TECH By: Rosli Ab Rahman November 16, 2018 @ 10:57am

Telefon Pintar Dengan 4 Kamera Utama Mungkin Menjadi Realiti Tidak Lama Lagi

Itu kenyataan yang dikeluarkan oleh naib presiden pemasaran DxOMark, Nicolas Touchard. Dia percaya persoalannya bila dan bukan lagi kemungkinan tersebut akan digunakan oleh pembuat telefon pintar di seluruh dunia.

Mengikutnya, keputusan untuk menggunakan sehingga 4 kamera sebagai sistem kamera utama telefon pintar adalah logik. Ini kerana saiz telefon pintar yang kecil membuatkan penempatan sensor kamera yang lebih besar menjadi mustahil. Akibatnya, pelbagai sensor yang lebih kecil perlu digunakan bagi menghasilkan gambar yang setanding dengan kamera profesional yang lain.

 

 

Setakat ini cuma peranti P20 Pro dari Huawei menggunakan sehingga 3 kamera sebagai kamera utama mereka. Walau bagaimanapun, menggunakan lebih banyak kamera untuk telefon pintar tidaklah semudah seperti yang disangka.

Setakat ini terdapat khabar angin yang Apple juga sudah bersedia untuk menggunakan sistem kamera seperti P20 Pro dan Google dikatakan mahu menggunakan 2 dwi-kamera sebagai sistem kamera utama selepas 2 generasi Pixel menggunakan kamera tunggal utama.

 

 Sumber: Wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 24 Aug 2019

Gunakan Emoji Didalam MacOS

Mula-mula saja susah sekali dah cuba mesti senang kan!

TECH Thu, 3 Oct 2019

华为推介13款新产品!与HMS共同打造一个全生态系统

Huawei Malaysia推介13款新产品!与Huawei Mobile Service携手打造一个全生态系统。

TECH Wed, 6 Feb 2019

Here’s How You Can Legally Hack and Be Praised for Doing So

It’s a hackathon event by Amazon Web Services Inc. called the AWS Hackdays 2019: Hack for Good.

TECH Fri, 21 Sep 2018

Cara Menukar Gambar jenis “jpg” Kepada “PDF”

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk menukar gambar format jpg kepada PDF, caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah – langkah berikut.

TECH Mon, 22 Oct 2018

光鲜亮丽背后「累垮」YouTuber的最后一根稻草

如果要用一个词来形容YouTuber,你会先想到哪个词呢? YouTuber很疯狂、很有趣、很闹、很有创意、看完YouTube觉得长知识⋯⋯?如果反问YouTuber这个问题,他们可能会说自己过劳。

TECH Thu, 28 Jun 2018

Samsung Electronics Dedahkan Tarikh Acara Samsung Galaxy Unpacked 2018

Menghampiri bulan Ogos menandakan satu perkara, peranti utama kedua dari Samsung iaitu Galaxy Note 9. Peranti yang bersaiz lebih besar dari siri Galaxy S itu akan diumumkan oleh Samsung Electronics dalam satu acara Samsung Galaxy Unpacked 2018 pada 9 Ogos 2018. Agak

TECH Wed, 27 Jun 2018

DJI Perkenalkan Gimbal Untuk Telefon Pintar Dan Kamera DSLR

Pengeluar dron dari China, DJI, telah memperkenalkan dua versi gimbal pada acara CES 2018 kali ini. Dua gimbal terbabit, OSMO Mobile 2 dan Ronin S bakal disasarkan kepada pengguna telefon pintar dan juga pengguna kamera

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Tue, 24 Jul 2018

Versi 4GB ASUS ZenFone Max Pro M1 Mula Ditawarkan Dalam Negara

Peranti kelas pertengahan yang memfokuskan kepada permainan, ASUS ZenFone Max Pro M1 telah diperkenalkan di Malaysia pada 31 Mei lalu. Mempunyai 3 variasi pilihan iaitu, RAM 3GB/ 32GB, RAM 4GB/64GB dan RAM 6GB/ 64GB, namun versi RAM 4GB telah ditangguhkan sehingga ke

TECH Fri, 23 Mar 2018

Cara Meninggalkan WhatsApp Group Tanpa Dikesan Ahli Group Lain

Hampir semua orang mempunyai WhatsApp Group. Isu “Left Group” sememangnya menjadi sesuatu masalah kerana berkemungkinan akan menyinggung perasaan ahli yang lain. Namun, tahukah anda yang anda boleh meninggalkan WhatsApp Group (“Left Group”) tanpa meninggalkan kesan?

| Live TV