TECH By: SGMS Putri November 6, 2018 @ 11:50am

Komputer Yang Sesuai Untuk Graphic Design

Kali ini kita berkongsi mengenai spesifikasi komputer untuk graphic design. Komputer graphic design mempunyai spesifikasi yang lebih berat daripada komputer biasa. Ada beberapa hal penting yang perlu dibahas agar anda tidak salah memilih spesifikasi komputer. Berikut ialah beberapa tips

Menentukan Budget

Menentukan budget untuk membeli komputer ini. Rata-rata budget untuk komputer graphic design adalah mahal dan hasil spesifikasinya bagus dan bertahan paling tidak sampai 5 tahun.

Menentukan Kegunaan Komputer

Graphic design menggunakan berbagai macam software dan bervariasi pula kegunaannya, ada yang digunakan untuk edit gambar, render video atau editing, dsb. Dengan menentukan kegunaan dari komputer maka kita boleh lebih tepat dalam memilih spesifikasi komputernya. Contoh jika komputer dipakai untuk melakukan video misalnya untuk render dan editing maka anda perlu processor core i7 agar kerja komputer cepat dan smooth. Jika anda hanya melakukan editing pada photoshop atau corel draw mungkin core i5 sudah bagus. Budget yang sangat bagus

Laptop atau Komputer Desktop?

Apakah skop kerja anda. Ini pertanyaan yang amat penting untuk pereka kerana jika anda hanya duduk disatu tempat sahaja, dekstop adalah digalakkan. Jika anda seorang yang keluar sana sini, laptop adalah pilihan yang terbaik. 

Dari segi budget anda lebih murah jika memilih komputer desktop dan hasil spesifikasi komputer lebih bagus dengan budget yang sama. Walaupun menggunakan intel core yang sama seperti i7 tapi perbezaan itu pasti ada. PC lebih cepat daripada laptop, untuk itu digalakkan menggunakan dekstop.

Mengetahui Komponen Utama Komputer

Komponen utama dari suatu komputer mempunyai 3 iaitu processor, memorydan graphic card. Anda perlu memfokuskan budget pada ketiga komponen utama ini jadi performance PC anda boleh jadi lebih bagus. Jika anda memilih laptop anda harus memilih laptop dengan mengutamakan ketiga komponen ini juga.

Processor

Processor di dunia ini di dominasi oleh 2 merk yaitu INTEL dan AMD. Intel adalah yang terkini dan digalakkan untuk menggunakan intel lebih dari AMD.

i7 adalah yang terbaik tapi seperti yang diberitahu, apakah kerja design yang anda lakukan.

Memory

Semakin banyak memory maka loading komputer akan semakin cepat. Oleh karena itu menyarankan untuk menambah memory sebanyak-banyaknya agar performance PC cepat. Boleh menggunakan tipe-tipe yang buat gaming misalnya Vengeance atau yang menggunakan head spreader. GUNAKAN MOTHERBOARD DENGAN SLOT MEMORY 4 jadi anda boleh menggunakan memory lebih banyak

Tetapi jika budget anda sikit boleh juga menggunakan merk lain tetapi jangan menggunakan tipe-tipe yang standard kerana komputer anda bakal kerja keras. Paling tidak pakai yang tipe-tipe agak tinggi meskipun merk standard. Misalnya anda menggunakan merk Kingston, Transcend, Venom dari merk-merk itu menyediakan tipe diatas standard sehingga performance PC boleh jadi lebih bagus.

Graphic Card

Graphic card adalah penting untuk mereka yang menggunakan komputer untuk design. Graphic card yang bagus boleh membuatkana komputer anda boleh menghasilkan performance yang tinggi. Merk-merk graphic card ada banyak misalnya Asus, Gigabyte, MSI. Tetapi pada dasarnya mereka menggunakan chip yang sama jika tidak NVIDIA atau ATI RADEON.

Untuk pemilihan NVIDIA disarankan tipe-tipe yang depannya mempunyai GTX kerana mempunyai performance yang lebih bagus daripada tipe GT. Ada tipe GTX-750 dan GTX-750TI bezanya hanya pada overclock.

Fokuskan Budget Pada Komponen Penting Saja

Anda perlu memfokuskan pada ketiga komponen utama yang sudah saya ceritakan di atas. Gambaran budget untuk ketiga komponen itu adalah:

 

 • Processor Intel Core i7 4xxx 
 • Memory menggunakan 16 GB
 • Graphic Card menggunakan NVIDIA GTX-750

 

Survey lah dimana2 kedai yang mempunyai harga yang murah dan berbaloi untuk dibeli

 • Motherboard = Rekomendasi pilih ASUS atau GIGABYTE saja karena MSI pernah punya pengalaman rusak padahal masih dipakai 1 tahunan
 • Casing dan power supply = Bisa menggunkan simbadda saja karena tidak menyala 24jam, untuk yang bagus bisa menggunakan Cooler Master.
 • Hard disk Seagate atau WD

Jadi budget anda sebenarnya untuk beli komputer graphic design ini habis di ketiga komponen utama tersebut. Dan memang itu adalah yang menentukan tahap komputer anda, untuk itu anda perlu fokus dulu pada ketiga komponen itu baru pilih komponen yang lainnya.

Untuk Laptop anda harus memilih processor, memory dan graphic card. Tetapi biasanya graphic card untuk laptop modelnya sama-sama NVIDIA tapi mungkin berbeza. Lebih baik pilih laptop dengan processor dan graphic card paling bagus karena 2 komponen itu tidak bolehh di upgrade, sedangkan untuk memory anda masih boleh menambah.

Contoh Spefikiasi Komputer Untuk graphic design

Jika anda masih bingung menentukan spesifikasi komputer untuk desain grafis berikut ini saya memberikan contoh:

Spesifikasi komputer untuk desain grafis dengan Intel Core i7:

 • Intel Core i7 4790
 • Motherboard Asus Z97
 • Memory Corsair 16GB
 • Graphic Card GTX-750
 • Hard disk Seagate/WD 2TB
 • Casing Simbadda
 • DVD-ROM
 • Monitor LED
 • Keyboard Mouse

Spesifikasi komputer untuk desain grafis dengan Intel Core i5:

 • Intel Core i5 4570
 • Motherboard Asus Z97
 • Memory Corsair 8GB
 • Graphic Card GTX-750
 • Hard disk Seagate/WD 1TB
 • Casing Simbadda
 • DVD-ROM
 • Monitor LED
 • Keyboard Mouse

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 22 Apr 2019

日本诗人建筑师竹山圣设计「科幻电影场景般」高科技灵骨塔

生前买不起房,勉强还能靠租屋过活,那么身后该怎么办呢 ?由日本建筑师竹山圣所设计的骨灰塔水晶殿,或许是个解决方式。

TECH Fri, 1 Mar 2019

好懒想要快速登入?脸书帐号直接连应用程序「恐有这3大危机」

许多网站和应用程式常会设置与脸书(Facebook)的帐号连结的功能,让使用者能快速登入;资安业者认为,这种登入方式可能带来3大风险,包括个资被第三方应用程式取得,个资用途不明,遭骇客入侵。

TECH Tue, 5 Jun 2018

Mengetahui FPS Peranti Telefon Pintar Tanpa Perlu Proses Root

Berikut kami kongsikan aplikaasi yang mampu memberikan angka kiraan FPS untuk telefon pintar anda.

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

TECH Wed, 23 Oct 2019

Aplikasi Ditutup Sementara…Sistem Pos Malaysia Digodam?

Pos Malaysia mengalami masalah teknikal luar jangka yang menyebabkan sistem tergendala sementara

TECH Sun, 14 Jan 2018

Guna Aplikasi Office Tanpa Perlu Pemasangan

Bagaimana ingin menggunakan Aplikasi Office tanpa perlu pemasangan.

TECH Mon, 13 May 2019

全球暖化有解?吃这食物可救地球

全球暖化有解?专家:吃「油炸食物」可帮地球降温~

TECH Sun, 4 Mar 2018

Tips Hentikan Aplikasi Luar Daripada Mengakses Akaun Facebook

Tahukah anda bahawa pendaftaran aplikasi pada peranti pintar dengan menggunakan akaun Facebook berkemungkinan akan menyebabkan maklumat peribadi anda terdedah?

TECH Sun, 22 Sep 2019

Kesan Bagasi Atau Barangan Anda Dicuri

Kepada anda yang selalu mengalami masalah bagasi tertinggal ataupun kecurian, berikut kami kongsikan salah satu kaedah yang boleh dicuba untuk mencegahnya daripada berlaku.

TECH Fri, 7 Dec 2018

Tips Untuk Menjaga Kamera DSLR Supaya Kekal Lama

Mesti ada yang tertanya, macam mana nak menjaga Kamera DSLR kekal lama?

| Live TV