TECH By: SGMS Enal October 31, 2019 @ 11:04am

Tiada Lagi Iklan Politik di Twitter

Twitter mengumumkan bahawa mereka akan berhenti menerima iklan politik di platform mereka. Ia adalah ssebagai reaksi terhadap kebimbangan orang ramai berhubung maklumat tidak tepat yang disebarkan oleh kalangan ahli politik di platfom tersebut.

Ia dimaklumkan oleh Ketua eksekutif Twitter, Jack Dorsey dalam satu kenyataan rasmi.

We’ve made the decision to stop all political advertising on Twitter globally. We believe political message reach should be earned, not bought.” Jack Dorsey.

Twitter menjelaskan, antara sebab langkah ini diambil oleh mereka adalah kerana, walaupun pengiklanan di internet amat berkesan untuk pengiklan, namun ia memberi risiko kepada politik kerana boleh digunakan sebagai alat dalam mempengaruhi pengundi, sekali gus memberi kesan ke atas jutaan nyawa.

Langkah berkenaan diambil seiring dengan tekanan dihadapi Facebook untuk melaksanakan pemeriksaan ke atas iklan dikeluarkan oleh ahli politik.

Walaubagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg berkata, pengiklanan politik bukan sumber utama pendapatan media sosial itu namun beliau percaya, adalah penting untuk membenarkan semua orang bersuara dan larangan ke atas iklan politik hanya memberikan kelebihan kepada penyandang.

Namun begitu, pandangan tersebut Dorsey tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut.

This isn’t about free expression. This is about paying for reach. And paying to increase the reach of political speech has significant ramifications that today’s democratic infrastructure may not be prepared to handle.” Jack Dorsey.

Pihak Twitter akan menjelaskan perinciannya dasar baru mereka ini pada bulan depan dan pengharaman iklan politik akan  berkuatkuasa mulai 2 November ini.

Sumber: The Verge

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 6 Dec 2018

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

jika ingin tahu sd kad anda original ke tidak boleh lah mencubanya

TECH Thu, 19 Jul 2018

Instagram Uji Ciri Pengesahan Dwi Faktor Berasaskan Token

Instagram ketika ini menggunakan pengesahan dwi faktor berasaskan sistem pesanan ringkas (SMS). Ia lebih baik berbanding pengesahan faktor tunggal tetapi masih terdapat kerisauan jika pihak lain mempunyai akses jarak jauh kepada sistem mesej anda, dimana […]

TECH Fri, 13 Jul 2018

Intel Tidak Menutup Jenama Ekstrim Mereka Untuk Kelas PC Premium

Terdapat khabar angin mengatakan yang Intel sudah bersedia untuk tidak lagi menggunakan jenama Extreme Editionyang disasarkan untuk PC kelas premium. Menurut tweet dari Francois Piednoel, seorang bekas arkitek cip Intel yang sudah bekerja selama 20 tahun […]

TECH Tue, 17 Jul 2018

Xiaomi Keluarkan Iklan Acah Pertama Bagi Peranti Mi A2

Xiaomi telah memperkenalkan model Xiaomi Mi 6X pada bulan April yang lalu dan baru-baru ini mereka telah mengesahkan bahawa mereka akan melancarkan pula peranti Mi A2 di Sepanyol, 24 Julai ini. Mi A2 juga adalah merupakan model […]

TECH Tue, 5 Nov 2019

Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’, Gadis Maut Direnjat Elektrik

Awas ye jangan Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’

TECH Fri, 19 Oct 2018

Cara Mengubah Telefon Pintar Android jadi Mouse Komputer

Anda juga boleh mengawal papan kekunci, pelindung yang terjejas, pemain media, persembahan, pemecah yang gagal untuk mematikan komputer secara langsung dari Android.

TECH Sun, 3 Feb 2019

Cara Mudah Buat Group Video Chat Ramai-Ramai Guna WhatsApp

Mesti korang kadang-kadang pakai Video Chat, tapi asyik berdua jer…kini ada cara mudah untuk video chat lebih dari 2 orang.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Tips Jimat Ruang Pada Gajet

Cara-cara untuk menjimatkan ruang pada smartphone atau gadget anda.

TECH Wed, 16 May 2018

Harga Langganan Untuk Khidmat Storan Google Kini Lebih Berpatutan

Google One yang terbaru dan terkini dari Google , apa yang menarik tentang Google One kenalah baca

TECH Wed, 23 May 2018

Apple Tawar Kredit RM227.68 Untuk Penukaran Bateri Peranti iPhone 6

Apple Tawar Kredit RM227.68 Untuk Penukaran Bateri Peranti iPhone 6 & Ke Atas Yang Sudah Tiada Waranti

| Live TV