TECH By: SGMS Enal December 4, 2019 @ 2:23pm

Sensor Qualcomm 3D Sonic Max Mampu Imbas Dua Jap Jari Serentak

Memasuki tahun 2019, kita sedia melihat penggunaan ciri imbasan cap jari pada paparan mula dilengkapkan pada telefon pintar dengan lebih meluas, sama ada optikal dan mahupun ultrasonik. Bagi menambahbaik ciri sedia ada, Qualcomm tampil mengumumkan sensor ultrasonik generasi kedua, 3D Sonic Max.

Dijanjikan mampu mengatasi kekurangan versi yang pertama, sensor terbaru ini juga hadir dengan saiz 17 kali lebih besar. Melaluinya imbasan untuk dua cap jari pada satu-satu masa dapat dilakukan, memberikan ciri keselamatan yang lebih kepada peranti.

Sensor sedia ada yang digunapakai pada kebanyakan telefon pintar biasanya bersaiz 4mm x 9mm dan ia hanya mengesan sebahagian jari sahaja. Tetapi dengan kehadiran 3D Sonic Max, ia mampu merekod lebih informasi serta dilihat memberikan ciri sekuriti yang lebih ketat.

Sensor yang bersaiz 20mm x 30 mmi ini juga disasarkan memberi 1 juta ketepatan imbasan, tahap ketepatan yang sama seperti didakwa Apple bagi Face ID. Selain itu, sensor ini juga mampu memudahkan daftar cap jari dibuat pada telefon pintar. Contohnya pengguna hanya perlu menyentuh sekali sahaja pada sensor dalam paparan itu, berbanding kaedah sekarang yang perlu dibuat berulang kali.

Jika dilihat dengan keupayaan dua imbasan cap jari serentak yang diberikan pada 3D Sonic Max, ia sangat berguna untuk melindungi peranti lebih-lebih lagi pada aplikasi penting seperti perbankan dan lain-lain.

Buat masa sekarang Qualcomm masih belum lagi mendedahkan tarikh penawaran sensor tersebut pada peranti. Kita mungkin mendengar perkhabaran mengenainya sekitar tahun 2020 hadapan.

Sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 19 Dec 2018

Larangan Menggunakan Peranti Huawei dan Zte di Jepun

Amerika Syarikat telah menjemput sekutunya untuk memboikot penggunaan peranti Huawei. Perkara yang sama dilakukan oleh Australia, New Zealand dan United Kingdom. Baru-baru ini, Jepun juga menganggap perkara yang sama.

TECH Fri, 29 Jun 2018

“unlock” Dengan Cap Jari Untuk Peranti Yang Tiada Fungsi Tersebut

Maklumlah bukan semua mampu memiliki peranti Android dengan fungsi pengimbas cap jari. Apa pun jangan bersedih, berikut kami kongsikan cara untuk mengimbas cap jari dengan menggunakan kamera utama.. Pertama sekali pasang aplikasi  ‘Fingerprint AppLock’ daripada Playstore. Setelah […]

TECH Tue, 21 Jan 2020

Cara Melakukan Tetapan Kad Kredit Pada Pelayar Chrome

Kepada anda yang gemar memebeli belah secara atas talian menggunakan kad kredit atau debit, berikut kami kongsikan cara untuk menghubungkan kad kredit dengan pelayar chrome untuk memudahkan proses pembayaran atas talian. Pertama sekali buka aplikasi […]

TECH Tue, 26 Feb 2019

密集恐惧症发作! Nokia秀出五镜头旗舰机

当苹果、三星等大厂还聚焦在三镜头上的时候,HMD Global于今年的MWC上率先端出了配有五镜头的新旗舰手机Nokia 9 PureView。

TECH Sun, 12 May 2019

Cara Menyembunyikan Aplikasi Pada Android

Kami kongsikan 2 yang boleh dicuba untuk menyembunyikan aplikasi daripada dilihat oleh pihak ketiga.

Automobile Thu, 9 May 2019

你们知道怎么使用电子手刹车吗?

在现代汽车当中,因为要节省位置,越来越多车厂舍弃了手动转向电子手刹车……

TECH Sun, 1 Apr 2018

大马首间汽车排放测试中心( NETC )正式开幕!

我国首间汽车排放测试中心(National Emission Test Centre)正式开幕!其中心拥有全面的排放测试设施,未来将开放予我国及东南亚国家的汽车制造商进行测试。

Automobile Mon, 4 Nov 2019

SIC Terima E-Mel Kes Curi Di Litar Sepang

Memalukan nama Malaysia bila ada kecurian sebegini

TECH Wed, 11 Jul 2018

Imej Tertiris Nokia 5.1 Plus Dedahkan Kamera Utama Dwi-Lensa

HMD Global dilaporkan sedang membangunkan sebuah lagi peranti naiktaraf untuk model sedia ada iaitu Nokia 5.1 Plus. Peranti ini merupakan peranti naiktaraf kepada model Nokia 5.1 yang baru sahaja diumumkan pada hujung bulan Mei yang lalu. Antara perubahan paling ketara yang […]

TECH Wed, 3 Oct 2018

讽刺插画告诉你现代人手机成瘾的情况有多严重

没wifi、FB像失去生活重心,现代人手机成瘾的症状有多严重?

| Live TV