakan oleh sesebuah peranti ketika mahu membeli telefon pintar baharu. Namun ada juga yang turut mengambil jenis paparan skrin sebagai salah satu faktor dalam memilih peranti yang mahu dibeli.

Tahukah anda pada zaman sekarang terdapat beberapa jenis skrin yang dipasang pada telefon pintar? Dan semestinya setiap jenis skrin tersebut mempunyai kelebihan dan ciri istimewa tersendiri. Maka di sini kami akan rumuskan serba sedikit berkenaan jenis-jenis skrin ini serta kelebihan yang mereka miliki.

1.LCD

LCD atau liquid crystal display merupakan salah satu jenis skrin yang paling banyak digunakan pada paparan perantielektronik, antaranya televisyen, komputer dan telefon pintar. Sesuai dengan namanya, skrin LCD ini mengandungi matriks kristal cecair. Kelebihan skrin LCD ini adalah ia agak murah akan tetapi ia menggunakan lebih banyak kuasa bateri untuk berfungsi.

Skrin LCD ini sebenarnya terdapat beberapa jenis berbeza namun dua jenis LCD yang sering digunakan pada telefon pintar ialah TFT LCD serta IPS LCD. TFT LCD (Thin-Film-Transistor) memaparkan imej yang lebih tajam namun mempunyai sudut pandang yang agak kecil berbanding IPS. Untuk penglihatan skrin yang paling baik, anda perlu melihat TFT LCD ini melalui pandangan lurus ke arah skrin. Namun kelebihan lain TFT LCD ini ialah ia berharga lebih murah daripada IPS LCD. Peranti yang menggunakan skrin jenis ini biasanya adalah dalam kelas kemasukan. Samsung Galaxy Grand Prime antara peranti yang pernah menggunakan skrin TFT LCD.

Bagi IPS LCD (In-Place Switching) pula, peranti yang menggunakan skrin jenis ini selalunya akan lebih mahal berbanding peranti TFT LCD dan biasanya digunapakai pada peranti kelas pertengahan dan perdana. Ini kerana paparan skrin jenis in mempunyai sudut pandang yang lebih luas disamping akan kelihatan lebih jelas pada suasana terang dengan kualiti warna yang lebih baik. Penggunaan bateri juga lebih sedikit pada skrin jenis ini. Antara peranti yang menggunakan skrin IPS LCD ini ialah Apple iPhone 8 Plus.

2. OLED

 

Skrin organic light-emitting diode merupakan lapisan bahan organik berasaskan karbon yang diapit oleh lapisan anod dan katod. Kecerahan dan warna yang dipaparkan berbeza-beza mengikut jumlah nadi elektrik yang berhubung. Skrin OLED lebih baik berbanding LCD dari segi penghasilan warna, tindak balasnya yang pantas, sudut pandang yang lebih luas serta penggunaan kuasa yang lebih baik. Namun selepas kehadiran teknologi AMOLED dan S-AMOLED pengeluar telefon pintar kurang menggunakan skrin jenis ini. Peranti yang pernah menggunakan skrin OLED ini antaranya ialah LG V30.

3. AMOLED

AMOLED atau Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode adalah jenis skrin yang mempunyai kualiti yang sedikit lebih baik berbanding OLED. Boleh dikatakan bahawa AMOLED merupakan gabungan antara TFT LCD dengan OLED kerana ia memiliki imej yang sangat tajam dan penggunaan bateri yang sangat baik serta mempunyai tindakbalas yang sangat pantas. Skrin AMOLED kini semakin mendapat tempat dalam industri telefon pintar dan antara telefon pintar keluaran terbaru yang menggunakan skrin AMOLED ialah Huawei P20 Pro.

4. Super AMOLED

Skrin Super AMOLED ini pada dasarnya adalah penambahbaikkan kepada skrin jenis AMOLED sahaja. Skrin jenis ini akan menawarkan 20% paparan yang lebih cerah serta 20% penggunaan kuasa yang lebih baik berbanding skrin AMOLED. Ciri ini menyebabkan Super AMOLED atau S-AMOLED ini amat sesuai untuk pengguna yang sering menggunakan telefon pintar di luar rumah atau kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari. Samsung J2 Duo dan iPhone X antara peranti yang menggunakan skrin jenis ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 17 Dec 2018

「年度最弱密码」这里边有你的吗?

「123456」和「password」连续第5年成为最差密码!到底还有哪些“成功”登榜呢?

TECH Wed, 28 Feb 2018

Apple Inc Rancang Tamat Keluaran iPhone X

Apple bakal  menghentikan pengeluaran iPhone X memandangkan penjualan peranti itu tidak melonjakkan graf penjualan telefon pintarnya.

TECH Thu, 28 Jun 2018

Apple vs. Samsung Dispute Finally Settled

It was a lengthy battle between the two giants. See who won.

TECH Wed, 24 Jul 2019

Muat Turun Aplikasi di App Store Hingga 200MB

Untungnya buat pengguna Apple kan?

TECH Thu, 23 Jan 2020

3 Aplikasi Alternatif Kepada Whatsapp

Jangan bergantung pada yang satu ye

TECH Sat, 18 May 2019

Muslim Pro Malaysia Aplikasi Popular di bulan Ramadan ini

Kecanggihan teknologi mudah alih itu boleh dimanfaatkan pengguna dalam melakukan ibadah.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi […]

Automobile Tue, 27 Nov 2018

Sunway Pyramid’s New Parking System Doesn’t Use Tickets Anymore

You don’t have to use Sunway Pals or Touch n’ Go cards either!

TECH Mon, 2 Sep 2019

Nak Tahu Siapa Nama Pengirim Dan Previu Whatsapp Pada Lock Screen

ini diantara cara-caranya . Selamat mencuba

TECH Tue, 3 Jul 2018

Google Dituduh Membenarkan Pihak Ketiga Membaca Kandungan Gmail Pengguna

Wall Street Journal hari ini mendedahkan tentang kegiatan Google melalui Gmail yang memberikan akses kepada pihak ketiga bagi mengetahui isi kandungan yang terdapat di dalam e-mel pengguna. Pihak ketiga ini kemudian akan cuba menawarkan produk […]

| Live TV