TECH By: SGMS Putri July 11, 2018 @ 3:11pm

Samsung Electronics Mengumumkan Penghasilan Cip Memori V-NAND Generasi Ke-5

Samsung Electronics sebagai pengeluar komponen elektronik terbesar di dunia termasuk penghasilan cip pemprosesandan memori telah mengumumkan yang mereka telah memulakan kerja-kerja penghasilan cip memori V-NAND generasi ke-5 mereka.

Cip dengan antaramuka ‘Toggle DDR 4.0’, pertama di dalam industri itu menjanjikan 40% peningkatan prestasi dalam urusan pemindahan data antara storan dan memori. Peningkatan prestasi tersebut tidak sama sekali mengorbankan kecekapan tenaga berbanding cip terdahulu kerana voltan operasi telah diturunkan dari 1.8 V kepada 1.2 V.

Cip V-NAND terbaru ini juga mempunyai kelajuan menulis terpantas ketika ini yang berada pada kelajuan 500 us; peningkatan sebanyak 30% berbanding cip terdahulu. Masa reaksi untuk membaca juga telah diturunkan sehingga 50 us.

Kesemua ini memastikan SSD generasi seterusnya mempunyai komponen yang berkemampuan memberikan prestasi yang lebih pantas seterusnya menghasilkan solusi memori yang lebih cekap kepada pengguna.

Di dalamnya mempunyai lebih dari 90 lapisan sel 3D charge trap flash (CTF), paling banyak di dalam industri yang disusun di dalam struktrur piramid dengan sambungan saluran mikroskopik menegak. Saluran ini yang hanya berdiameter kurang dari 1m mengadungi lebih dari 85 bilion sel CTF yang berkemampuan menyimpan 3 bits data setiap satu.

Samsung akan terus mempercepatkan penghasilan V-NAND mereka untuk memenuhi permintaan pasaran yang merangkumi perkomputeran, pelayan perusahaan dan aplikasi mobil seperti telefon pintar.

Sumber: Samsung Newsroom,TechPowerUp

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 6 Jul 2018

Surface Dari Microsoft Menggunakan Cip Intel Pentium Yang Lebih Murah

Keberangkalian untuk komputer tablet Surface dari Microsoft untuk membuat kemunculan pada tahun ini meningkat disebabkan maklumat dari FCC. Microsoft dikhabarkan mahu mengeluarkan rangkaian Surface yang baharu dengan harga yang lebih kompetitif berbanding pesaing mereka, iPad. […]

Automobile Thu, 19 Sep 2019

汽车小知识:如何更换汽车雨刷

说到基本汽车保养,相信大家都会想到更换引擎油、变速箱油、检查大灯及刹车片等;但除了这些基本汽车保养以外,大家是否知道其实雨刷也需要定时检查及保养呢?

TECH Wed, 21 Aug 2019

Lihat Semula Kata Laluan WiFi Yang Disimpan Pada PC

Senang bila ada cara ini tidak perlu risau

TECH Mon, 9 Jul 2018

Xiaomi Adakan Promosi Sempena Penyenaraian Syarikat Dalam Bursa Saham Hong Kong

Menerusi pengumuman yang dibuat pada laman Facebook rasmi Mi Malaysia, syarikat gergasi dari China itu kini melangkah setapak lagi dengan penyenaraian di dalam Bursa Saham Hong Kong. Sejak diasaskan 10 tahun lalu, Xiaomi telah mengecapi pelbagai […]

TECH Tue, 30 Oct 2018

5 Tips dan Teknik WhatsApp Yang Perlu Diketahui

Adakah anda telah mengetahui semua tips dan teknik untuk ‘Whatsapp’ anda? Jika belum,baca artikel ini.

TECH Sat, 4 Aug 2018

Sembunyikan Status Online Pada Instagram

Berikut kami kongsikan cara untuk anda Menyembunyikan Status Online Pada Instagram.

Hiburan Sat, 30 Jun 2018

Nokia 6.1 Dalam Perjalanan Ke Malaysia?

Nokia Mobile MY telah mempertontonkan video peranti Nokia 6.1 dengan ayat membayangkan peranti tersebut akan mula mendarat di Malaysia. Mengikut maklumat dari Nokia Malaysia, setakat ini cuma peranti Nokia 7 Plus dan Nokia 1 sahaja yang dibawa masuk secara rasmi oleh […]

TECH Tue, 31 Jul 2018

Tukarkan Video Youtube Terus Kepada Fail MP3

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk tukarkan video kegemaran anda pada Youtube terus kepada fail Jenis MP3.

TECH Mon, 23 Jul 2018

Spesifikasi Kirin 980 Tertiris, Cip Dengan Kelajuan 2.8Ghz

Huawei telah memperlengkapkan sejumlah peranti flaghsip mereka tahun lalu dan 2018 dengan cip pemprosesan 970. Hadir dengan ciri kecerdasan buatan, cip terbabit bakal menerima pengganti berdasarkan khabar angin yang sedang berlegar ketika ini. Difahamkan spesifikasi cip Kirin 980 sudah tertiris dengan kelajuan […]

TECH Tue, 21 Aug 2018

You Might Want to Get Familiar with Your Samsung’s Emergency Mode

It’s a good function to use in case of any emergencies.

| Live TV