TECH By: SGMS Enal May 12, 2018 @ 10:08am

Snapchat Lancar Spectacles V2, Kaca Mata Berkamera Boleh Guna Dalam Air

Kalau korang suka pakai kaca mata hitam ke mana-mana, kaca mata hitam terbaru keluaran Snapchat ini pasti menjadi kegemaran korang selepas ini.

Spectacles V2, bukan saja boleh mengambil gambar, tetapi juga boleh merakam video dengan kamera kecil di bahagian tepinya. Malah, ia boleh digunakan di dalam air!

Kalau korang tak tahu, sebelum ini Snapchat sudah memperkenalkan Spectacles V1 tetapi pembuatannya dihentikan selepas unit ke 220,000. Ramai pengguna merungut ia tidak memberi privasi kerana terdapat lampu-lampu membentuk bulat kecil ketika merakam dan bulatan kuning kecil di sekeliling kamera membuatkan orang mudah mengenalpasti ada kamera di kaca mata hitam itu.

Kini, semua itu tiada lagi di Spectacles V2, malah pemakaiannya bakal membuatkan korang nampak classy dan ringan di kepala! Fungsi sync antara kamera dan smartphone korang pun lebih laju berbanding sebelum ini.

Bingkai bekas mengecas Spectacles V2 lebih ringan, begitu juga dengan bekas mengecasnya yang lebih kecil ⅓ berbanding sebelum ini. Jadi, tak mustahil korang boleh simpan dalam poket atau jaket.

Tempat mengecasnya pula sudah dipindahkan ke tepi supaya ia tidak mudah jatuh. Walaupun hardware lebih pantas digunakan untuk Spectacles V2, Spectacles memerlukan bateri dan storan yang cukup untuk merakam dan memindahkan 70 video sepanjang minggu pada kadar cas biasa, di samping 4 kali kadar caj tambahan dalam bekas simpanannya.

Nak tau lebih lanjut mengenai fungsi dan ciri Spectacles V2, tengok video ni.

Spectacles V2 kini dijual pada harga $150 di U.S., Canada, U.K. dan France di laman web Spectacles. Tetapi, ia akan mula dijual di lebih 13 negara Eropah bermula 3 Mei. Harap-harap ia akan memasuki pasaran Malaysia tak lama lagi!

Ditulis oleh SGMS Epul

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 4 Jul 2018

Bekas Pengguna Android Merupakan Penyumbang Kepada 15%-20% Penjualan iPhone

Semakin banyak pengguna Android beralih kepada iPhone. Itulah yang boleh disimpul berdasarkan laporan pendapatan dan perkongsian statistik kajian oleh firma CIRP terhadap penjualan iPhone. Kajian yang dijalankan itu adalah berdasarkan daripada data yang dikumpul daripada […]

TECH Fri, 17 Aug 2018

Cara Memeriksa Tahap “Kesihatan” Bateri Komputer Riba Windows 10

Kepada pengguna Windows 10, berikut kami kongsikan cara – cara untuk memeriksa “Battery Health” Pada peranti tersebut.

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cara Membolehkan Mod Incognito Dalam Google Maps

Mod Incognito Dalam Google Maps

Automobile Tue, 27 Nov 2018

Sunway Pyramid’s New Parking System Doesn’t Use Tickets Anymore

You don’t have to use Sunway Pals or Touch n’ Go cards either!

TECH Sun, 24 Mar 2019

Cara Untuk Dapatkan FPS Tertinggi Semasa Bermain PUBG Mobile

Main PUBG Mobile lag tapi bukan sebab internet…..

TECH Fri, 21 Dec 2018

Cara Memaksa Isyarat pada Android menjadi 4G Sahaja

Seperti yang kita tahu, rangkaian 4G mula berkembang di Malaysia. Bagi anda yang ingin mengunci telefon pintar ke dalam rangkaian 4G, inilah caranya.

TECH Fri, 20 Jul 2018

FreeSync vs G-Sync: Mana Satu Yang Lebih Sesuai?

Anda sedang berkira-kira mahu membeli monitor PC yang baharu dan terjumpa dengan terminologi teknologi G-Sync dan FreeSync yang wujud di dalam monitor yang anda cari sebentar tadi. Apa itu G-Sync dan FreeSync? Dua terma tersebut […]

TECH Tue, 1 May 2018

Tips Membaik Pulih Gambar Lama

Menyimpan gambar-gamabr lama sememangnya mempunyai satu nilai nostalgia yang tidak terhingga terutamanya gambar-gambar hitam putih zaman datuk nenek kita.

TECH Sun, 12 Jan 2020

Kenali Rupa Bentuk Plag Dan Soket

Dengan adanya lebih daripada 15 jenis plag dan soket dinding digunakan di seluruh dunia, perkara asas yang perlu dilakukan sebelum melancong ke luar negara adalah mengenal pasti penyambung mana yang harus kita bawa. Bak kata […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

Apple Mahu Menghentikan Pengeluaran iPhone X dan iPhone SE

Semua sedia maklum bahawa Apple akan memperkenalkan tiga model baru peranti iPhone mereka pada tahun ini. Keluaran kali ini diharapkan dapat mengembalikan prestasi jualan mereka ke tahap terbaik selepas sambutan terhadap iPhone X dilihat agak kurang memberansangkan. […]

| Live TV