TECH By: SGMS Putri December 1, 2018 @ 10:02am

Mahukan Fungsi Ubahsuai Bokeh Seperti iPhone XS Max

Setiap kali model iPhone baru diperkenalkan, keupayaan kameranya pasti menjadi antara perkara yang paling diambil perhatian. Begitu juga dengan iPhone XS dan XS Max baru-baru ini. Walaupun dari segi keupayaannya tidak jauh berbeza dengan iPhone X, kamera pada model 2018 tersebut memiliki satu fungsi menarik baru iaitu keupayaan untuk mengubahsuai bokeh atau apertureselepas gambar ditangkap.

Fungsi sebegini tidak ada pada peranti iPhone terdahulu termasuk iPhone 7 Plus, 8 Plus dan iPhone X. Namun, tiga model terdahulu ini masih boleh menikmati fungsi yang sama. Mari saya ajarkan kepada anda.

Pertama sekali, anda perlu memuat-turun aplikasi Focos daripada App Store. Ia adalah percuma, namun untuk mendapatkan akses penuh kepada semua fungsi pada aplikasi ini, anda hanya perlu membayar sekitar $10.99(~RM 45.50) sahaja untuk sekali seumur hidup.

Selesai muat turun, anda boleh memilih untuk membuat tangkapan secara terus melalui aplikasi berkenaan dengan menggunakan fungsi bokeh seperti biasa. Pengguna juga boleh mengubahsuai ciri bokeh pada gambar yang telah sedia ditangkap menggunakan telefon pintar lebih awal.

Pengguna boleh memilih untuk menetapkan tahap aperture dari f/20.0 hingga f/1.4, dimana kesan bokeh akan lebih kelihatan pada aperture yang lebih kecil. Menariknya, aplikasi ini turut membolehkan anda menetapkan untuk menggunakan kesan bokeh ini pada sisi hadapan atau belakang objek dalam gambar.

Antara perkara lain yang sangat cool pada aplikasi Focos ini ialah anda boleh memilih bentuk bokeh mengikut kesesuaian anda. Tambahan pula, aplikasi ini membenarkan anda memanipulasi imej supaya ia kelihatan ditangkap menggunakan lensa kamera lain secara maya.

Antara lensa yang boleh dipilih ialah Olympus Zuiko, Helios 44, CarlZeiss Jena, CarlZeiss Otus, Leica Noctilux, Minolta STF, Minolta RF250, A1, A2, A3 dan A4. Ini bermakna gambar yang dihasilkan akan kelihatan seperti benar-benar diambil menggunakan lensa-lensa ini. Menarik, bukan?

Aplikasi ini turut menawarkan dua lagi pilihan langganan iaitu bulanan yang berharga $0.99(~RM 4.10) dan tahunan dengan bayaran $6.99(~RM 29) untuk akses penuh dengan pelbagai fungsi menarik.

Jadi, bagi penggemar fotografi yang menggunakan iPhone 7 Plus, 8 Plus dan iPhone X, apa tunggu lagi?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 3 Nov 2018

Data Internet Cepat Habis?

Data internet habis cepat?, ini untuk menjimatkan penggunaan data anda.

TECH Thu, 17 Oct 2019

Siapakah Agaknya Pemenang Bagi Cabaran Ketahanan Ultra Kuasa Bateri Jam Tangan HUAWEI GT 2 ?

Nantikan siapakah pemenang jam tangan HUAWEI Watch GT 2 esok!

TECH Wed, 11 Jul 2018

Untuk Elak Kecelaruan Maklumat, YouTube Sediakan Ruangan Informasi Untuk Pengguna

Beberapa hari lepas, YouTube menerusi blog rasmi ada mengumumkan beberapa penambahbaikan pada platform perkongsian video itu. Salah satunya adalah paparan maklumat dari platform pihak ketiga seperti Wikipedia, Encyclopedia dan lain-lain yang menceritakan dengan lebih lanjut […]

TECH Fri, 13 Apr 2018

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua […]

TECH Fri, 20 Sep 2019

Nak Tahu Cara Guna 2 Akaun Whatsapp Secara Serentak Pada PC

Punya dua akaun WhatsApp dan ingin membukanya secara serentak? 

TECH Sun, 22 Jul 2018

MacBook Pro 15 inci Dengan Cip i9 (2018) Dilaporkan Cepat Panas

MacBook Pro 15 inci dijana dengan cip pemprosesan 6-teras Core i9- 8950HK adalah komputer riba berharga premium keluaran Apple untuk tahun ini. Melalui cip terbabit, ia menjanjikan kelajuan pemprosesan sehingga 2.9GHz yang mana lebih laju berbanding keluaran terdahulu tetapi […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Palam Kuasa Pengecasan iPhone Dengan Sambungan USB Type-C Tertiris

Sebelum ini telah tular beberapa ura-ura berkenaan penggunaan sambungan USB Type-C pada model iPhone keluaran tahun ini. Ura-ura berkenaan semakin hampir untuk menjadi kenyataan apabila beberapa imej palam kuasa bagi perantiiPhone dengan sambungan USB Type-C telah tertiris. Kredit : Slashleaks & […]

TECH Tue, 15 Oct 2019

Isu Kebocoran 46.2 Juta Data Peribadi Pengguna Bakal DiSiasat!

Kontrak Nuemera (M) Sdn Bhd telah ditamatkan

TECH Tue, 13 Aug 2019

Nak Cari DiMana Anda Letak Handphone?

Tak tahu letak mana handphone sebab lupa, cuba cari ni!

TECH Thu, 4 Jul 2019

CyberSecurity Malaysia Harumkan Nama Negara

Menjadi Juara Dalam Pertandingan Siber Antarabangsa

| Live TV