TECH By: SGMS Putri July 4, 2018 @ 2:42pm

Jurutera Sekuriti Google Kongsi 5 Tips Asas Gunakan Chrome

Justin Schuh merupakan seorang jurutera dari Google yang mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang sekuriti.

Sebelum diambil bekerja di Google, beliau telah berkhidmat dibeberapa buah syarikat serta agensi ternama seperti IBM, National Security Agency dan juga US Marine Corps.

Sebagai salah seorang ketua teknologi yang bertanggungjawab menguruskan pelayar Chrome, Schuh sudah arif dengan selok belok keselamatan platform internet berkenaan.

Pada satu temubual bersama laman Business Insider, beliau telah berkongsi 5 tips asas bagi pengguna untuk melayari Chrome dengan lebih selamat.

1. Hindari dari menggunakan komputer awam

Schuh menasihati supaya pengguna tidak melakukan aktiviti peribadi menggunakan komputer awam seperti di perpustakaan, siber kafe dan lain-lain tempat awam. Hal ini kerana, dikhuatiri ada pihak tidak bertanggungjawab boleh mendapatkan maklumat sensitif ketika anda melayari internet.

2. Gunakan kata laluan yang berasingan bagi setiap akaun atau perkhidmatan

Diakui bahawa mengingati kata laluan merupakan perkara yang sukar bagi kita pengguna. Lebih-lebih lagi jika kita mempunyai banyak akaun sosial media mahupun perkhidmatan dalam talian yang lain.

Mungkin anda boleh gunakan Password Manager untuk menghasilkan serta mengingati kata laluan anda.

3. Gunakan pengesahan dwi faktor ketika untuk log masuk media sosial ataupun perkhidmatan dalam talian

Ciri pengesahan dwi faktor sudah ditawarkan pelbagai platform internet dan kita sebagai pengguna disarankan supaya menggunakannya keselamatan maklumat sentiasa terjamin.

4. Fikir dua kali, tiga kali, berkali-kali sebelum pasang plug-in pada pelayar Chrome

Dari tahun ke tahun, banyak pembangun dari pihak ketiga mencipta plug in untuk digunakan pada pelayar Chrome. Namun, tak semua plug in itu bersifat membantu malah ada yang berniat jahat untuk mencuri maklumat pengguna. Pastikan kesahihan plugin tersebut sebelum memasangnya pada Chrome.

5. Kemaskini pelayar Chrome

Para pembangun pelayar Chrome sentiasa berusaha membawakan naiktaraf keselamatan pada platform berkenaan. Oleh kerana itu, kita perlu memastikan pelayar Chrome dikemaskini setiap kali naik taraf perisian baharu ditawarkan.

Begitulah serba sedikit perkongsian yang diberikan oleh Justin Schuh. Jadi selepas ini bolehlah anda ikuti tips-tips asas ini supaya pelayaran diinternet menggunakan Chrome menjadi lebih terkawal dan pada suasana yang lebih selamat.

Sumber: Business Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 14 Aug 2018

“Setting” Untuk Prestasi Terbaik Pada Windows 10

Cara memastikan laptop atau komputer anda dalam keadaan baik.Ternyata mudah dan senang.

TECH Thu, 2 Aug 2018

脸书不再滑很久 「新工具」帮你管控时间

担心自己或孩子在社群媒体花太多时间吗?

TECH Mon, 18 Mar 2019

三个月内1.5亿访次流失!Tumblr禁止色情内容后大家都走光了

Tumblr自去年12月宣布禁止色情内容,访次从5.21 亿掉到了3.69 亿,超过了1.5 亿的惊人数目!

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia

Featured Wed, 1 Dec 2021

Robot Hidup Pertama Di Dunia Kini Boleh Membiak

Saintis Amerika Syarikat yang sebelum ini telah pertama kalinya mencipta robot hidup dipanggil Xenobots memberitahu, robot itu kini boleh membiak. Pembiakkannya dikatakan tidak sama seperti cara pembiakan tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang kita biasa lihat. Xenebots

TECH Thu, 1 Mar 2018

Virtual River & Oranges Built By Malaysians For All Couples

If you are planning to look for the perfect soulmate during Chap Goh Mei and want to save the hassle of going to the temple full of people, why not try out the new virtual orange picking app by Wowwwz?

TECH Mon, 25 Jun 2018

Kongsi WiFi iPhone Tanpa Mendedahkan Kata Laluannya

Perkara ini sudah biasa kepada pengguna Android, namun kepada pengguna iPhone dengan iOS 11 dan terkini ianya mungkin jarang diketahui. Berikut kami kongsikan cara untuk anda kongsikan sambungan WiFi menggunakan peranti Apple tanpa memerlukan kata laluan. Caranya

TECH Tue, 12 Nov 2019

Bagaimana Microsoft Jepun Naikkan Produktiviti Syarikat?

Nak tahu best ke tak cuba praktik Kerja Empat Hari Tapi Bayar Gaji Lima Hari

TECH Sat, 30 Jun 2018

| Live TV