TECH By: SGMS Faida November 15, 2018 @ 8:07pm

Bateri Telefon Pintar Kamu Tak Tahan Lama, Salah Siapa?

Dah cas banyak kali pun, bateri masih buat hal! Adakala, bukan salah bateri semata. Periksa cara penjagaan kamu terhadap telefon itu sendiri. Kami kongsikan kesalahan mengecas telefon bimbit yang dibuat tanpa sedar. Jom semak;

1. Guna Pengecas Sembarangan

Setiap telefon mempunyai spesifikasi tersendiri khususnya kapasiti kuasa dan arus yang kuat. AWAS! Jika memakai pengecas yang tidak sepadan dengan spesifikasi telefon boleh mengurangkan prestasi bateri telefon pintar anda.

2. Power Bank 24/7

Ya, kami faham power bank memang memudahkan semua kerana boleh dibawa ke mana-mana. Tetapi apabila kerap menggunakannya untuk mengecas semula telefon pastinya mendatangkan kemudaratan kepada hayat bateri telefon anda. Ini kerana ia lebih berisiko untuk mengalirkan kuasa yang tidak stabil berbanding ketika mengecas dengan tenaga elektrik secara langsung. Aliran kuasa yang tidak stabil ini menjadikan hayat bateri semakin berkurangan.

3. Mengisi Bateri Sepanjang Malam

Sebelum tidur cas telefon di plug berdekatan memang tak salah tetapi seeloknya jangan dibiarkan sehingga pagi. Meskipun telefon pintar masa kini dilengkapi dengan overcharge protection yang secara automatik menghentikan proses pengecasan ketika bateri penuh, telefon yang terlalu lama dicas tetap berpotensi mengalami penurunan prestasi bateri.

Untuk mengekalkan prestasi, anda tidak perlu mengecas bateri sehingga 100 peratus. Bahkan, bateri telefon berada dalam keadaan optimun apabila mencapai kapasiti 40 hingga 80 peratus.

4. Tidak Segera Mengecas Telefon

Tunggu sampai bateri habis baru nak cas? Jangan begitu kerana jika bateri tidak dicas segera, sel-sel asas pada bateri akan mengalami saturation atau ketepuan.

Natijahnya, sel-sel mati dalam bateri akan berkumpul akhirnya membuat bateri tidak sihat dan mengurangkan prestasinya. Mula cas handphone apabila beteri berada diparas 15 hingga 35 peratus.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 12 Oct 2022
Featured Thu, 26 May 2022
Hiburan Thu, 21 Nov 2019
Hiburan Mon, 9 Apr 2018

“Aku Kacau T***r Kau Ke? Fara Mendoza Bengang Ditegur Berbikini

Walaupun Fara Mendoza tidak lah se-popular Fazura atau Neelofa, namun beliau berjaya menarik perhatian followers beliau dan juga mengundang kecaman netizen apabila baru-baru ini beliau dilihat memuat naik gambar percutiannya di Pulau Redang

Hiburan Mon, 3 Apr 2023
Hiburan Tue, 15 May 2018

Rumit! Armin Pasang Syarat Untuk Cerai

Saya bersetuju untuk bercerai dengan baik tetapi dengan syarat saya dibenarkan untuk bertemu anak-anak saya…

Acara Fri, 3 Mar 2023

Yonnyboii, Alyph Cerita Kisah ‘Sengkek’

Dulu masa aku sengkek, kunyah roti dan kerepek…

Hiburan Fri, 19 Jul 2019

‘Saya Masih Tunggu’-Eizlan Yusof

Eizlan mengadakan sidang media tergempar bagi menuntut permohonan maaf daripada PDRM

LIFESTYLE Sun, 22 Jul 2018

Remaja Ini Kongsi Pengalaman Suka Duka Kerja Tengah Laut

Kalau ada kapal tangki lain ingin membeli minyak di tengah laut, kami akan pergi ke kapalnya, pasangkan host dan salurkan melalui bankernya. Memang mencabar tetapi seronok. Kalau kerja banyak, baju memang jadi hitam legamlah.