TECH By: Rosli Ab Rahman December 19, 2018 @ 10:40am

Larangan Menggunakan Peranti Huawei dan Zte di Jepun

Dua jenama China, Huawei dan ZTE telah sinonim dengan skandal keselamatan dan pengintipan dalam beberapa tahun kebelakangan. Contoh terakhir, kedua-dua mereka bertarung yang agak sengit dari Amerika Syarikat dan bahkan negara Uncle Sam menjemput sekutunya untuk memboikot.

Walaupun belum terbukti sepenuhnya, beberapa negara lain seperti Australia, New Zealand dan United Kingdom juga telah mengambil langkah pencegahan terhadap kedua-dua jenama tersebut. Baru-baru ini, Jepun juga menyertai langkah-langkah yang sama.

Tetapi ia berbeza dengan apa yang dilakukan oleh Amerika Syarikat, sementara Jepun dilaporkan akan meletakkan langkah keselamatan maklumat awam yang lebih kukuh. Dengan cara itu, ini akan menjejaskan perniagaan Huawei dan ZTE di Land of the Rising Sun.

Sebagai tambahan kepada potensi kerugian dalam perniagaan telefon pintar, akibat yang lebih teruk yang akan dihadapi oleh kedua-dua syarikat Cina adalah satu tamparan besar kepada cawangan syarikat mereka. Kedua-duanya adalah pemain infrastruktur selular utama di Jepun.

Huawei kini membekalkan beberapa peralatan rangkaian kepada NTT Docomo dan KDDI Corp. Kemudian terdapat juga perkongsian jangka panjang Huawei dengan SoftBank Group Corp yang berkolaborasi dalam menguji rangkaian 5G. Melihat masalah di atas, apakah kerjasama akan diteruskan atau tidak?

Sudah tentu menjawab soalan-soalan ini tidak mudah bagi kedua-dua pihak. Memang ada saling ketergantungan yang lengkap untuk NTT Docomo, KDDI Corp dan SoftBank Group Corp untuk terus bekerjasama dengan Huawei dalam membangunkan infrastruktur telekomunikasi.

Sementara itu, jurucakap kementerian luar negeri China Geng Shuang telah menyatakan kebimbangan serius mengenai keadaan Huawei dan ZTE. Malah, saham ZTE di Shenzhen telah diperbetulkan dan merosot 5.7 peratus dalam jualan saham global selepas penangkapan CFO Huawei, Wanzhou Meng.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 20 Sep 2019

Nak Tahu Cara Guna 2 Akaun Whatsapp Secara Serentak Pada PC

Punya dua akaun WhatsApp dan ingin membukanya secara serentak? 

TECH Wed, 22 Jan 2020

Tips Tambah Baik Kelajuan Internet Di Rumah

Anda mungkin pernah beberapa kali menghadapi masalah internet perlahan di rumah, dan membuatkan anda lebih kecewa apabila telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan namun tiada apa-apa perubahan berlaku. Penyedia perkhidmatan biasanya hanya akan menyediakan sambungan […]

TECH Thu, 21 Nov 2019

Google Memperkenalkan Pelan Pra-Bayar YouTube Premium & YouTube Music Di India

Pelan Pra-Bayar YouTube Premium & YouTube Music Di India

TECH Fri, 21 Sep 2018

Cara Menukar Gambar jenis “jpg” Kepada “PDF”

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk menukar gambar format jpg kepada PDF, caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah – langkah berikut.

TECH Sun, 3 Dec 2017

Tips Bagaimana Membuat Tetapan Pada Modem Untuk Akses Ke Laman Yang Disekat

Untuk tips kali ini kami kongsikan tutorial untuk membuat tetapan DNS terus pada modem

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cara Membolehkan Mod Incognito Dalam Google Maps

Mod Incognito Dalam Google Maps

Automobile Sun, 1 Dec 2019

Pandu Perlahan Juga Boleh Jadi Punca Kemalangan Jalan Raya

Memandu perlahan boleh menimbulkan kemarahan kepada orang lain

TECH Sat, 25 Jan 2020

Cara Mengukur aras ketinggian Menggunakan iPhone

Kepada anda yang memerlukan maklumat tentang ketinggian berdasarkan aras laut, berikut kami kongsikan cara untuk mengukur aras ketinggian menggunakan peranti iphone. Pertama sekali pasang aplikasi My Altitude pada peranti iPhone. Sekiranya anda menggunakan iphone 7 dan keatas […]

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

TECH Sun, 8 Jul 2018

Cara Untuk Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

iPhone menyediakan fungsi perakam skrin tanpa memerlukan anda muat turun apa-apa aplikasi daripada Appstore.

| Live TV