TECH By: Rosli Ab Rahman November 29, 2018 @ 1:02pm

Serba boleh! Aplikasi Android ini mempunyai 48 fungsi penting

Jika kalian mencari aplikasi serbaguna, sepertinya aplikasi Android buatan Ateu Software ini boleh dijadikan salah satu pilihan. Dinamakan All tools, Aplikasi ini mempunyai lebih daripada 40 alat yang sering digunakan oleh ramai orang pada telefon pintar Android mereka.

Beberapa alat asas di aplikasi All Tools meliputi, Torch untuk mengaktifkan senter melalui LED flash atau skrin, Compass untuk menentukan arah, Converter untuk menukar pelbagai unit, Scan Barcode, Scan QR Code, Jam randik, ais dan internet speed test.

Lalu untuk alat lanjutan ada Walkie Talkie untuk melakukan panggilan singkat dengan sesama pengguna, CCTV untuk mengubah fungsi telefon pintar menjadi kamera pengawas, speedometer yang boleh menentukan berapa kelajuan kita memandu pada masa ini, Music Group untuk mendengar muzik yang sama serentak, WiFi Calls untuk melakukan panggilan telefon melalui WiFi dan Motion Cam untuk merakam automatik setiap ada pergerakan melalui kamera.

Berterusan ke alat-alat unik, ada Metal Detector untuk mendektesi peranti metal di sekitar telefon pintar, Pressure sensor untuk mengesan tekanan, Humidity untuk mengetahui kelembapan, Temperature untuk maklumat termperatur sekitar, Sound intensity yang boleh menunjukkan berapa dB suara, Ruler untuk mengubah fungsi telefon pintar menjadi pembaris dan Step untuk mengathui berapa langkah serta kalori yang sudah dibakar.

Selain beberapa alat yang sudah disebutkan tadi, masih banyak alat-alat lain untuk dicuba langsung di aplikasinya. Meski begitu, kerana aplikasi ini masih tergolong baru, mungkin kualiti grafisnya belum terlalu bagus berbanding aplikasi yang hanya mempunyai satu fungsi sahaja.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 20 Aug 2018

Tip Selamatkan Data Pada CD Rosak/Tergores

Adakah anda masih menggunakan CD untuk menyimpan data anda?Berikut merupakan tips untuk mengelakkan CD anda rosak atau tergores.

TECH Sat, 17 Aug 2019

Hardisk Pun Kena Ada Kata Laluan Ya!

Sekarang ini walaupun simpan data dalam hardisk pun boleh kena curi , Jadi lebih baik lindungi dengan adanya kata laluan

TECH Sun, 28 Oct 2018

Cara Mengatasi (Remove) Virus Shortcut Pada Komputer dan Pen Drive Anda Kurang 5 Minit

Adakah pendrive anda dijangkiti oleh ‘virus shortcut’?Kami ada jalan penyelesaiannya.

TECH Sat, 22 Sep 2018

Cara Mudah Mengubah Laman Sesawang Kepada Fail Jenis PDF

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk menyimpan laman sesawang yang anda gemari, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah laman pada pelayar kepada jenis fail PDF.

TECH Wed, 3 Jan 2018

若你的iPhone「弹出以下提示」代表需更换电池了!

由于苹果在没有提前告诉用户的情况下,限制了旧iPhone的性能,导致很多消费者不满,并被为此收到了多名用户的投诉。苹果给出的解决方案是降低旧款iPhone更换电池的费用。那么如何才能分辨自己的电池是否老化而需要更换呢?

TECH Tue, 14 Jan 2020

Cara Untuk Mengetahui Saiz Gambar Pada iPhone

Khusus untuk pengguna iPhone, salah satu kelemahan yang admin kurang gemar tentang iPhone ialah kesukaran untuk melihat saiz gambar yang terdapat pada galeri foto. Mungkin bagi sesetengah pengguna, perkara ini tidak begitu signifikan. Namun bagi […]

TECH Fri, 1 Jun 2018

Cara Menggunakan Fitur Night Mode di Semua Smartphone Android

bagaimana menggunakan ciri Mod Malam pada telefon pintar Android yang tidak menyokong

TECH Thu, 12 Jul 2018

Perancangan YouTube Untuk Video-Video Palsu

Masalah mengenai berita-berita palsu dan maklumat-maklumat salah menjejaskan hampir kesemua saluran sosial media. Samada mahu menyebarkan propaganda atau mahu mengambil keuntungan, penghasilan berita palsu ini oleh pihak tertentu secara keseluruhan hanya memburukkan keadaan bagi kebanyakkan […]

TECH Wed, 27 Jun 2018

Instagram三大新功能上线!视讯通话让你边聊边滑App

Instagram一次推出多样新功能,包含视讯通话、新的探索功能介面,以及第三方品牌AR滤镜等。

TECH Thu, 1 Mar 2018

3 Cara Membuat Tulisan Unik di WhatsApp

Nak kelainan sewaktu hantar mesej di WhatsApp, apa kata guna cara ini …

| Live TV