TECH By: SGMS Enal December 4, 2019 @ 2:23pm

Sensor Qualcomm 3D Sonic Max Mampu Imbas Dua Jap Jari Serentak

Memasuki tahun 2019, kita sedia melihat penggunaan ciri imbasan cap jari pada paparan mula dilengkapkan pada telefon pintar dengan lebih meluas, sama ada optikal dan mahupun ultrasonik. Bagi menambahbaik ciri sedia ada, Qualcomm tampil mengumumkan sensor ultrasonik generasi kedua, 3D Sonic Max.

Dijanjikan mampu mengatasi kekurangan versi yang pertama, sensor terbaru ini juga hadir dengan saiz 17 kali lebih besar. Melaluinya imbasan untuk dua cap jari pada satu-satu masa dapat dilakukan, memberikan ciri keselamatan yang lebih kepada peranti.

Sensor sedia ada yang digunapakai pada kebanyakan telefon pintar biasanya bersaiz 4mm x 9mm dan ia hanya mengesan sebahagian jari sahaja. Tetapi dengan kehadiran 3D Sonic Max, ia mampu merekod lebih informasi serta dilihat memberikan ciri sekuriti yang lebih ketat.

Sensor yang bersaiz 20mm x 30 mmi ini juga disasarkan memberi 1 juta ketepatan imbasan, tahap ketepatan yang sama seperti didakwa Apple bagi Face ID. Selain itu, sensor ini juga mampu memudahkan daftar cap jari dibuat pada telefon pintar. Contohnya pengguna hanya perlu menyentuh sekali sahaja pada sensor dalam paparan itu, berbanding kaedah sekarang yang perlu dibuat berulang kali.

Jika dilihat dengan keupayaan dua imbasan cap jari serentak yang diberikan pada 3D Sonic Max, ia sangat berguna untuk melindungi peranti lebih-lebih lagi pada aplikasi penting seperti perbankan dan lain-lain.

Buat masa sekarang Qualcomm masih belum lagi mendedahkan tarikh penawaran sensor tersebut pada peranti. Kita mungkin mendengar perkhabaran mengenainya sekitar tahun 2020 hadapan.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 13 Dec 2018

3 Aplikasi Asas Ini Boleh Jadikan Anda Pelukis Digital Terhebat!

Adakah anda mempunyai masa untuk melukis ataupun ingin menjadi pelukis yang hebat? Anda perlu cuba aplikasi ini.

Automobile Wed, 25 Jul 2018

汽车美容小知识:什么是镀膜Coating?

你可能听过汽车镀膜(Coating)是很贵的玩意儿,不过你真的知道什么是汽车镀膜吗?

TECH Sat, 27 Jan 2018

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

Kami kongsikan cara yang boleh digunakan untuk memadam fail pendua khusus pada peranti iPhone.

TECH Thu, 23 Nov 2017

Cara Menukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Tips kali ini khusus kepada anda yang inginkan kelainan dalam paparan peranti iPhone. Mungkin juga ada sesetengah pengguna yang tidak suka apa dengan paparan yang putih dan terlalu cerah. Berikut kami kongsikan kaedah untuk menukarkan […]

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

TECH Sat, 9 Nov 2019

Sony Pilih Malaysia Buka Studio Pertama Di Asia Tenggara

Bakal Hasilkan ”Content” Eksklusif Playstation

TECH Fri, 3 Jan 2020

Cara Bersihkan Charging Port & Speaker

Guna dulu cara nie kalau tak boleh juga baru hantar kedai.. Jimat weii

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019
TECH Tue, 28 Jan 2020

3 Aplikasi Tulisan Terbaik Untuk Pengguna Android

Beberapa peranti Android seperti Samsung atau HTC, sudah dilengkapi dengan jenis tulisan tanbahan yang boleh diubah mengikut keperluan pengunanya. Berikut kami kongsikan 3 aplikasi tulisan yang boleh anda pasang pada peranti Android sebagai ganti tulisan […]

TECH Fri, 23 Feb 2018

日本研发「智能皮肤」监控健康

近日,日本东京大学研发出了智能皮肤(Smart Skin),可直接贴在皮肤上,实时显示健康数据,是一项可穿戴技术的新进展。

| Live TV