TECH By: SGMS Putri July 21, 2018 @ 9:40am

Samsung Sekali Lagi Lakukan Serangan Terhadap Apple

Seperti yang kita tahu, Samsung dan Apple ini adalah seperti Real Madrid dan Barcelona dalam dunia bola sepak, atau FIFA dan PES dalam industri permainan video. Mereka mempunyai peminat atau lebih tepat, penyokong mereka sendiri yang akan mempertahankan mereka apabila menerima apa jua corak serangan daripada pencabar masing-masing.

Samsung dan Apple menjadikan iklan pemasaran dalam apa jua bentuk bagi menyerang atau membuktikan bahawa mereka lebih hebat di antara satu sama lain. Bagi meyemarakkan lagi ‘peperangan’ ini, Samsung telah mengeluarkan beberapa video iklan sekaligus untuk menyerang musuh ketatnya, Apple.

Video yang pertama memaparkan seorang lelaki bertanyakan kepada pekerja Apple berkenaan penggunaan set kepala pada peranti iPhone. Staf Apple memberitahu ia boleh dilakukan dengan menggunakan dongle yang disediakan di dalam kotak apabila membeli peranti iPhone.

Lelaki itu bertanya lagi, bagaimana pula sekiranya beliau mahu mengecas peranti pada waktu yang sama, staf itu mencadangkan beliau untuk mendapat dongle yang lain. Jawapan tersebut tidak dapat diterima oleh pelanggan lelaki berkenaan.

Video seterusnya pula melibatkan seorang pelanggan bertanya berkenaan fungsi pengecasan pantas bagi iPhone. Staf yang sama memberitahu iPhone tidak hadir dengan fungsi tersebut, namun mendakwa beliau boleh mendapatkan kabel Lightning serta palam kuasa pengecasan pantas bagi menikmati fungsi itu.

Dakwaan itu dinyatakan selepas pelanggan wanita tersebut memberitahu bahawa Samsung S9 hadir dengan fungsi pengecasan pantas. iPhone 2018 dilaporkan akan hadir dengan fungsi berkenaan, jadi mungkin Samsung perlu memikirkan fungsi lain pula untuk diserang selepas ini.

Serangan seterusnya adalah terhadap kamera iPhone pula. DXOMark yang merupakan penilai bagi prestasi kamera telah memberikan skor 97 kepada kamera iPhone X manakala 99 markah pula diberikan kepada kamera Samsung Galaxy S9+.

Staf Apple dalam video itu tidak dapat menerima kenyataan dengan mengingatkan pelanggan yang memberitahunya tentang perkara tersebut agar tidak terlalu mempercayai skor yang diberikan.

Video yang terakhir pula adalah berkaitan kepantasan muat turun. Seorang kenalan staf Apple, Rose memberitahu iPhone X bukan peranti yang mempunyai kepantasan muat turun tertinggi di dunia. Staf itu memperakui kenyataan tersebut namun mendakwa iPhone X mampu memuat turun dengan lebih pantas berbanding iPhone 8.

Rose pula menjawab dengan menyatakan Samsung S9 pula memiliki kepantasan muat turun yang lebih baik berbanding iPhone X, sambil menyindir dakwaan Apple yang menggelar iPhone X sebagai ‘telefon pintar masa hadapan’. Namun, bagi kami serangan kali ini bersifat agak subjektif dan sukar dibuktikan.

Jadi, dengan empat serangan video ini kami menjangkakan pihak Apple tidak akan berdiam diri. Mungkin kita akan melihat serangan balas dari mereka tidak lama lagi, atau mungkin mereka akan menyerang menggunakan model iPhone 2018 yang akan dilancarkan kelak.

Sama-sama kita nantikan.

Kredit video : Samsung US (Youtube)

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 14 May 2019

Prep Yourself for Raya with Lazada’s Raya Together-gether Campaign

It’s all about being with our family members during the holidays.

Automobile Tue, 22 Jan 2019

油表灯亮了才去加油,会伤害Fuel Pump?

油表灯亮了才去加油,会伤害 Fuel Pump ?

TECH Thu, 30 Jan 2020

Cara Mengubah Graf Pada Excel Kepada Lengkung

Kepada anda yang menggunakan perisian Microsoft excel untuk melakukan tugasan kerja dan sebagainya, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah bentuk graf garis yang tajam kepada jenis lengkung. Berikut contoh data yang ingin diwakilkan sebagai graf. […]

TECH Wed, 17 Oct 2018

Nightstream is a New Game You Must Check Out

The game features multiple playable characters, each with their own personalities, motivations, and musical themes!

TECH Sat, 28 Jul 2018

Honor Note 10 Mungkin Hadir Dengan Edisi Rolls-Royce

Menjelang hari pelancarannya pada 31 Julai ini, pelbagai maklumat berkenaan peranti Honor Note 10 telah didedahkan oleh pakar-pakar tiris di laman internet. Yang terbaru, peranti ini dikatakan akan hadir dengan edisi istimewa, Rolls-Royce. Ia berikutan satu imej yang tular […]

TECH Mon, 13 Jan 2020
TECH Fri, 27 Jul 2018

Facebook Rugi Lebih RM400 Billion Dalam Masa Satu Hari

Walaupun mempunyai berbillion pengguna, Facebook dengan rasminya telah mengumumkan bahawa mereka telah mengalami kerugian sebanyak lebih dari RM400 billion dalam masa satu hari!

TECH Mon, 12 Aug 2019

3 Cara Membuka Kunci atau Password Untuk Iphone

Lupa kata laluan atau password cuba cara ini

TECH Wed, 27 Jun 2018

Instagram三大新功能上线!视讯通话让你边聊边滑App

Instagram一次推出多样新功能,包含视讯通话、新的探索功能介面,以及第三方品牌AR滤镜等。

Automobile Thu, 6 Dec 2018

Rent a SOCAR and Get Fried Chicken Too!

It’s a great combo for sure.

| Live TV