TECH By: Rosli Ab Rahman December 19, 2018 @ 10:40am

Larangan Menggunakan Peranti Huawei dan Zte di Jepun

Dua jenama China, Huawei dan ZTE telah sinonim dengan skandal keselamatan dan pengintipan dalam beberapa tahun kebelakangan. Contoh terakhir, kedua-dua mereka bertarung yang agak sengit dari Amerika Syarikat dan bahkan negara Uncle Sam menjemput sekutunya untuk memboikot.

Walaupun belum terbukti sepenuhnya, beberapa negara lain seperti Australia, New Zealand dan United Kingdom juga telah mengambil langkah pencegahan terhadap kedua-dua jenama tersebut. Baru-baru ini, Jepun juga menyertai langkah-langkah yang sama.

Tetapi ia berbeza dengan apa yang dilakukan oleh Amerika Syarikat, sementara Jepun dilaporkan akan meletakkan langkah keselamatan maklumat awam yang lebih kukuh. Dengan cara itu, ini akan menjejaskan perniagaan Huawei dan ZTE di Land of the Rising Sun.

Sebagai tambahan kepada potensi kerugian dalam perniagaan telefon pintar, akibat yang lebih teruk yang akan dihadapi oleh kedua-dua syarikat Cina adalah satu tamparan besar kepada cawangan syarikat mereka. Kedua-duanya adalah pemain infrastruktur selular utama di Jepun.

Huawei kini membekalkan beberapa peralatan rangkaian kepada NTT Docomo dan KDDI Corp. Kemudian terdapat juga perkongsian jangka panjang Huawei dengan SoftBank Group Corp yang berkolaborasi dalam menguji rangkaian 5G. Melihat masalah di atas, apakah kerjasama akan diteruskan atau tidak?

Sudah tentu menjawab soalan-soalan ini tidak mudah bagi kedua-dua pihak. Memang ada saling ketergantungan yang lengkap untuk NTT Docomo, KDDI Corp dan SoftBank Group Corp untuk terus bekerjasama dengan Huawei dalam membangunkan infrastruktur telekomunikasi.

Sementara itu, jurucakap kementerian luar negeri China Geng Shuang telah menyatakan kebimbangan serius mengenai keadaan Huawei dan ZTE. Malah, saham ZTE di Shenzhen telah diperbetulkan dan merosot 5.7 peratus dalam jualan saham global selepas penangkapan CFO Huawei, Wanzhou Meng.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 13 Dec 2018

3 Aplikasi Asas Ini Boleh Jadikan Anda Pelukis Digital Terhebat!

Adakah anda mempunyai masa untuk melukis ataupun ingin menjadi pelukis yang hebat? Anda perlu cuba aplikasi ini.

TECH Tue, 14 Aug 2018

“Setting” Untuk Prestasi Terbaik Pada Windows 10

Cara memastikan laptop atau komputer anda dalam keadaan baik.Ternyata mudah dan senang.

Automobile Mon, 2 Jul 2018

「阿拉伯女人开车技术狂」首位女赛车手赛道上好霸气

随着沙地阿拉伯行之有年的女性开车禁令正式于2017年废除,但即便禁令废除,对于「父权至上」的阿拉伯而言,短时间要扭转男尊女卑的刻板印象,恐怕还是有一定难度。

TECH Mon, 30 Apr 2018

手机没电了?来让皮卡丘“电”一下就好了

想象一下,当一只皮卡丘就这么趴在你的桌上,除了可以当装饰品之外,它还能给你的手机或者电子设备进行充电,是不是有种萌萌哒的感觉呢?

TECH Thu, 4 Apr 2019

These 10 Tips and Tricks for Your Home Will Keep it Neat and Clean

These nifty ideas will help you save time and energy too from cleaning up.

TECH Thu, 11 Oct 2018

Cara Untuk Membatalkan E-mail Yang Telah Dihantar

Kongsikan cara untuk membatalkan sebarang penghantaran mel Gmail dengan berkesan.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Kemaskini Terbaru Aplikasi YouTube Dilengkapi Dengan Mod Incognito

Mod incognito cukup sinonim dengan pelayar internet Chrome, dimana ia digunakan ketika anda mahu “menyembunyikan” aktiviti anda dari dikesan pada log history. Melaluinya, pelayar internet tidak akan mengesan serta menyenaraikan laman web yang dilawati dan anda tidak perlu bersusah payah […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

Sony Xperia XA2 Plus Diperkenalkan Dengan Slogan ‘Designed To Entertain’

Telefon bimbit pada hari ini bukan sahaja digunakan untuk berhubung, tapi juga berfungsi sebagai alat hiburan kepada pemiliknya. Menonton video, mendengar muzik, bermain permainan video hinggalah melayari media sosial, semuanya boleh dilakukannya di hujung jari. […]

Automobile Fri, 8 Mar 2019

为什么只有掀背车有后雨刷?

不是车厂偏心,掀背车有后雨刷(Rear Wiper)是有原因的!

TECH Tue, 3 Dec 2019

Instagram Kenal “Layout”, Ciri Terbaru Untuk Pengguna Tegar Stories

Pengguna boleh memuatkan sehingga 6 gambar sekaligus dalam satu paparan Stories.

| Live TV