TECH By: SGMS Enal August 27, 2019 @ 10:11am

Menulis Mesej Tanpa Perlu Menaip Dengan WhatsApp

Bagaimana hendak menulis mesej di WhatsApp tanpa perlu menaip. Adakah perkara ini boleh dilakukan? Berita baik untuk semua, YA, kita boleh menulis mesej di WhatsApp tanpa perlu menaip. Dalam kata lain, kita hanya perlu bersuara dan suara kita akan ditukarkan kepada tulisan. Bagaimana hendak melakukannya? Teruskan membaca.

Syarat Menggunakan Fungsi Menaip dengan Suara

Anda harus mempunyai Internet Connection. Telefon bimbit anda mestilah mempunyai sambungan internet. Ini adalah syarat utama kerana anda akan menggunakan Google voice typing. Terdapat caranya jika anda mahu menggunakan fungsi menaip dengan suara tanpa memerlukan sambungan internet, tetapi cara ini tidak digalakkan atau diterangkan disini kerana ia melibatkan aktiviti ‘rooting’ yang mungkin akan merosakkan handphoneanda.

Telefon bimbit anda dalam keadaan yang baik. Maksud dalam keadaan yang baik sini adalah merujuk kepada fungsi mikrofon telefon anda. Sepatutnya setiap telefon harus mempunyai mikrofon yang baik..barulah lengkap sebagai telefon..

Berikut adalah caranya:

Cara-cara Untuk Menaip Mesej Menggunakan Suara

Langkah 1: Periksa kewujudan ‘Google voice typing’ dalam setting anda. Untuk android ia terletak di: Setting>System>Language & Input>Keyboard & Input methods. Sepatutnya setiap telefon bimbit pada masa kini mempunyai fungsi ‘Google voice typing’ ini. Jika ada teruskan

.

 

setting untuk input dan language android

Langkah 2: Buka aplikasi WhatsApp, masuk ke ruangan chat, tekan ruangan tulisan seperti biasa dan keyboard anda akan muncul.

ruangan menaip mesej whatsapp

Langkah 3: Tekan butang ‘Space’ atau jarak pada keyboard handphone anda dan tahan sehingga pilihan untuk menukar keyboard muncul seperti dibawah:

pop-up pilihan keyboard tekan tahan butang space

Langkah 4: Pilih ‘Google voice typing’. Lambang mikrofon dan Google akan muncul. Anda boleh cuba untuk bersuara dan lihat tulisan akan muncul. Jika anda menggunakan keyboard seperti TouchpalGoogle voice typing akan terus muncul tanpa anda perlu membuat pilihan.

 

google voice typing dalam whatsapp

Langkah 5: Untuk mengaktifkan Bahasa Malaysia, tekan setting (simbol gear) pada bahagian kiri simbol mikrofon. Tekan pilihan ‘Languages’ yang terletak pada bahagian paling atas, tik Bahasa Melayu dan save. ‘Google Voice typing‘ kini dapat mengenalpasti Bahasa Melayu.

Tips tambahan: Fungsi Google Voice typing ini tidak terbatas kepada WhatsApp sahaja. Anda boleh mencuba di platform mesej yang lain.

 

Sumber: infosantai.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 16 Dec 2018

Naik Taraf Kamera iPhone Anda Dengan 3 Lensa berikut

Inginkan gambar lebih cantik, ini antara lensa camera yang boleh digunakan pada Iphone.

TECH Sat, 14 Sep 2019

Tahukah Youtube Boleh Dijadikan Pemain Lagu di iPhone

Selamat mencuba dan berseronok sambil mendengar lagu.

TECH Thu, 27 Sep 2018

Nokia 6.1 Plus and Nokia 5.1 Plus’ Cameras are Worth Getting the Device

Is Nokia running on the iPhone design hype too?

TECH Thu, 2 Jan 2020

5 Gimbal Terbaik Bagi Telefon Pintar 2019

Telefon pintar pada masa kini sudah menjadi semakin baik dalam menstabilkan video dengan adanya Optical Image Stabilization dan Electronic Image Stabilization. Namun ia masih tidak dapat mengalahkan kecekapan dan kawalan gimbal. Apabila anda memegang peranti sambil merakam video, pasti […]

Automobile Tue, 26 Jun 2018

露营车大到可以「停超跑」!移动式豪宅颠覆你想像

对很多人来说,拥有一栋房子已经算是完成人生中最大的梦想了,但你有想过拥有了一台「移动式豪宅」,根本就是想都不敢想的奢侈幻想吧?

TECH Tue, 17 Jul 2018

Apple Masih Jauh Ketinggalan Di Pasaran India

India merupakan pasaran ketiga terbesar bagi industri telekomunikasi dunia di belakang China dan Amerika Syarikat. Bagaimanapun, ia bukanlah pasaran yang terbaik bagi syarikat pengeluar peranti paling bernilai di dunia untuk tahun 2018, Apple Inc. Ini kerana menurut laporan Bloomberg, […]

TECH Sat, 26 Oct 2019

Serangan Ransomware Menyebabkan Sistem Bandar Johannesburg Tergendala

Pada 25 Oktober lalu bandaraya terbesar Afrika Selatan, Johannesburg telah diserang ransomware. Serangna tersebut sekaligus menyebabkan sistem bandaraya itu termasuklah servis e-platfom, laman sesawang, sistem bayaran bil atas talian terpaksa diberhentikan oleh pihak berkuasa. Menerusi perkongsian oleh pihak media […]

TECH Thu, 3 Oct 2019

华为推介13款新产品!与HMS共同打造一个全生态系统

Huawei Malaysia推介13款新产品!与Huawei Mobile Service携手打造一个全生态系统。

TECH Wed, 24 Jul 2019

Muat Turun Aplikasi di App Store Hingga 200MB

Untungnya buat pengguna Apple kan?

TECH Thu, 19 Sep 2019

3 Aplikasi Untuk Mengesan “Laptop” Yang Dicuri

Pernahkah anda tahu bahawa kita boleh mengesan “laptop” kita yang dicuri?

| Live TV