TECH By: SGMS Enal November 13, 2019 @ 10:43am

Sejauh Mana Port Pengecas USB Di Tempat Awam Selamat Untuk Digunakan?

Bayangkan telefon pintar atau tablet anda kekurangan bateri ketika berada di luar, tiada powerbank, dan akan bertambah lagi parah apabila anda tertinggal kabel pengecas di rumah. Pastinya anda akan mencari jalan alternatif dengan menggunakan pengecas peranti yang tersedia di tempat awam dengan berharap dapat mengecasnya sebentar.

Mungkin anda rasa tidak ada salahnya jika anda gunakan saja perkhidmatan stesen mengecas percuma yang ditawarkan di lapangan terbang misalnya, atau meminjam sementara kabel daripada orang lain. Nampak seperti tidak ada apa yang berbahaya kerana ia ditawarkan secara percuma. Siapa yang mampu menolak lebih-lebih lagi disaat peranti hampir kehabisan “nyawa”.

 

Masalah utama yang tidak menggalakkan anda untuk mengecas di stesen awam ialah kerana bicu USB itu tidak selalunya selamat untuk digunakan, malah pakar keselamatan sebelum ini telah memberi amaran bahawa anda berisiko meletakkan telefon dalam keadaan yang berbahaya.

Penyelidik di makmal Kaspersky pernah menyatakan bahawa mungkin sahaja pencipta atau pemasangnya boleh memasang aplikasi pihak ketiga di bicu USB seperti virus, terus ke telefon pintar menerusi sambungan kabel USB ke komputer dalam masa tiga minit.

Jika ia dikompromikan, penggodam boleh mempunyai akses tanpa had untuk melihat maklumat anda, termasuklah e-mel, teks, foto dan juga kenalan.

Peranti anda tidak sepatutnya menerima data dari bicu USB tanpa kebenaran anda dan itulah sebabnya di iPhone, penggunanya pasti akan menerima notifikasi “Trust This Computer?” apabila mereka memasang kabel tersebut pada peranti yang lainnya.

Namun, adakah ini masih menjadi masalah untuk model telefon baru? Chris Hoffman dari How-To Geek melaporkan bahawa iPhone semasa dan telefon Android biasanya memerlukan kebenaran anda untuk berkongsi data supaya risiko adalah minimum. Jika anda masih ragu-ragu, dapatkanlah kemas kini keselamatan terkini untuk peranti anda.

Anda seharusnya mengambil langkah berjaga-jaga apabila menggunakan stesen pengecasan percuma. Jika tidak yakin, pertimbangkanlah untuk mengecas powerbank sahaja, dan bukan peranti pintar anda. Dengan kata lain, jika boleh, elak untuk menyambungkan telefon anda terus ke mana-mana bicu USB di tempat awam.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 22 Sep 2018

Cara Mudah Mengubah Laman Sesawang Kepada Fail Jenis PDF

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk menyimpan laman sesawang yang anda gemari, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah laman pada pelayar kepada jenis fail PDF.

TECH Sun, 28 Jul 2019

Ingin Akses WhatsApp Lain pada Android, Cuba Ini!

kalau rasa nak mencuba boleh ikot tips ini

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Tue, 23 Jul 2019

消除心理压力! IG推隐藏贴文按赞数

会影响心情! IG尝试「隐藏贴文赞数」,消除用户心理压力~

TECH Tue, 17 Jul 2018

Kedai Atas Talian Rasmi Huawei Malaysia Kini Dibuka

Baru-baru ini, Honor Malaysia telah memperkenalkan hihonor.my sebagai kedai atas talian rasmi mereka. Sehubungan dengan itu, hari ini Huawei Malaysia telah secara rasmi melancarkan kedai atas talian mereka bagi menggantikan laman Vmall.my yang digunapakai sebelum ini. Bagi mereka yang […]

TECH Fri, 19 Jul 2019

Cara Mengelakkan “Lag” Ketika Bermain Mobile Legend

Memang “Syok” layan Mobile Legend, namun apa yang menjengkelkan kita ialah masalah sambungan internet yang selalu “Lag”. Apa pun jangan bersedih, berikut kami kongsikan cara untuk mengatasi masalah “Lag” apabila bermain MOBA. Pertama sekali pasang […]

TECH Sat, 29 Jun 2019

5 Platform Penguji Kelajuan Internet Yang Anda Boleh Gunakan

Banyak platform yang ditawarkan dan ini merupakan 5 penguji kelajuan internet yang terbaik anda boleh gunakan.

Automobile Sun, 29 Apr 2018

Jack Ma Mengesahkan Alibaba Sedang Melihat Ke Dalam Teknologi Kereta Panduan Sendiri

Pernah terfikir untuk melihat kereta dipandu sendiri? Tidak mustahil perkara ini boleh terjadi. Teknologi kereta panduan sendiri menarik pelaburan berbilion-bilion US$ dari syarikat gergasi teknologi dan pemain automotif walaupun teknologi tersebut mengakibatkan seorang wanita mati […]

TECH Fri, 26 Jul 2019

Ini Cara Padamkan “Watch History” !!!

Untuk pengetahuan anda, YouTube menyimpan senarai video yang telah ditonton dan ini cara untuk memadamkannya.

TECH Mon, 13 Jan 2020

| Live TV