TECH By: SGMS Enal January 11, 2020 @ 11:53am

Perbezaan Antara Bateri Graphene Dan Lithium-Ion

Teknologi bateri telefon pintar adalah agak bagus pada masa ini. Tetapi, ada satu perkara yang mungkin peminat gajet merasa tidak pernah cukup iaitu jangka hayat bateri yang lebih baik. Alangkah indahnya  jika kuasa peranti boleh bertahan sehingga dua ke tiga hari.

Dengan kewujudan bateri graphene, ia mungkin menjadi kenyataan untuk memiliki peranti dengan bateri yang mampu bertahan lama. Namun, mungkin ada yang tidak tahu apakah bateri graphene, dan bagaimana ia akan mempengaruhi industri telefon pintar?

Bateri graphene masih belum digunakan dalam mana-mana telefon pintar dan peranti lain lagi, tetapi teknologi ini sedang berjalan. Di masa hadapan, graphene mungkin boleh menjadi bateri yang boleh menggantikan lithium-ion, iaitu bateri yang sedia digunakan dalam industri teknologi selama beberapa dekad ini.

Apakah bateri Graphene?

bateri graphene

Gambar: Graphene-Info

Secara ringkas, graphene adalah komposisi karbon atom yang terikat dalam struktur heksagon. Apa yang membuatkan graphene begitu unik adalah kerana strukturnya hanya mempunyai satu lapisan atom yang tebal, pada asasnya menjadikan lapisan graphene kepada dua dimensi.

Struktur 2D ini menghasilkan sifat yang sangat menarik, termasuk aliran elektrik dan haba yang sangat baik, fleksibiliti dan kekuatan yang tinggi, serta lebih ringan. Apa yang menarik mengenai aliran elektrik dan haba adalah mempunyai unsur logam yang lebih tinggi dari tembaga (copper) dan dianggap mesra alam.

Bercakap mengenai bateri pula, keupayaan graphene dapat digunakan dalam beberapa cara. Penggunaan ideal graphene sebagai bateri adalah “supercapacitor” dimana ia lebih tahan lama dan sesuai untuk penyimpanan tenaga berkapasiti tinggi, serta dapat memendekkan masa pengecasan.

Graphene vs Lithium-ion

graphene vs lithium-ion

Sama seperti bateri lithium-ion, sel-sel graphene menggunakan dua plat konduktif yang dilapisi dengan bahan yang boleh diserap dan direndam dalam larutan elektrolit. Walaupun ciri dalaman kedua-dua bateri ini agak sama, namun ia menawarkan ciri-ciri yang berbeza.

Graphene menawarkan aliran elektrik yang lebih tinggi berbanding bateri lithium-ion. Ia membolehkan pengecasan yang cepat dapat menyampaikan arus elektrik yang tinggi. Aliran haba yang tinggi juga bermakna bateri dapat berfungsi dengan lebih sejuk, dan sebagainya.

Penggunaan graphene mampu memanjangkan hayat bateri, dikaitkan dengan jumlah karbon yang bersalut pada bahan atau ditambahkan pada elektrod untuk mencapai aliran. Selain itu, graphene menambah aliran elektrik tanpa memerlukan jumlah karbon yang digunakan dalam bateri sedia ada.

Bateri graphene juga adalah lebih ringan dan nipis berbanding lithium-ion. Ini bermakna,peranti yang lebih kecil, nipis atau mempunyai kapasiti yang besar tidak memerlukan ruang tambahan. Bukan itu sahaja, graphene membolehkan kapasiti yang lebih tinggi. Jika lithium-ion boleh menyimpan sehingga 180Wh tenaga per kilogram, graphene pula mampu menyimpan sehingga 1000Wh bagi setiap kilogram.

Yang paling penting, bateri graphene adalah lebih selamat. Ini tidak bermakna lithium-ion kurang selamat. Ia mempunyai rekod keselamatan yang sangat baik, namun terdapat beberapa kejadian seperti bateri terbakar melibatkan produk dikuasakan oleh bateri jenis ini.

Masalah panas melampau, pengecasan yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan kimia dalam bateri lithium-ion dan mengakibatkan kebakaran. Bateri graphene adalah lebih stabil, fleksibel dan lebih kuat serta mampu mengatasi isu tersebut.

Penggunaan bateri graphene pada telefon pintar

Telefon pintar yang menggunakan bateri graphene pada masa akan datang dapat menikmati ciri-ciri yang dinyatakan di atas. Ia dapat mengecas dengan lebih cepat, jangka hayat bateri yang dapat bertahan sehingga dua ke tiga hari atau lebih, dan mungkin menjadi lebih nipis dan ringan.

Bateri graphene mampu menawarkan kapasiti 60% atau lebih berbanding saiz yang sama bagi bateri lithium-ion. Digabungkan dengan pelepasan haba yang lebih baik, bateri yang lebih sejuk akan memanjangkan jangka hayat peranti juga. Anda mungkin tidak perlu menggantikan bateri dengan harga yang mahal selepas beberapa tahun digunakan bagi memastikan peranti anda masih berfungsi dalam keadaan baik.

Walaupun teknologi bateri graphene masih dalam kajian, ia merupakan khabar yang menggembirakan bagi telefon pintar, gadget, kenderaan elektrik pada masa hadapan. Sudah tentu, ia mampu menggantikan bateri lithium-ion dengan menawarkan ciri-ciri yang lebih baik.

Sumber: Wiser.my Graphene-InfoAndroid Authority 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 9 Feb 2019

Cara Install Google Current Pada Android Smartphone

Aplikasi yang memudahkan lagi pembaca untuk mengikuti perkembangan terkini sesebuah laman web ataupun blog yang mereka minat!

TECH Tue, 5 Nov 2019

Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’, Gadis Maut Direnjat Elektrik

Awas ye jangan Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’

TECH Sun, 14 Oct 2018

Download Gambar dan Video di Instagram dari HP Android

Tidak terlalu rumit bukan cara download foto dan video di Instagram dari HP Android?

Automobile Thu, 15 Nov 2018

下车甩门最易惹怒司机!常关「太大力」渗水、异音通通来

有些乘客总是喜欢在下车时,以「超浮夸」姿势甩门下车!只是用力关车门次数一多,不仅会减少组件使用寿命,同时也容易造成……

TECH Sat, 9 Jun 2018

Tips Penjagaan Adapter Laptop

Cara-cara bagaimana ingin menjaga adapter laptop anda untuk jangka masa yang lama.

TECH Thu, 6 Dec 2018
TECH Mon, 27 Nov 2017

【免费Wi-Fi不要乱连】10种避免个资外泄“必做”确认事项

现代人没有手机会觉得不安,没有网路更是什么都不行。手机里没经过认证的APP,有可能变成骇客的工具,更有可能窃取你的个资密码,现在就连免费的 Wi-Fi都有问题。

TECH Tue, 17 Jul 2018

Yahoo Messenger Ditamatkan Setelah 20 Tahun Berkhidmat

Pertama kali muncul pada Mac 1998, ia dikenali sebagai Yahoo! Pager, satu platform yang menawarkan khidmat pemesejan segera. Cukup popular dalam kalangan anak muda, ia dijadikan sebagai medium komunikasi untuk berbual bersama rakan mahupun pengguna […]

TECH Wed, 14 Mar 2018

Ketahui Apa Itu AP Set, Recond Set Dan Original Set?

Setiap kali apabila kita mahu membeli handphone baru pasti kita akan ditawarkan dengan 3 terma ini, iaitu AP, Ori dan Recond. Namun begitu, adakah anda tahu apa disebalik ketiga-tiga terma ini?

TECH Tue, 24 Jul 2018

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia. Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta. […]

| Live TV