TECH By: Rosli Ab Rahman November 16, 2018 @ 10:57am

Telefon Pintar Dengan 4 Kamera Utama Mungkin Menjadi Realiti Tidak Lama Lagi

Itu kenyataan yang dikeluarkan oleh naib presiden pemasaran DxOMark, Nicolas Touchard. Dia percaya persoalannya bila dan bukan lagi kemungkinan tersebut akan digunakan oleh pembuat telefon pintar di seluruh dunia.

Mengikutnya, keputusan untuk menggunakan sehingga 4 kamera sebagai sistem kamera utama telefon pintar adalah logik. Ini kerana saiz telefon pintar yang kecil membuatkan penempatan sensor kamera yang lebih besar menjadi mustahil. Akibatnya, pelbagai sensor yang lebih kecil perlu digunakan bagi menghasilkan gambar yang setanding dengan kamera profesional yang lain.

 

 

Setakat ini cuma peranti P20 Pro dari Huawei menggunakan sehingga 3 kamera sebagai kamera utama mereka. Walau bagaimanapun, menggunakan lebih banyak kamera untuk telefon pintar tidaklah semudah seperti yang disangka.

Setakat ini terdapat khabar angin yang Apple juga sudah bersedia untuk menggunakan sistem kamera seperti P20 Pro dan Google dikatakan mahu menggunakan 2 dwi-kamera sebagai sistem kamera utama selepas 2 generasi Pixel menggunakan kamera tunggal utama.

 

 Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 26 Apr 2018

Baru Beli Komputer? Baca 6 Panduan Ini Untuk Setiap Port & Adapter Yang Ada

Panduan untuk tentang Port & Adapter di setiap komputer riba atau lebih dikenali ‘laptop’

TECH Mon, 16 Jul 2018

Asus ZenFone 5Z Sudah Kelihatan Di Lazada, Harga Bawah RM 2000

Telefon pintar Asus ZenFone 5Z dilihat sudah mula disenaraikan dalam gedung dalam talian rasmi Asus Malaysia. Perkhabaran mengenai model flagship Asus itu memasuki pasaran dalam negara sudah bertiup lebih sebulan yang lalu dimana ia telah terlihat pada […]

Automobile Thu, 25 Apr 2019
TECH Sat, 16 Mar 2019

Modem 4G Dengan Fungsi “Power Bank” Terbaik

Kepada anda yang gemar melancong dan inginkan sebuah modem 4G yang berkapasiti bateri yang besar, berikut kami kongsikan 2 buah Modem MiFi dengan fungsi Power bank. 

TECH Wed, 9 Jan 2019

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Jadi pengeluar chipset yang terkenal dalam industri peranti mudah alih, Qualcomm terus menunjukkan inovasinya. Ya! Mereka juga menyediakan dua chipset terkini yang diramalkan ditujukan kepada telefon pintar kelas pertengahan dan akan tersedia tahun depan.

TECH Thu, 26 Apr 2018

Samsung Galaxy A8, Peranti Seksi Kalis Air Bersama Dwi-Kamera Swafoto

Samsung adalah merupakan jenama telefon pintar yang sentiasa mengeluarkan peranti terbaru naik taraf mereka.

TECH Mon, 17 Sep 2018

Cara Mengesan Lokasi Semasa Insan Tersayang

Kepada anda yang ingin mengetahui lokasi kawan – kawan atau ahli keluarga secara “Real – Time”, berikut kami kongsikan cara mudah yang boleh dilakukan.

TECH Fri, 18 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉!

期待已久的「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉啦!

TECH Sun, 25 Nov 2018

‘Group Admin’ WhatsApp Boleh Senyapkan Ahli ‘Group’

WhatsApp atau Telegram semakin kerap digunakan sehingga kemudahan SMS kini semakin dilupakan. Menerusi aplikasi ini, pengguna dapat berhubung secara percuma selain dapat berhubung secara berkumpulan dengan fungsi Group yang terdapat dalam kebanyakkan aplikasi sembang yang ada sekarang. […]

TECH Sat, 15 Sep 2018

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

Antara cara untuk mengosongkan ruang storan untuk Iphone anda.

| Live TV