TECH By: SGMS Enal August 27, 2019 @ 10:11am

Menulis Mesej Tanpa Perlu Menaip Dengan WhatsApp

Bagaimana hendak menulis mesej di WhatsApp tanpa perlu menaip. Adakah perkara ini boleh dilakukan? Berita baik untuk semua, YA, kita boleh menulis mesej di WhatsApp tanpa perlu menaip. Dalam kata lain, kita hanya perlu bersuara dan suara kita akan ditukarkan kepada tulisan. Bagaimana hendak melakukannya? Teruskan membaca.

Syarat Menggunakan Fungsi Menaip dengan Suara

Anda harus mempunyai Internet Connection. Telefon bimbit anda mestilah mempunyai sambungan internet. Ini adalah syarat utama kerana anda akan menggunakan Google voice typing. Terdapat caranya jika anda mahu menggunakan fungsi menaip dengan suara tanpa memerlukan sambungan internet, tetapi cara ini tidak digalakkan atau diterangkan disini kerana ia melibatkan aktiviti ‘rooting’ yang mungkin akan merosakkan handphoneanda.

Telefon bimbit anda dalam keadaan yang baik. Maksud dalam keadaan yang baik sini adalah merujuk kepada fungsi mikrofon telefon anda. Sepatutnya setiap telefon harus mempunyai mikrofon yang baik..barulah lengkap sebagai telefon..

Berikut adalah caranya:

Cara-cara Untuk Menaip Mesej Menggunakan Suara

Langkah 1: Periksa kewujudan ‘Google voice typing’ dalam setting anda. Untuk android ia terletak di: Setting>System>Language & Input>Keyboard & Input methods. Sepatutnya setiap telefon bimbit pada masa kini mempunyai fungsi ‘Google voice typing’ ini. Jika ada teruskan

.

 

setting untuk input dan language android

Langkah 2: Buka aplikasi WhatsApp, masuk ke ruangan chat, tekan ruangan tulisan seperti biasa dan keyboard anda akan muncul.

ruangan menaip mesej whatsapp

Langkah 3: Tekan butang ‘Space’ atau jarak pada keyboard handphone anda dan tahan sehingga pilihan untuk menukar keyboard muncul seperti dibawah:

pop-up pilihan keyboard tekan tahan butang space

Langkah 4: Pilih ‘Google voice typing’. Lambang mikrofon dan Google akan muncul. Anda boleh cuba untuk bersuara dan lihat tulisan akan muncul. Jika anda menggunakan keyboard seperti TouchpalGoogle voice typing akan terus muncul tanpa anda perlu membuat pilihan.

 

google voice typing dalam whatsapp

Langkah 5: Untuk mengaktifkan Bahasa Malaysia, tekan setting (simbol gear) pada bahagian kiri simbol mikrofon. Tekan pilihan ‘Languages’ yang terletak pada bahagian paling atas, tik Bahasa Melayu dan save. ‘Google Voice typing‘ kini dapat mengenalpasti Bahasa Melayu.

Tips tambahan: Fungsi Google Voice typing ini tidak terbatas kepada WhatsApp sahaja. Anda boleh mencuba di platform mesej yang lain.

 

Sumber: infosantai.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 11 Jul 2018

2 Cara Untuk Tambah Kelajuan Pindahan Data Pada “Thumbdrive”

Cara yang sangat mudah dan senang untuk menambah kelajuan ‘Pendrive’ anda untuk peralihan data dengan cepat.

TECH Sat, 27 Oct 2018

Cara Mengatasi Masalah Simkad Tak Aktif Pada Modem

Bagaimana untuk mengatasi masalah Simkad tidak aktif pada Modem

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi […]

Hiburan Sat, 30 Jun 2018

Nokia 6.1 Dalam Perjalanan Ke Malaysia?

Nokia Mobile MY telah mempertontonkan video peranti Nokia 6.1 dengan ayat membayangkan peranti tersebut akan mula mendarat di Malaysia. Mengikut maklumat dari Nokia Malaysia, setakat ini cuma peranti Nokia 7 Plus dan Nokia 1 sahaja yang dibawa masuk secara rasmi oleh […]

TECH Wed, 4 Sep 2019

3 Langkah Pulihkan Gambar Yang “Blur”

Gambar ‘blur’? Ketahui cara-cara memulihkan gambar anda yang ‘blur’.

TECH Mon, 23 Apr 2018

Telefon Pintar Dengan Bateri Yang Lebih Besar Dari Komputer Riba?

Bosan dengan kapasiti bateri peranti pintar yang terlalu terhad? Perlu membawa pebgecas bateri kemana-mana amatlah menyusahkan. Kapasiti bateri bagi telefon pintar mungkin merupakan perkara penting bagi sesetengah pengguna di luar sana lebih-lebih lagi jika peranti tersebut dari […]

Events Thu, 31 Jan 2019
TECH Sun, 5 Jan 2020

5 Permainan Video Paling Berpengaruh

  Permainan video telah mengalami landskap perubahan yang ketara dalam teknologi, model perniagaan dan pasarannya, yang kini termasuk lebih banyak pemain wanita dan penonton yang puratanya lebih berusia. Mungkin anda tertanya, apakah 10 permainan video paling […]

TECH Wed, 21 Feb 2018

BUAT PEMBAYARAN DARI PERGELANGAN TANGAN!

Terbaharu, peranti wearable nombor satu di dunia ini merancang melancarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang dikenali sebagai Fitbit Pay di Malaysia.

TECH Mon, 9 Jul 2018

如何判断高收入人群?经济学家:看他有没有「iPhone」

芝加哥大学的经济学家日前发布新论文!研究人员发现,根据2016年的数据显示,除了苹果的iPhone之外,没有其他能代表「高收入」的品牌。

| Live TV