TECH By: SGMS Putri July 16, 2018 @ 12:40pm

Kajian Mendapati Peranti Android Lebih Bermasalah Daripada iOS

Topik mengenai Android dan iOS merupakan satu perkara yang sering diperdebatkan. Tidak kiralah dari segi kehebatan sistem operasi hinggalah kepada prestasi perkakasan. Masing-masing mempunyai kelebihan serta kekurangan yang tersendiri.

Namun berdasarkan satu kajian yang telah dilakukan sepanjang suku pertama tahun 2018, mendapati peranti Android mempunyai tahap masalah lebih tinggi berbanding pesaingnya, iOS.

Menurut laporan State of Mobile Device Repair & Security yang dikeluarkan oleh Blancco, sebuah syarikat sekuriti data, telefon pintar Samsung mempunyai kadar masalah keseluruhan tertinggi berbanding pengeluar lain dengan peratusan sebanyak 27.4%. Tempat kedua dan ketiga pula dihuni oleh Xiaomi dan Motorola dengan peratusan 14% dan 9.5%.

Laporan turut menyatakan prestasi keseluruhan Android adalah masalah terbesar dituruti dengan kamera, mikrofon serta pengecasan bateri.

Bagi iOS pula, iPhone 6 diletakkan sebagai model paling bermasalah diantara model-model iPhone yang lain. Faktor penyumbang kepada masalah iPhone 6 adalah disebabkan isu bateri serta kemaskini iOS 10.2.1 pada awal 2017 yang menimbulkan reaksi negatif dalam kalangan pengguna.

Masalah yang kerap melanda peranti iOS pula ialah fungsi Bluetooth dan kemudiannya Wi-Fi, set kepala serta data mudah alih.

Kajian juga mengenalpasti 50% pengguna Android masih menjalankan Android Nougat pada peranti. Ia mungkin disebabkan pengguna masih menggunakan telefon pintar versi lama atau pengeluar yang tidak menawarkan kemaskini naik taraf kepada peranti.

Berbeza pula dengan iOS yang mana 74.3% pengguna sudah beralih kepada iOS 11 manakala 17.7% masih menjalankan iOS 10.

Maklumat tambahan lain, Blancco menjangkakan jumlah peranti second hand dan refurbished dipasaran mungkin meningkat berbanding peranti baru. Hal ini boleh dilihat dengan peningkatan sebanyak 13% sepanjang tahun 2017 dan ia berterusan dari tahun ke tahun.

Sumber: Blancco

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 18 Sep 2019

Jika Telefon Pintar Masuk Air Cuba Cara Ini

JIka boleh elak memang bagus tetapi kalau terjadi ini antara caranya ye

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

TECH Sat, 14 Jul 2018

Akaun-Akaun Terkenal Twitter Hilang Ramai Pengikut Di Laman Sosial Tersebut

Sebelum ini, Twitter telah mengumumkan bahawa mereka terpaksa menutup lebih daripada 70 juta akaun palsu bagi menjaga keselamatan dan mengekalkan keselesaan pengguna mereka. Mereka terpaksa menanggung kerugian sehingga RM 12.45 billion akibat daripada tindakan itu.

TECH Thu, 25 Jan 2018

IPHONE X MIGHT BE DISCONTINUED, LAZADA RETAILERS GIVE MASSIVE DISCOUNTS

The sales for the pricey iPhone X hasn’t been what the Apple people expected. Worst of all, they might be discontinued sometime this year! Now, Lazada retailers are

TECH Wed, 25 Jul 2018

Tips Jimat Ruang Pada Gajet

Cara-cara untuk menjimatkan ruang pada smartphone atau gadget anda.

TECH Wed, 12 Sep 2018

史上最酷的球鞋诞生!让你走路自带动画的Shiftwear

热衷于收集球鞋的人绝对不能错过这双!来自纽约的创业团队—ShiftWear 开发出一款号称史上最酷的球鞋,鞋面两方搭载「电子墨面板」,透过操作专属APP,不仅能轻松更换鞋身的图案设计,还能放上一段动画。

TECH Fri, 13 Jul 2018

Honor Rasmikan Portal E-Dagang Di Malaysia, Hadir Dengan Promosi ‘7uly Madness Offers’

Honor akhirnya telah merasmikan satu portal e-dagang mereka di negara ini yang juga akan digunakan sebagai hab informasi kepada pengguna mereka pada 12 Julai yang lepas. Sehubungan dengan pelancaran tersebut, Honor telah mengumumkan bahawa mereka

TECH Sun, 20 Jan 2019

Modem 4G Rumah Terbaik Mampu Milik

Berikut kami kongsikan 2 jenis modem 4g versi rumah yang berkuasa tinggi dan mampu milik.

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Now You Can Play Subway Surfers in Snapchat Real-Time!

Subway Surfers takes a leap forward to the next train; SnapChat.

Events Fri, 1 Nov 2019

Samsung Galaxy Note 10; The Phone That Captures Moments, Not Photos

Don’t leave home without it! Galaxy Note10|10+ is that phone!

| Live TV