TECH By: SGMS Enal October 31, 2019 @ 11:04am

Tiada Lagi Iklan Politik di Twitter

Twitter mengumumkan bahawa mereka akan berhenti menerima iklan politik di platform mereka. Ia adalah ssebagai reaksi terhadap kebimbangan orang ramai berhubung maklumat tidak tepat yang disebarkan oleh kalangan ahli politik di platfom tersebut.

Ia dimaklumkan oleh Ketua eksekutif Twitter, Jack Dorsey dalam satu kenyataan rasmi.

We’ve made the decision to stop all political advertising on Twitter globally. We believe political message reach should be earned, not bought.” Jack Dorsey.

Twitter menjelaskan, antara sebab langkah ini diambil oleh mereka adalah kerana, walaupun pengiklanan di internet amat berkesan untuk pengiklan, namun ia memberi risiko kepada politik kerana boleh digunakan sebagai alat dalam mempengaruhi pengundi, sekali gus memberi kesan ke atas jutaan nyawa.

Langkah berkenaan diambil seiring dengan tekanan dihadapi Facebook untuk melaksanakan pemeriksaan ke atas iklan dikeluarkan oleh ahli politik.

Walaubagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg berkata, pengiklanan politik bukan sumber utama pendapatan media sosial itu namun beliau percaya, adalah penting untuk membenarkan semua orang bersuara dan larangan ke atas iklan politik hanya memberikan kelebihan kepada penyandang.

Namun begitu, pandangan tersebut Dorsey tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut.

This isn’t about free expression. This is about paying for reach. And paying to increase the reach of political speech has significant ramifications that today’s democratic infrastructure may not be prepared to handle.” Jack Dorsey.

Pihak Twitter akan menjelaskan perinciannya dasar baru mereka ini pada bulan depan dan pengharaman iklan politik akan  berkuatkuasa mulai 2 November ini.

Sumber: The Verge

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 12 Oct 2018

拍照APP最受欢迎的功能!答案是这两项

拍照已经成为我们日常生活不可或缺的一个部分,而各类拍照APP软件中,最受欢迎的功能就是瘦脸、瘦身? !

TECH Wed, 18 Jul 2018

Samsung Mempersembahkan DRAM LPDDR5 8GB Pertama Di Dunia

Samsung Electronics telah mengumumkan kejayaan mereka dalam membangunkan cip memori DRAM LPDDR5 8GB yang pertama di dunia. Cip yang ditujukan khas bagi memberi sokongan kepada aplikasi-aplikasi sambungan 5G dan juga A.I  yang akan menemui peranti telefon pintar generasi […]

TECH Tue, 29 Oct 2019

Hanya Kerana Media Sosial, ‘Terkantoi’ Dengan Majikan

Dah Tak Selamat Kutuk Bos Belakang-Belakang

TECH Fri, 30 Aug 2019

Dapatkan ‘Password’ Wifi Di Ratusan Airport

Anda sudah boleh menikmati Wi-Fi yang disediakan oleh pihak lapangan kapal terbang

TECH Fri, 10 Aug 2018

Cara Block Akses Internet Aplikasi dan Game di Android

Memblock akses internet suatu aplikasi atau game yang terinstall di smartphone Android

TECH Wed, 6 Jun 2018

马来西亚NIMPMOS移动应用正式推介礼兼签约仪式

一家马来西亚公司 NIMPMOS Sdn Bhd 正式推出了iOs和Android移动设备的应用程序!该应用程序专注于视频广播和VoIP相关产品和服务,自2018年3月发布以来,该应用已吸引了来自东南亚的许多年轻人。

TECH Wed, 9 Oct 2019

IG取消「Following」追踪功能!再也法看到他人活动纪录

Instagram 最新抛出震撼弹,取消「追踪中」的所有活动纪录!

TECH Tue, 17 Jul 2018

Virtual Boy Dari Nintendo Mendapat Nafas Baharu Melalui Alat Oculus Rift VR

Virtual Boy merupakan satu alat permainan dari Nintendo  yang dianggap sebagai sesuatu yang jauh kedepan untuk teknologi pada masa itu. Namun, dengan kekangan teknologi seperti bateri yang tidak menampung penggunaan perantitersebut untuk masa yang lama membuatkan […]

TECH Wed, 17 Jul 2019

Tips Cantikkan Instagram dengan Template Gempak

Sebagai salah satu media sosial untuk berkongsi foto dan video terbesar di dunia, ia tidak boleh dikira berapa banyak kandungan dikongsi setiap hari. Jika anda adalah salah seorang pengguna aktif di Instagram, nampaknya anda boleh […]

TECH Fri, 30 Aug 2019

Engineered for the Future, Lenovo™ ThinkPad™ Laptops are Smarter and Better!

New ThinkPad X1 Carbon 7th Gen, joined by X1 Yoga™ 4th Gen, X390 and T490 get smarter via 10th Gen Intel® Core™ Processors

| Live TV