TECH By: SGMS Putri July 13, 2018 @ 1:12pm

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat hampir dengan kesempurnaan sebelum versi rasmi dilancarkan.

Bagaimanapun, mereka masih lagi belum membuat sebarang pengumuman berkaitan nama rasmi Android P ini. Ia menyebabkan pengguna Android tertanya-tanya dan membuat pelbagai tekaan mereka sendiri berkenaan perkara tersebut.

Kredit : AndroidGuys

Pelbagai tekaan melibatkan pencuci mulut yang bermula dengan huruf ‘P’ telah dibuat dan antara yang paling popular ialah Popsicle, Peppermint dan Pancake. Namun segala persoalan yang bermain di fikiran mereka ini mungkin sudah terjawab.

Ini kerana, salah satu rakan dagangan Google iaitu Huawei mungkin telah mendedahkan nama bagi Android P atau Android 9 ini dalam satu maklum balas yang dibuat oleh pekerja kepada pelanggan mereka baru-baru ini. Nama penuh bagi Android P adalah Android Pistachio.

Kredit : tabletowo.com

Untuk pengetahuan, sebelum ini terdapat laporan yang menyatakan Google menggelar sistem ini sebagai Android Pistachio Ice Cream dalam tugasan dalaman mereka. Maka laporan itu mengukuhkan lagi dakwaan bahawa Android kali ini akan hadir dengan nama Pistachio – tanpa Ice Cream.

Sama-sama kita nantikan pengesahan dari pihak Google sendiri berkenaan dakwaan ini. Kami ramalkan kita akan mendapat jawapan dari Google tidak lama lagi memandang Android P dijadualkan akan dilancarkan pada suku ke-tiga tahun ini iaitu antara bulan Julai-September.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 14 Aug 2018

“Setting” Untuk Prestasi Terbaik Pada Windows 10

Cara memastikan laptop atau komputer anda dalam keadaan baik.Ternyata mudah dan senang.

TECH Thu, 31 Oct 2019

Tiada Lagi Iklan Politik di Twitter

Akan  berkuatkuasa mulai 2 November ini.

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

Automobile Mon, 26 Mar 2018

Sah! Uber Kini Milik Grab

Di bawah perjanjian itu, Grab akan memperoleh semua operasi Uber di kawasan yang mempunyai seramai 620 juta orang, termasuk perkhidmatan penghantaran makanan UberEats.

TECH Tue, 26 Dec 2017

2017最受欢迎iOS App出炉!

2017年来到了尾声,苹果目前发布了本年度东南亚(不包括泰国)最热门App排行榜!到底有哪些App会挤进榜内?而你最常用的那个App又是否榜上有名呢?

TECH Fri, 13 Jul 2018

AMD Bersama-Sama Synaptics Bangunkan Sistem Biometrik Untuk PC

Advanced Micro Devices dan Synaptics akan bekerjasama dalam membawakan sistem keselamatan biometrik ke dalam PC. AMD melalui cip Ryzen mereka dan Synaptics melalui sensor FS7600 Match-In-Sensor akan digabungkan bersama bagi mewujudkan sistem keselamatan yang boleh diharapkan. Tidak dipastikan lagi […]

TECH Sat, 6 Jul 2019
TECH Mon, 16 Jul 2018

Jimat RM5 Pembelian Kali Pertama Aplikasi Di Google PlayStore Melalui Celcom Pay

Celcom hari ini mengumumkan lanjutan promosi bagi pengguna telco berkenaan dimana pembelian melalui Celcom Pay akan diberikan penjimatan sebanyak RM5. Penjimatan ini adalah termasuk pembelian aplikasi ataupun pembelian dalam aplikasi. Celcom Pay untuk Google PlayStore […]

Automobile Sun, 9 Feb 2020

每月从最低68令吉起电讯配套*就能快人一步体验华为Mate 30 Pro 5G

配合全马首款获得SIRIM认证的5G手机「华为Mate 30 Pro 5G」诞生,本地多家电讯公司推出优惠配套,让大众抢先体验5G手机的高科技!

TECH Wed, 18 Jul 2018

Western Digital Menutup Kilang Petaling Jaya Mereka Bermula Hujung Tahun 2019

Western Digital (WD) akan menutup operasi kilang mereka di Petaling Jaya pada penghujung tahun 2019. WD yang terkenal dengan produk cakera keras telah memulakan operasi di Malaysia pada tahun 1973. HGST Technologies Malaysia yang dimiliki […]

| Live TV