TECH By: Rosli Ab Rahman December 19, 2018 @ 10:40am

Larangan Menggunakan Peranti Huawei dan Zte di Jepun

Dua jenama China, Huawei dan ZTE telah sinonim dengan skandal keselamatan dan pengintipan dalam beberapa tahun kebelakangan. Contoh terakhir, kedua-dua mereka bertarung yang agak sengit dari Amerika Syarikat dan bahkan negara Uncle Sam menjemput sekutunya untuk memboikot.

Walaupun belum terbukti sepenuhnya, beberapa negara lain seperti Australia, New Zealand dan United Kingdom juga telah mengambil langkah pencegahan terhadap kedua-dua jenama tersebut. Baru-baru ini, Jepun juga menyertai langkah-langkah yang sama.

Tetapi ia berbeza dengan apa yang dilakukan oleh Amerika Syarikat, sementara Jepun dilaporkan akan meletakkan langkah keselamatan maklumat awam yang lebih kukuh. Dengan cara itu, ini akan menjejaskan perniagaan Huawei dan ZTE di Land of the Rising Sun.

Sebagai tambahan kepada potensi kerugian dalam perniagaan telefon pintar, akibat yang lebih teruk yang akan dihadapi oleh kedua-dua syarikat Cina adalah satu tamparan besar kepada cawangan syarikat mereka. Kedua-duanya adalah pemain infrastruktur selular utama di Jepun.

Huawei kini membekalkan beberapa peralatan rangkaian kepada NTT Docomo dan KDDI Corp. Kemudian terdapat juga perkongsian jangka panjang Huawei dengan SoftBank Group Corp yang berkolaborasi dalam menguji rangkaian 5G. Melihat masalah di atas, apakah kerjasama akan diteruskan atau tidak?

Sudah tentu menjawab soalan-soalan ini tidak mudah bagi kedua-dua pihak. Memang ada saling ketergantungan yang lengkap untuk NTT Docomo, KDDI Corp dan SoftBank Group Corp untuk terus bekerjasama dengan Huawei dalam membangunkan infrastruktur telekomunikasi.

Sementara itu, jurucakap kementerian luar negeri China Geng Shuang telah menyatakan kebimbangan serius mengenai keadaan Huawei dan ZTE. Malah, saham ZTE di Shenzhen telah diperbetulkan dan merosot 5.7 peratus dalam jualan saham global selepas penangkapan CFO Huawei, Wanzhou Meng.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 3 Oct 2018

Aplikasi Down Tiba-Tiba, 75,000 Carian ‘Instagram’ Di Twitter Hanya Dalam Sejam

Menurut lamam Independent.co.uk, aplikasi ini tiba- tiba terhenti di mana pengguna tidak dapat melihat gambar atau profil pengikut. Kenapa agaknya ya?

TECH Wed, 9 Jan 2019

Go Beast Mode on the New Lenovo Legion Y740 and Y540 Laptops

Bring your gaming experience to the next level.

TECH Wed, 9 Oct 2019

IG取消「Following」追踪功能!再也法看到他人活动纪录

Instagram 最新抛出震撼弹,取消「追踪中」的所有活动纪录!

TECH Sat, 16 Dec 2017

Snapdragon 845 Mungkin Dilancar Disember Ini

Qualcomm diramal untuk mengumumkan cip pemproses terbaru, Snapdragon 845 pada bulan Disember ini. Difahamkan lagi cip tersebut akan berkongsi proses pembuatan sama seperti Snapdragon 835, iaitu 10nm FinFET yang mana ia akan membawa sejumlah besar […]

TECH Mon, 28 May 2018

Instagram Bakal Dedah Ciri Muzik Di Instagram Stories Tak Lama Lagi

Buat anda kaki media sosial Instagram, ini untuk anda – boleh tambah lagu di Instagram Stories

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

TECH Mon, 19 Nov 2018

Google Maps客服功能全球上线!搜完店家位置能直接私讯沟通

Google Maps让全球用户都能搜寻、储存想去的地方,而今正式向上线企业讯息客服功能,让在地图上搜寻某店家的用户,可以直接与他们传讯息沟通。

TECH Sat, 13 Oct 2018

Mengembalikan Fail Yang Hilang Dengan Menggunakan Perisian Percuma

Apabila fail yang hilang pasti pening kepala. Bagaimana nak dapatkan balik fail lagi-lagi kalau fail atau data yang penting .

TECH Mon, 25 Jun 2018

Kongsi WiFi iPhone Tanpa Mendedahkan Kata Laluannya

Perkara ini sudah biasa kepada pengguna Android, namun kepada pengguna iPhone dengan iOS 11 dan terkini ianya mungkin jarang diketahui. Berikut kami kongsikan cara untuk anda kongsikan sambungan WiFi menggunakan peranti Apple tanpa memerlukan kata laluan. Caranya […]

| Live TV