TECH By: SGMS Putri November 6, 2018 @ 11:50am

Komputer Yang Sesuai Untuk Graphic Design

Kali ini kita berkongsi mengenai spesifikasi komputer untuk graphic design. Komputer graphic design mempunyai spesifikasi yang lebih berat daripada komputer biasa. Ada beberapa hal penting yang perlu dibahas agar anda tidak salah memilih spesifikasi komputer. Berikut ialah beberapa tips

Menentukan Budget

Menentukan budget untuk membeli komputer ini. Rata-rata budget untuk komputer graphic design adalah mahal dan hasil spesifikasinya bagus dan bertahan paling tidak sampai 5 tahun.

Menentukan Kegunaan Komputer

Graphic design menggunakan berbagai macam software dan bervariasi pula kegunaannya, ada yang digunakan untuk edit gambar, render video atau editing, dsb. Dengan menentukan kegunaan dari komputer maka kita boleh lebih tepat dalam memilih spesifikasi komputernya. Contoh jika komputer dipakai untuk melakukan video misalnya untuk render dan editing maka anda perlu processor core i7 agar kerja komputer cepat dan smooth. Jika anda hanya melakukan editing pada photoshop atau corel draw mungkin core i5 sudah bagus. Budget yang sangat bagus

Laptop atau Komputer Desktop?

Apakah skop kerja anda. Ini pertanyaan yang amat penting untuk pereka kerana jika anda hanya duduk disatu tempat sahaja, dekstop adalah digalakkan. Jika anda seorang yang keluar sana sini, laptop adalah pilihan yang terbaik. 

Dari segi budget anda lebih murah jika memilih komputer desktop dan hasil spesifikasi komputer lebih bagus dengan budget yang sama. Walaupun menggunakan intel core yang sama seperti i7 tapi perbezaan itu pasti ada. PC lebih cepat daripada laptop, untuk itu digalakkan menggunakan dekstop.

Mengetahui Komponen Utama Komputer

Komponen utama dari suatu komputer mempunyai 3 iaitu processor, memorydan graphic card. Anda perlu memfokuskan budget pada ketiga komponen utama ini jadi performance PC anda boleh jadi lebih bagus. Jika anda memilih laptop anda harus memilih laptop dengan mengutamakan ketiga komponen ini juga.

Processor

Processor di dunia ini di dominasi oleh 2 merk yaitu INTEL dan AMD. Intel adalah yang terkini dan digalakkan untuk menggunakan intel lebih dari AMD.

i7 adalah yang terbaik tapi seperti yang diberitahu, apakah kerja design yang anda lakukan.

Memory

Semakin banyak memory maka loading komputer akan semakin cepat. Oleh karena itu menyarankan untuk menambah memory sebanyak-banyaknya agar performance PC cepat. Boleh menggunakan tipe-tipe yang buat gaming misalnya Vengeance atau yang menggunakan head spreader. GUNAKAN MOTHERBOARD DENGAN SLOT MEMORY 4 jadi anda boleh menggunakan memory lebih banyak

Tetapi jika budget anda sikit boleh juga menggunakan merk lain tetapi jangan menggunakan tipe-tipe yang standard kerana komputer anda bakal kerja keras. Paling tidak pakai yang tipe-tipe agak tinggi meskipun merk standard. Misalnya anda menggunakan merk Kingston, Transcend, Venom dari merk-merk itu menyediakan tipe diatas standard sehingga performance PC boleh jadi lebih bagus.

Graphic Card

Graphic card adalah penting untuk mereka yang menggunakan komputer untuk design. Graphic card yang bagus boleh membuatkana komputer anda boleh menghasilkan performance yang tinggi. Merk-merk graphic card ada banyak misalnya Asus, Gigabyte, MSI. Tetapi pada dasarnya mereka menggunakan chip yang sama jika tidak NVIDIA atau ATI RADEON.

Untuk pemilihan NVIDIA disarankan tipe-tipe yang depannya mempunyai GTX kerana mempunyai performance yang lebih bagus daripada tipe GT. Ada tipe GTX-750 dan GTX-750TI bezanya hanya pada overclock.

Fokuskan Budget Pada Komponen Penting Saja

Anda perlu memfokuskan pada ketiga komponen utama yang sudah saya ceritakan di atas. Gambaran budget untuk ketiga komponen itu adalah:

 

 • Processor Intel Core i7 4xxx 
 • Memory menggunakan 16 GB
 • Graphic Card menggunakan NVIDIA GTX-750

 

Survey lah dimana2 kedai yang mempunyai harga yang murah dan berbaloi untuk dibeli

 • Motherboard = Rekomendasi pilih ASUS atau GIGABYTE saja karena MSI pernah punya pengalaman rusak padahal masih dipakai 1 tahunan
 • Casing dan power supply = Bisa menggunkan simbadda saja karena tidak menyala 24jam, untuk yang bagus bisa menggunakan Cooler Master.
 • Hard disk Seagate atau WD

Jadi budget anda sebenarnya untuk beli komputer graphic design ini habis di ketiga komponen utama tersebut. Dan memang itu adalah yang menentukan tahap komputer anda, untuk itu anda perlu fokus dulu pada ketiga komponen itu baru pilih komponen yang lainnya.

Untuk Laptop anda harus memilih processor, memory dan graphic card. Tetapi biasanya graphic card untuk laptop modelnya sama-sama NVIDIA tapi mungkin berbeza. Lebih baik pilih laptop dengan processor dan graphic card paling bagus karena 2 komponen itu tidak bolehh di upgrade, sedangkan untuk memory anda masih boleh menambah.

Contoh Spefikiasi Komputer Untuk graphic design

Jika anda masih bingung menentukan spesifikasi komputer untuk desain grafis berikut ini saya memberikan contoh:

Spesifikasi komputer untuk desain grafis dengan Intel Core i7:

 • Intel Core i7 4790
 • Motherboard Asus Z97
 • Memory Corsair 16GB
 • Graphic Card GTX-750
 • Hard disk Seagate/WD 2TB
 • Casing Simbadda
 • DVD-ROM
 • Monitor LED
 • Keyboard Mouse

Spesifikasi komputer untuk desain grafis dengan Intel Core i5:

 • Intel Core i5 4570
 • Motherboard Asus Z97
 • Memory Corsair 8GB
 • Graphic Card GTX-750
 • Hard disk Seagate/WD 1TB
 • Casing Simbadda
 • DVD-ROM
 • Monitor LED
 • Keyboard Mouse

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 1 May 2018

Ais Kacang – Aplikasi Podcast Yang Anda Patut Cuba

Ais Kacang adalah antara hidangan kegemaran rakyat Malaysia apa lagi ketika cuaca yang panas. Ais Kacang tambah cendol dan durian, perghhh…tak terkata lazatnya! Namun demikian, tahukah anda, Ais Kacang juga adalah satu nama aplikasi podcast […]

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Tue, 12 Jun 2018

Henti Operasi, Selamat Tinggal Yahoo Messenger…

Bukan sekadar mencari kenalan baru, ada yang berjumpa jodoh di zaman kegemilangan Yahoo Messenger. Syok tau time tu, nostalgia sangat!

TECH Fri, 14 Dec 2018
TECH Thu, 20 Dec 2018

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Selain berfungsi untuk melindungi, casing juga boleh mencantikkan telefon pintar kesayangan. Namun, jangan salah langkah untuk memilih aksesori ini yang kini mula kembali disukai banyak penyuka alat.

TECH Fri, 9 Aug 2019

Kena Fitnah di WhatsApp, Facebook?

Rupanya ini cara-caranya. Boleh disimpan jika terjadi apa -apa

TECH Fri, 23 Nov 2018
TECH Sun, 10 Dec 2017

Diskaun Sehingga 80% Secara Dalam Talian Di Machines Untuk Apple

Bersempena dengan jualan dalam talian besar-besaran yang bakal berlangsung tepat jam 12 malam ini, salah satu pengedar sah Apple, Machines, akan menawarkan potongan harga sehingga 80% untuk beberapa produk terpilih. Jualan 12.12 itu akan dibuat pada gedung dalam […]

TECH Wed, 17 Jan 2018

Cara Melepasi “Website” Yang Disekat Tanpa Perlu Sebarang Aplikasi

Ingin melayari Website yang di’Blocked’ tanda sebarang aplikasi? Cubalah tips ini.

TECH Tue, 22 Oct 2019

Karya Anak Malaysia Dimuat Naik Dalam ‘Webtoon’

Mebihi 100,000 orang di aplikasi Webtoon

| Live TV