TECH By: SGMS Enal January 12, 2020 @ 12:13pm

Kenali Rupa Bentuk Plag Dan Soket

Dengan adanya lebih daripada 15 jenis plag dan soket dinding digunakan di seluruh dunia, perkara asas yang perlu dilakukan sebelum melancong ke luar negara adalah mengenal pasti penyambung mana yang harus kita bawa. Bak kata pepatah, lain lubuk, lain ikannya, begitu jugalah dengan plag dan soket. Walaupun berbeza daripada segi bentuk namun fungsi yang diberikan masih sama.

 

Mengapa munculnya pelbagai jenis plag ini? Pasti ada pengaruh daripada beberapa faktor.

Pada satu masa dahulu, negara-negara lain hanya dapat memilih untuk menggunakan plag jenis standard Amerika. Namun pada hari-hari awal adanya tenaga elektrik, kebanyakan negara memutuskan untuk mereka bentuk plag standard yang tersendiri. Keputusan mereka boleh diterima pakai kerana plag jenis-A Amerika masih tidak stabil ketika itu.

Plag standard

Kalau nak diikutkan, masih boleh menjadi realiti untuk semua negara menggunakan satu plag standard. Selama bertahun-tahun, Jawatankuasa Teknikal Elektro Antarabangsa telah mencuba untuk mereka bentuk dan melaksanakan plag standard ini. Namun bagaimanapun, pengaruh politik dan ekonomi secara tidak langsung yang menjadi penghalang kepada perkara ini untuk menjadi kenyataan.

Kuasa elektrik

Munculnya jenis plag dan soket yang berbeza-beza ini juga atas pengaruh aliran kuasa elektrik yang berlainan dan sistem penyelarasan negara itu sendiri terhadap plag dan soket yang digunakan.

Jadi, jom kita kenali jenis-jenis plag dan soket dinding di dunia.

 

Sumber: Medium 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 5 Feb 2018

DO YOU HATE MEETING PEOPLE? THEN THIS NEW TECHNOLOGY IS FOR YOU

This new technology-slash-service is comparable to a ‘Human Uber’ as you won’t have to meet people in real life anymore.

TECH Wed, 16 Oct 2019

Guna Aplikasi ‘Body Shaming’ Boleh Didenda Dan Dipenjara

Ramai yang menggunakan medium ini untuk melakukan perkara tidak sepatutnya.

TECH Tue, 3 Jul 2018

ZOTAC Malaysia Menerima Kad Grafik Berfungsi Dalam Progam PUSH THE LIMIT Mereka

Sekiranya anda mempunyai kad grafik lama yang masih boleh digunakan dan merancang untuk membeli kad grafik yang baharu, program Push The Limit dari ZOTAC Malaysia merupakan berita gembira untuk anda. Bermula dari 2 Jun sehingga […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

Peranti Samsung Menghantar Gambar Secara Automatik Tanpa Pengetahuan Pemilik

Masalah pepijat pada aplikasi permesejan asal Samsung telah menyebabkan ia menghantar gambar secara rawak kepada beberapa kenalan yang disimpan di dalam peranti tanpa pengetahuan pemiliknya. Perkara ini telah menjadi topik hangat yang dibincangkan dalam laman Reddit dan forum rasmi Samsung sendiri. […]

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019
Automobile Sat, 30 Nov 2019

Lelaki Bina Helikopter Sendiri Sebab Tidak Suka ‘Traffic Jam’

Boleh buatkan satu tak sebab lambat nak tunggu kereta terbang!

TECH Mon, 20 Aug 2018

Tip Selamatkan Data Pada CD Rosak/Tergores

Adakah anda masih menggunakan CD untuk menyimpan data anda?Berikut merupakan tips untuk mengelakkan CD anda rosak atau tergores.

Automobile Mon, 6 Aug 2018

驾驶小知识:如何正确手握方向盘?

如果说轮胎是汽车与地面接触的唯一媒介体,那方向盘(Steering Wheel)可算是唯一和掌控汽车的驾驶者接触的媒介体了。

TECH Sat, 15 Jun 2019

Antara 5 Aplikasi Edit Foto Terbaik di Android

Terdapat beberapa aplikasi edit gambar yang boleh anda muat turun untuk telefon pintar anda.

TECH Sat, 28 Jul 2018

Honor Note 10 Mungkin Hadir Dengan Edisi Rolls-Royce

Menjelang hari pelancarannya pada 31 Julai ini, pelbagai maklumat berkenaan peranti Honor Note 10 telah didedahkan oleh pakar-pakar tiris di laman internet. Yang terbaru, peranti ini dikatakan akan hadir dengan edisi istimewa, Rolls-Royce. Ia berikutan satu imej yang tular […]

| Live TV