TECH By: SGMS Putri January 18, 2018 @ 12:51pm

Recycle Bin Untuk Pen drive atau USB Drive Anda

Mengapa perlu Recycle bin untuk usb? Jika anda menggunakan sistem operasi Windows, anda pasti tahu apa itu recycle bin. Ia menyimpan semua fail dan folder yang anda padam dari hard disk dan membantu anda membatalkan penghapusan fail tersebut jika anda memerlukannya kembali. Dengan kata lain, fail tersebut tidak dipadam terus, cuma hanya disimpan dalam Recycle bin buat sementara sebelum anda benar-benar tidak memerlukannya lagi.

Operasi ini hanya terjadi kepada fail dan folder yang berada dalam hard disk sahaja. Ertinya jika fail atau folder tersebut berada di dalam pendrive atau usb drive, ianya tidak dimasukkan ke dalam recycle bin, bahkan terus dihapuskan secara kekal. Maka di sini anda memerlukan program iBin.

Jika anda sering menggunakan pendrive atau usb drive untuk menyimpan data, anda boleh cuba aplikasi mudah alih kecil ini yang mencipta recycle bin pada usb drive anda.

ibin-recycle bin untuk usb drive atau pen drive

Ianya berfungsi ibarat recycle bin pada desktop Windows anda bila mana memadamkan fail/folder, satu tetingkap akan muncul bertanyakan samada anda ini membuang fail berkenaan ke dalam iBin atau terus memadamkannya secara kekal. Jika anda hanya membuangnya ke dalam iBin, anda boleh mendapat kembali fail tersebut hanya dengan menekan icon iBin dan anda menguruskan fail-fail yang telah anda padam tadi melalui opsyen yang diberi.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 4 Jul 2018

OPPO Find X Mendarat Di Malaysia Tidak Lama Lagi

Pertama kali dipersembahkan kepada umum pada 20 Jun yang lalu di acara yang berlangsung di Paris, OPPO Find X kini akan memasuki pasaran dalam negara. Satu foto imej dengan logo “X” telah dimuat naik Facebook […]

TECH Mon, 23 Apr 2018

There Will be TWO Harry Potter Mobile Games Releasing This Year!

Time to live out your Hogwarts dreams, Potterheads.

TECH Thu, 26 Jul 2018

Tiada Adreno Turbo Dari Qualcomm Buat Masa Ini

Kami telah melaporkan berkenaan teknologi Adreno Turbo dari Qualcomm dalam satu kiriman yang telah di buat semalam. Perkara itu tersebar dengan meluas di internet selepas Qualcomm China mengeluarkan satu poster yang memaparkan cip Snapdragon mereka dibelakang sebuah peranti di […]

TECH Fri, 22 Nov 2019

Cara Mengubah Warna Latar Belakang Gambar Kepada Putih

Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah berikut.

TECH Mon, 24 Jun 2019

「有了这个行李箱」就可以带着衣柜去旅行了

出门旅行最头疼的是小小的行李箱,无法满足美美的衣服的存储空间,而且一不小心好看的衣服好要被弄得皱皱巴巴的……

TECH Wed, 1 Jan 2020

Guna Teknologi Pengimbasan Wajah Rekod Kehadiran Murid

Waa.. sekarang dah tak boleh ponteng sekolah.

TECH Tue, 24 Jul 2018

Versi 4GB ASUS ZenFone Max Pro M1 Mula Ditawarkan Dalam Negara

Peranti kelas pertengahan yang memfokuskan kepada permainan, ASUS ZenFone Max Pro M1 telah diperkenalkan di Malaysia pada 31 Mei lalu. Mempunyai 3 variasi pilihan iaitu, RAM 3GB/ 32GB, RAM 4GB/64GB dan RAM 6GB/ 64GB, namun versi RAM 4GB telah ditangguhkan sehingga ke […]

TECH Mon, 29 Apr 2019

Malaysian Startup rentDAX Raises RM5 Million Seed Funding to Democratise Home Rental in Malaysia

rentDAX, a fully-owned subsidiary of DAX Venture, is a mobile first platform
designed to Make Home Renting Safer and Easier with No Deposit Required.

TECH Fri, 7 Sep 2018

Cara Nak Pilih Monitor

Apakah yang perlu anda tahu bila ingin memilih screen monitor.

TECH Wed, 19 Sep 2018

Menambahkan Lokasi Perniagaan Anda Pada Google Maps

Kepada anda yang mempunyai perniagaan sendiri atau ingin kemaskini lokasi bagi sesuatu tempat, berikut kami kongsikan tutorialnya.

| Live TV