TECH By: SGMS Putri July 3, 2018 @ 5:37pm

Samsung Galaxy Tab S4 Bakal Dilancarkan September Ini

Internationale Funkausstellung atau IFA 2018 akan berlansung bermula dari 31 Ogos hingga 5 September ini. Ia merupakan satu ekspo bagi barangan elektronik dan peralatan rumah utama dunia di mana syarikat pengeluar utama akan berhimpun dan memperkenalkan produk-produk mereka kepada dunia.

Antara yang telah mengesahkan penyertaan mereka pada IFA kali ini ialah syarikat Samsung. Mereka sebelum ini dilaporkan akan melancarkan peranti premium terbaru mereka, Samsung Galaxy Note 9 pada acara berkenaan nanti.

Namun, ia bukanlah satu-satunya peranti yang akan diperkenalkan oleh Samsung semasa acara itu. Menurut laporan terkini, mereka turut dikatakan akan mengumumkan pelancaran peranti Samsung Galaxy Tab S4 pada IFA 2018 yang akan diadakan di Berlin.

Kredit : Android Headlines

Imej di atas adalah merupakan imej peranti berkenaan menurut laporan Android Headlines. Melihat kepada reka bentuknya, tiada sebarang panel pengimbas cap jari didapati pada peranti sekaligus memberi kemungkinan bahawa peranti ini akan mempunyai pengimbas cap jari di dalam skrin atau tidak mempunyai sistem pengimbasan cap jari sama sekali.

Galaxy Tab S4 ini dilaporkan akan mempunyai skrin sebesar 10.5 inci, dan sekiranya ia benar, maka peranti ini akan mempunyai paparan yang lebih luas berbanding Galaxy Tab S3 yang menggunakan skrin bersaiz 9.7 inci. Galaxy Tab S3 sebelum ini telah dilancarkan buat pertama kali pada bulan Mac 2017 di US.

Peranti ini dijangka akan menggunakan cip pemprosesan Snapdragon 835, memori 4GB RAM dan storan dalaman 64GB. Dari segi bateri pula, Galaxy Tab S4 bakal disokong oleh bateri berkapasiti 7,300 mAh. Tambahan pula, ia turut memiliki kamera utama 13MP dan kamera hadapan 8MP selain menggunakan sistem operasi Android 8.1 Oreo.

Tiada sebarang maklumat berkenaan harga bagi Galaxy Tab S4 ini boleh didapati setakat ini. Bagaimanapun, peranti ini dilaporkan akan hadir dengan dua pilihan warna iaitu Hitam dan Kelabu. Samsung dijangka akan mengeluarkan kenyataan rasmi berkenaan perkara ini dalam masa terdekat.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 11 Jul 2019

Bagaimana untuk menyambungkan hotspot WiFi tanpa kata laluan

Cara mudah akses wifi tanpa kata laluan

TECH Wed, 6 Dec 2017

Cara Menghantar Mesej Whatsapp kepada Nombor Tiada Dalam “Contact”

Pernahkah anda ingin menghantar WhatsApp tetapi kemudian menyedari bahawa nombor tersebut tiada di dalam senarai ‘Contact’ anda?

TECH Sun, 17 Jun 2018

3 Cara Untuk Mengendalikan Peranti Android Yang Rosak

Kerosakan pada telefon pintar anda?Kami ada beberapa tips mengendalikan telefon anda yang rosak.

TECH Sat, 21 Jul 2018

Permainan Video Mungkin Terlibat Dalam Sukan Olimpik Pada Masa Akan Datang

Permainan video dianggap sebagai membazir masa dan wang oleh sesetengah pihak sejak dari dulu lagi. Namun, sejak kebelakangan ini, semakin ramai yang sudah membuka mata bahawa industri permainan video ini juga boleh memberikan pendapatan yang […]

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kementerian Pertahanan Malaysia Larang Warga ATM Guna Tik Tok

Tik Tok adalah aplikasi video pendek yang semakin menjadi perhatian ramai ketika ini dan popularitinya melonjak naik lebih-lebih lagi dirantau Asia. Walaupun ia sekadar hiburan bagi si pengguna, namun Kementerian Pertahanan Malaysia melihat ia membawa […]

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kedai Rasmi NVIDIA Akan Dibuka Secara Rasmi Tidak Lama Lagi

NVIDIA melalui laman Facebook Malaysia mereka telah mengumumkan akan membuka kedai rasmi jenama tersebut di negara ini. NVIDIA terkenal dengan kad grafik yang dipasarkan ke pelbagai lapisan pengguna tetapi pengguna Malaysia tidak berpeluang membeli terus […]

Automobile Sat, 28 Jul 2018

Cara Install GCam di ASUS Zenfone Max Pro M1 Tanpa Root

Ternyata sangat mudah untuk memasang Google Camera modifikasi ke dalam smartphone ASUS ZenFone Max Pro M1. Hal itu bisa kalian lakukan tanpa harus nge-root. Bagaimana caranya?

TECH Sun, 15 Jul 2018

WhatsApp Uji Fungsi “Mark as Read” dan “Mute” Pada Ruang Notifikasi

Pada tahun ini WhatsApp sudah dikemaskini dengan sejumlah ciri baru untuk menjadikannya sebagai aplikasi pemesejan paling popular. Sedikit demi sedikit ciri diperkenalkan dan melalui versi beta yang terbaru, fungsi “Mark as Read” dan “Mute” boleh […]

Automobile Wed, 31 Jan 2018

Proton Wira ‘Enjin Standard’ Ini, Pernah Diuji Michael Schumacher

Proton Wira ‘Enjin Standard’ Ini, Pernah Diuji Michael Schumacher secara tidak di rancang

TECH Sat, 30 Jun 2018

| Live TV