TECH By: SGMS Putri July 23, 2018 @ 9:04am

PUBG Buang Topeng “Rising Sun” Dari Dalam Permainan

Di dalam permainan PUBG, pemain diberi pilihan untuk melengkapkan diri mereka dengan barangan-barangan yang boleh dicari sepanjang permainan berjalan.

Barangan-barangan terdiri daripada pakaian, kelengkapan perang serta senjata api dari pelbagai jenis tetapi baru-baru ini, syarikat pembangun mungkin tersilap langkah dengan menambah barangan yang menimbulkan kontroversi.

Topeng dengan imej Rising Sun ditambah ke dalam permainan yang mana ia mengundang kontroversi kerana logo matahari terbit itu pernah digunakan oleh tentera Jepun suatu ketika dahulu sewaktu mahu memperluaskan kawasan jajahan ke negera terdekat seperti Korea Selatan dan China.

Bertindak pantas selepas menerima laporan, syarikat pembangun iaitu Bluehole telah membuang barangan itu dari permainan dan menawarkan bayaran balik bagi pemain yang sudah membelinya.

Bukan topeng Rising Sun sahaja yang mendapat perhatian negatif tetapi pemain turut mengenalpasti bot dengan nama Unit 371, menyamai bot yang digunakan Jepun dahulu.

Unit 371 dahulu dikenali sebagai divisyen perang yang tidak mengenal erti kemanusiaan kerana menyiksa tahanan yang kebanyakkannya dari China, Korea Selatan dan Rusia. Sepertimana topeng itu, Unit 371 juga sudah ditarik balik dari permainan.

Permainan tembak-tembak ini sudah mempunyai 400 juta orang pengguna aktif seluruh dunia dari pelbagai platform, sama ada komputer, iOS, Android atau Xbox One.

Sumber: Gamerant

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 12 Jul 2018

3 Cara Untuk Mencegah “Browser History” Daripada Dikesan Telco

Terdapat beberapa cara untuk elakkan penggunaan Internet anda dikesan.Cubalah!

TECH Wed, 14 Feb 2018

‘WHATSAPP BUSINESS’ BANTU PENIAGA, PEMBELI

‘Wats App Business’ dicipta    bertujuan membantu peniaga dan pembeli berinteraksi antara satu sama lain dan buat permulaannya ia  disasarkan kepada dua kelompok perniagaan iaitu syarikat kecil dan syarikat besar seperti antaranya perbankan, penerbangan dan seumpamanya.

FESYEN Wed, 27 Dec 2017

Tips Ketahui Cara Untuk Muat Turun Tanpa Had Melalui Rangkaian Selular Buat Peranti iOS

Terbaru, melalui kemaskini iOS 11, pihak Apple telah mempertingkatkan had saiz muat turun kepada 150 MB berbanding 100 MB pada versi yang terdahulu.

TECH Fri, 20 Jul 2018

Shopee Tawarkan Promosi Barangan Elektronik Bermula 23 Julai Ini

Laman beli-belah atas talian terkenal, Shopee bakal melancarkan promosi istimewa, Ekspo Elektronik Shopee yang menawarkan pelbagai jenama elektronik terkemuka seperti honor, Philips, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Promosi berkenaan akan berlangsung bermula 23 hingga 26 […]

TECH Sat, 14 Dec 2019

Iklan Di Facebook Akan Dikenakan Caj SST Sebanyak 6%

Facebook telah mengumumkan bahawa mereka akan mengenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sebanyak 6% bermula tahun 2020

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

TECH Fri, 8 Jun 2018

Sunting Gambar Berwarna Dengan Latar Belakang Hitam Putih

Artikel kali ini akan menunjukkan cara mudah membuat suntingan gambar berwarna dengan latar belakang hitam putih.

TECH Wed, 17 Jul 2019

Tips Cantikkan Instagram dengan Template Gempak

Sebagai salah satu media sosial untuk berkongsi foto dan video terbesar di dunia, ia tidak boleh dikira berapa banyak kandungan dikongsi setiap hari. Jika anda adalah salah seorang pengguna aktif di Instagram, nampaknya anda boleh […]

TECH Tue, 5 Nov 2019

Lazada「双11购物狂欢节」推16个独家品牌!Apink将现身狂欢夜晚会

今年「双11」购物狂欢节,有16个全球和本地知名品牌选择在Lazada马来西亚平台上独家销售,并将Lazada作为其首选的电子商务合作伙伴。

TECH Mon, 21 May 2018

Mahu Terus Fokus Pada YouTube, Aplikasi Vevo Bakal Ditutup

YouTube adalah teras utama perkhidmatan sindikasi muzik iaitu aplikasi Vevo. Terbaharu, syarikat itu mengumumkan perancangan untuk lebih memfokuskan kepada laman perkongsian video itu berbanding aplikasinya.

| Live TV