TECH By: SGMS Faida March 28, 2018 @ 7:50am

Muat Turun Data Di Facebook Untuk Keselamatan, Kami Kongsikan Caranya!

Berikutan kejadian ‘pecah amanah’ oleh Facebook yang menyaksikan hampir 50 juta data peribadi pengguna bocor, pengguna kini perlu berhati-hati! Sudah tentu ramai yang risau dengan keselamatan diri bila data peribadi bakal tersebar. Ish, bahaya ni…

Bagi tujuan keselamatan, pengguna perlu memuat turun data untuk membolehkan senarai panggilan, pesana teks dan lokasi setiap kali anda log masuk dapat dikenal pasti.

Apa yang perlu kamu lakukan ialah;

  • Log masuk ke akaun Facebook, pergi ke ‘News Feed’ untuk melihat pilihan dan tekan butang ‘Setting’ seterusnya butang ‘Download a copy of your Facebook data’ di bahagian bawah skrin.
  • Ia akan membawa anda ke laman baru dan anda perlu menekan butang ‘Start My Archive’ untuk mendapat salinan yang anda kongsikan di laman web, termasuk data peribadi yang dikumpulkan.
  • Facebook akan meminta anda memasukkan kata laluan serta e-mail supaya anda dimaklumkan apabila arkib anda sedia untuk dimuat turun.

Korang perlu bersabar sikit ya memandangkan ia bakal mengambil masa beberapa minit bergantung kepada berapa banyak data anda dan berapa lama anda menjadi pengguna Facebook.

Sebaik saja menerima fail anda, maklumat akan dipecahkan kepada beberapa bahagian seperti rakan, pesan teks, pengiklan dan banyak lagi.

Fail arkib itu boleh sehingga 10 tahun lalu, malah termasuk maklumat yang pengguna sangka mereka sudah memadamkannya.

Ada pengguna terkejut mendapati Facebook mempunyai maklumat setiap orang dalam buku alamat, malah wartawan CNN menyatakan mengandungi nombor mendiang neneknya yang tidak pernah menggunakan Facebook atau e-mel.

Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Inc, Mark Zuckerberg memohon maaf terhadap kesilapan syarikatnya itu hingga menyebabkan kebocoran data 50 juta pengguna laman media sosial itu.

Beliau juga juga berjanji memastikan perisian atau aplikasi tidak boleh mencuri data peribadi pengguna selepas skandal Cambridge Analytica yang terdedah enam hari lalu.

Skandal itu menyebabkan nilai saham Facebook yang dianggar bernilai AS$50 bilion dengan Zuckerberg sendiri bernilai AS$5 bilion, merosot 10 peratus.

Sementara itu, AFP melaporkan Jawatankuasa Digital, Budaya dan Media Parlimen Britain mahukan CEO Facebook, Mark Zuckerberg, sendiri memberi taklimat mengenai kebocoran data itu, sama ada melalui sidang video atau datang sendiri, bukannya menghantar eksekutif kanannya.

Kesatuan Eropah pula memberi masa dua minggu kepada Facebook untuk menjawab soalan mengenai skandal membabitkan syarikat Britain Cambridge Analytica (CA), menggunakan aplikasi bagi mengumpul data peribadi pengguna serta rakan pengguna media sosial itu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

‘Kalau Boleh Nak Anak Lelaki’- Alif Satar

Kalau boleh saya memang teringin anak lelaki tapi…

TECH Fri, 12 Oct 2018

拍照APP最受欢迎的功能!答案是这两项

拍照已经成为我们日常生活不可或缺的一个部分,而各类拍照APP软件中,最受欢迎的功能就是瘦脸、瘦身? !

Events Wed, 14 Aug 2019

Lazada Malaysia Partners Up with KL Fashion Week for Its 2019’s Runway

Now getting designer brands got 100 times easier!

Hiburan Wed, 11 Apr 2018

Andika Kerispatih Meninggal Dunia Ketika Sedang?

Terdapat beberapa dakwaan yang mengatakan bahawa, Andika Kerispatih diserang sakit jantung sebelum meninggal dunia. Kerana, menurut ahli keluarga Andika, sebelum ini beliau pernah dikejarkan di hospital kerana mengalami Strok ringan.

Hiburan Wed, 5 Dec 2018
Trending Hari Ini Mon, 27 Apr 2020

PDRM Terima 300 000 Permohonan Rentas Negeri Dalam Masa 12 Jam

Angka yang dinyatakan ini juga dijangka akan bertambah berlipat kali ganda menjelang 29 April!

TECH Sat, 13 Apr 2019

Cara Mengubah Saiz & Format Video

Pernahkah anda rasa fail gambar anda terlalu besar? Anda perlu ketahui cara-cara mengecilkan saiznya.

Hiburan Fri, 18 Jan 2019

‘Ya…Saya Dah Single’ – Azira Shafinaz

Tak apalah…kumbang bukan seekor. Ye tak?

TECH Sun, 19 May 2019

Kelangkapan Asus ZenFone 6!

Asus Zenfone 6 dilengkapi dengan skrin paparan IPS LCD 6.4 inci dan dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 6. Panel belakangnya diperbuat daripada kaca sementara mengelilingi dibahagian tengah adalah aluminium siri-6000. Ia akan menjalankan sistem antaramuka ZenUI 6 berasaskan Android 9 Pie serta dijanjikan dengan naik taraf kepada Android Q kelak.

Hiburan Mon, 30 Jul 2018

Watak Lum ‘Ringankan’ Filem Yang Berat

Alvin Wong menghidupkan watak Lum dengan menjadikannya sebagai seorang yang kelakar, positif dan bersemangat. Macam dirinya juga!

| Live TV