TECH By: SGMS Putri May 7, 2018 @ 2:52am

Jenis-Jenis Skrin Telefon Pintar Dan Kelebihan Mereka

Di zaman teknologi yang penuh dengan peranti canggih, pelbagai jenis telefon pintar dikeluarkan oleh pengeluar telefon pintar seolah-olah berlumba-lumba untuk menjadi pengeluar peranti pintar yang terbaik di antara semua.

Sebahagian daripada kita mungkin tidak mengambil berat tentang jenis paparan skrin yang digunakan oleh sesebuah peranti ketika mahu membeli telefon pintar baharu. Namun ada juga yang turut mengambil jenis paparan skrin sebagai salah satu faktor dalam memilih peranti yang mahu dibeli.

Tahukah anda pada zaman sekarang terdapat beberapa jenis skrin yang dipasang pada telefon pintar? Dan semestinya setiap jenis skrin tersebut mempunyai kelebihan dan ciri istimewa tersendiri. Maka di sini kami akan rumuskan serba sedikit berkenaan jenis-jenis skrin ini serta kelebihan yang mereka miliki.

1.LCD

LCD atau liquid crystal display merupakan salah satu jenis skrin yang paling banyak digunakan pada paparan perantielektronik, antaranya televisyen, komputer dan telefon pintar. Sesuai dengan namanya, skrin LCD ini mengandungi matriks kristal cecair. Kelebihan skrin LCD ini adalah ia agak murah akan tetapi ia menggunakan lebih banyak kuasa bateri untuk berfungsi.

Skrin LCD ini sebenarnya terdapat beberapa jenis berbeza namun dua jenis LCD yang sering digunakan pada telefon pintar ialah TFT LCD serta IPS LCD. TFT LCD (Thin-Film-Transistor) memaparkan imej yang lebih tajam namun mempunyai sudut pandang yang agak kecil berbanding IPS. Untuk penglihatan skrin yang paling baik, anda perlu melihat TFT LCD ini melalui pandangan lurus ke arah skrin. Namun kelebihan lain TFT LCD ini ialah ia berharga lebih murah daripada IPS LCD. Peranti yang menggunakan skrin jenis ini biasanya adalah dalam kelas kemasukan. Samsung Galaxy Grand Prime antara peranti yang pernah menggunakan skrin TFT LCD.

Bagi IPS LCD (In-Place Switching) pula, peranti yang menggunakan skrin jenis ini selalunya akan lebih mahal berbanding peranti TFT LCD dan biasanya digunapakai pada peranti kelas pertengahan dan perdana. Ini kerana paparan skrin jenis in mempunyai sudut pandang yang lebih luas disamping akan kelihatan lebih jelas pada suasana terang dengan kualiti warna yang lebih baik. Penggunaan bateri juga lebih sedikit pada skrin jenis ini. Antara peranti yang menggunakan skrin IPS LCD ini ialah Apple iPhone 8 Plus.

2. OLED

 

Skrin organic light-emitting diode merupakan lapisan bahan organik berasaskan karbon yang diapit oleh lapisan anod dan katod. Kecerahan dan warna yang dipaparkan berbeza-beza mengikut jumlah nadi elektrik yang berhubung. Skrin OLED lebih baik berbanding LCD dari segi penghasilan warna, tindak balasnya yang pantas, sudut pandang yang lebih luas serta penggunaan kuasa yang lebih baik. Namun selepas kehadiran teknologi AMOLED dan S-AMOLED pengeluar telefon pintar kurang menggunakan skrin jenis ini. Peranti yang pernah menggunakan skrin OLED ini antaranya ialah LG V30.

3. AMOLED

AMOLED atau Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode adalah jenis skrin yang mempunyai kualiti yang sedikit lebih baik berbanding OLED. Boleh dikatakan bahawa AMOLED merupakan gabungan antara TFT LCD dengan OLED kerana ia memiliki imej yang sangat tajam dan penggunaan bateri yang sangat baik serta mempunyai tindakbalas yang sangat pantas. Skrin AMOLED kini semakin mendapat tempat dalam industri telefon pintar dan antara telefon pintar keluaran terbaru yang menggunakan skrin AMOLED ialah Huawei P20 Pro.

4. Super AMOLED

Skrin Super AMOLED ini pada dasarnya adalah penambahbaikkan kepada skrin jenis AMOLED sahaja. Skrin jenis ini akan menawarkan 20% paparan yang lebih cerah serta 20% penggunaan kuasa yang lebih baik berbanding skrin AMOLED. Ciri ini menyebabkan Super AMOLED atau S-AMOLED ini amat sesuai untuk pengguna yang sering menggunakan telefon pintar di luar rumah atau kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari. Samsung J2 Duo dan iPhone X antara peranti yang menggunakan skrin jenis ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 21 Mar 2018

Buka “Website” Yang Disekat Tanpa Sebarang Aplikasi

Bukan sahaja dapat membuka laman sesawang yang disekat, malah aktiviti anda juga tidak dapat dikesan.

TECH Thu, 17 Oct 2019

Anda Yang B40 Bakal Terima Dekoder Percuma Dari Kerajaan

pemantauan dari semasa ke semasa akan dibuat untuk penjualan dekoder tanpa lesen

Automobile Tue, 24 Dec 2019
TECH Mon, 23 Jul 2018

Institusi Kesihatan Singapura Diserang Dalam Sejarah Serangan Siber Paling Buruk Untuk Republik Tersebut

Singapura sebuah negara jiran di selatan Malaysia baru-baru ini telah mengalami serangan siber terbesar dalam sejarahnya. Mengikut laporan media tempatan, sebanyak 1.5 juta data pesakit mereka telah dicuri termasuk PerdanaMenteri mereka, Lee Hsien Loong. Serangan siber yang menyasarkan SingHealth, […]

TECH Thu, 21 Jun 2018

Boleh tonton TV, Youtube Bakal Tergugat Dengan Instagram?

IGTV umpama televisyen. Video akan dimainkan secara automatik apabila anda membuka aplikasi berkenaan, selain setiap rakan atau profil yang anda ikuti adalah seumpama saluran televisyen.

TECH Sat, 28 Jul 2018

PUBG Dan Fortnite Dilaporkan Bakal Terima Persaingan Baru

Sebut sahaja permainan video jenis battle royale, pastinya permainan PlayerUnknown’s Battlegrounds(PUBG) dan Fortnite yang akan terlintas di fikiran kita terlebih dahulu. Jika untuk platform mudah alih, mungkin Free Fire dan Rules of Survival termasuk dalam […]

TECH Thu, 26 Dec 2019

Maut Dipercayai Terkena Renjatan Eletrik Dari Kabel Pengecas Telefonnya

Disyorkan jauhkan tempat mengecas telefon dengan tempat tidur

TECH Sat, 31 Aug 2019

3 “External Hard Disk” Terbaik Mampu Milik Dipasaran

3 “External Hard disk” bersaiz sederhana yang boleh dipertimbangkan

TECH Sat, 27 Apr 2019

Bukan Salah Kamera, Ini Cara ‘Pose’ Yang Betul

Bergambar juga ada ‘petua’ dan tips yang perlu kita ketahui. Ketahui tips berikut disini.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

| Live TV