TECH By: SGMS Putri December 1, 2018 @ 10:02am

Mahukan Fungsi Ubahsuai Bokeh Seperti iPhone XS Max

Setiap kali model iPhone baru diperkenalkan, keupayaan kameranya pasti menjadi antara perkara yang paling diambil perhatian. Begitu juga dengan iPhone XS dan XS Max baru-baru ini. Walaupun dari segi keupayaannya tidak jauh berbeza dengan iPhone X, kamera pada model 2018 tersebut memiliki satu fungsi menarik baru iaitu keupayaan untuk mengubahsuai bokeh atau apertureselepas gambar ditangkap.

Fungsi sebegini tidak ada pada peranti iPhone terdahulu termasuk iPhone 7 Plus, 8 Plus dan iPhone X. Namun, tiga model terdahulu ini masih boleh menikmati fungsi yang sama. Mari saya ajarkan kepada anda.

Pertama sekali, anda perlu memuat-turun aplikasi Focos daripada App Store. Ia adalah percuma, namun untuk mendapatkan akses penuh kepada semua fungsi pada aplikasi ini, anda hanya perlu membayar sekitar $10.99(~RM 45.50) sahaja untuk sekali seumur hidup.

Selesai muat turun, anda boleh memilih untuk membuat tangkapan secara terus melalui aplikasi berkenaan dengan menggunakan fungsi bokeh seperti biasa. Pengguna juga boleh mengubahsuai ciri bokeh pada gambar yang telah sedia ditangkap menggunakan telefon pintar lebih awal.

Pengguna boleh memilih untuk menetapkan tahap aperture dari f/20.0 hingga f/1.4, dimana kesan bokeh akan lebih kelihatan pada aperture yang lebih kecil. Menariknya, aplikasi ini turut membolehkan anda menetapkan untuk menggunakan kesan bokeh ini pada sisi hadapan atau belakang objek dalam gambar.

Antara perkara lain yang sangat cool pada aplikasi Focos ini ialah anda boleh memilih bentuk bokeh mengikut kesesuaian anda. Tambahan pula, aplikasi ini membenarkan anda memanipulasi imej supaya ia kelihatan ditangkap menggunakan lensa kamera lain secara maya.

Antara lensa yang boleh dipilih ialah Olympus Zuiko, Helios 44, CarlZeiss Jena, CarlZeiss Otus, Leica Noctilux, Minolta STF, Minolta RF250, A1, A2, A3 dan A4. Ini bermakna gambar yang dihasilkan akan kelihatan seperti benar-benar diambil menggunakan lensa-lensa ini. Menarik, bukan?

Aplikasi ini turut menawarkan dua lagi pilihan langganan iaitu bulanan yang berharga $0.99(~RM 4.10) dan tahunan dengan bayaran $6.99(~RM 29) untuk akses penuh dengan pelbagai fungsi menarik.

Jadi, bagi penggemar fotografi yang menggunakan iPhone 7 Plus, 8 Plus dan iPhone X, apa tunggu lagi?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Dikatakan Lebih Pantas Berbanding iPhone X

Peranti yang pantas dan berkuasa sering menjadi idaman semua pemilik telefon pintar hari ini. Akan tetapi, tahap prestasi yang tinggi biasanya akan hadir dengan harga yang tinggi. Seperti yang didakwa oleh TheUnlockr, iPhone X adalah merupakan salah […]

TECH Sat, 8 Sep 2018

6 Tips Membuat Google Chrome Lebih Mudah

Maklumat yang sangat bagus untuk di ketahui

TECH Fri, 1 Nov 2019

Selain 15GB Storan Percuma, Ini Kelebihan Menggunakan Google Drive

Google Drive memberi ruang storan kepada anda untuk menyimpan sebarang fail dan ia termasuklah foto, lukisan, reka bentuk, rakaman suara mahupun video dan pelbagai lagi. Anda diberi peluang untuk membawa fail itu ke mana sahaja […]

TECH Sat, 5 Oct 2019

Lebih Setahun Di Dalam Sungai,iPhone Di Temui Dalam Keadaan Baik

iPhone tersebut dipulangkan semula kepada pemiliknya.

Automobile Wed, 17 Jan 2018

Samsung Galaxy A8/A8+ 正式发布 预购可获RM417礼品

Samsung 首款中端全面屏手机正式发布! Samsung Galaxy A8 和 A8+ 拥有前置双摄,加上支持 IP68 防尘防水标准,开价 RM 1,799 起!挑战竞争激烈的中端智能手机市场!

TECH Sat, 18 May 2019

Muslim Pro Malaysia Aplikasi Popular di bulan Ramadan ini

Kecanggihan teknologi mudah alih itu boleh dimanfaatkan pengguna dalam melakukan ibadah.

TECH Tue, 31 Jul 2018

不再被骇客入侵! Google安全密钥Titan Security Key上市

Google 宣称自 2017 年使用安全密钥以来,超过 8 万名员工就再也没被骇客入侵过了,现在这款安全密钥Titan Security Key将对外贩售。

Automobile Sun, 9 Feb 2020

每月从最低68令吉起电讯配套*就能快人一步体验华为Mate 30 Pro 5G

配合全马首款获得SIRIM认证的5G手机「华为Mate 30 Pro 5G」诞生,本地多家电讯公司推出优惠配套,让大众抢先体验5G手机的高科技!

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

TECH Tue, 8 Oct 2019

Cara Mengaktifkan Tema Gelap Di Windows 10 v1903

Tema gelap Windows 10 ditambah baik sejak pertama kali ia diperkenalkan tahun lalu.

| Live TV