TECH By: Rosli Ab Rahman December 2, 2018 @ 5:00pm

Kenali Jenis dan Kegunaan Lensa Kamera

Kebiasaanya kita hanya mengetahui jenama kamera digital single-lens reflex camera (DSLR) yang ada di pasaran seperti Nikon, Canon, dan Sony. Tetapi pernahkah kita mengetahui jenis-jenis lensa, fungsi dan keistimewaanya. Pemilihan lensa yang tepat, mempengaruhi gambar yang dihasilkan.

Sekiranya anda ingin membeli lensa, lihatlah kepada fungsi dan kegunaannya supaya gambar yang diambil nanti memenuhi apa yang anda inginkan. Tidak semestinya lensa yang panjang menghasilkan gambar yang cantik, ia bergantung kepada jenis gambar yang anda ingin ambil, jarak dan juga cahaya yang masuk.

Lensa boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, antaranya standard lensa yang biasanya didatangkan sekali dengan kamera DSLR. Biasanya standard lensa ini dalam kadar 18-55 mm. Ia sesuai digunakan untuk yang baru belajar mengambil gambar dan juga digunakan untuk semua aktiviti “indoor” atau “outdoor”. Gambar yang ditangkap menggunakan lensa ini menunjukkan ciri semula jadi seperti apa yang dilihat oleh jarak mata manusia.

                                                                              
Kredit: www.usa.canon.com

Lensa Ultra atau Wide Angle  sesuai digunakan untuk mengambil gambar sudut pandang yang luas seperti landskap. Ia menonjolkan objek dan juga imej belakang. Biasanya, lensa ini digunakan untuk mengambil gambar perkahwinan. Contohnya Sigma 14-24mm, Tamron 15-30mm dan Canon EF 16-35.

                                                                                 
Kredit: www.amazon.com

Selain itu, kanta telefoto atau lensa zoom membolehkan anda mengambil gambar pada jarak yang jauh dengan jelas. Contohnya, wartawan atau media akan duduk di tepi padang untuk mengambil gambar pemain bola atau atlet. Ia turut digunakan untuk mengambil gambar potret. Kanta telefoto pendek 85mm-135mm sesuai untuk mengambil gambar pada jarak dekat dan sederhana, manakala kanta 135mm-300mm boleh menangkap gmbar sederhana dan jauh dan kanta super telephoto 300mm+ sesuai untuk mengambil gambar sukan dan hidupan liar.

 

                                                    

 

ensa Makro pula direka untuk mengambil gambar pada jarak yang sangat dekat. Contohnya close-up gambar haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Ciri Minimum Focus Distance (MFD) hanya dilengkapi pada kamera ini sahaja, kerana kamera lain tidak boleh mengambil gambar pada jarak yang sangat dekat kerana fokusnya akan berkurangan.

                                                                                     
Kredit: www.bhphotovideo.com

Lensa Prime tidak boleh di zoom in atau zoom out tetapi ia mampu menghasilkan gambar berserta bokeh yang lebih cantik berbanding lensa lain. Korang tak perlu risau untuk gunakan lensa ini dalam keadaan gelap kerana ia mempunyai nilai aperture yang tinggi.

                                                                                        
Kredit: www.bhphotovideo.com

Efek melengkung yang dihasilkan menggunakan fisheye lensa biasanya digunakan oleh jurufoto untuk mengambil gambar-gambar kreatif dan landskap.

Sebelum membeli sebarang lensa, korang harus bandingkan fungsi dan keistimewaannya supaya tak membazir dan boleh memberi manfaat pada korang.

 

Sumber : Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 31 May 2018

微信「令吉钱包」下月开跑

微信(wechat)令吉钱包也将入驻大马,6月起大马人就可以通过绑定银行卡来使用微信的令吉专属电子钱包。

TECH Fri, 17 Aug 2018

Cara Memeriksa Tahap “Kesihatan” Bateri Komputer Riba Windows 10

Kepada pengguna Windows 10, berikut kami kongsikan cara – cara untuk memeriksa “Battery Health” Pada peranti tersebut.

TECH Wed, 28 Mar 2018

Muat Turun Data Di Facebook Untuk Keselamatan, Kami Kongsikan Caranya!

Oh ya! Korang perlu bersabar sikit ya memandangkan ia bakal mengambil masa beberapa minit bergantung kepada berapa banyak data anda dan berapa lama anda menjadi pengguna Facebook.

TECH Wed, 11 Jul 2018

2 Cara Untuk Tambah Kelajuan Pindahan Data Pada “Thumbdrive”

Cara yang sangat mudah dan senang untuk menambah kelajuan ‘Pendrive’ anda untuk peralihan data dengan cepat.

TECH Tue, 1 May 2018

Asal Usul Nama Burung Twitter

Nama burung Twitter di logo itu adalah Larry. Dia diberi nama sempena seorang permain bola keranjang iaitu Larry Bird yang bermain untuk pasukan kegemaran Biz Stone’s ,Bolton Celtics.       Logo burung itu bukan […]

LIFESTYLE Wed, 9 Jan 2019

Berita Baik Untuk Semua, CJ WOW Shop Kini Boleh Di Tonton Sepanjang Hari!

Beli belah anda di rumah lebih mudah dengan CJ WOW SHOP hanya disaluran ntv7 dan TV9!

TECH Mon, 12 Aug 2019

3 Cara Membuka Kunci atau Password Untuk Iphone

Lupa kata laluan atau password cuba cara ini

TECH Sun, 24 Mar 2019

Samsung’s New A30 and A50 Models Created Specifically for Younger Generations

It’s suitable for all ages but there are many features which youngsters in particular will truly enjoy.

TECH Wed, 4 Dec 2019
TECH Wed, 25 Jul 2018

Honor Akan Bawa Telefon Pintar Gaming Ke Pasaran Malaysia 7 Ogos Nanti

Permainan video semakin popular dimainkan pada peranti mudah alih seperti telefon pintar. Kita sudah melihat pelbagai permainan video yang biasanya dimainkan pada komputer sudah dibangunkan untuk platform telefon pintar. Tidak mahu melepaskan peluang dalam pasaran tersebut, Honor telah […]

| Live TV