TECH By: Rosli Ab Rahman December 2, 2018 @ 5:00pm

Kenali Jenis dan Kegunaan Lensa Kamera

Kebiasaanya kita hanya mengetahui jenama kamera digital single-lens reflex camera (DSLR) yang ada di pasaran seperti Nikon, Canon, dan Sony. Tetapi pernahkah kita mengetahui jenis-jenis lensa, fungsi dan keistimewaanya. Pemilihan lensa yang tepat, mempengaruhi gambar yang dihasilkan.

Sekiranya anda ingin membeli lensa, lihatlah kepada fungsi dan kegunaannya supaya gambar yang diambil nanti memenuhi apa yang anda inginkan. Tidak semestinya lensa yang panjang menghasilkan gambar yang cantik, ia bergantung kepada jenis gambar yang anda ingin ambil, jarak dan juga cahaya yang masuk.

Lensa boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, antaranya standard lensa yang biasanya didatangkan sekali dengan kamera DSLR. Biasanya standard lensa ini dalam kadar 18-55 mm. Ia sesuai digunakan untuk yang baru belajar mengambil gambar dan juga digunakan untuk semua aktiviti “indoor” atau “outdoor”. Gambar yang ditangkap menggunakan lensa ini menunjukkan ciri semula jadi seperti apa yang dilihat oleh jarak mata manusia.

                                                                              
Kredit: www.usa.canon.com

Lensa Ultra atau Wide Angle  sesuai digunakan untuk mengambil gambar sudut pandang yang luas seperti landskap. Ia menonjolkan objek dan juga imej belakang. Biasanya, lensa ini digunakan untuk mengambil gambar perkahwinan. Contohnya Sigma 14-24mm, Tamron 15-30mm dan Canon EF 16-35.

                                                                                 
Kredit: www.amazon.com

Selain itu, kanta telefoto atau lensa zoom membolehkan anda mengambil gambar pada jarak yang jauh dengan jelas. Contohnya, wartawan atau media akan duduk di tepi padang untuk mengambil gambar pemain bola atau atlet. Ia turut digunakan untuk mengambil gambar potret. Kanta telefoto pendek 85mm-135mm sesuai untuk mengambil gambar pada jarak dekat dan sederhana, manakala kanta 135mm-300mm boleh menangkap gmbar sederhana dan jauh dan kanta super telephoto 300mm+ sesuai untuk mengambil gambar sukan dan hidupan liar.

 

                                                    

 

ensa Makro pula direka untuk mengambil gambar pada jarak yang sangat dekat. Contohnya close-up gambar haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Ciri Minimum Focus Distance (MFD) hanya dilengkapi pada kamera ini sahaja, kerana kamera lain tidak boleh mengambil gambar pada jarak yang sangat dekat kerana fokusnya akan berkurangan.

                                                                                     
Kredit: www.bhphotovideo.com

Lensa Prime tidak boleh di zoom in atau zoom out tetapi ia mampu menghasilkan gambar berserta bokeh yang lebih cantik berbanding lensa lain. Korang tak perlu risau untuk gunakan lensa ini dalam keadaan gelap kerana ia mempunyai nilai aperture yang tinggi.

                                                                                        
Kredit: www.bhphotovideo.com

Efek melengkung yang dihasilkan menggunakan fisheye lensa biasanya digunakan oleh jurufoto untuk mengambil gambar-gambar kreatif dan landskap.

Sebelum membeli sebarang lensa, korang harus bandingkan fungsi dan keistimewaannya supaya tak membazir dan boleh memberi manfaat pada korang.

 

Sumber : Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 24 Jul 2018

Asus ROG Phone Bakal Hadir Ke Pasaran Malaysia Secara Rasmi Dalam Masa Terdekat

Pengedar sah bagi Asus di Malaysia, DirectD hari ini telah membuka pendaftaran minat bagi peranti menfokuskan permainan video dari Asus, ROG Phone buat pengguna di Malaysia hari ini. Pengumuman berkenaan pendaftaran minat itu dibuat melalui laman Facebook rasmi mereka sebentar tadi. […]

Events Mon, 21 Oct 2019

Planning On Buying Honor 20 Series? Now is the Time!

BOO! HONOR Malaysia is Giving Fans a Treat this Halloween.

TECH Tue, 9 Jul 2019

Tips Mengemas rapikan Post Instagram di Android

  Instagram adalah salah satu media sosial yang paling banyak digunakan dalam generasi sekarang. Sudah tentu ia adalah satu perkara yang membanggakan jika anda berjaya menghasilkan makanan Instagram atau garis masa yang menarik dan kemas […]

TECH Tue, 17 Jul 2018

Selamat Datang OPPO Find X, Skrin Luas Tanpa Takuk Pada Harga RM 3,699

Hari ini telah berlangsungnya pelancaran OPPO Find X untuk pasaran Malaysia dengan majlis perasmiannya berlangsung di Setia City Convention Centre. Tidak mahu mengikut jejak langkah pengeluar lain yang membina takuk pada skrin, OPPO tampil unik dengan pengenalan […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Dilancarkan Pada 24 Ogos Ini

Samsung Galaxy Note 9 akan diperkenalkan di Korea Selatan pada 24 Ogos ini, lapor sebuah portal tempatan ETNews semalam. Sekiranya ia berlaku, ini bermakna Note 9 telah dilancarkan lebih kurang 3 minggu lebih awal berbanding peranti sebelumnya, Note 8 […]

TECH Tue, 12 Jun 2018

明年地球人看手机电脑时间将第一次超过电视

空闲时间只有那么多,你是用来上网,还是用来看电视?

TECH Sat, 24 Aug 2019

Gunakan Emoji Didalam MacOS

Mula-mula saja susah sekali dah cuba mesti senang kan!

TECH Tue, 21 Aug 2018

Cara Mengesan lokasi Peranti Yang hilang Menggunakan SMS

Sedang cuba mengesan telefon pintar anda?Cubalah cara ini!

TECH Wed, 4 Jul 2018

Honor 10 GT Kini Sudah Rasmi

Honor 10 merupakan model flagship yang dilancarkan secara rasmi pada penghujung April lalu dan pada bulan yang berikutnya ia mula menjengah ke pasaran tempatan. Seakan-akan tidak puas, Honor kini menampilkan lagi sebuah versi dalam siri […]

Featured Tue, 26 Oct 2021

Manusia Terkaya Dunia, Jeff Bezos Mahu Bina ‘Business Park’ Di Angkasa

Siapa yang tidak kenal dengan pengasas Amazon, Jeff Bezos yang juga mempunyai syarikat aero angkasanya tersendiri, Blue Origin. Blue Origin yang juga merupakan syarikat pelancongan angkasa baru-baru ini mengumumkan bahawa syarikat ini bercadang untuk membina […]

error: Content is protected !!