TECH By: SGMS Putri July 16, 2018 @ 12:40pm

Kajian Mendapati Peranti Android Lebih Bermasalah Daripada iOS

Topik mengenai Android dan iOS merupakan satu perkara yang sering diperdebatkan. Tidak kiralah dari segi kehebatan sistem operasi hinggalah kepada prestasi perkakasan. Masing-masing mempunyai kelebihan serta kekurangan yang tersendiri.

Namun berdasarkan satu kajian yang telah dilakukan sepanjang suku pertama tahun 2018, mendapati peranti Android mempunyai tahap masalah lebih tinggi berbanding pesaingnya, iOS.

Menurut laporan State of Mobile Device Repair & Security yang dikeluarkan oleh Blancco, sebuah syarikat sekuriti data, telefon pintar Samsung mempunyai kadar masalah keseluruhan tertinggi berbanding pengeluar lain dengan peratusan sebanyak 27.4%. Tempat kedua dan ketiga pula dihuni oleh Xiaomi dan Motorola dengan peratusan 14% dan 9.5%.

Laporan turut menyatakan prestasi keseluruhan Android adalah masalah terbesar dituruti dengan kamera, mikrofon serta pengecasan bateri.

Bagi iOS pula, iPhone 6 diletakkan sebagai model paling bermasalah diantara model-model iPhone yang lain. Faktor penyumbang kepada masalah iPhone 6 adalah disebabkan isu bateri serta kemaskini iOS 10.2.1 pada awal 2017 yang menimbulkan reaksi negatif dalam kalangan pengguna.

Masalah yang kerap melanda peranti iOS pula ialah fungsi Bluetooth dan kemudiannya Wi-Fi, set kepala serta data mudah alih.

Kajian juga mengenalpasti 50% pengguna Android masih menjalankan Android Nougat pada peranti. Ia mungkin disebabkan pengguna masih menggunakan telefon pintar versi lama atau pengeluar yang tidak menawarkan kemaskini naik taraf kepada peranti.

Berbeza pula dengan iOS yang mana 74.3% pengguna sudah beralih kepada iOS 11 manakala 17.7% masih menjalankan iOS 10.

Maklumat tambahan lain, Blancco menjangkakan jumlah peranti second hand dan refurbished dipasaran mungkin meningkat berbanding peranti baru. Hal ini boleh dilihat dengan peningkatan sebanyak 13% sepanjang tahun 2017 dan ia berterusan dari tahun ke tahun.

Sumber: Blancco

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 28 Jul 2018

Xiaomi Hilang Status Sebagai Jenama Telefon Pintar Paling Popular Di India Kepada Samsung

Xiaomi sebelum ini menjadi peranti paling popular di India sejak enam bulan yang lalu, dan sebahagian besar dari tempoh itu mereka diekori rapat oleh Samsung di tempat kedua. Namun, perkara itu nampaknya telah berubah apabila Samsung dilaporkan […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

BERITA Sambungan USB Type-C Tunggal Untuk Peranti VR Generasi Akan Datang

Sambungan USB ke peranti set kepala realiti maya(VR) yang ada pada hari ini agak menjengkelkan kerana mempunyai lebih daripada satu sambungan kabel diperlukan untuk berhubung dengan PC. Namun, ia dijangka tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan. […]

TECH Wed, 3 Jan 2018

若你的iPhone「弹出以下提示」代表需更换电池了!

由于苹果在没有提前告诉用户的情况下,限制了旧iPhone的性能,导致很多消费者不满,并被为此收到了多名用户的投诉。苹果给出的解决方案是降低旧款iPhone更换电池的费用。那么如何才能分辨自己的电池是否老化而需要更换呢?

TECH Fri, 27 Jul 2018

Masalah Dihadapi Untuk Pengguna iPhone Untuk iOS 11

Beberapa masalah dilaporkan oleh pengguna iPhone yang mengemaskini sistem iOS mereka ke versi 11 di laman sesawang Reddit. Kebanyakkan masalah berkenaan pepijat paparan yang membuatkan antaramuka peranti iPhone mereka kelihatan agak pelik. Pengguna iPhone X yang menghadapi masalah semasa menyahkunci  […]

TECH Tue, 10 Jul 2018

Samsung Galaxy S10 Versi Bajet Bakal Hadir Tanpa Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin

Samsung pernah dilaporkan bercadang untuk memperkenalkan tiga versi berbeza bagi peranti premium mereka, Galaxy S10 kelak. Versi yang digembar-gemburkan ialah Galaxy S10, S10+ dan sebuah lagi versi Galaxy S10 yang lebih mampu milik. Terdapat juga laporan yang […]

Automobile Wed, 21 Feb 2018

轮胎沟槽卡到小石头需要清理吗?

相信有开车的网友们,每次在路经碎石的路段后,时不时会出现小石头卡到轮胎沟槽内的现象,问题来了到底需要清理吗?会对行车安全造成影响吗?

TECH Tue, 4 Sep 2018

IG版面泄露你的隐藏性格!使用「这种色调」忧郁指数最高

IG时代不光是照片要好看,连版面也要干净整洁,你的版面是哪种呢?其实你选择的色调,能够看出隐藏的性格。

TECH Fri, 31 Aug 2018

Sekat Laman sesawang lucah pada Peranti Pintar Anak – Anak

Antara cara memastikan anak anda tidak dapat mengakses laman sesawang berbaur lucah dan sebagainya.

TECH Wed, 9 Jan 2019

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Jadi pengeluar chipset yang terkenal dalam industri peranti mudah alih, Qualcomm terus menunjukkan inovasinya. Ya! Mereka juga menyediakan dua chipset terkini yang diramalkan ditujukan kepada telefon pintar kelas pertengahan dan akan tersedia tahun depan.

Automobile Fri, 19 Oct 2018

驾驶小知识:空调循环系统应该怎么用?

我国日前又发生了一宗开空调睡死车内的悲剧!为什么这样做会致命?而当中扮演着重要角色的空调循环( Aircon Circulation )系统的操作原理你又是否了解呢?

| Live TV