Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
TECH By: SGMS Enal November 13, 2019 @ 10:43am

Sejauh Mana Port Pengecas USB Di Tempat Awam Selamat Untuk Digunakan?

Bayangkan telefon pintar atau tablet anda kekurangan bateri ketika berada di luar, tiada powerbank, dan akan bertambah lagi parah apabila anda tertinggal kabel pengecas di rumah. Pastinya anda akan mencari jalan alternatif dengan menggunakan pengecas peranti yang tersedia di tempat awam dengan berharap dapat mengecasnya sebentar.

Mungkin anda rasa tidak ada salahnya jika anda gunakan saja perkhidmatan stesen mengecas percuma yang ditawarkan di lapangan terbang misalnya, atau meminjam sementara kabel daripada orang lain. Nampak seperti tidak ada apa yang berbahaya kerana ia ditawarkan secara percuma. Siapa yang mampu menolak lebih-lebih lagi disaat peranti hampir kehabisan “nyawa”.

 

Masalah utama yang tidak menggalakkan anda untuk mengecas di stesen awam ialah kerana bicu USB itu tidak selalunya selamat untuk digunakan, malah pakar keselamatan sebelum ini telah memberi amaran bahawa anda berisiko meletakkan telefon dalam keadaan yang berbahaya.

Penyelidik di makmal Kaspersky pernah menyatakan bahawa mungkin sahaja pencipta atau pemasangnya boleh memasang aplikasi pihak ketiga di bicu USB seperti virus, terus ke telefon pintar menerusi sambungan kabel USB ke komputer dalam masa tiga minit.

Jika ia dikompromikan, penggodam boleh mempunyai akses tanpa had untuk melihat maklumat anda, termasuklah e-mel, teks, foto dan juga kenalan.

Peranti anda tidak sepatutnya menerima data dari bicu USB tanpa kebenaran anda dan itulah sebabnya di iPhone, penggunanya pasti akan menerima notifikasi “Trust This Computer?” apabila mereka memasang kabel tersebut pada peranti yang lainnya.

Namun, adakah ini masih menjadi masalah untuk model telefon baru? Chris Hoffman dari How-To Geek melaporkan bahawa iPhone semasa dan telefon Android biasanya memerlukan kebenaran anda untuk berkongsi data supaya risiko adalah minimum. Jika anda masih ragu-ragu, dapatkanlah kemas kini keselamatan terkini untuk peranti anda.

Anda seharusnya mengambil langkah berjaga-jaga apabila menggunakan stesen pengecasan percuma. Jika tidak yakin, pertimbangkanlah untuk mengecas powerbank sahaja, dan bukan peranti pintar anda. Dengan kata lain, jika boleh, elak untuk menyambungkan telefon anda terus ke mana-mana bicu USB di tempat awam.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Jul 2018

Rebut Peluang Beli ZenFone Max Pro Pada Harga RM1

Asus melalui promosi RM1 Frenzy bakal menawarkan 20 unit bank kuasa ZenPower Slim dan 10 unit ZenFone Max Pro pada harga RM1. Ini berikutan kejayaan gedung rasmi dalam talian Asus Malaysia di Lazada yang berjaya memperoleh pengikut sebanyak lebih dari 12,000 […]

TECH Mon, 23 Sep 2019
TECH Wed, 11 Jul 2018

Untuk Elak Kecelaruan Maklumat, YouTube Sediakan Ruangan Informasi Untuk Pengguna

Beberapa hari lepas, YouTube menerusi blog rasmi ada mengumumkan beberapa penambahbaikan pada platform perkongsian video itu. Salah satunya adalah paparan maklumat dari platform pihak ketiga seperti Wikipedia, Encyclopedia dan lain-lain yang menceritakan dengan lebih lanjut […]

TECH Fri, 11 Jan 2019

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Selepas Galaxy S10 +, kini giliran Galaxy S10 mendedahkan. Adakah Forbes menunjukkan bahagian selongsong dari telefon pintar ini. Mempunyai tiga kamera dan bezel di sekitar skrin yang sangat nipis.

Automobile Tue, 27 Nov 2018

Sunway Pyramid’s New Parking System Doesn’t Use Tickets Anymore

You don’t have to use Sunway Pals or Touch n’ Go cards either!

TECH Tue, 7 Aug 2018

这只「胡萝卜」能自动为花草浇水

很多人喜欢在家里养些鲜花和绿植,不过照顾它们需要时间和耐心,如果经常忘记浇水,植物可能要不了几天就打蔫儿了。

TECH Wed, 24 Oct 2018

Cara Kenal Pasti Isyarat Telco Terkuat Untuk Kawasan Anda

Kenalpasti liputan rangkaian mana yang lebih bagus untuk sesuatu kawasan.

TECH Mon, 30 Apr 2018

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh […]

Automobile Thu, 5 Apr 2018

Industri Kereta Sewa Konvensional Mungkin Tidak Bertahan Lama

Industri kereta sewa konvensional di negara ini boleh dinilai sehingga melebihi RM 500 juta bagi tahun 2017. Namun dengan kehadiran beberapa pencabar baru yang lebih berdaya maju seperti SoCar, GoCar dan Moovby yang menggunakan platform […]

TECH Tue, 18 Dec 2018

Lazada Saw 1.3 Billion Visits During 11.11 and 12.12 Sales

That’s a crazy amount of people visiting the website and app!

| Live TV