TECH By: SGMS Putri December 1, 2018 @ 10:02am

Mahukan Fungsi Ubahsuai Bokeh Seperti iPhone XS Max

Setiap kali model iPhone baru diperkenalkan, keupayaan kameranya pasti menjadi antara perkara yang paling diambil perhatian. Begitu juga dengan iPhone XS dan XS Max baru-baru ini. Walaupun dari segi keupayaannya tidak jauh berbeza dengan iPhone X, kamera pada model 2018 tersebut memiliki satu fungsi menarik baru iaitu keupayaan untuk mengubahsuai bokeh atau apertureselepas gambar ditangkap.

Fungsi sebegini tidak ada pada peranti iPhone terdahulu termasuk iPhone 7 Plus, 8 Plus dan iPhone X. Namun, tiga model terdahulu ini masih boleh menikmati fungsi yang sama. Mari saya ajarkan kepada anda.

Pertama sekali, anda perlu memuat-turun aplikasi Focos daripada App Store. Ia adalah percuma, namun untuk mendapatkan akses penuh kepada semua fungsi pada aplikasi ini, anda hanya perlu membayar sekitar $10.99(~RM 45.50) sahaja untuk sekali seumur hidup.

Selesai muat turun, anda boleh memilih untuk membuat tangkapan secara terus melalui aplikasi berkenaan dengan menggunakan fungsi bokeh seperti biasa. Pengguna juga boleh mengubahsuai ciri bokeh pada gambar yang telah sedia ditangkap menggunakan telefon pintar lebih awal.

Pengguna boleh memilih untuk menetapkan tahap aperture dari f/20.0 hingga f/1.4, dimana kesan bokeh akan lebih kelihatan pada aperture yang lebih kecil. Menariknya, aplikasi ini turut membolehkan anda menetapkan untuk menggunakan kesan bokeh ini pada sisi hadapan atau belakang objek dalam gambar.

Antara perkara lain yang sangat cool pada aplikasi Focos ini ialah anda boleh memilih bentuk bokeh mengikut kesesuaian anda. Tambahan pula, aplikasi ini membenarkan anda memanipulasi imej supaya ia kelihatan ditangkap menggunakan lensa kamera lain secara maya.

Antara lensa yang boleh dipilih ialah Olympus Zuiko, Helios 44, CarlZeiss Jena, CarlZeiss Otus, Leica Noctilux, Minolta STF, Minolta RF250, A1, A2, A3 dan A4. Ini bermakna gambar yang dihasilkan akan kelihatan seperti benar-benar diambil menggunakan lensa-lensa ini. Menarik, bukan?

Aplikasi ini turut menawarkan dua lagi pilihan langganan iaitu bulanan yang berharga $0.99(~RM 4.10) dan tahunan dengan bayaran $6.99(~RM 29) untuk akses penuh dengan pelbagai fungsi menarik.

Jadi, bagi penggemar fotografi yang menggunakan iPhone 7 Plus, 8 Plus dan iPhone X, apa tunggu lagi?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 5 Jan 2018

Telefon Pintar Apa Paling Laris Di China Untuk 2017

China dan telefon pintar bagai aur dengan tebing. Kita semua tahu China merupakan negara pengeluar telefon pintar terbesar di dunia. Antaranya adalah Xiaomi, Meizu, OnePlus, Oppo, Honor, Huawei, dan banyak lagi nama lain.

TECH Sun, 22 Dec 2019

Cara Membuang Fail Kemas Kini Windows 10

Anda boleh membuang kemas kini Windows 10 jika ia bermasalah kepada sistem komputer anda

TECH Tue, 18 Sep 2018
TECH Tue, 26 Feb 2019

Incorporate Flexibility into Your Technology with Lenovo’s Thinkpad X390 Yoga

Your laptop should keep up with the flexibility of your work.

TECH Fri, 27 Apr 2018

SKMM Rai Ulang Tahun ke-20 Akta Komunikasi & Multimedia 1998

Antara perkara yang berada di bawah kawalan akta ini ialah bab penyiaran tradisional, komunikasi dan perkhidmatan atas talian termasuk rangkaian yang digunakan serta kandungan yang dibekalkan melalui kemudahan ini.

TECH Tue, 10 Jul 2018

Zen Dari China; Cip Pemprosesan Mikro x86 Oleh Pengeluar China Berdasarkan Senibina AMD

Cip pemprosesan x86 Dhyana yang berdasarkan senibina mikro Zen oleh AMD telah mula muncul dari pengeluar cip Hygon yang berpusat di China. Cip ini berjaya dihasilkan setelah berlaku perjanjian perlesenan antara AMD dengan rakan kongsi China mereka. […]

TECH Mon, 11 Nov 2019

China Dah Mula Teroka 6G Sedangkan Yang Lain Baru 5G

Lajunya China dimana sekarang dah 6G sedangkan yang lain baru 5G

TECH Tue, 12 Dec 2017

Tips Mudah & Pantas Untuk Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Rakyat Malaysia terkenal dengan swafoto malah boleh dikatakan ramai diantara kita yang sukar bergambar untuk dimuatnaik ke media sosial.

TECH Thu, 19 Jul 2018

MacBook Pro Dengan Cip Core-i9 Hadapi Masalah Penyejukan?

MacBook Pro yang dilancarkan Apple Inc. baru-baru ini telah mendapat naik taraf yang sepatutnya apabila cip pemprosesan Intel Core generasi ke-8 mula digunakan. Dengan tetapan terbaik, pengguna boleh mendapatkannya dengan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed asas 2.9GHz dan storan […]

TECH Sat, 22 Dec 2018

5 Kelebihan Laptop Gaming Murah ASUS TUF FX505 dan FX705

Diklaim sebagai laptop gaming termurah yang hadir di Malaysia. Ini menyenaraikan kelebihan ASUS TUF Gamin FX505 dan FX705.

| Live TV