TECH By: SGMS Enal January 9, 2020 @ 12:19pm

Telefon Pertama Kamera Dijual Di Jepun 20 Tahun Yang Lalu

Apabila anda perhatikan pada telefon pintar yang dipasarkan sekarang, pelbagai lensa kamera digunakan. Ada yang turun naik dan tidak cukup dengan itu, bilangan lensa juga ditambah. Satu lensa, dua lensa, tiga lensa…..

Tetapi pernahkan anda terfikir, apakah telefon pertama yang memiliki sistem kamera?

Difahamkan, telefon pertama lengkap dengan sistem kamera adalah Kyocera VP-210. Ia hanya dipasarkan di Jepun sahaja dengan harga 40,000 yen (~RM1465).

Kyocera VP-210

Sharp J-SH04

Kyocera VP-210 dikatakan telah menjalani pembangunan bermula pada 1997 hingga 1999 sebelum dilancarkan. Sementara Sharp J-SH04 pula dilancarkan sekitar November 2000 yang juga terhad pada pasaran Jepun sahaja.

Peranti dari Kyocera itu didatangkan dengan paparan TFT berukuran 2inci yang menyokong 65,000 warna. Bahagian penjuru atas kanan pula diletakkan dengan kamera talaan hadapan 110,000 piksel. Paparan Sharp J-SH04 hanya menyokong 256 warna sahaja dan kamera 110,000 berada dibahagian belakang.

Projek Kyocera itu bermula di Pusat penyelidikan dan pembangunan Yokohama. Idea itu tercetus dengan menggambarkan keseronokkan komunikasi antara pengguna apabila dapat melihat wajah satu sama lain.

Ia mengambil masa beberapa tahun sebelum diluluskan pengurusan tertinggi yang juga berpandangan rancangan itu mampu menaikkan nama Kyocera.

Sumber: Wireless Watch Japan dan TechSpot

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

TECH Wed, 25 Jul 2018

Tukar Nama Paparan Twitter Kepada Elon Musk, Dan Akaun Anda Akan Dikunci

Sejak beberapa hari lalu, nama Elon Musk menjadi tular di laman Twitter. Ia bukan kerana usahanya dalam mengeluarkan mangsa yang terperangkap di gua Thailand, namun disebabkan penggunaan namanya oleh spam bot yang dikaitkan dengan pengiklanan penipuan matawang […]

TECH Sat, 21 Jul 2018

Permainan Video Mungkin Terlibat Dalam Sukan Olimpik Pada Masa Akan Datang

Permainan video dianggap sebagai membazir masa dan wang oleh sesetengah pihak sejak dari dulu lagi. Namun, sejak kebelakangan ini, semakin ramai yang sudah membuka mata bahawa industri permainan video ini juga boleh memberikan pendapatan yang […]

TECH Tue, 12 Jun 2018

明年地球人看手机电脑时间将第一次超过电视

空闲时间只有那么多,你是用来上网,还是用来看电视?

TECH Mon, 6 Aug 2018

Sembunyikan Butang Start Windows dengan Start Killer 3.1

Apakah itu ‘Start Killer’? Bacalah artikel ini.

Automobile Thu, 6 Dec 2018

Rent a SOCAR and Get Fried Chicken Too!

It’s a great combo for sure.

TECH Sun, 3 Nov 2019

Cara Untuk Menghapuskan “Youtube History” Secara Otomatik

Kepada anda yang berkongsi peranti dengan pihak ketiga atupun anak – anak untuk menonton video pada YouTube, berikut kami kongsikan cara untuk mempastikan aplikasi tersebut segera memadam sejarah tontonan anda sebelum ianya digunakan oleh orang […]

Events Tue, 15 Jan 2019

Musim Perayaan Ini Lebih ONG Dengan CJ WOW Shop!

Wow kan rumah anda dengan WOW Your Home!

TECH Thu, 2 May 2019

Lenovo Legion Just Got Some Savage Upgrades

New technology with some crazy new upgrades,

TECH Tue, 27 Feb 2018

Cipta Emoji Sendiri Melalui Telefon Pintar

Keistimewaanya, peranti kali ini dilengkapi dengan emoji AR yang lebih realistik  sehingga pengguna boleh mencipta emoji dengan wajah sendiri.

| Live TV