TECH By: SGMS Putri July 2, 2018 @ 5:40pm

Telefon Pintar Nokia Dilapor Bakal Menikmati Kemaskini Android P Seawal Ogos Ini

HMD Global sebelum ini sudah beberapa kali memberi jaminan bahawa semua peranti Nokia keluaran mereka akan menikmati kemaskini sistem Android terbaru dari Google iaitu Android P. Sehubungan dengan itu, menurut laporan terkini daripada laman sesawang nokiapoweruser.com, kemaskini tersebut mungkin akan tersedia untuk perantiperantiberkenaan seawal bulan Ogos ini.

Dalam laporan berkenaan, Nokia Mobile Care telah menghantar satu kiriman e-mel kepada pengguna untuk memberitahu bahawa seorang pengguna mereka berkenaan perkara ini. Nokia yang sedang giat dalam usaha mereka untuk memperluaskan penggunaan sistem operasi Android One pada peranti keluaran mereka akan memastikan perantiperantimereka menjadi antara yang terawal untuk menggunakan Android P.

Kredit : Android Beat

Perkara ini bersesuaian dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Google berkenaan perkara ini. Dalam kenyataan tersebut, mereka memberitahu bahawa kemaskini Android P akan dilancarkan pada suku ketiga tahun ini dan ramai berpendapat Ogos merupakan antara masa yang sesuai untuk memperkenalkannya kepada perantiperanti Android di seluruh dunia.

Setakat ini, Google telah melancarkan versi percubaan beta bagi Android P untuk beberapa peranti sebelum sistem operasi berkenaan diperkenalkan secara rasmi. Antara peranti yang bertuah menerima sistem ini ialah OnePlus 6, Google Pixel 2 XL dan Nokia 7 Plus. Versi itu diperkenalkan bertujuan untuk mengenalpasti sebarang kekurangan atau perubahan yang perlu dilakukan agar versi akhir yang akan dilancarkan nanti tidak akan mendatangkan masalah kepada pengguna.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 9 Feb 2018

Tips “Download” Video Daripada Facebook menggunakan iPhone

Kepada pengguna iPhone, memang susah untuk memuat turun video daripada Facebook kerana tahap keselamatanya yang tinggi.

TECH Tue, 1 Oct 2019

Aplikasi YouTube Music Kini Tersedia Pasang Pada Semua Peranti Android 10

Langganan bagi Music Premium adalah berharga USD9.99/bulan.

TECH Fri, 9 Aug 2019

Kena Fitnah di WhatsApp, Facebook?

Rupanya ini cara-caranya. Boleh disimpan jika terjadi apa -apa

TECH Thu, 23 Jan 2020

Cara Mencipta & Menghantar Gmail Secara Berkumpulan

Senangnya hantar email sebegini!

Automobile Mon, 20 Nov 2017

MALAYSIANS ARE GENUINELY IN LOVE WITH THE NEW PERODUA MYVI, HERE’S WHY

Now, it seems like the 2018 version will come with even more brand new high tech features, taking this all-time favourite car to a whole new level. Here’s a walkthrough on the latest additions to the Myvi.

TECH Fri, 13 Jul 2018

Blackmagic eGPU Tambah Sentuhan Magis Kepada MacBook Pro

Seiring dengan pelancaran MacBook Pro 2018 oleh Apple Inc., mereka juga menambah satu lagi perkakasan yang boleh membuatkan MacBook Pro sedia ada lebih berkuasa daripada biasa. Blackmagic eGPU, sebuah unit pemprosesan grafik yang boleh digunakan bersama-sama dengan

TECH Tue, 13 Feb 2018

TELEFON BIMBIT: 5 PANDUAN HARUS TAHU

Sekiranya berada di satu kawasan yang tiada signal, hanya dail 112 bagi membolehkan peranti anda  mencari-cari network yang tepat untuk mendapatkan nombor kecemasan. Menariknya nombor 112 ini boleh di dail walau pun pad kekunci terkunci.

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

TECH Fri, 2 Feb 2018

Tips Menggunakan Chrome Versi “Night Mode”

Ramai yang suka melayari internet di tempat yang kurang cahaya. Terdapat beberapa cara untuk menjadikan pelayar chrome anda versi gelap (Night Mode).

TECH Wed, 15 Aug 2018

YouTube Perlahan Pada Safari, Edge Dan Firefox?

Berikut cara untuk mengatasi masalah YouTube Perlahan dialami pengguna pelayar Safari, Edge, Firefox, dan lain – lain.

| Live TV