TECH By: SGMS Putri July 11, 2018 @ 2:53pm

Nubia Z18 – Peranti Kelas Perdana Terbaru ZTE Bakal Hadir Dengan Snapdragon 845

Jika Huawei ada Honor, ZTE pula memiliki Nubia sebagai syarikat di bawah naungannya. Jenama Nubia mula melonjak naik semasa mereka memperkenalkan peranti menfokuskan permainan video, Nubia Red Magic.

Kini, mereka dilaporkan sedang dalam proses terakhir untuk memperkenalkan peranti kelas perdana terbaru mereka, Nubia Z18. Peranti berkenaan akan menggunakan sistem cip premium dari Qualcomm, Snapdragon 845, menurut laporan Geekbench.

Imej Tidak Rasmi Nubia Z18 (Kredit : TENAA)

Nubia sebelum ini telah melancarkan Nubia Z18 Mini dengan spesifikasi lebih rendah. Selain penggunaan cip pemprosesan Snapdragon 660, peranti itu juga menggunakan unit pemprosesan grafik Adreno 512 berbanding Adreno 630 yang digunapakai pada model Z18.

Nubia Z18 ini juga dikatakan akan hadir dengan dua pilihan variasi iaitu 6GB RAM + 64GB ROM dan 8GB RAM + 128GB ROM. Peranti ini akan dijana oleh bateri dengan kapasiti 3,350 mAh dan dijalankan dengan sistem operasi Android 8.1 Oreo.

Imej Nubia Z18 Mini (Kredit : GizmoChina)

Dari segi kamera pula, peranti ini menggunakan kamera utama dwi-lensa 24 MP dan 8 MP. Manakala bagi kamera swafoto pula, Nubia Z18 akan hadir dengan lensa 8 MP. Peranti ini boleh dinyahkunci melalui imbasan cap jari. Tiada sokongan pengesanan wajah dinyatakan setakat ini.

Selain itu, terdapat juga laporan mengatakan Nubia akan turut memperkenalkan satu lagi model dibawah siri yang sama iaitu Nubia Z18s. Namun setakat ini, tiada maklumat terbaru yang boleh dipercayai berkenaan peranti tersebut.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 28 Nov 2018

5 Pelayar Internet Terbaik Bagi Peranti Mudah Alih 2018

Ini antara Browser atau pelayar internet yang pantas dan lancar untuk peranti mudah.

TECH Fri, 6 Jul 2018

Unifi Turbo – Sambungan Internet 10x Lebih Laju?

Beberapa hari yang lalu TM ada membuat satu pengumuman tentang penambahbaikan terhadap perkhidmatan sedia. Antara yang diumumkan adalah penawaran satu pelan jalur lebar baru iaitu Unifi 30Mbps pada harga langganan dibawah RM100, disasarkan kepada golongan B40. Satu […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

Imej Tertiris Nokia 5.1 Plus Dedahkan Kamera Utama Dwi-Lensa

HMD Global dilaporkan sedang membangunkan sebuah lagi peranti naiktaraf untuk model sedia ada iaitu Nokia 5.1 Plus. Peranti ini merupakan peranti naiktaraf kepada model Nokia 5.1 yang baru sahaja diumumkan pada hujung bulan Mei yang lalu. Antara perubahan paling ketara yang […]

TECH Thu, 11 Oct 2018

Permainan Mudah Alih Nightstream Untuk Si Gamers

Dengan adanya Streamline Games yang menumpukan perkembangan permainan, kami boleh menggunakan kepakaran kami sebagai syarikat media bersepadu terbesar di Malaysia untuk mempromosikan Nightstream ke pasaran massa dan meniru semula kejayaan-kejayaan terdahulu seperti Ejen Ali dan Mak Cun’s Adventure.

TECH Fri, 13 Jul 2018

Cara Menyembunyikan Foto dan Video di Android

Untuk versi Pro ini, anda boleh mendapatkan pelbagai faedah,

TECH Wed, 4 Apr 2018

Cara Mengecilkan Saiz Fail PDF

Format PDF merupakan salah satu jenis fail yang paling banyak digunakan sama ada pada dokumen jenis teks mahupun gambar.

TECH Tue, 27 Aug 2019

Menulis Mesej Tanpa Perlu Menaip Dengan WhatsApp

kita hanya perlu bersuara dan suara kita akan ditukarkan kepada tulisan, bestnya!

TECH Fri, 27 Dec 2019

Photographer’ Kongsi Tips, Jenis Gambar Patut Ada Dalam Album Kahwin

Bagus tips ini untuk anda yang bakal melangsungkan hari bahagia anda. Abadikan semuanya ya.

TECH Mon, 3 Sep 2018

Cara Untuk Memadam Gambar Yang Tidak Diingini (Junk File) Pada Whatsapp

kami kongsikan salah satu alternatif untuk untuk anda memadam gambar – gambar yang tidak diingini ataupun sering dikenali dengan nama ” Junk File” pada Whatsapp.

Events Thu, 31 Jan 2019

| Live TV