TECH By: SGMS Faida November 15, 2018 @ 8:07pm

Bateri Telefon Pintar Kamu Tak Tahan Lama, Salah Siapa?

Dah cas banyak kali pun, bateri masih buat hal! Adakala, bukan salah bateri semata. Periksa cara penjagaan kamu terhadap telefon itu sendiri. Kami kongsikan kesalahan mengecas telefon bimbit yang dibuat tanpa sedar. Jom semak;

1. Guna Pengecas Sembarangan

Setiap telefon mempunyai spesifikasi tersendiri khususnya kapasiti kuasa dan arus yang kuat. AWAS! Jika memakai pengecas yang tidak sepadan dengan spesifikasi telefon boleh mengurangkan prestasi bateri telefon pintar anda.

2. Power Bank 24/7

Ya, kami faham power bank memang memudahkan semua kerana boleh dibawa ke mana-mana. Tetapi apabila kerap menggunakannya untuk mengecas semula telefon pastinya mendatangkan kemudaratan kepada hayat bateri telefon anda. Ini kerana ia lebih berisiko untuk mengalirkan kuasa yang tidak stabil berbanding ketika mengecas dengan tenaga elektrik secara langsung. Aliran kuasa yang tidak stabil ini menjadikan hayat bateri semakin berkurangan.

3. Mengisi Bateri Sepanjang Malam

Sebelum tidur cas telefon di plug berdekatan memang tak salah tetapi seeloknya jangan dibiarkan sehingga pagi. Meskipun telefon pintar masa kini dilengkapi dengan overcharge protection yang secara automatik menghentikan proses pengecasan ketika bateri penuh, telefon yang terlalu lama dicas tetap berpotensi mengalami penurunan prestasi bateri.

Untuk mengekalkan prestasi, anda tidak perlu mengecas bateri sehingga 100 peratus. Bahkan, bateri telefon berada dalam keadaan optimun apabila mencapai kapasiti 40 hingga 80 peratus.

4. Tidak Segera Mengecas Telefon

Tunggu sampai bateri habis baru nak cas? Jangan begitu kerana jika bateri tidak dicas segera, sel-sel asas pada bateri akan mengalami saturation atau ketepuan.

Natijahnya, sel-sel mati dalam bateri akan berkumpul akhirnya membuat bateri tidak sihat dan mengurangkan prestasinya. Mula cas handphone apabila beteri berada diparas 15 hingga 35 peratus.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 13 Oct 2019
Hiburan Mon, 22 Apr 2019

Jarang Kongsi Cerita Peribadi Di IG, Tauke Kini Lebih Tenang

Pada masa ini, akaun Instagram pertama Tauke memiliki 993,000 pengikut manakala akaun kedua pula mencatatkan hampir 60,000 pengikut.

Hiburan Wed, 20 Jun 2018

Kenapa Dayah Bakar Berdebar Naik Pelamin?

Menurut Dayah, sebaik sahaja majlis akad nikah selesai, dia dan Haniff akan diraikan pula pada satu lagi majlis persandingan yang akan diadakan di Ampang. Dan, majlis bertandang pula kaan diadakan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 7 Julai nanti

Contest Wed, 8 May 2019

Your Selfie Could Just Win You RM100,000!

Seriously, you just need to snap away!

Hiburan Mon, 10 Dec 2018

‘Terima Kasih Doakan Kebahagiaan Kami’ – Mona Allen

Selamat Pengantin Baru buat pasangan selebriti, Mona Allen & Pekin Ibrahim…

Hiburan Sat, 30 Jun 2018

Bront Palarae Perlukan RM 2 juta Untuk Naskah Inspirasi

Bajet yang diperlukan untuk filem ini adalah sekitar RM4.4 juta, tetapi kami hanya memerlukan RM2 juta sumbangan ikhlas daripada peminat dan orang awam di luar sana.

Hiburan Wed, 4 Sep 2019

Anak AR Badul Maut Terkena Tembakan

Semoga Arwah ditempatkan Orang Yang Beriman

TECH Sat, 20 Jul 2019

Buat Emoji Menggunakan Aplikasi Gboard

Pelekat emoji itu boleh diubah suai mengikut citarasa pengguna. Berikut cara-cara untuk membuat pelekat emoji dari aplikasi kekunci Gboard.

Hiburan Mon, 9 Dec 2019

Empat Protege Mara Ke Final Mentor Milenia 2019, Tahniah!

Tahniah buat semua protege yang berjaya ke pentas final Mentor Milenia 2019!

LIFESTYLE Fri, 16 Nov 2018

Here are 4 Great Places You Can Visit with the Family This Holiday Season

The long holidays are coming so it’s time to travel somewhere with the family.

| Live TV