TECH By: SGMS Putri July 9, 2018 @ 3:41pm

Samsung Buka Kilang Pengeluar Telefon Pintar Terbesar Di Dunia

Samsung akan membuka sebuah lagi kilang pengeluaran telefon pintar mereka di India hari ini. Kilang yang bertempat di Sector 81 di Noida, Uttar Pradesh itu akan muncul sebagai kilang pengeluaran telefon pintar terbesar di dunia apabila dilancarkan. Kilang itu dianggarkan dibina pada keluasan kira-kira 140,000 hektar.

Perdana Menteri India, Narendra Modi dan Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in dilaporkan akan melawat fasiliti, seterusnya merasmikan pembukaan kilang itu nanti. Ia menandakan bermulanya proses penghasilan besar-besaran Samsung di negara berkenaan.

India telah menjadi antara pasaran terbesar bagi industri telefon pintar di mana mereka dilaporkan menduduki tangga kedua selepas China dan mengatasi Amerika di tangga ke-tiga. Menurut laporan International Data Corp., sebanyak 124 juta unit peranti telah terjual di India sepanjang tahun 2017.

Bagi Samsung pula, mereka dikatakan berharap agar unit pengeluaran mereka dapat digandakan kepada 120 juta unit berbanding 67 juta unit yang dikeluarkan sekarang. Pada asalnya, kilang ini dibuka pada tahun 1997 untuk penghasilan TV namun pada tahun 2007, bahagian pengeluaran telefon pintar pula telah dibuka.

Pembukaan kilang ini juga dijangka akan membuka lebih 15,000 peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan. Selain Samsung, Xiaomi juga dilaporkan ingin membuka tiga kilang pengeluaran baru di negara India pada masa akan datang.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Thu, 26 Apr 2018

水温(Water Temperature)过高究竟有多伤引擎?

相信许多人都听过引擎的水温过高,也就是俗称的“水滚”会伤引擎,不过你知道过高的水温究竟对引擎的危害有多大吗?

TECH Fri, 16 Feb 2018

FACEBOOK RANCANG KELUAR SPEAKER PINTAR JULAI

Aloha direka  lebih sofistikated daripada Fiona kerana ia bukan sahaja menggunakan arahan suara tetapi turut mempunyai fungsi  pengiktirafan muka bagi  mengenal pasti pengguna facebook melalui lensa sudut lebar yang dipasang di bahagian hadapan peranti.

TECH Fri, 24 Aug 2018

3 Kerugian Membeli Smartphone Entry-level

Mahu berhemat, kalian membeli smartphone entry-level yang terbilang murah? Rupanya ada kerugian yang boleh kalian temukan. Oleh sebab itu ada baiknya sebelum membeli, kalian bisa membaca ulasan berikut ini.

TECH Mon, 30 Apr 2018

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh […]

TECH Tue, 2 Oct 2018

3 Langkah Mudah untuk Menjaga Bateri

mari kita jaga bateri telefon pintar kita

TECH Fri, 27 Jul 2018

CRFT 01, Sebuah Perumah Desktop Bertemakan Permainan PUBG Oleh NZXT

NZXT sebuah pembuat komponen popular untuk PC telah mengumumkan produk CFRT, siri barangan gaming yang dilesenkan secara eksklusif. CRFT ini akan dibuat dalam jumlah yang terhad menjadikannya sebagai barangan pengumpul. Untuk keluaran pertama, NZXT telah bekerjasama dengan […]

TECH Mon, 15 Jul 2019

Muat Turun Fail Daripada Youtube Menggunakan Aplikasi Snaptube

Berikut kami ingin kongsikan cara untuk memuat turun fail daripada Youtube menggunakan aplikasi alternatif iaitu Snaptube. Caranya sangat mudah.

TECH Fri, 15 Nov 2019

Cara Kuatkan Bunyi Ketika Menonton Video Pada Chrome

Kepada anda yang gemar menonton video menggunakan Chrome khususnya kepada pengguna Laptop, sememangnya agak jengkel dengan kualiti bunyi yang agak perlahan. Berikut kami kongsikan salahs atu alternative untuk menggandakan kekuatan bunyi pada pelayar Chrome ketika menonton […]

TECH Mon, 2 Dec 2019

Cara Menukarkan Format Video Kepada Mp3 Pada Android

Pertama sekali pasang aplikasi Video to Mp3 converter pada Android anda, boleh sahaja mendapatkannya pda laman sesawang Apkpure.com sekiranya tidak disediakan pada playstore. Setelah siap pemasangan, pilih menu berikut. Kemudian pilih fail video yang ingin anda ubah kepada format […]

Automobile Tue, 19 Nov 2019

Ujian Penerbangan Kereta Terbang Malaysia Akan Dilakukan Minggu Ini

Menteri Pembangunan Usahawan sendiri dijangka akan menguji kenderaan terbang berkenaan

| Live TV