TECH By: Rosli Ab Rahman August 7, 2019 @ 12:15pm

Matikan Story dan Post Instagram Orang Lain Tanpa Unfollow

Sebagai salah satu media sosial yang paling banyak digunakan orang saat ini, Instagram menyediakan pelbagai ciri menarik untuk berkongsi, seperti post gambar atau video satu minit, InstaStories hingga yang terbaru adalah IGTV.

Khusus untuk Instagram Stories, ciri ini akan muncul di bahagian atas skrin setiap kali membuka laman awal aplikasi Instagram. Pesanan berubah mengikut seberapa sering anda melawat profil, menghantar mesej melalui DM, dan beberapa faktor lain.

Kalian mungkin pernah resah dengan sebuah akaun Instagram yang sering membuat InstaStories, bahkan hingga puluhan Story dalam satu hari. Jika ingin unfollow tetapi merasa tidak enak kerana dia adalah kawan lama kita, kalian boleh menyembunyikan Instagram Story akaun tersebut dengan mudah.

Pertama buka aplikasi Instagram dan cari akaun Story yang ingin anda sembunyikan. Kemudian ketik dan tahan dua saat sehingga pemberitahuan muncul dan pilih Mute. Di sini anda boleh memilih untuk membisukan cerita atau membisukan cerita dan menyiarkan sekaligus.

Jika pilih yang kedua, secara automatik Insta Story dan Post akaun tersebut tidak akan muncul lagi alias tersembunyi di timeline Instagram kalian. Cara ini boleh dilakukan di aplikasi Instagram untuk Android ataupun iOS.

Begitulah cara mudah untuk menyembunyikan Instagram Story atau postingan orang lain tanpa perlu unfollow. Untuk mengembalikannya, cukup melawat profil akaun dan pilih unmute.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 5 Nov 2019

Lazada「双11购物狂欢节」推16个独家品牌!Apink将现身狂欢夜晚会

今年「双11」购物狂欢节,有16个全球和本地知名品牌选择在Lazada马来西亚平台上独家销售,并将Lazada作为其首选的电子商务合作伙伴。

TECH Sat, 20 Apr 2019

Water Resistant Atau Waterproof? Cara Kenali Ciri Kalis Air Telefon Anda

Tedapat perbezaan maksud antara ‘waterproof’ dan ‘water resistant’. Anda perlu ketahui jika telefon anda ‘waterproof’ atau ‘water resistant’.

TECH Fri, 17 Nov 2017

Cara Cegah Virus Pada PC Tanpa Menggunakan Sebarang Aplikasi

Artikel ini khusus untuk anda yang suka muat turun bahan-bahan daripada internet, sama ada dalam bentuk video, aplikasi dan lain-lain. Tahukah anda bahawa aktiviti memuat turun sebenarnya dalah sangat merbahaya ? Ini  kerana terdapat pelbagai jenis virus […]

TECH Mon, 23 Jul 2018

Promosi Streamxy Terbaru Dengan Kelajuan 4Mbps Dan 8 Mbps Mula Kelihatan

Bermula dari pertengahan Julai yang lalu, TM telah mengumumkan sejumlah penawaran serta naik taraf kepada pelanggan baru dan juga lama. Beberapa hari lepas pula, kelihatan satu penawaran baru untuk perkhidmatan Streamyx dimana promosi jalur lebar […]

TECH Sat, 4 Aug 2018

Sembunyikan Status Online Pada Instagram

Berikut kami kongsikan cara untuk anda Menyembunyikan Status Online Pada Instagram.

TECH Tue, 9 Jul 2019

Tips Mengemas rapikan Post Instagram di Android

  Instagram adalah salah satu media sosial yang paling banyak digunakan dalam generasi sekarang. Sudah tentu ia adalah satu perkara yang membanggakan jika anda berjaya menghasilkan makanan Instagram atau garis masa yang menarik dan kemas […]

TECH Wed, 12 Dec 2018

Cara Untuk Jadikan Peranti Pintar Sebagai “Speaker” PC

Sebagai langkah alternatif untuk PC yang yang rosak atau tiada pembesar suara, berikut kami kongsikan cara untuk menjadikan peranti pintar Android sebagai sebuah pembesar suara bagi PC ataupun komputer riba.

Events Thu, 31 Jan 2019
Automobile Tue, 14 May 2019

Carsome Opens Up More Inspection Centres Around Malaysia

Carsome is Southeast Asia’s largest used car trading platform​.

TECH Thu, 26 Jul 2018

EU ‘Mengganas’ Lagi, Kali Ini 4 Pengeluar Barangan Elektronik Disaman

Kesatuan Eropah (EU) sebelum ini telah mengenakan saman yang tinggi terhadap Google kerana melanggar undang-undang perdagangan kesatuan itu. Tidak terhenti di situ, kini kesatuan tersebut telah mengenakan saman terhadap 4 pengeluar barangan elektronik, Asus, Denon […]

| Live TV