TECH By: SGMS Enal December 4, 2019 @ 2:23pm

Sensor Qualcomm 3D Sonic Max Mampu Imbas Dua Jap Jari Serentak

Memasuki tahun 2019, kita sedia melihat penggunaan ciri imbasan cap jari pada paparan mula dilengkapkan pada telefon pintar dengan lebih meluas, sama ada optikal dan mahupun ultrasonik. Bagi menambahbaik ciri sedia ada, Qualcomm tampil mengumumkan sensor ultrasonik generasi kedua, 3D Sonic Max.

Dijanjikan mampu mengatasi kekurangan versi yang pertama, sensor terbaru ini juga hadir dengan saiz 17 kali lebih besar. Melaluinya imbasan untuk dua cap jari pada satu-satu masa dapat dilakukan, memberikan ciri keselamatan yang lebih kepada peranti.

Sensor sedia ada yang digunapakai pada kebanyakan telefon pintar biasanya bersaiz 4mm x 9mm dan ia hanya mengesan sebahagian jari sahaja. Tetapi dengan kehadiran 3D Sonic Max, ia mampu merekod lebih informasi serta dilihat memberikan ciri sekuriti yang lebih ketat.

Sensor yang bersaiz 20mm x 30 mmi ini juga disasarkan memberi 1 juta ketepatan imbasan, tahap ketepatan yang sama seperti didakwa Apple bagi Face ID. Selain itu, sensor ini juga mampu memudahkan daftar cap jari dibuat pada telefon pintar. Contohnya pengguna hanya perlu menyentuh sekali sahaja pada sensor dalam paparan itu, berbanding kaedah sekarang yang perlu dibuat berulang kali.

Jika dilihat dengan keupayaan dua imbasan cap jari serentak yang diberikan pada 3D Sonic Max, ia sangat berguna untuk melindungi peranti lebih-lebih lagi pada aplikasi penting seperti perbankan dan lain-lain.

Buat masa sekarang Qualcomm masih belum lagi mendedahkan tarikh penawaran sensor tersebut pada peranti. Kita mungkin mendengar perkhabaran mengenainya sekitar tahun 2020 hadapan.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 19 May 2018

Anda Kini Boleh Memuat Naik Instagram Stories Secara Pukal Di Instagram

Buat masa ini, kemaskini terbaru Instagram ini hanya tersedia untuk aplikasi Android sahaja namun ia dijangka akan menemui pengguna iOS pada masa terdekat.

TECH Wed, 14 Mar 2018

Ketahui Apa Itu AP Set, Recond Set Dan Original Set?

Setiap kali apabila kita mahu membeli handphone baru pasti kita akan ditawarkan dengan 3 terma ini, iaitu AP, Ori dan Recond. Namun begitu, adakah anda tahu apa disebalik ketiga-tiga terma ini?

TECH Fri, 13 Jul 2018

Apple MacBook Pro 2018 Hadir Dengan Kejutan – Skrin, Sistem Cip & Memori Dinaiktaraf

Peminat peranti keluaran Apple hari ini telah dihidangkan dengan satu kejutan yang tidak disangka di mana Apple telah mengumumkan model komputer mudah alih mereka, MacBook Pro yang baru. Model berkenaan hadir dengan beberapa naiktaraf berbanding keluaran tahun lepas. Apple […]

TECH Tue, 2 Oct 2018

iPhone XS自带美颜?专业人士:只是HDR的附加效果

近期iPhone XS「自带美颜事件」引发了国内外网友讨论,现在相机App Halide的研发人员通过研究测试发现,所谓「自带美颜」实际上是「更好更积极的降噪,以及曝光合成后锐度降低」导致的。

TECH Fri, 2 Aug 2019

Tips ‘Browsing’ Internet di Tempat Awam

antara tips untuk anda gunakan dalam keadaan selamat

TECH Tue, 10 Jul 2018

Elon Musk Berada Sendiri Di Kompleks Gua Tham Luang Bagi Membantu Operasi Menyelamat

CEO Tesla dan SpaceX yang sebelum ini mengarahkan kakitangan syarikat Boring miliknya untuk membantu operasi mencari dan menyelamat sepasukan bola sepak Thailand, Wild Boars dan jurulatih mereka. Sebelum itu, 12 orang dan seorang jurulatih pasukan […]

TECH Thu, 28 Jun 2018

Selepas Ini Anda Boleh Membeli Tiket KLIA Express Melalui GrabPay

Bermula pada pertengahan bulan Julai ini, pengguna boleh menggunakan aplikasi GrabPay untuk membeli tiket KLIA Express. Pengarah Urusan GrabPay Malaysia, Singapura dan Filipina, Ooi Huey Ting mengumumkan yang GrabPay telah menjalinkan kerjasama dengan KLIA Express […]

TECH Wed, 4 Jul 2018

“Download Bomb” Kembali Menyerang Google Chrome

Awal tahun ini, Google Chrome terdedah kepada pepijat yang mendedahkah pelayar internet itu kepada serangan “download bomb”. Apabila pelayar internet terkesan dengannya, aktiviti muat turun akan berlaku secara tiba-tiba dan berterusan serta boleh menyebabkan pelayar terus terhenti. Teknik ini kerap digunakan pihak tidak […]

Automobile Sun, 29 Apr 2018

4 Aplikasi Edit Gambar Yang Selalu Digunakan Artis Kpop!

Ini lah rahsia di sebalik gambar yang cantik macam artis kpop korang!

TECH Tue, 16 Jan 2018

WILL YOU BUY THESE DIGITAL CARTOON CATS – CRYPTOKITTIES?

A product that is meant to attract tech geeks and noobs alike! MEOWWW!

| Live TV