TECH By: SGMS Putri July 21, 2018 @ 9:40am

Samsung Sekali Lagi Lakukan Serangan Terhadap Apple

Seperti yang kita tahu, Samsung dan Apple ini adalah seperti Real Madrid dan Barcelona dalam dunia bola sepak, atau FIFA dan PES dalam industri permainan video. Mereka mempunyai peminat atau lebih tepat, penyokong mereka sendiri yang akan mempertahankan mereka apabila menerima apa jua corak serangan daripada pencabar masing-masing.

Samsung dan Apple menjadikan iklan pemasaran dalam apa jua bentuk bagi menyerang atau membuktikan bahawa mereka lebih hebat di antara satu sama lain. Bagi meyemarakkan lagi ‘peperangan’ ini, Samsung telah mengeluarkan beberapa video iklan sekaligus untuk menyerang musuh ketatnya, Apple.

Video yang pertama memaparkan seorang lelaki bertanyakan kepada pekerja Apple berkenaan penggunaan set kepala pada peranti iPhone. Staf Apple memberitahu ia boleh dilakukan dengan menggunakan dongle yang disediakan di dalam kotak apabila membeli peranti iPhone.

Lelaki itu bertanya lagi, bagaimana pula sekiranya beliau mahu mengecas peranti pada waktu yang sama, staf itu mencadangkan beliau untuk mendapat dongle yang lain. Jawapan tersebut tidak dapat diterima oleh pelanggan lelaki berkenaan.

Video seterusnya pula melibatkan seorang pelanggan bertanya berkenaan fungsi pengecasan pantas bagi iPhone. Staf yang sama memberitahu iPhone tidak hadir dengan fungsi tersebut, namun mendakwa beliau boleh mendapatkan kabel Lightning serta palam kuasa pengecasan pantas bagi menikmati fungsi itu.

Dakwaan itu dinyatakan selepas pelanggan wanita tersebut memberitahu bahawa Samsung S9 hadir dengan fungsi pengecasan pantas. iPhone 2018 dilaporkan akan hadir dengan fungsi berkenaan, jadi mungkin Samsung perlu memikirkan fungsi lain pula untuk diserang selepas ini.

Serangan seterusnya adalah terhadap kamera iPhone pula. DXOMark yang merupakan penilai bagi prestasi kamera telah memberikan skor 97 kepada kamera iPhone X manakala 99 markah pula diberikan kepada kamera Samsung Galaxy S9+.

Staf Apple dalam video itu tidak dapat menerima kenyataan dengan mengingatkan pelanggan yang memberitahunya tentang perkara tersebut agar tidak terlalu mempercayai skor yang diberikan.

Video yang terakhir pula adalah berkaitan kepantasan muat turun. Seorang kenalan staf Apple, Rose memberitahu iPhone X bukan peranti yang mempunyai kepantasan muat turun tertinggi di dunia. Staf itu memperakui kenyataan tersebut namun mendakwa iPhone X mampu memuat turun dengan lebih pantas berbanding iPhone 8.

Rose pula menjawab dengan menyatakan Samsung S9 pula memiliki kepantasan muat turun yang lebih baik berbanding iPhone X, sambil menyindir dakwaan Apple yang menggelar iPhone X sebagai ‘telefon pintar masa hadapan’. Namun, bagi kami serangan kali ini bersifat agak subjektif dan sukar dibuktikan.

Jadi, dengan empat serangan video ini kami menjangkakan pihak Apple tidak akan berdiam diri. Mungkin kita akan melihat serangan balas dari mereka tidak lama lagi, atau mungkin mereka akan menyerang menggunakan model iPhone 2018 yang akan dilancarkan kelak.

Sama-sama kita nantikan.

Kredit video : Samsung US (Youtube)

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 8 Jun 2019

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Apa kata jom ikuti tips ini !

TECH Thu, 28 Jun 2018

Apple Inc. Dapatkan Pembekal Kedua Skrin Paparan LED Selain Samsung

Apple Inc. dikatakan sedang mendapatkan pembekal kedua komponen skrin paparan LED untuk iPhone mereka, mengurangkan kebergantungan terhadap Samsung Electronics. Sebelum ini, iPhone X menggunakan panel AMOLED daripada Samsung Electronics Co. Langkah tersebut penting bagi mengurangkan […]

TECH Sat, 5 Jan 2019

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri, Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya!

TECH Sat, 13 Jan 2018

Jadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu di iPhone

Pengguna iPhone yang masih bersedih kerana tidak dapat memainkan lagu daripada Youtube pada latar belakang ataupun semasa peranti di kunci, berikut kami kongsikan penyelesaiannya.

TECH Fri, 6 Sep 2019

Cara Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Rakyat Malaysia terkenal dengan swafoto malah boleh dikatakan ramai diantara kita yang sukar bergambar untuk dimuatnaik ke media sosial.

TECH Tue, 22 Oct 2019

Karya Anak Malaysia Dimuat Naik Dalam ‘Webtoon’

Mebihi 100,000 orang di aplikasi Webtoon

TECH Wed, 7 Feb 2018

HADIAHKAN OPPO F5 ‘DASHING BLUE’ PIKAT SI DIA

Memang cantik peranti “OPPO F5 Dashing Blue” ini.

TECH Mon, 7 May 2018

Jenis-Jenis Skrin Telefon Pintar Dan Kelebihan Mereka

Di zaman teknologi yang penuh dengan peranti canggih, pelbagai jenis telefon pintar dikeluarkan oleh pengeluar telefon pintar seolah-olah berlumba-lumba untuk menjadi pengeluar peranti pintar yang terbaik di antara semua.

TECH Thu, 2 Aug 2018

Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba sekiranya penerimaan isyarat adalah lemah.

TECH Mon, 18 Nov 2019

Cara Hantar Mesej Telegram Mengikut Jadual

Rata-rata ramai pengguna media sosial sudah maklum akan aplikasi Telegram jauh lebih baik berbanding aplikasi WhatsApp. Banyak ciri-ciri yang ada disediakan di Telegram tapi tidak ada pada WhatsApp. Baru-baru ini Telegram mewujudkan dua ciri yang […]

| Live TV