TECH By: SGMS Putri July 19, 2018 @ 11:04am

MacBook Pro Dengan Cip Core-i9 Hadapi Masalah Penyejukan?

MacBook Pro yang dilancarkan Apple Inc. baru-baru ini telah mendapat naik taraf yang sepatutnya apabila cip pemprosesan Intel Core generasi ke-8 mula digunakan. Dengan tetapan terbaik, pengguna boleh mendapatkannya dengan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed asas 2.9GHz dan storan SSD sehingga 4TB.

Apple MacBook Pro 2018 Hadir Dengan Kejutan – Skrin, Sistem Cip & Memori Dinaiktaraf

Dengan tetapan sebegitu, MacBook Pro 2018 boleh menjadi antara komputer riba pilihan untuk tahun ini dengan masalah seperti papan kekunci yang bising dan ‘terlekat’ sudah diperbaharui. Namun terdapat seorang YouTuberDave 2D telah mendapati MacBook Pro 2018 miliknya mempunyai masalah haba yang tinggi semasa digunakan.

Masalah tersebut sedikit sebanyak mempengaruhi prestasi MacBook Pro tersebut sehinggakan clockspeed asas diturunkan bagi mengawal suhu dalaman MacBook. MacBook pada hari ini tidak mempunyai sistem penyejukan menggunakan kipas seperti komputer riba lain dan hanya mengharapkan casis aluminium bagi memindahkan suhu ke luar.

Dave 2D seterusnya meletakkan MacBook Pro 2018 di dalam peti sejuk beku dan mendapati prestasi peranti itu dapat dipertingkatkan daripada prestasi normal. Setakat ini tidak dapat dipastikan lagi adakah masalah ini hanya melibatkan MacBook Pro Dave Lee atau semua.

Memandangkan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed 2.9GHz merupakan cip berprestasi tinggi, Apple sepatutnya menghasilkan sistem penyejukan baharu yang dapat menampung beban haba yang dihasilkan oleh cip tersebut seterusnya memberikan pengalaman penggunaan profesional yang menyeluruh kepada siri MacBook Pro mereka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 16 Nov 2019

JOOX Coins Redemption Center Perkenal Keahlian Percuma, Nikmati Tawaran Hebat!

Adakah anda peminat K-Pop? Inilah berita baik untuk anda!

TECH Thu, 2 Nov 2017

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

embaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini.

TECH Sat, 8 Jun 2019

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Apa kata jom ikuti tips ini !

TECH Mon, 29 Jan 2018

Langkah Menyelesaikan Isu “No Network” dan “Searching” untuk iPhone 6

Langkah untuk menyelesaikan isu no network dalam peranti iPhone 6.

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cara Membolehkan Mod Incognito Dalam Google Maps

Mod Incognito Dalam Google Maps

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

TECH Mon, 17 Sep 2018

Cara Mengesan Lokasi Semasa Insan Tersayang

Kepada anda yang ingin mengetahui lokasi kawan – kawan atau ahli keluarga secara “Real – Time”, berikut kami kongsikan cara mudah yang boleh dilakukan.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Berkenaan Kemaskini PUBG Mobile 0.7.0

Pemain permainan battle royale yang sedang popular ketika ini, PUBG Mobile sudah boleh mula memuat-turun kemaskini terbaru bagi permainan tersebut di peranti iOS dan Android mereka bermula semalam. Beberapa pembaharuan menarik telah dibawa masuk untuk kemaskini kini berkenaan. Pembaharuan terbesar yang dibawa […]

TECH Fri, 2 Feb 2018

Tips Menggunakan Chrome Versi “Night Mode”

Ramai yang suka melayari internet di tempat yang kurang cahaya. Terdapat beberapa cara untuk menjadikan pelayar chrome anda versi gelap (Night Mode).

TECH Tue, 3 Jul 2018

ZOTAC Malaysia Menerima Kad Grafik Berfungsi Dalam Progam PUSH THE LIMIT Mereka

Sekiranya anda mempunyai kad grafik lama yang masih boleh digunakan dan merancang untuk membeli kad grafik yang baharu, program Push The Limit dari ZOTAC Malaysia merupakan berita gembira untuk anda. Bermula dari 2 Jun sehingga […]

| Live TV