TECH By: SGMS Putri July 16, 2018 @ 12:40pm

Kajian Mendapati Peranti Android Lebih Bermasalah Daripada iOS

Topik mengenai Android dan iOS merupakan satu perkara yang sering diperdebatkan. Tidak kiralah dari segi kehebatan sistem operasi hinggalah kepada prestasi perkakasan. Masing-masing mempunyai kelebihan serta kekurangan yang tersendiri.

Namun berdasarkan satu kajian yang telah dilakukan sepanjang suku pertama tahun 2018, mendapati peranti Android mempunyai tahap masalah lebih tinggi berbanding pesaingnya, iOS.

Menurut laporan State of Mobile Device Repair & Security yang dikeluarkan oleh Blancco, sebuah syarikat sekuriti data, telefon pintar Samsung mempunyai kadar masalah keseluruhan tertinggi berbanding pengeluar lain dengan peratusan sebanyak 27.4%. Tempat kedua dan ketiga pula dihuni oleh Xiaomi dan Motorola dengan peratusan 14% dan 9.5%.

Laporan turut menyatakan prestasi keseluruhan Android adalah masalah terbesar dituruti dengan kamera, mikrofon serta pengecasan bateri.

Bagi iOS pula, iPhone 6 diletakkan sebagai model paling bermasalah diantara model-model iPhone yang lain. Faktor penyumbang kepada masalah iPhone 6 adalah disebabkan isu bateri serta kemaskini iOS 10.2.1 pada awal 2017 yang menimbulkan reaksi negatif dalam kalangan pengguna.

Masalah yang kerap melanda peranti iOS pula ialah fungsi Bluetooth dan kemudiannya Wi-Fi, set kepala serta data mudah alih.

Kajian juga mengenalpasti 50% pengguna Android masih menjalankan Android Nougat pada peranti. Ia mungkin disebabkan pengguna masih menggunakan telefon pintar versi lama atau pengeluar yang tidak menawarkan kemaskini naik taraf kepada peranti.

Berbeza pula dengan iOS yang mana 74.3% pengguna sudah beralih kepada iOS 11 manakala 17.7% masih menjalankan iOS 10.

Maklumat tambahan lain, Blancco menjangkakan jumlah peranti second hand dan refurbished dipasaran mungkin meningkat berbanding peranti baru. Hal ini boleh dilihat dengan peningkatan sebanyak 13% sepanjang tahun 2017 dan ia berterusan dari tahun ke tahun.

Sumber: Blancco

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 4 Sep 2018

IG版面泄露你的隐藏性格!使用「这种色调」忧郁指数最高

IG时代不光是照片要好看,连版面也要干净整洁,你的版面是哪种呢?其实你选择的色调,能够看出隐藏的性格。

TECH Sun, 13 May 2018

Cara Untuk “download” Video Daripada Facebook menggunakan iPhone

Kaedah yang boleh digunakan oleh pengguna iPhone untuk memuat turun sebarang Video pada Aplikasi Facebook.

TECH Tue, 6 Nov 2018

Komputer Yang Sesuai Untuk Graphic Design

Graphic design menggunakan berbagai macam software dan bervariasi pula kegunaannya, ada yang digunakan untuk edit gambar, render video atau editing, dsb.

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

TECH Mon, 13 May 2019

全球暖化有解?吃这食物可救地球

全球暖化有解?专家:吃「油炸食物」可帮地球降温~

TECH Thu, 15 Nov 2018

Bateri Telefon Pintar Kamu Tak Tahan Lama, Salah Siapa?

Korang boleh mula cas handphone apabila beteri berada diparas 15 hingga 35 peratus okay?

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

TECH Tue, 10 Dec 2019

Selamat Guna Telefon Bimbit Ketika Ribut Petir

Tahukah anda bahawa penggunaan telefon bimbit ketika ribut petir sebenarnya selamat jika dibandingkan dengan penggunaan telefon yang disambung dengan kabel telefon dalam sesebuah bangunan. Ini kerana telefon yang disambung dengan kabel telefon mampu bertindak sebagai konduktor cas elektrik serta memungkinkannya disambar […]

TECH Wed, 3 Oct 2018

讽刺插画告诉你现代人手机成瘾的情况有多严重

没wifi、FB像失去生活重心,现代人手机成瘾的症状有多严重?

TECH Sat, 11 Aug 2018

Cara Menghapus Aplikasi Bawaan di Android Tanpa Root

Jika smartphone Anda termasuk yang memiliki banyak bloatware dan ingin menghilangkannya

| Live TV