TECH By: SGMS Putri July 19, 2018 @ 11:04am

MacBook Pro Dengan Cip Core-i9 Hadapi Masalah Penyejukan?

MacBook Pro yang dilancarkan Apple Inc. baru-baru ini telah mendapat naik taraf yang sepatutnya apabila cip pemprosesan Intel Core generasi ke-8 mula digunakan. Dengan tetapan terbaik, pengguna boleh mendapatkannya dengan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed asas 2.9GHz dan storan SSD sehingga 4TB.

Apple MacBook Pro 2018 Hadir Dengan Kejutan – Skrin, Sistem Cip & Memori Dinaiktaraf

Dengan tetapan sebegitu, MacBook Pro 2018 boleh menjadi antara komputer riba pilihan untuk tahun ini dengan masalah seperti papan kekunci yang bising dan ‘terlekat’ sudah diperbaharui. Namun terdapat seorang YouTuberDave 2D telah mendapati MacBook Pro 2018 miliknya mempunyai masalah haba yang tinggi semasa digunakan.

Masalah tersebut sedikit sebanyak mempengaruhi prestasi MacBook Pro tersebut sehinggakan clockspeed asas diturunkan bagi mengawal suhu dalaman MacBook. MacBook pada hari ini tidak mempunyai sistem penyejukan menggunakan kipas seperti komputer riba lain dan hanya mengharapkan casis aluminium bagi memindahkan suhu ke luar.

Dave 2D seterusnya meletakkan MacBook Pro 2018 di dalam peti sejuk beku dan mendapati prestasi peranti itu dapat dipertingkatkan daripada prestasi normal. Setakat ini tidak dapat dipastikan lagi adakah masalah ini hanya melibatkan MacBook Pro Dave Lee atau semua.

Memandangkan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed 2.9GHz merupakan cip berprestasi tinggi, Apple sepatutnya menghasilkan sistem penyejukan baharu yang dapat menampung beban haba yang dihasilkan oleh cip tersebut seterusnya memberikan pengalaman penggunaan profesional yang menyeluruh kepada siri MacBook Pro mereka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 21 Aug 2019

Lihat Semula Kata Laluan WiFi Yang Disimpan Pada PC

Senang bila ada cara ini tidak perlu risau

TECH Mon, 22 Oct 2018

Buangkan Virus “Pop-up” Pada Chrome

Cara untuk anda “Reset” kembali pelayar Chrome pada PC untuk menghapuskan segala Malware yang “melekat” ketika melayari internet sebelumnya.

TECH Sun, 27 Jan 2019

5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps

Google Maps merupakan salah satu perkhidmatan yang sering digunakan, ini perkara yang anda boleh buat pada Google Maps.

TECH Fri, 12 Oct 2018

拍照APP最受欢迎的功能!答案是这两项

拍照已经成为我们日常生活不可或缺的一个部分,而各类拍照APP软件中,最受欢迎的功能就是瘦脸、瘦身? !

TECH Fri, 14 Dec 2018
TECH Tue, 3 Jul 2018

Google Dituduh Membenarkan Pihak Ketiga Membaca Kandungan Gmail Pengguna

Wall Street Journal hari ini mendedahkan tentang kegiatan Google melalui Gmail yang memberikan akses kepada pihak ketiga bagi mengetahui isi kandungan yang terdapat di dalam e-mel pengguna. Pihak ketiga ini kemudian akan cuba menawarkan produk […]

Automobile Tue, 3 Apr 2018

史上最贵休旅车! Karlmann King让你化身蝙蝠侠

地表上最贵的休旅车,是Bentley、还是Lamborghini?答案是Karlmann King!

Events Wed, 25 Sep 2019
TECH Mon, 29 Oct 2018

6 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Telefon Android Lama

Tidak tahu apa yang hendak dibuat dengan telefon lama anda?Bacalah tips ini.

TECH Wed, 8 Jan 2020

5 Cara Jimat Kos Baiki Komputer Lembap

Bila laptop menjadi lembap atau kerap hang pastinya melambatkan kerja. kebetulan kos tidak mencukupi apa kata cuba cara ini dahulu

| Live TV