TECH By: SGMS Putri July 23, 2018 @ 9:04am

Spesifikasi Kirin 980 Tertiris, Cip Dengan Kelajuan 2.8Ghz

Huawei telah memperlengkapkan sejumlah peranti flaghsip mereka tahun lalu dan 2018 dengan cip pemprosesan 970. Hadir dengan ciri kecerdasan buatan, cip terbabit bakal menerima pengganti berdasarkan khabar angin yang sedang berlegar ketika ini.

Difahamkan spesifikasi cip Kirin 980 sudah tertiris dengan kelajuan maksimum pada kadar 2.8GHz dibantu oleh 4 teras Cortex A77 dan 4 teras Cortex A55.

Cip itu juga dibayangkan 1.5 lebih laju berbanding Adreno 630 yang ketika ini dipadankan dengan Snapdragon 845.

Bakal dibina menggunakan Fin Field Effect Transistor (FinFET) 7nm buatan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Kirin 980 menjanjikan 20% peningkatan prestasi beserta 40% penjimatan kuasa.

Khabar angin yang digarap dari ITHome menyatakan 4-teras Cortex A77 mampu menggapai kelajuan maksimum sehingga 2.80GHz, sementara keupayaan 4-teras Cortex A55 masih belum dapat dipastikan lagi.

Selain itu, cip pemprosesan ini akan memfokuskan terhadap kecerdasan buatan dan generasi NPU seterusnya berupaya melaksanakan 5 trilion pengiraan perwatt. Ketika ini perisian AI banyak digunakan dalam memperkemaskan imej yang diambil menggunakan kamera, dan mungkin Huawei mahu mengembangkan lagi ciri tersebut.

Peranti yang diramal menggunapakai Kirin 980 adalah Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 Pro yang mungkin dilancarkan pada penghujung tahun 2018.

Sumber: It Home

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 3 Jul 2018

Peranti Samsung Menghantar Gambar Secara Automatik Tanpa Pengetahuan Pemilik

Masalah pepijat pada aplikasi permesejan asal Samsung telah menyebabkan ia menghantar gambar secara rawak kepada beberapa kenalan yang disimpan di dalam peranti tanpa pengetahuan pemiliknya. Perkara ini telah menjadi topik hangat yang dibincangkan dalam laman Reddit dan forum rasmi Samsung sendiri.

TECH Fri, 4 Oct 2019

HUAWEI WATCH GT 2 强劲续航力!探索无止尽

Huawei Watch GT2智能手表正式登入大马市场!

TECH Thu, 5 Jul 2018

Kemaskini MIUI 10 Bakal Menyokong 28 Peranti Xiaomi

Xiaomi telah memperkenalkan versi terkini antaramuka MIUI 10 pada majlis pelancaran peranti Mi 8 pada bulan Mei yang lepas. Pelancaran peranti itu juga menandakan sambutan ulang tahun ke-lapan bagi syarikat berkenaan. Terkini, Xiaomi telah mengumumkan bahawa kemaskini ini akan menyokong 28 peranti Xiaomi

TECH Sun, 7 Apr 2019

Cara Mainkan Lagu Pada Aplikasi Google Maps

Bolehkah kita buka lagu di aplikasi Google Maps? Tetapi bagaimana caranya? Ketahui cara-caranya disini.

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cara Membolehkan Mod Incognito Dalam Google Maps

Mod Incognito Dalam Google Maps

TECH Mon, 23 Sep 2019
TECH Fri, 6 Jul 2018

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box. Dengan Switch, Nintendo

TECH Mon, 23 Jul 2018

PUBG Buang Topeng “Rising Sun” Dari Dalam Permainan

Di dalam permainan PUBG, pemain diberi pilihan untuk melengkapkan diri mereka dengan barangan-barangan yang boleh dicari sepanjang permainan berjalan. Barangan-barangan terdiri daripada pakaian, kelengkapan perang serta senjata api dari pelbagai jenis tetapi baru-baru ini, syarikat

TECH Mon, 19 Nov 2018

Google Maps客服功能全球上线!搜完店家位置能直接私讯沟通

Google Maps让全球用户都能搜寻、储存想去的地方,而今正式向上线企业讯息客服功能,让在地图上搜寻某店家的用户,可以直接与他们传讯息沟通。

TECH Fri, 30 Aug 2019

Dapatkan ‘Password’ Wifi Di Ratusan Airport

Anda sudah boleh menikmati Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang

| Live TV