TECH By: SGMS Putri July 25, 2018 @ 8:31am

Teknologi GPU Turbo Dari Huawei Bakal Terima Pesaing Baharu

Pada bulan lepas, Huawei telah mengumumkan berkenaan satu teknologi baru, GPU Turbo melalui pelancaran model telefon pintar di bawah jenama Honor iaitu Honor Play. Teknologi tersebut akan mengoptimumkan prestasi unit pemprosesan grafik(GPU) peranti bagi memberi pengalaman bermain dan penggunaan kuasa yang lebih baik bagi pengguna peranti dengan sistem cip Kirin.

Tidak mahu ketinggalan dengan pesaingnya, Qualcomm dikatakan sedang dalam proses terakhir untuk membangunkan teknologi yang hampir serupa iaitu Adreno Turbo. Tujuan dan kegunaannya juga dilaporkan tidak banyak berbeza dengan GPU Turbo.

Perkara ini telah menjadi tular sejak beberapa hari yang lalu, selepas Qualcomm China telah memuatnaik satu imej poster berkaitan satu majlis pelancaran yang akan berlangsung pada hari ini(25 Julai). Memandang mereka bukan pengeluar peranti, maka ramai menjangka mereka cuma akan memperkenalkan teknologi tersebut sahaja pada majlis berkenaan.

Menurut dakwaan Huawei, GPU Turbo akan mempertingkatkan prestasi GPU sehingga 60% serta mengurangkan kadar penggunaan kuasa bateri sehingga 30%. Selain itu, teknologi ini juga membolehkan fungsi realiti maya(VR) dan augmented reality(AR) dijalankan dengan lebih lancar.

Bagaimanapun, teknologi ini masih belum dapat menyokong banyak permainan video di mana ia hanya menyokong permainan PUBG Mobile dan Mobile Legends: Bang Bang setakat ini. Namun Huawei bercadang untuk mendatangkan sokongan terhadap lebih banyak lagi permainan video pada masa akan datang.

Oleh sebab itu, terdapat persoalan sama ada Adreno Turbo ini bakal menyokong lebih banyak permainan atau tidak. Ia dijangka akan hadir dengan fungsi dan kebolehan yang hampir sama dengan GPU Turbo.

Timbul juga persoalan di pihak kami berkenaan kemungkinan Qualcomm akan memperkenalkan satu cip baru bersama teknologi ini atau lebih menggemparkan lagi sekiranya mereka mengumumkan peranti mereka sendiri pada majlis itu nanti.

Sama-sama kita nantikan pengumuman dari mereka nanti.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 7 Jan 2018

Tips Kembalikan Nama Pengirim Dan Previu Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Beberapa rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previu mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka.

TECH Sat, 15 Jun 2019

Antara 5 Aplikasi Edit Foto Terbaik di Android

Terdapat beberapa aplikasi edit gambar yang boleh anda muat turun untuk telefon pintar anda.

Automobile Sat, 28 Jul 2018

Cara Install GCam di ASUS Zenfone Max Pro M1 Tanpa Root

Ternyata sangat mudah untuk memasang Google Camera modifikasi ke dalam smartphone ASUS ZenFone Max Pro M1. Hal itu bisa kalian lakukan tanpa harus nge-root. Bagaimana caranya?

TECH Fri, 5 Jan 2018

Telefon Pintar Apa Paling Laris Di China Untuk 2017

China dan telefon pintar bagai aur dengan tebing. Kita semua tahu China merupakan negara pengeluar telefon pintar terbesar di dunia. Antaranya adalah Xiaomi, Meizu, OnePlus, Oppo, Honor, Huawei, dan banyak lagi nama lain.

Automobile Tue, 18 Sep 2018

养车小知识:Engine Bay可以用水清洗吗?

用水清洗 Engine Bay 真的会造成引擎和电子部件损坏吗?

TECH Tue, 25 Sep 2018

Cara Mudah Memotong Fail Muzik Jenis MP3

Kepada anda yang ingin membuat suntingan lagu jenis MP3, berikut kami kongsikan salah satu cara mudah.

TECH Wed, 9 Jan 2019

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Jadi pengeluar chipset yang terkenal dalam industri peranti mudah alih, Qualcomm terus menunjukkan inovasinya. Ya! Mereka juga menyediakan dua chipset terkini yang diramalkan ditujukan kepada telefon pintar kelas pertengahan dan akan tersedia tahun depan.

TECH Tue, 29 Oct 2019

Touch‘n Go eWallet再创先锋!与Lazada Malaysia联手打造无缝网络购物体验

Touch‘n Go eWallet宣布与Lazada Malaysia合作,扩大其商家接受度以便超过500万名用户可在网络购物时使用电子钱包付款。

TECH Sun, 24 Nov 2019

Cara Untuk Menukar Teks Kepada Audio

Pasti para pelajar sekarang terlibat dengan pelbagai projek yang memerlukan audio dalam bahasa inggeris, bahasa perancis dan sebagainya. Atau anda mempunyai bahan bacaan digital tetapi mungkin mahukannya dalam bentuk audio? Bagi menyelesaikan masalah tersebut, berikut […]

TECH Thu, 8 Mar 2018

他用「地表最强手机」17年了还在用

若说到「地表最坚固的手机」,你会想到哪一台呢?应该都会想起那支曾经陪伴你多年时光,怎么摔都不会坏的 Nokia 3310 吧!但想不到的是,即使已经是智慧型手机的时代,竟然还有人在用它呢!

| Live TV