TECH By: SGMS Putri January 18, 2018 @ 12:51pm

Recycle Bin Untuk Pen drive atau USB Drive Anda

Mengapa perlu Recycle bin untuk usb? Jika anda menggunakan sistem operasi Windows, anda pasti tahu apa itu recycle bin. Ia menyimpan semua fail dan folder yang anda padam dari hard disk dan membantu anda membatalkan penghapusan fail tersebut jika anda memerlukannya kembali. Dengan kata lain, fail tersebut tidak dipadam terus, cuma hanya disimpan dalam Recycle bin buat sementara sebelum anda benar-benar tidak memerlukannya lagi.

Operasi ini hanya terjadi kepada fail dan folder yang berada dalam hard disk sahaja. Ertinya jika fail atau folder tersebut berada di dalam pendrive atau usb drive, ianya tidak dimasukkan ke dalam recycle bin, bahkan terus dihapuskan secara kekal. Maka di sini anda memerlukan program iBin.

Jika anda sering menggunakan pendrive atau usb drive untuk menyimpan data, anda boleh cuba aplikasi mudah alih kecil ini yang mencipta recycle bin pada usb drive anda.

ibin-recycle bin untuk usb drive atau pen drive

Ianya berfungsi ibarat recycle bin pada desktop Windows anda bila mana memadamkan fail/folder, satu tetingkap akan muncul bertanyakan samada anda ini membuang fail berkenaan ke dalam iBin atau terus memadamkannya secara kekal. Jika anda hanya membuangnya ke dalam iBin, anda boleh mendapat kembali fail tersebut hanya dengan menekan icon iBin dan anda menguruskan fail-fail yang telah anda padam tadi melalui opsyen yang diberi.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 19 May 2018

Anda Kini Boleh Memuat Naik Instagram Stories Secara Pukal Di Instagram

Buat masa ini, kemaskini terbaru Instagram ini hanya tersedia untuk aplikasi Android sahaja namun ia dijangka akan menemui pengguna iOS pada masa terdekat.

TECH Tue, 23 Apr 2019
TECH Sun, 14 Jul 2019

7 Peranti Pintar “Gaming” Dengan Harga Mampu Milik

Kepada anda yang masih tercari – cari peranti pintar Gaming dengan harga dibawah RM1000, berikut antara 7 peranti yang boleh anda pilih.

TECH Tue, 24 Jul 2018

Asus ROG Phone Bakal Hadir Ke Pasaran Malaysia Secara Rasmi Dalam Masa Terdekat

Pengedar sah bagi Asus di Malaysia, DirectD hari ini telah membuka pendaftaran minat bagi peranti menfokuskan permainan video dari Asus, ROG Phone buat pengguna di Malaysia hari ini. Pengumuman berkenaan pendaftaran minat itu dibuat melalui laman Facebook rasmi mereka sebentar tadi. […]

TECH Fri, 28 Sep 2018

Of Public Transportation, Car Sharing Application, and Fashion

And all these brands are local! #SupportLocal

TECH Sun, 28 Jul 2019

Ingin Akses WhatsApp Lain pada Android, Cuba Ini!

kalau rasa nak mencuba boleh ikot tips ini

Automobile Sat, 28 Jul 2018

Cara Install GCam di ASUS Zenfone Max Pro M1 Tanpa Root

Ternyata sangat mudah untuk memasang Google Camera modifikasi ke dalam smartphone ASUS ZenFone Max Pro M1. Hal itu bisa kalian lakukan tanpa harus nge-root. Bagaimana caranya?

TECH Thu, 25 Jan 2018

4 Cara Virus Boleh Menjangkiti Sesebuah peranti

Virus dan Malware sememangnya sinonim kepada pengguna PC jenis Windows. Walaupun  kebanyakan daripadanya tidaklah merbahaya, namun kehadiranya sangat menjengkelkan pengguna.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Apple Mahu Menghentikan Pengeluaran iPhone X dan iPhone SE

Semua sedia maklum bahawa Apple akan memperkenalkan tiga model baru peranti iPhone mereka pada tahun ini. Keluaran kali ini diharapkan dapat mengembalikan prestasi jualan mereka ke tahap terbaik selepas sambutan terhadap iPhone X dilihat agak kurang memberansangkan. […]

TECH Sun, 7 Jan 2018

Tips Kembalikan Nama Pengirim Dan Previu Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Beberapa rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previu mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka.

| Live TV