Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: SGMS Putri November 6, 2018 @ 11:50am

Komputer Yang Sesuai Untuk Graphic Design

Kali ini kita berkongsi mengenai spesifikasi komputer untuk graphic design. Komputer graphic design mempunyai spesifikasi yang lebih berat daripada komputer biasa. Ada beberapa hal penting yang perlu dibahas agar anda tidak salah memilih spesifikasi komputer. Berikut ialah beberapa tips

Menentukan Budget

Menentukan budget untuk membeli komputer ini. Rata-rata budget untuk komputer graphic design adalah mahal dan hasil spesifikasinya bagus dan bertahan paling tidak sampai 5 tahun.

Menentukan Kegunaan Komputer

Graphic design menggunakan berbagai macam software dan bervariasi pula kegunaannya, ada yang digunakan untuk edit gambar, render video atau editing, dsb. Dengan menentukan kegunaan dari komputer maka kita boleh lebih tepat dalam memilih spesifikasi komputernya. Contoh jika komputer dipakai untuk melakukan video misalnya untuk render dan editing maka anda perlu processor core i7 agar kerja komputer cepat dan smooth. Jika anda hanya melakukan editing pada photoshop atau corel draw mungkin core i5 sudah bagus. Budget yang sangat bagus

Laptop atau Komputer Desktop?

Apakah skop kerja anda. Ini pertanyaan yang amat penting untuk pereka kerana jika anda hanya duduk disatu tempat sahaja, dekstop adalah digalakkan. Jika anda seorang yang keluar sana sini, laptop adalah pilihan yang terbaik. 

Dari segi budget anda lebih murah jika memilih komputer desktop dan hasil spesifikasi komputer lebih bagus dengan budget yang sama. Walaupun menggunakan intel core yang sama seperti i7 tapi perbezaan itu pasti ada. PC lebih cepat daripada laptop, untuk itu digalakkan menggunakan dekstop.

Mengetahui Komponen Utama Komputer

Komponen utama dari suatu komputer mempunyai 3 iaitu processor, memorydan graphic card. Anda perlu memfokuskan budget pada ketiga komponen utama ini jadi performance PC anda boleh jadi lebih bagus. Jika anda memilih laptop anda harus memilih laptop dengan mengutamakan ketiga komponen ini juga.

Processor

Processor di dunia ini di dominasi oleh 2 merk yaitu INTEL dan AMD. Intel adalah yang terkini dan digalakkan untuk menggunakan intel lebih dari AMD.

i7 adalah yang terbaik tapi seperti yang diberitahu, apakah kerja design yang anda lakukan.

Memory

Semakin banyak memory maka loading komputer akan semakin cepat. Oleh karena itu menyarankan untuk menambah memory sebanyak-banyaknya agar performance PC cepat. Boleh menggunakan tipe-tipe yang buat gaming misalnya Vengeance atau yang menggunakan head spreader. GUNAKAN MOTHERBOARD DENGAN SLOT MEMORY 4 jadi anda boleh menggunakan memory lebih banyak

Tetapi jika budget anda sikit boleh juga menggunakan merk lain tetapi jangan menggunakan tipe-tipe yang standard kerana komputer anda bakal kerja keras. Paling tidak pakai yang tipe-tipe agak tinggi meskipun merk standard. Misalnya anda menggunakan merk Kingston, Transcend, Venom dari merk-merk itu menyediakan tipe diatas standard sehingga performance PC boleh jadi lebih bagus.

Graphic Card

Graphic card adalah penting untuk mereka yang menggunakan komputer untuk design. Graphic card yang bagus boleh membuatkana komputer anda boleh menghasilkan performance yang tinggi. Merk-merk graphic card ada banyak misalnya Asus, Gigabyte, MSI. Tetapi pada dasarnya mereka menggunakan chip yang sama jika tidak NVIDIA atau ATI RADEON.

Untuk pemilihan NVIDIA disarankan tipe-tipe yang depannya mempunyai GTX kerana mempunyai performance yang lebih bagus daripada tipe GT. Ada tipe GTX-750 dan GTX-750TI bezanya hanya pada overclock.

Fokuskan Budget Pada Komponen Penting Saja

Anda perlu memfokuskan pada ketiga komponen utama yang sudah saya ceritakan di atas. Gambaran budget untuk ketiga komponen itu adalah:

 

 • Processor Intel Core i7 4xxx 
 • Memory menggunakan 16 GB
 • Graphic Card menggunakan NVIDIA GTX-750

 

Survey lah dimana2 kedai yang mempunyai harga yang murah dan berbaloi untuk dibeli

 • Motherboard = Rekomendasi pilih ASUS atau GIGABYTE saja karena MSI pernah punya pengalaman rusak padahal masih dipakai 1 tahunan
 • Casing dan power supply = Bisa menggunkan simbadda saja karena tidak menyala 24jam, untuk yang bagus bisa menggunakan Cooler Master.
 • Hard disk Seagate atau WD

Jadi budget anda sebenarnya untuk beli komputer graphic design ini habis di ketiga komponen utama tersebut. Dan memang itu adalah yang menentukan tahap komputer anda, untuk itu anda perlu fokus dulu pada ketiga komponen itu baru pilih komponen yang lainnya.

Untuk Laptop anda harus memilih processor, memory dan graphic card. Tetapi biasanya graphic card untuk laptop modelnya sama-sama NVIDIA tapi mungkin berbeza. Lebih baik pilih laptop dengan processor dan graphic card paling bagus karena 2 komponen itu tidak bolehh di upgrade, sedangkan untuk memory anda masih boleh menambah.

Contoh Spefikiasi Komputer Untuk graphic design

Jika anda masih bingung menentukan spesifikasi komputer untuk desain grafis berikut ini saya memberikan contoh:

Spesifikasi komputer untuk desain grafis dengan Intel Core i7:

 • Intel Core i7 4790
 • Motherboard Asus Z97
 • Memory Corsair 16GB
 • Graphic Card GTX-750
 • Hard disk Seagate/WD 2TB
 • Casing Simbadda
 • DVD-ROM
 • Monitor LED
 • Keyboard Mouse

Spesifikasi komputer untuk desain grafis dengan Intel Core i5:

 • Intel Core i5 4570
 • Motherboard Asus Z97
 • Memory Corsair 8GB
 • Graphic Card GTX-750
 • Hard disk Seagate/WD 1TB
 • Casing Simbadda
 • DVD-ROM
 • Monitor LED
 • Keyboard Mouse

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 18 Sep 2018

养车小知识:Engine Bay可以用水清洗吗?

用水清洗 Engine Bay 真的会造成引擎和电子部件损坏吗?

TECH Mon, 24 Dec 2018

Cara Main PUBG Mobile di PC Tanpa Lag

Begini cara install Tencent emulator untuk bermain game PUBG Mobile langsung dari komputer ataupun laptop percuma tanpa lag.

TECH Sat, 27 Oct 2018

Cara Mengatasi Masalah Simkad Tak Aktif Pada Modem

Bagaimana untuk mengatasi masalah Simkad tidak aktif pada Modem

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Fri, 9 Nov 2018

Beli Telefon Baru Tapi Bingung Nak Pindahkan Perbualan Lama? Info Ini Mungkin Membantu!

Adakah anda ingin dapatkan semula mesej lama dalam aplikasi Whatsapp anda?Ketahui caranya di sini.

TECH Fri, 4 May 2018

Kenangan Hutang Buku555 Anda Zaman Dulu Kini Dah ‘Upgrade’ Jadi App

Siapa masih ingat lagi tentang buku 555, banyak jasanya dalam seharian dan kini di upgrade. Jom baca ya

TECH Fri, 30 Nov 2018

Nikmati Audio Berkualiti dengan Pilihan 5 Speaker Terbaik di Malaysia

Adakah anda inginkan speaker yang berkualiti?Ketahui speaker yang anda inginkan disini.

TECH Mon, 26 Aug 2019

7 Cara Mengurangkan Storage iPhone

Tak perlu risau lagi kalau anda guna iPhone dan dapat ‘storage full’

TECH Sat, 14 Dec 2019

Iklan Di Facebook Akan Dikenakan Caj SST Sebanyak 6%

Facebook telah mengumumkan bahawa mereka akan mengenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sebanyak 6% bermula tahun 2020

TECH Wed, 19 Sep 2018

The New Apple Watch Could Just Save Lives

There are several interesting health features in the new watch.

| Live TV