TECH By: SGMS Putri July 25, 2018 @ 8:31am

Teknologi GPU Turbo Dari Huawei Bakal Terima Pesaing Baharu

Pada bulan lepas, Huawei telah mengumumkan berkenaan satu teknologi baru, GPU Turbo melalui pelancaran model telefon pintar di bawah jenama Honor iaitu Honor Play. Teknologi tersebut akan mengoptimumkan prestasi unit pemprosesan grafik(GPU) peranti bagi memberi pengalaman bermain dan penggunaan kuasa yang lebih baik bagi pengguna peranti dengan sistem cip Kirin.

Tidak mahu ketinggalan dengan pesaingnya, Qualcomm dikatakan sedang dalam proses terakhir untuk membangunkan teknologi yang hampir serupa iaitu Adreno Turbo. Tujuan dan kegunaannya juga dilaporkan tidak banyak berbeza dengan GPU Turbo.

Perkara ini telah menjadi tular sejak beberapa hari yang lalu, selepas Qualcomm China telah memuatnaik satu imej poster berkaitan satu majlis pelancaran yang akan berlangsung pada hari ini(25 Julai). Memandang mereka bukan pengeluar peranti, maka ramai menjangka mereka cuma akan memperkenalkan teknologi tersebut sahaja pada majlis berkenaan.

Menurut dakwaan Huawei, GPU Turbo akan mempertingkatkan prestasi GPU sehingga 60% serta mengurangkan kadar penggunaan kuasa bateri sehingga 30%. Selain itu, teknologi ini juga membolehkan fungsi realiti maya(VR) dan augmented reality(AR) dijalankan dengan lebih lancar.

Bagaimanapun, teknologi ini masih belum dapat menyokong banyak permainan video di mana ia hanya menyokong permainan PUBG Mobile dan Mobile Legends: Bang Bang setakat ini. Namun Huawei bercadang untuk mendatangkan sokongan terhadap lebih banyak lagi permainan video pada masa akan datang.

Oleh sebab itu, terdapat persoalan sama ada Adreno Turbo ini bakal menyokong lebih banyak permainan atau tidak. Ia dijangka akan hadir dengan fungsi dan kebolehan yang hampir sama dengan GPU Turbo.

Timbul juga persoalan di pihak kami berkenaan kemungkinan Qualcomm akan memperkenalkan satu cip baru bersama teknologi ini atau lebih menggemparkan lagi sekiranya mereka mengumumkan peranti mereka sendiri pada majlis itu nanti.

Sama-sama kita nantikan pengumuman dari mereka nanti.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 8 Jun 2018

Sunting Gambar Berwarna Dengan Latar Belakang Hitam Putih

Artikel kali ini akan menunjukkan cara mudah membuat suntingan gambar berwarna dengan latar belakang hitam putih.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Khabar Angin OnePlus 6T Mungkin Dilengkapi Dengan 3 Kamera Utama Serta Kamera Pop-Up

Tetapan tiga kamera mula mendapat perhatian selepas Huawei memperkenalkan model P20 Pro yang dilengkapi 3 lensa dari Leica. Ramai beranggapan ia perubahan yang besar untuk tahun ini tetapi beberapa bulan selepas itu, Vivo serta OPPO […]

TECH Thu, 16 Aug 2018

Tiga Aplikasi Menarik Untuk Naikkan Seri Instagram Stories Anda

Berikut beberapa aplikasi yang boleh anda cuba untuk membuat Instagram Stories anda lebih cantik dan menarik.

TECH Tue, 10 Jul 2018

Elon Musk Berada Sendiri Di Kompleks Gua Tham Luang Bagi Membantu Operasi Menyelamat

CEO Tesla dan SpaceX yang sebelum ini mengarahkan kakitangan syarikat Boring miliknya untuk membantu operasi mencari dan menyelamat sepasukan bola sepak Thailand, Wild Boars dan jurulatih mereka. Sebelum itu, 12 orang dan seorang jurulatih pasukan […]

TECH Wed, 14 Aug 2019

Kenali Ciri- Ciri Kalis Air Telefon Anda

Bolehkah saya berenang dengan telefon pintar saya?

Automobile Mon, 20 May 2019
TECH Fri, 29 Nov 2019

Cipta Aplikasi Dating Yang Cuma Pilih Dia Seorang Saja

Disebabkan tidak mahu bersaing dengan sesiapa cipta applikasi ni.

TECH Fri, 17 Jan 2020

Tips Guna Google Search Secara ‘Pro’

Kita semua menggunakan Google Search setiap hari bertanyakan soalan dan juga mencari maklumat. Akan tetapi, kadang kala ada jawapan yang Google berikan bukannya apa yang kita mahukan. Tahukah anda, Google mempunyai fungsi khas yang boleh membantu pengguna mengehadkan jenis […]

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Sat, 26 May 2018

Tips Dari Google Mengenai Tingkah Laku Pelayar Internet Dari Malaysia Dan Indonesia Pada Bulan Ramadhan

Di waktu bulan Ramadhan, tingkah laku umat Islam  akan sedikit berlainan berbanding pada hari yang lain. Dan ini turut melibatkan tingkah laku pengguna di dunia maya. Perkara ini telah didedahkan oleh Google dalam beberapa infografi […]

| Live TV