TECH By: SGMS Putri July 11, 2018 @ 2:49pm

Setiap Banduan Di UK Akan Diberikan Telefon Bimbit Tidak Lama Lagi

Telefon bimbit merupakan salah satu teknologi terpenting dalam kehidupan manusia pada hari ini. Malah, sudah ada usaha untuk mengkategorikan telefon bimbit sebagai keperluan asas manusia di peringkat global. Ia juga dianggap sebagai ‘nyawa’ bagi sesetengah orang.

Mungkin atas sebab tersebut, Kementerian Keadilan UK telah membuat keputusan untuk memberikan satu telefon bimbit untuk setiap seorang daripada banduan yang ditahan di negara berkenaan. Perkara itu disahkan sendiri oleh Setiausaha kementerian, David Gauke.

Kredit : Newscientist

Menurut laporan akhbar tempatan, the Guardian, kerajaan mereka bersedia untuk membelanjakan kira-kira 7 juta Pound Sterling (~RM 37.4 juta) bagi melaksanakan cadangan tersebut. Buat masa ini, mereka bercadang untuk melaksanakannya di penjara yang bertempat di negara England dan Wales terlebih dahulu.

Perkara itu terpaksa dilaksanakan bagi mengelakkan keganasan berlaku di dalam penjara. Ini kerana para banduan sering bertengkar sesama mereka semasa berebut untuk menggunakan telefon yang disediakan di penjara bagi berhubung dengan dunia luar.

Akan tetapi, banduan hanya akan diberikan telefon bimbit yang hanya boleh membuat panggilan suara dan kiriman SMS serta kos panggilan perlu ditanggung oleh banduan sendiri. Langkah ini juga merupakan salah satu usaha kerajaan UK bagi memastikan layanan yang lebih baik diberikan kepada banduan.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 22 Jun 2018

20个彻底改变人类生活的「爱迪生等级」伟大发明

科技日新月异,许多以前解决不了的难题都已经不是问题,越来越多的解决方案融入我们细微的日常生活中……

TECH Thu, 4 Oct 2018

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Semua Telefon Pintar

Dalam aplikasi AcDisplay terdapat juga ciri Mod Aktif di mana skrin akan dihidupkan jika telefon pintar dikeluarkan dari poket luar.

Automobile Sun, 6 May 2018
TECH Wed, 30 May 2018

Jom Try 5 Aplikasi Terbaik Ini Supaya Ramadan Lebih Berkat

Manfaatkan Bulan Ramadan Yang Mulia, Jom Try 5 Aplikasi Terbaik Ini Supaya Ramadan Lebih Berkat

TECH Thu, 12 Apr 2018

Apple Akan Berhenti Menyokong Aplikasi 32-bit Tidak Lama Lagi

Pengguna MacOS akan mula menerima peringatan tersebut pada hari ini jika mereka membuka aplikasi yang hanya menyokong 32-bit pada MacOS High Sierra.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Inilah Dia 70 Emoji Baru Yang Akan Menghiasi iOS 12

Anda sudah bosan dengan emoji sedia ada? Jangan risau kerana Apple telah mengumumkan penghasilan 70 emoji baru untuk iOS 12. Bakal menghiasi peranti seperti iPhone, iPad, Apple Watch dan Mac, emoji baru itu direka berasaskan karakter dalam […]

TECH Mon, 13 Aug 2018

Sekat Iklan Dan “Pop -Up” Pada Pelayar Chrome Android

Jika anda rasa Iklan atau ‘Pop-Up’ yang asyik keluar ketika anda sedang melayari Internet,anda boleh cuba tips ini.

TECH Mon, 3 Sep 2018

Work Hard and Play Harder with Lenovo’s New Laptop

It’s perfect for workers and students who also enjoy gaming.

TECH Sat, 23 Mar 2019

Ciri Penting APP YouTube Di Nintendo Switch Yang Anda Kena Tahu

Tapi tahukah anda yang APP YouTube pada Switch sama lengkap seperti yang boleh ditemui pada TV pintar ataupun Android TV?

TECH Mon, 9 Jul 2018

Samsung Buka Kilang Pengeluar Telefon Pintar Terbesar Di Dunia

Samsung akan membuka sebuah lagi kilang pengeluaran telefon pintar mereka di India hari ini. Kilang yang bertempat di Sector 81 di Noida, Uttar Pradesh itu akan muncul sebagai kilang pengeluaran telefon pintar terbesar di dunia apabila dilancarkan. […]

| Live TV