TECH By: SGMS Putri July 13, 2018 @ 1:12pm

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat hampir dengan kesempurnaan sebelum versi rasmi dilancarkan.

Bagaimanapun, mereka masih lagi belum membuat sebarang pengumuman berkaitan nama rasmi Android P ini. Ia menyebabkan pengguna Android tertanya-tanya dan membuat pelbagai tekaan mereka sendiri berkenaan perkara tersebut.

Kredit : AndroidGuys

Pelbagai tekaan melibatkan pencuci mulut yang bermula dengan huruf ‘P’ telah dibuat dan antara yang paling popular ialah Popsicle, Peppermint dan Pancake. Namun segala persoalan yang bermain di fikiran mereka ini mungkin sudah terjawab.

Ini kerana, salah satu rakan dagangan Google iaitu Huawei mungkin telah mendedahkan nama bagi Android P atau Android 9 ini dalam satu maklum balas yang dibuat oleh pekerja kepada pelanggan mereka baru-baru ini. Nama penuh bagi Android P adalah Android Pistachio.

Kredit : tabletowo.com

Untuk pengetahuan, sebelum ini terdapat laporan yang menyatakan Google menggelar sistem ini sebagai Android Pistachio Ice Cream dalam tugasan dalaman mereka. Maka laporan itu mengukuhkan lagi dakwaan bahawa Android kali ini akan hadir dengan nama Pistachio – tanpa Ice Cream.

Sama-sama kita nantikan pengesahan dari pihak Google sendiri berkenaan dakwaan ini. Kami ramalkan kita akan mendapat jawapan dari Google tidak lama lagi memandang Android P dijadualkan akan dilancarkan pada suku ke-tiga tahun ini iaitu antara bulan Julai-September.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 4 Oct 2019

Samsung Ambil Keputusan Tutup Kilang Di China

Disebabkan persaingan yang sengit daripada jenama yang lain, ianya sudah tidak lagi ekonomik untuk membuat peranti telefon di sana

TECH Mon, 16 Jul 2018

如何避免酒后乱性?佛系智能手环可解决问题

一般来讲,智能手环更多的是为了检测身体健康状况而开发的产品,而New Deal Design最近却开发除了一套全新功用的智能手环,竟然能避免酒后乱性?

TECH Thu, 24 May 2018

Buang Rakan Dari Group WhatsApp Kolej, Admin Kena Tikam

WhatsApp diserang seorang dari ahli yang merasa kecewa kerana dibuang dari group itu

TECH Sun, 14 Jul 2019

7 Peranti Pintar “Gaming” Dengan Harga Mampu Milik

Kepada anda yang masih tercari – cari peranti pintar Gaming dengan harga dibawah RM1000, berikut antara 7 peranti yang boleh anda pilih.

TECH Tue, 3 Jul 2018

Google Dituduh Membenarkan Pihak Ketiga Membaca Kandungan Gmail Pengguna

Wall Street Journal hari ini mendedahkan tentang kegiatan Google melalui Gmail yang memberikan akses kepada pihak ketiga bagi mengetahui isi kandungan yang terdapat di dalam e-mel pengguna. Pihak ketiga ini kemudian akan cuba menawarkan produk […]

TECH Fri, 1 Nov 2019

Selain 15GB Storan Percuma, Ini Kelebihan Menggunakan Google Drive

Google Drive memberi ruang storan kepada anda untuk menyimpan sebarang fail dan ia termasuklah foto, lukisan, reka bentuk, rakaman suara mahupun video dan pelbagai lagi. Anda diberi peluang untuk membawa fail itu ke mana sahaja […]

TECH Sat, 23 Nov 2019

Waze Papar Harga Tol Yang Perlu Dibayar Sepanjang Perjalanan

Jom tengok apa yang baru di applikasi Waze

TECH Fri, 31 Jan 2020

Cara Memasukkan Paparan “Kredit” Pada Power Point

Kepada anda yang menggunakan perisian power point bagi tujuan kerja ataupun pelajar. berikut kami kongsikan cara untuk memasukkan paparan animasi kredit pada slaid power point. Pertama sekali klik pada menu berikut. Cursor tetikus anda akan […]

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

TECH Fri, 18 May 2018

Gmail for iOs Kini Menerima Ciri Bayaran Google Pay

Google Pay yang membolehkan korang ‘membayar sesiapa saja menggunakan alamat emel’

| Live TV