TECH By: Rosli Ab Rahman December 2, 2018 @ 5:00pm

Kenali Jenis dan Kegunaan Lensa Kamera

Kebiasaanya kita hanya mengetahui jenama kamera digital single-lens reflex camera (DSLR) yang ada di pasaran seperti Nikon, Canon, dan Sony. Tetapi pernahkah kita mengetahui jenis-jenis lensa, fungsi dan keistimewaanya. Pemilihan lensa yang tepat, mempengaruhi gambar yang dihasilkan.

Sekiranya anda ingin membeli lensa, lihatlah kepada fungsi dan kegunaannya supaya gambar yang diambil nanti memenuhi apa yang anda inginkan. Tidak semestinya lensa yang panjang menghasilkan gambar yang cantik, ia bergantung kepada jenis gambar yang anda ingin ambil, jarak dan juga cahaya yang masuk.

Lensa boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, antaranya standard lensa yang biasanya didatangkan sekali dengan kamera DSLR. Biasanya standard lensa ini dalam kadar 18-55 mm. Ia sesuai digunakan untuk yang baru belajar mengambil gambar dan juga digunakan untuk semua aktiviti “indoor” atau “outdoor”. Gambar yang ditangkap menggunakan lensa ini menunjukkan ciri semula jadi seperti apa yang dilihat oleh jarak mata manusia.

                                                                              
Kredit: www.usa.canon.com

Lensa Ultra atau Wide Angle  sesuai digunakan untuk mengambil gambar sudut pandang yang luas seperti landskap. Ia menonjolkan objek dan juga imej belakang. Biasanya, lensa ini digunakan untuk mengambil gambar perkahwinan. Contohnya Sigma 14-24mm, Tamron 15-30mm dan Canon EF 16-35.

                                                                                 
Kredit: www.amazon.com

Selain itu, kanta telefoto atau lensa zoom membolehkan anda mengambil gambar pada jarak yang jauh dengan jelas. Contohnya, wartawan atau media akan duduk di tepi padang untuk mengambil gambar pemain bola atau atlet. Ia turut digunakan untuk mengambil gambar potret. Kanta telefoto pendek 85mm-135mm sesuai untuk mengambil gambar pada jarak dekat dan sederhana, manakala kanta 135mm-300mm boleh menangkap gmbar sederhana dan jauh dan kanta super telephoto 300mm+ sesuai untuk mengambil gambar sukan dan hidupan liar.

 

                                                    

 

ensa Makro pula direka untuk mengambil gambar pada jarak yang sangat dekat. Contohnya close-up gambar haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Ciri Minimum Focus Distance (MFD) hanya dilengkapi pada kamera ini sahaja, kerana kamera lain tidak boleh mengambil gambar pada jarak yang sangat dekat kerana fokusnya akan berkurangan.

                                                                                     
Kredit: www.bhphotovideo.com

Lensa Prime tidak boleh di zoom in atau zoom out tetapi ia mampu menghasilkan gambar berserta bokeh yang lebih cantik berbanding lensa lain. Korang tak perlu risau untuk gunakan lensa ini dalam keadaan gelap kerana ia mempunyai nilai aperture yang tinggi.

                                                                                        
Kredit: www.bhphotovideo.com

Efek melengkung yang dihasilkan menggunakan fisheye lensa biasanya digunakan oleh jurufoto untuk mengambil gambar-gambar kreatif dan landskap.

Sebelum membeli sebarang lensa, korang harus bandingkan fungsi dan keistimewaannya supaya tak membazir dan boleh memberi manfaat pada korang.

 

Sumber : Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019
TECH Wed, 26 Sep 2018

Facebook约会服务上线测试!4大机制做到保护隐私、精准配对

社群媒体Facebook于今年5月F8开发者大会上提到的约会服务Facebook Dating,正式在南美洲哥伦比亚测试上线,透过此次试验成果,将决定是否在更多地区上线此功能。

TECH Thu, 22 Nov 2018

Cara Untuk Mengatasi masalah SMS tidak “Delivered” Pada iPhone

Kepada pengguna iPhone, fungsi iMessage sememangnya sangat menarik dan unik untuk digunakan. Walaubagaimanapun, akan terjadi masalah SMS tidak sampai sekiranya tiada sambungan internet. Ini kerana iMessege berkongsi ruangan yang sama dengan SMS.

Automobile Thu, 14 Mar 2019

女人不是三宝!男性车祸机率高过女

别再笑女人不会开车,英统计显示男驾驶比女性更容易出事。

TECH Sat, 16 Jun 2018

Melihat Kata Laluan & Info Kad Kredit Yang DiSimpan Pada iOS 12

Jika anda mempunyai Iphone iOS 12,anda perlu mengetahui info ini.

Automobile Tue, 22 May 2018

Rancang Beli Kereta Raya? Sekarang Mungkin Waktu Terbaik

Semua pelanggan akan ditawarkan pilihan antara rebat tunai segera atau baucar servis yang mempunyai nilai bersamaan kepada perbezaan antara harga kereta semasa dan akan datang, berkuat kuasa Jun.

TECH Wed, 27 Jun 2018

macOS Mojave Versi Beta Awam Kini Sedia Untuk Dimuat Turun

Apple telah memperkenalkan macOS versi baharu iaitu macOS Mojave sewaktu Apple Worldwide Developers Conference 2018 yang lalu. Hari ini, macOS Mojave versi beta awam sudah dikeluarkan. Sistem baharu ini akan memberi kelainan kepada pengguna Apple […]

Automobile Thu, 19 Jul 2018

常识分享:交通圈正确用法知多少?

交通圈,是为了让交通更顺畅,减低车子在装有交通灯的十字路口停下来的时间以及降低意外发生的几率。可是,马来西亚的交通圈恰好跟以上的说法完全相反,这到底是为什么呢?

OMG Thu, 12 Jul 2018

Wow! Mak Cun Adventure Curi Perhatian Peminat, Catat 250,000 Muat Turun Dalam Masa Singkat

Mak Cun’s Adventure mula mencipta sejarah tersendiri apabila mendapat 100,000 muat turun dalam hanya tempoh 10 hari sahaja. Wow!

TECH Thu, 25 Oct 2018

Taip Dengan Lebih Cekap Menggunakan 5 Keyboard Mekanikal Ini

Jika anda teringin untuk membeli ‘mechanical keyboard’,sama ada jenis yang murah atau mahal,cuba baca artikel ini.

| Live TV