TECH By: Rosli Ab Rahman November 16, 2018 @ 10:57am

Telefon Pintar Dengan 4 Kamera Utama Mungkin Menjadi Realiti Tidak Lama Lagi

Itu kenyataan yang dikeluarkan oleh naib presiden pemasaran DxOMark, Nicolas Touchard. Dia percaya persoalannya bila dan bukan lagi kemungkinan tersebut akan digunakan oleh pembuat telefon pintar di seluruh dunia.

Mengikutnya, keputusan untuk menggunakan sehingga 4 kamera sebagai sistem kamera utama telefon pintar adalah logik. Ini kerana saiz telefon pintar yang kecil membuatkan penempatan sensor kamera yang lebih besar menjadi mustahil. Akibatnya, pelbagai sensor yang lebih kecil perlu digunakan bagi menghasilkan gambar yang setanding dengan kamera profesional yang lain.

 

 

Setakat ini cuma peranti P20 Pro dari Huawei menggunakan sehingga 3 kamera sebagai kamera utama mereka. Walau bagaimanapun, menggunakan lebih banyak kamera untuk telefon pintar tidaklah semudah seperti yang disangka.

Setakat ini terdapat khabar angin yang Apple juga sudah bersedia untuk menggunakan sistem kamera seperti P20 Pro dan Google dikatakan mahu menggunakan 2 dwi-kamera sebagai sistem kamera utama selepas 2 generasi Pixel menggunakan kamera tunggal utama.

 

 Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Sat, 30 Nov 2019

Lelaki Bina Helikopter Sendiri Sebab Tidak Suka ‘Traffic Jam’

Boleh buatkan satu tak sebab lambat nak tunggu kereta terbang!

Automobile Tue, 13 Mar 2018

Volkswagen Bus Is Back With A Revamp New Look And Features!

Volkswagen iconic Hippie bus gets a new look and the company will be releasing a newer version of the hippie bus, with I.D. Buzz and other new features!

TECH Thu, 16 May 2019

Finding it Hard Getting Organised this Ramadan? Check These Helpful Apps Out

You can plan where to buka puasa, what to prepare for sahur, and even provide meals for the less fortunate!

TECH Mon, 12 Nov 2018

Cara menggunakan Animoji dalam gaya iPhone

terdapat pilihan untuk menyimpan video di bahagian bawah skrin. Anda juga boleh berkongsi Animoji melalui pelbagai aplikasi media sosial yang anda miliki.

TECH Thu, 19 Jul 2018

MacBook Pro Dengan Cip Core-i9 Hadapi Masalah Penyejukan?

MacBook Pro yang dilancarkan Apple Inc. baru-baru ini telah mendapat naik taraf yang sepatutnya apabila cip pemprosesan Intel Core generasi ke-8 mula digunakan. Dengan tetapan terbaik, pengguna boleh mendapatkannya dengan cip Intel Core-i9 dengan clockspeed asas 2.9GHz dan storan […]

TECH Thu, 19 Jul 2018

Menghapuskan Folder Kosong Pada Android

Jika anda ingin membuang fail kosong yang berada dalam telefon anda,cubalah cara ini.

TECH Sat, 16 Nov 2019

Cara Mengunci “Bookmarks” Chrome Dengan “Password”

Kepada anda yang berkongsi PC dengan individu lain ataupun anak – anak, agak sedikit menjengkelkan sekiranya semua Bookmarks yang anda simpan dapat dilihat oleh pihak ketiga, apatah lagi sekiranya terdapat Bookmarks yang bersifat sensitif dan tidak sesuai untuk diakses […]

TECH Mon, 19 Feb 2018

KONTRAKTOR MENANG RUMAH MAIN PERADUAN CELCOM

Big Win adalah sebuah portal anjuran Celcom Axiata  di mana pelbagai peraduan menarik disediakan seperti trivia Fit and Rich, Do-U-Know-Christiano, Duit4Free, pencarian harta karun, permainan papan dan banyak lagi.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Asus Zenfone 5Z Diperkenalkan Di India Dengan Harga Serendah RM 1,760

Pada minggu lepas, kami telah melaporkan bahawa peranti kelas perdana terbaru dari Asus, Zenfone 5Z akan mula berada di pasaran India pada 4 Julai ini. Sehubungan dengan itu, peranti tersebut telah pun mula disenaraikan di pasaran Flipkart dengan harga serendah 29999 INR(~RM […]

TECH Mon, 23 Jul 2018

Qualcomm Mungkin Hadir Dengan Cip Snapdragon 720

Cip Snapdragon siri 700 mula diperkenalkan pada Mei lalu bertujuan membantu pengeluar telefon pintar membawakan ciri dan fungsi terbaik yang sebelum ini hanya terhad kepada siri Snapdragon 800 sahaja. Sebelum ini sudah tertirisnya spesifikasi mengenai Snapdragon 710 […]

| Live TV