TECH By: SGMS Enal May 12, 2018 @ 10:08am

Snapchat Lancar Spectacles V2, Kaca Mata Berkamera Boleh Guna Dalam Air

Kalau korang suka pakai kaca mata hitam ke mana-mana, kaca mata hitam terbaru keluaran Snapchat ini pasti menjadi kegemaran korang selepas ini.

Spectacles V2, bukan saja boleh mengambil gambar, tetapi juga boleh merakam video dengan kamera kecil di bahagian tepinya. Malah, ia boleh digunakan di dalam air!

Kalau korang tak tahu, sebelum ini Snapchat sudah memperkenalkan Spectacles V1 tetapi pembuatannya dihentikan selepas unit ke 220,000. Ramai pengguna merungut ia tidak memberi privasi kerana terdapat lampu-lampu membentuk bulat kecil ketika merakam dan bulatan kuning kecil di sekeliling kamera membuatkan orang mudah mengenalpasti ada kamera di kaca mata hitam itu.

Kini, semua itu tiada lagi di Spectacles V2, malah pemakaiannya bakal membuatkan korang nampak classy dan ringan di kepala! Fungsi sync antara kamera dan smartphone korang pun lebih laju berbanding sebelum ini.

Bingkai bekas mengecas Spectacles V2 lebih ringan, begitu juga dengan bekas mengecasnya yang lebih kecil ⅓ berbanding sebelum ini. Jadi, tak mustahil korang boleh simpan dalam poket atau jaket.

Tempat mengecasnya pula sudah dipindahkan ke tepi supaya ia tidak mudah jatuh. Walaupun hardware lebih pantas digunakan untuk Spectacles V2, Spectacles memerlukan bateri dan storan yang cukup untuk merakam dan memindahkan 70 video sepanjang minggu pada kadar cas biasa, di samping 4 kali kadar caj tambahan dalam bekas simpanannya.

Nak tau lebih lanjut mengenai fungsi dan ciri Spectacles V2, tengok video ni.

Spectacles V2 kini dijual pada harga $150 di U.S., Canada, U.K. dan France di laman web Spectacles. Tetapi, ia akan mula dijual di lebih 13 negara Eropah bermula 3 Mei. Harap-harap ia akan memasuki pasaran Malaysia tak lama lagi!

Ditulis oleh SGMS Epul

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 11 Mar 2018

Cara Membuka Aplikasi Pada Android Dengan Kaedah Imbasan Cap Jari

Kepada pengguna Android, berikut adalah satu kaedah mudah untuk membuka aplikasi kegemaran anda dengan hanya satu sentuhan cap jari.

TECH Mon, 23 Jul 2018

Minat Nak Pakai Kamera Keluar Masuk? Vivo NEX Kini Rasmi Pada Harga RM2799

Pejam celik pejam celik hampir 5 bulan Vivo NEX dipertontonkan buat pertama kali pada acara Mobile World Congress Februari yang lalu dan kini ia telah rasmi buat peminat tempatan. Tak mahu kelihatan pelik dengan skrin […]

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

TECH Wed, 31 Jul 2019

Ketahui Cara Menggunakan Internet Di Luar Negara

Kami ingin berkongsi beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menggunakan internet di luar negara. Ada cara yang mudah, ada cara yang murah.

TECH Sun, 22 Apr 2018

Perang Iklan – Iklan Terbaru Apple Cuba Yakinkan Pengguna Untuk Bertukar Ke Jenama Mereka

Perang antara platform tidak kira sama ada PC vs konsol, Intel vs AMD dan lain-lain lagi sudah diketahui umum. Dan untuk dunia telefon pintar, dua nama yang dominan muncul sejak dari dahulu lagi, iOS vs […]

TECH Tue, 27 Mar 2018

Merakam Video Secara Sembunyi Pada Android

Pernahkah anda terfikir untuk merakam gambar secara sembunyi mengunakan telefon bimbit anda? Bunyinya persis “James Bond” tetapi hakikatnya, memang boleh! Pada kebiasaannya apabila merakam video memerlukan paparan rakaman pada layar peranti, ini akan menyebabkan agak sukar untuk […]

TECH Mon, 30 Dec 2019

KKM Arah Henti Jualan Peranti ‘Headphone’ Kurang Kadar Gula

Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini mengarahkan pihak syarikat yang mengedar peranti ‘headphone’ yang didakwa boleh mengurangkan dan mengawal kadar gula dalam darah supaya menghentikan penjualan dan pengedaran peranti itu serta merta. Ketua Pengarahnya Datuk Dr Noor […]

TECH Thu, 14 Mar 2019

Get the vivo V15 Pro Through TuneTalk and Enjoy FREE 120GB Plan

It’s a chance you shouldn’t miss out.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Jemaah Haji Tahun 2029 Mungkin Dilengkapi Dengan Peralatan Canggih

Kepesatan teknologi di era moden ini sememangya banyak membantu kita dalam mengharungi aktiviti seharian. Perkara-perkara yang sebelum ini dianggap sukar kini lebih mudah dengan kehadiran ciptaan serba canggih. Tidak mahu ketinggalan dalam arus teknologi tersebut, […]

TECH Wed, 14 Mar 2018

Ketahui Apa Itu AP Set, Recond Set Dan Original Set?

Setiap kali apabila kita mahu membeli handphone baru pasti kita akan ditawarkan dengan 3 terma ini, iaitu AP, Ori dan Recond. Namun begitu, adakah anda tahu apa disebalik ketiga-tiga terma ini?

| Live TV