TECH By: SGMS Enal October 31, 2019 @ 11:04am

Tiada Lagi Iklan Politik di Twitter

Twitter mengumumkan bahawa mereka akan berhenti menerima iklan politik di platform mereka. Ia adalah ssebagai reaksi terhadap kebimbangan orang ramai berhubung maklumat tidak tepat yang disebarkan oleh kalangan ahli politik di platfom tersebut.

Ia dimaklumkan oleh Ketua eksekutif Twitter, Jack Dorsey dalam satu kenyataan rasmi.

We’ve made the decision to stop all political advertising on Twitter globally. We believe political message reach should be earned, not bought.” Jack Dorsey.

Twitter menjelaskan, antara sebab langkah ini diambil oleh mereka adalah kerana, walaupun pengiklanan di internet amat berkesan untuk pengiklan, namun ia memberi risiko kepada politik kerana boleh digunakan sebagai alat dalam mempengaruhi pengundi, sekali gus memberi kesan ke atas jutaan nyawa.

Langkah berkenaan diambil seiring dengan tekanan dihadapi Facebook untuk melaksanakan pemeriksaan ke atas iklan dikeluarkan oleh ahli politik.

Walaubagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg berkata, pengiklanan politik bukan sumber utama pendapatan media sosial itu namun beliau percaya, adalah penting untuk membenarkan semua orang bersuara dan larangan ke atas iklan politik hanya memberikan kelebihan kepada penyandang.

Namun begitu, pandangan tersebut Dorsey tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut.

This isn’t about free expression. This is about paying for reach. And paying to increase the reach of political speech has significant ramifications that today’s democratic infrastructure may not be prepared to handle.” Jack Dorsey.

Pihak Twitter akan menjelaskan perinciannya dasar baru mereka ini pada bulan depan dan pengharaman iklan politik akan  berkuatkuasa mulai 2 November ini.

Sumber: The Verge

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 29 Jun 2018

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam […]

TECH Thu, 26 Jul 2018

EU ‘Mengganas’ Lagi, Kali Ini 4 Pengeluar Barangan Elektronik Disaman

Kesatuan Eropah (EU) sebelum ini telah mengenakan saman yang tinggi terhadap Google kerana melanggar undang-undang perdagangan kesatuan itu. Tidak terhenti di situ, kini kesatuan tersebut telah mengenakan saman terhadap 4 pengeluar barangan elektronik, Asus, Denon […]

TECH Thu, 4 Apr 2019

These 10 Tips and Tricks for Your Home Will Keep it Neat and Clean

These nifty ideas will help you save time and energy too from cleaning up.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Perancangan YouTube Untuk Video-Video Palsu

Masalah mengenai berita-berita palsu dan maklumat-maklumat salah menjejaskan hampir kesemua saluran sosial media. Samada mahu menyebarkan propaganda atau mahu mengambil keuntungan, penghasilan berita palsu ini oleh pihak tertentu secara keseluruhan hanya memburukkan keadaan bagi kebanyakkan […]

TECH Wed, 6 Dec 2017

HIGHLIGHT YOUR BEST MOMENTS ON INSTA STORY THANKS TO THIS NEW FEATURE

Now, we all have those moments on our Insta stories that we wish we could highlight forever.

TECH Wed, 16 May 2018

Harga Langganan Untuk Khidmat Storan Google Kini Lebih Berpatutan

Google One yang terbaru dan terkini dari Google , apa yang menarik tentang Google One kenalah baca

TECH Sat, 1 Jun 2019

Swafoto Lebih Baik Dengan Samsung Galaxy Note9, Bukan Kerana Kameranya Tapi…

Apa yang menjadikan Samsung Note9 dapat menghasilkan gambar yang cantik?

TECH Thu, 1 Mar 2018

Virtual River & Oranges Built By Malaysians For All Couples

If you are planning to look for the perfect soulmate during Chap Goh Mei and want to save the hassle of going to the temple full of people, why not try out the new virtual orange picking app by Wowwwz?

TECH Fri, 29 Nov 2019

Cipta Aplikasi Dating Yang Cuma Pilih Dia Seorang Saja

Disebabkan tidak mahu bersaing dengan sesiapa cipta applikasi ni.

TECH Thu, 28 Jun 2018

Apple vs. Samsung Dispute Finally Settled

It was a lengthy battle between the two giants. See who won.

| Live TV