TECH By: SGMS Putri July 11, 2018 @ 2:53pm

Nubia Z18 – Peranti Kelas Perdana Terbaru ZTE Bakal Hadir Dengan Snapdragon 845

Jika Huawei ada Honor, ZTE pula memiliki Nubia sebagai syarikat di bawah naungannya. Jenama Nubia mula melonjak naik semasa mereka memperkenalkan peranti menfokuskan permainan video, Nubia Red Magic.

Kini, mereka dilaporkan sedang dalam proses terakhir untuk memperkenalkan peranti kelas perdana terbaru mereka, Nubia Z18. Peranti berkenaan akan menggunakan sistem cip premium dari Qualcomm, Snapdragon 845, menurut laporan Geekbench.

Imej Tidak Rasmi Nubia Z18 (Kredit : TENAA)

Nubia sebelum ini telah melancarkan Nubia Z18 Mini dengan spesifikasi lebih rendah. Selain penggunaan cip pemprosesan Snapdragon 660, peranti itu juga menggunakan unit pemprosesan grafik Adreno 512 berbanding Adreno 630 yang digunapakai pada model Z18.

Nubia Z18 ini juga dikatakan akan hadir dengan dua pilihan variasi iaitu 6GB RAM + 64GB ROM dan 8GB RAM + 128GB ROM. Peranti ini akan dijana oleh bateri dengan kapasiti 3,350 mAh dan dijalankan dengan sistem operasi Android 8.1 Oreo.

Imej Nubia Z18 Mini (Kredit : GizmoChina)

Dari segi kamera pula, peranti ini menggunakan kamera utama dwi-lensa 24 MP dan 8 MP. Manakala bagi kamera swafoto pula, Nubia Z18 akan hadir dengan lensa 8 MP. Peranti ini boleh dinyahkunci melalui imbasan cap jari. Tiada sokongan pengesanan wajah dinyatakan setakat ini.

Selain itu, terdapat juga laporan mengatakan Nubia akan turut memperkenalkan satu lagi model dibawah siri yang sama iaitu Nubia Z18s. Namun setakat ini, tiada maklumat terbaru yang boleh dipercayai berkenaan peranti tersebut.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 13 Jul 2018

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat […]

TECH Mon, 26 Aug 2019

7 Cara Mengurangkan Storage iPhone

Tak perlu risau lagi kalau anda guna iPhone dan dapat ‘storage full’

TECH Wed, 25 Jul 2018

Google Mahu Gantikan Tugas Pekerja Pusat Panggilan Dengan Teknologi AI

Google sebelum sering kali mempromosikan teknologi kecerdasan buatan(AI) untuk kegunaan syarikat-syarikat dan perusahaan yang didakwa akan dapat memaksimakan kualiti kerja disamping mengurangkan kos. Kini, mereka sekali lagi menegaskan pendirian mereka berkenaan perkara tersebut. Mereka dilihat semakin […]

TECH Wed, 15 Aug 2018

粗心输错网址?小心恶意软体找上门

资安业者趋势科技日前发现一波网路攻击,利用注册近似网域名称诱骗受害者。这种旧攻击手法会利用近似热门网站的网域,将受害者引导到恶意网站下载潜在垃圾应用程式。

TECH Tue, 10 Jul 2018

Cara Untuk Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Paparan notifikasi yang selalu “Pop – Up” dengan pelbagai permintaan sememangnya agak menjengkelkan kita. Berikut kami kongsikan cara – cara untuk anda matikan kemunculan notifikasi pada Chrome dan Mozilla.

Automobile Tue, 24 Apr 2018

选民们看过来!现可通过MySPR Semak手机App查选民资讯

5月9日已被宣布为全国特别公共假期,因此小编在此呼吁已注册成为选民的读者,在投票日一起履行公民责任。为了方便选民,选委会推出了MySPR Semak手机应用程式,让选民们能更方便地了解本届选举的投票站及投票渠道等相关资讯。

TECH Tue, 16 Oct 2018

Cara Menggunakan Animoji Dalam Gaya iPhone

Anda juga boleh menukar latar belakang dan menambah kesan khas untuk membuat animasi emoji lebih menarik.

TECH Mon, 26 Nov 2018

10 Persoalan Paling Popular Tentang PUBG

Sejak anda bermain, pernahkah timbul persoalan mengenai permainan ini seperti menembak Flare Gun dalam keadaan berlari, adakah suar itu akan menyala diatas atau dibawah? Jom lihat 10 persoalan popular yang berkait dengan PUBG Mobile.

TECH Tue, 3 Jul 2018

iPhone 2018 Didakwa 10% Lebih Laju Serta Digandingkan Dengan RAM 4GB

Platform penanda aras untuk mengukur prestasi telefon pintar, Geekbench, mempunyai satu kejutan bagi peminat Apple yang memperlihatkan keupayaan sebuah peranti didakwa sebagai iPhone 2018. Menggunakan nama kod “iPhone 11,2” dilengkapi dengan papan induk D321AP, beberapa pihak berpendapat […]

TECH Sun, 3 Jun 2018

Atasi Masalah “Device Not Compatible” Ketika Muat Turun Google PlayStore

Berikut kami kongsikan kaedah mengatasi masalah paparan “Device Not Compatible” di Google PlayStore.

error: Content is protected !!