TECH By: SGMS Enal November 1, 2019 @ 10:50am

Selain 15GB Storan Percuma, Ini Kelebihan Menggunakan Google Drive

Google Drive memberi ruang storan kepada anda untuk menyimpan sebarang fail dan ia termasuklah foto, lukisan, reka bentuk, rakaman suara mahupun video dan pelbagai lagi.

Anda diberi peluang untuk membawa fail itu ke mana sahaja anda pergi dan ia juga mudah untuk diakses melalui apa sahaja jenis peranti pada bila-bila masa. Boleh berkongsi fail melalui cara menjemput rakan-rakan anda untuk melihat serta memuat turun semua fail tersebut.

Storan Peribadi

  • Membolehkan anda menyimpan dan berkongsi fail bersama rakan-rakan. 15GB storan diberikan secara percuma.

Storan Perniagaan

  • Dengan adanya Drive Enterprise, Dokumen, Slaid Google, Helaian merupakan perkhidmatan yang telah disertakan yang akan mudah untuk menjadi alat kerjasama antara satu pasukan. Drive Enterprise juga mempercepatkan aliran kerja pasukan dengan ciri-ciri yang membolehkan pengguna memberikan tugasan serta mendapatkan kelulusan permintaan serta merta.

Ciri-ciri Drive

  • Storan 15GB

Dengan akaun Google, anda akan mendapat 15GB storan secara percuma. Storan ini digunakan untuk menyimpan segala fail, e-mel, foto, serta video di dalam Google Drive, Google Photos dan Gmail. Bagi mendapatkan lebih daripada 15GB storan, anda boleh menaik taraf di Google One.

  • Selamat dan terjamin

Setiap fail dalam Drive akan kekal selamat tidak kira apa yang berlaku pada peranti anda. Drive menggunakan protokol keselamatan yang sama digunakan pada Gmail dan perkhidmatan Google yang lain.

  • Dokumen, Slaid Google dan Helaian

Bekerja lebih bijak dengan adanya 3 bantuan ini yang akan membantu anda berkongsi dokumen dan membuat pembentangan dengan lebih pantas.

  • Borang Google

Membolehkan anda untuk menjalankan tinjauan, kemudian menyemak keputusan yang telah tersusun rapi.

  • Imbas dokumen

Imbas apa sahaja dokumen kertas seperti resit dan surat dengan menggunakan Drive untuk Android dan Drive akan menyimpan gambar tersebut dengan serta-merta sebagai PDF.

Bermula dengan Google Drive secara percuma dan nikmati ruang storan serta pelbagai kemudahan yang tersedia.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 3 Jul 2018

Cara Untuk Melindungi Sambungan WiFi Rumah

Berikut kami kongsikan langkah – langkah yang boleh dilakukan untuk melindungi talian internet dirumah anda daripada dicuri pakai.

TECH Sat, 11 Aug 2018

Cara Menghapus Aplikasi Bawaan di Android Tanpa Root

Jika smartphone Anda termasuk yang memiliki banyak bloatware dan ingin menghilangkannya

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

TECH Sat, 14 Jul 2018

Huawei Mate 20 Pro Dijangka Menggunakan Skrin Dwi-Lengkung OLED

Huawei Mate 20 merupakan salah satu daripada peranti kelas perdana yang paling ditunggu-tunggu pada tahun ini. Ini kerana jualan Huawei Mate 10 adalah sangat memberansangkan dan ia termasuklah jualan bagi Huawei Mate 10 Porsche Design. Semasa dilancarkan, peranti Mate 10 menggunakan […]

TECH Tue, 10 Dec 2019

Selamat Guna Telefon Bimbit Ketika Ribut Petir

Tahukah anda bahawa penggunaan telefon bimbit ketika ribut petir sebenarnya selamat jika dibandingkan dengan penggunaan telefon yang disambung dengan kabel telefon dalam sesebuah bangunan. Ini kerana telefon yang disambung dengan kabel telefon mampu bertindak sebagai konduktor cas elektrik serta memungkinkannya disambar […]

TECH Sat, 20 Apr 2019

Water Resistant Atau Waterproof? Cara Kenali Ciri Kalis Air Telefon Anda

Tedapat perbezaan maksud antara ‘waterproof’ dan ‘water resistant’. Anda perlu ketahui jika telefon anda ‘waterproof’ atau ‘water resistant’.

TECH Wed, 16 Oct 2019

Guna Aplikasi ‘Body Shaming’ Boleh Didenda Dan Dipenjara

Ramai yang menggunakan medium ini untuk melakukan perkara tidak sepatutnya.

TECH Wed, 21 Mar 2018

Cara Menaik Taraf Fungsi Aplikasi Youtube (Android)

Youtube adalah antara aplikasi yang paling digemari semua selepas Facebook.  Kepada yang pengguna tegar aplikasi Youtube, berikut kami kongsikan satu aplikasi alternatif kepada Youtube yang lebih canggih dan menarik paparannya. Dengan paparan versi “Dark” dan […]

TECH Fri, 24 Nov 2017

Cara Hantar “Sticker” Melalui Aplikasi WhatsApp

Jika Facebook terkenal dengan fungsi “Sticker”-nya, mesti ada yang kurang berpuas hati kerana aplikasi Whatsapp tidak menyediakan fungsi “Sticker” sebagai nilai tambah pada penggunanya. Kerana boleh dikatakan hampir semua aplikasi berbual yang lain sudah menyediakan kemudahan […]

Automobile Thu, 29 Mar 2018

养车小知识:火星塞( Spark Plug )多久换一次?

火星塞(Spark Plug)一般多久需要更换一次?

| Live TV