TECH By: SGMS Enal November 13, 2019 @ 10:43am

Sejauh Mana Port Pengecas USB Di Tempat Awam Selamat Untuk Digunakan?

Bayangkan telefon pintar atau tablet anda kekurangan bateri ketika berada di luar, tiada powerbank, dan akan bertambah lagi parah apabila anda tertinggal kabel pengecas di rumah. Pastinya anda akan mencari jalan alternatif dengan menggunakan pengecas peranti yang tersedia di tempat awam dengan berharap dapat mengecasnya sebentar.

Mungkin anda rasa tidak ada salahnya jika anda gunakan saja perkhidmatan stesen mengecas percuma yang ditawarkan di lapangan terbang misalnya, atau meminjam sementara kabel daripada orang lain. Nampak seperti tidak ada apa yang berbahaya kerana ia ditawarkan secara percuma. Siapa yang mampu menolak lebih-lebih lagi disaat peranti hampir kehabisan “nyawa”.

 

Masalah utama yang tidak menggalakkan anda untuk mengecas di stesen awam ialah kerana bicu USB itu tidak selalunya selamat untuk digunakan, malah pakar keselamatan sebelum ini telah memberi amaran bahawa anda berisiko meletakkan telefon dalam keadaan yang berbahaya.

Penyelidik di makmal Kaspersky pernah menyatakan bahawa mungkin sahaja pencipta atau pemasangnya boleh memasang aplikasi pihak ketiga di bicu USB seperti virus, terus ke telefon pintar menerusi sambungan kabel USB ke komputer dalam masa tiga minit.

Jika ia dikompromikan, penggodam boleh mempunyai akses tanpa had untuk melihat maklumat anda, termasuklah e-mel, teks, foto dan juga kenalan.

Peranti anda tidak sepatutnya menerima data dari bicu USB tanpa kebenaran anda dan itulah sebabnya di iPhone, penggunanya pasti akan menerima notifikasi “Trust This Computer?” apabila mereka memasang kabel tersebut pada peranti yang lainnya.

Namun, adakah ini masih menjadi masalah untuk model telefon baru? Chris Hoffman dari How-To Geek melaporkan bahawa iPhone semasa dan telefon Android biasanya memerlukan kebenaran anda untuk berkongsi data supaya risiko adalah minimum. Jika anda masih ragu-ragu, dapatkanlah kemas kini keselamatan terkini untuk peranti anda.

Anda seharusnya mengambil langkah berjaga-jaga apabila menggunakan stesen pengecasan percuma. Jika tidak yakin, pertimbangkanlah untuk mengecas powerbank sahaja, dan bukan peranti pintar anda. Dengan kata lain, jika boleh, elak untuk menyambungkan telefon anda terus ke mana-mana bicu USB di tempat awam.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 13 Jan 2020
TECH Tue, 1 Jan 2019

Cara Pasang Poni ala iPhone X di Semua Android

Mari kita cuba pasang poni ala iPhone X

TECH Wed, 20 Jun 2018

Guna Aplikasi Office Tanpa Perlu Pemasangan

Anda perlukan aplikasi ‘Office’ tanpa perlu ‘install’?Anda bole cuba cara ini.

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

TECH Sun, 3 Dec 2017

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

iPhone merupakan salah satu peranti pintar/telefon pintar yang paling banyak pengguna di seluruh dunia.

TECH Fri, 6 Jul 2018

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box. Dengan Switch, Nintendo […]

TECH Thu, 21 Jun 2018

冲着YouTube而来!Instagram推全新影音平台「IGTV」

深受时下年轻人的社交平台Instagram正式宣布推出全新的应用程式IGTV,并把原本上传影片的1分钟长度限制,延长至10分钟, 而名人等级的帐号则能上传1小时长影片!

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

Automobile Fri, 19 Oct 2018

驾驶小知识:空调循环系统应该怎么用?

我国日前又发生了一宗开空调睡死车内的悲剧!为什么这样做会致命?而当中扮演着重要角色的空调循环( Aircon Circulation )系统的操作原理你又是否了解呢?

TECH Sat, 14 Apr 2018

Cara Mengatasi Masalah Whatsapp Tidak Dapat “Video Call”

Ramai yang mengadu tidak dapat membuat video call dengan menggunakan aplikasi WhatsApp. Masalah ini antara yang sering terjadi kepada pengguna aplikasi Whatsapp. Berikut kami kongsikan salah satu kaedah yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah tersebut. […]

| Live TV