TECH By: SGMS Putri July 21, 2018 @ 9:38am

Nokia ‘Pisang’ Tiruan Dijual Secara Berleluasa Di Pasaran Malaysia

HMD Global telah memberi amaran kepada pengguna atau peminat peranti Nokia di Malaysia agar berhati-hati dalam membeli peranti Nokia 8110 4G. Ini kerana mereka menerima laporan bahawa wujudnya penjualan peranti tiruan bagi model tersebut secara berleluasa di pasaran tempatan.

Nokia 8110 4G merupakan peranti kelas kemasukan yang menyokong sambungan 4G, menggunakan cip Snapdragon 205, serta hadir dengan memori 512MB dan ruang simpanan dalaman 4GB. Ia turut dikenali sebagai Nokia Pisang kerana warna kuningnya yang kelihatan sama dengan kulit buah pisang.

Kredit : DigitalTrends

Di samping boleh mula didapati di pasaran Malaysia bermula 6 Julai lalu, peranti ini juga dijual di gedung-gedung atas talian seperti Shopee, Lazada mahupun Facebook. Peranti ini ditawarkan pada harga yang sangat murah iaitu RM 285, sesuai dengan spesifikasi yang didatangkan.

Namun, agak mengecewakan apabila terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab telah menghasilkan produk tiruan bagi peranti ini. Sehubungan dengan itu, HMD Global telah memberi tips untuk anda mengenalpasti peranti asli bagi Nokia 8110 4G ini.

Peranti asli bagi Nokia 8110 4G ini akan dibungkus menggunakan bungkusan lutsinar di mana pada bahagian tepi bungkusan akan memaparkan, pelekat AVAXX pada bahagian atas manakala pelekat nombor IMEI terletak pada bahagian bawah bungkusan.

Seperti yang dapat dilihat, penjenamaan NOKIA terletak di bahagian atas skrin 2.4 inci peranti dan mikrofon terletak di bawah papan kekunci peranti. Manakala panel belakang peranti pula terdapat kamera yang dikelilingi garis putih, lampu flash di atas lensa kamera, pembesar suara dan logo NOKIA di bawahnya.

Bateri peranti juga boleh menandakan sama ada ianya asli atau tidak. Untuk mengetahuinya, ciri bagi bateri untuk model asli ialah ianya perlu mempunyai pelekat hologram AVAXX serta penjenamaan NOKIA yang boleh ditanggalkan.

Sebagai makluman tambahan, peranti ini cuma hadir dengan variasi warna kuning dan hitam sahaja. Pihak HMD GLobal tidak akan melindungi atau memberi jaminan terhadap mana-mana peranti Nokia 8110 4G yang tidak asli.

Untuk maklumat lanjut, sila ikuti atau ajukan soalan anda kepada laman Facebook rasmi Nokia Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 16 Dec 2018

Naik Taraf Kamera iPhone Anda Dengan 3 Lensa berikut

Inginkan gambar lebih cantik, ini antara lensa camera yang boleh digunakan pada Iphone.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Rebut Peluang Beli ZenFone Max Pro Pada Harga RM1

Asus melalui promosi RM1 Frenzy bakal menawarkan 20 unit bank kuasa ZenPower Slim dan 10 unit ZenFone Max Pro pada harga RM1. Ini berikutan kejayaan gedung rasmi dalam talian Asus Malaysia di Lazada yang berjaya memperoleh pengikut sebanyak lebih dari 12,000 […]

TECH Fri, 23 Nov 2018
TECH Tue, 12 Dec 2017

Tips Mudah Memotong Fail Muzik Jenis MP3

Ramai diantara kita yang mempunyai fail MP3 tetapi tidak tahu cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Sun, 18 Mar 2018

10 Fungsi Yang Dijangka Hadir Pada Android P

Sudah beberapa siri khabar angin bertiup memperkatakan tentang Android P, Google akhirnya berkongsi pratonton sistem operasi tersebut. Ketika ini, Android P masih berada dalam proses pembangunan dan diramal akan diumumkan secara rasmi sekitar acara Google I/O 2018 […]

TECH Tue, 10 Jul 2018

Alpha Universe – Hab Informasi Bagi Pengguna Kamera Sony

Sony merupakan syarikat yang mempunyai pelbagai jenis barisan produk. Dari televisyen, laptop, konsol permainan video dan banyak lagi. Ia termasuklah kamera. Sony juga adalah antara pengeluar terkemuka bagi peranti kamera terutamanya kamera DSLR. Bagi memastikan mereka terus […]

TECH Wed, 15 Aug 2018

5 Surprising Jobs Which Uses a LOT of WD-40

Who would have known these people needed the handy lubricant too?

TECH Tue, 10 Dec 2019

Selamat Guna Telefon Bimbit Ketika Ribut Petir

Tahukah anda bahawa penggunaan telefon bimbit ketika ribut petir sebenarnya selamat jika dibandingkan dengan penggunaan telefon yang disambung dengan kabel telefon dalam sesebuah bangunan. Ini kerana telefon yang disambung dengan kabel telefon mampu bertindak sebagai konduktor cas elektrik serta memungkinkannya disambar […]

TECH Sun, 29 Dec 2019

全球首款电子咖啡正式抵马!主打零尼古丁成分

全球第三大电子品牌「SNOWPLUS」正式在大马推出全新咖啡口味!

TECH Tue, 23 Jul 2019

Sokongan Terhadap Windows 7 Bakal Berakhir Tidak Lama Lagi

Windows 7 boleh dikatakan sebagai versi Windows yang paling berjaya dan digemari ramai selepas Windows XP sejak dilancarkan hampir 10 tahun lepas. Akan tetapi, jangka hayat bagi sistem operasi berkenaan dijangka tidak akan bertahan untuk […]

| Live TV