TECH By: SGMS Enal October 31, 2019 @ 11:04am

Tiada Lagi Iklan Politik di Twitter

Twitter mengumumkan bahawa mereka akan berhenti menerima iklan politik di platform mereka. Ia adalah ssebagai reaksi terhadap kebimbangan orang ramai berhubung maklumat tidak tepat yang disebarkan oleh kalangan ahli politik di platfom tersebut.

Ia dimaklumkan oleh Ketua eksekutif Twitter, Jack Dorsey dalam satu kenyataan rasmi.

We’ve made the decision to stop all political advertising on Twitter globally. We believe political message reach should be earned, not bought.” Jack Dorsey.

Twitter menjelaskan, antara sebab langkah ini diambil oleh mereka adalah kerana, walaupun pengiklanan di internet amat berkesan untuk pengiklan, namun ia memberi risiko kepada politik kerana boleh digunakan sebagai alat dalam mempengaruhi pengundi, sekali gus memberi kesan ke atas jutaan nyawa.

Langkah berkenaan diambil seiring dengan tekanan dihadapi Facebook untuk melaksanakan pemeriksaan ke atas iklan dikeluarkan oleh ahli politik.

Walaubagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg berkata, pengiklanan politik bukan sumber utama pendapatan media sosial itu namun beliau percaya, adalah penting untuk membenarkan semua orang bersuara dan larangan ke atas iklan politik hanya memberikan kelebihan kepada penyandang.

Namun begitu, pandangan tersebut Dorsey tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut.

This isn’t about free expression. This is about paying for reach. And paying to increase the reach of political speech has significant ramifications that today’s democratic infrastructure may not be prepared to handle.” Jack Dorsey.

Pihak Twitter akan menjelaskan perinciannya dasar baru mereka ini pada bulan depan dan pengharaman iklan politik akan  berkuatkuasa mulai 2 November ini.

Sumber: The Verge

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 3 Jan 2020

Cara Bersihkan Charging Port & Speaker

Guna dulu cara nie kalau tak boleh juga baru hantar kedai.. Jimat weii

TECH Tue, 9 Jul 2019

Tips Mengemas rapikan Post Instagram di Android

  Instagram adalah salah satu media sosial yang paling banyak digunakan dalam generasi sekarang. Sudah tentu ia adalah satu perkara yang membanggakan jika anda berjaya menghasilkan makanan Instagram atau garis masa yang menarik dan kemas […]

TECH Tue, 24 Jul 2018

Xiaomi Mi Max 3 Pro Pula Tersenarai Pada Laman Sesawang Qualcomm

Xiaomi baru-baru ini telah mengesahkan bahawa peranti naiktaraf bagi model Mi Max 3 akan diperkenalkan sebagai Mi Max 3 Pro. Bagaimanapun, mereka tidak memberi penjelasan lanjut berkenaan peranti tersebut semasa pengumuman itu. Namun, menurut laporan terkini, Xiaomi Mi Max […]

Automobile Thu, 12 Jul 2018

为什么欧系车后座脚下有Hump,日系车却没有?

许多轿车后座中央位置的脚下,都会有一个凸起的Hump,而这个凸起的部分也让后座中间乘客岔开大腿才能坐好,相当尴尬;不过日系车款却大多是平坦的。这究竟是为什么呢?

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Sun, 13 Jan 2019

Muat Turun Poco Launcher – Ringan Dan Banyak Perkara Menarik

Launcher ini digunakan pada Pocophone F1 boleh dikatakan agak menarik dengan beberapa fungsi terbina dan ringan untuk digunakan pada smartphone lain.

TECH Fri, 27 Jul 2018

Samsung Mulakan Proses Pembuatan Cip 16Gb LPDDR4X Generasi Ke-2

Sasmsung Electronics telah memulakan proses penghasilan cip generasi ke-2 10nm 16Gb LPDDR4X DRAM yang dihusukan untuk peranti telefon pintar kelas perdana. Gergasi Korea Selatan itu mendakwa DRAM terbaru dari mereka mampu mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 10% dan pada […]

TECH Mon, 9 Jul 2018

Vivo NEX Bakal Menemui Pembeli Tempatan Tidak Lama Lagi

Kelainan demi kelainan ditampilkan oleh syarikat pembuat telefon pintar. Tren kamera keluar masuk atau pop-up camera sudah mula menyinari pasaran dengan beberapa model sudah dilancarkan. Hadir dengan rekaan skrin hampir memenuhi bahagian hadapan peranti, Vivo NEX […]

TECH Tue, 25 Dec 2018

Lelaki Tipu IPhone Dan Macbook Dicuri Untuk Tuntut Wang Insuran

Bongkar penipuan seorang lelaki yang menipu syarikat insuran untuk mendapatkan wang menerusi tuntutan palsu insuran.

TECH Sat, 28 Jul 2018

Lagi Video Acah Berkenaan Galaxy Note 9 Dikeluarkan Oleh Samsung

Selepas kami melaporkan berkenaan satu video acah yang dikirimkan oleh pihak Samsung berkaitan bateri perantiGalaxy Note 9 di laman Youtube mereka semalam, kami dapati Samsung turut mengirimkan dua video lain tentang peranti yang sama.   Video yang pertama […]

| Live TV