TECH By: SGMS Enal October 7, 2019 @ 12:48pm

Tinggalkan Facebook! Tapi….

Menurut kaji selidik yang dijalankan oleh penyelidik bernama Roberto Mosquera, Profesor dari Universidad de las Américas, Ecuador, pengguna Facebook yang menutup akaun FB mereka didapati akan lebih gembira, kurang tekanan serta lebih produktif.

Malah mereka yang meninggalkan FB juga didapati lebih pandai menguruskan kewangan mereka. Penemuan tersebut didedahkan di dalam laporan kaji selidik bertajuk ‘The economic effects of Facebook‘.

Hasil kaji selidik itu adalah berdasarkan perbandingan aktiviti dari 1,765 pelajar universiti Texas A&M yang memadam akaun FB mereka dengan pelajar yang kekal menggunakan akaun FB.

Facebook has significant effects on important aspects of life not directly related to building and supporting social networks” Penyelidik.

Walaubagaimanapun, penyelidik juga mendapati mereka yang meninggalkan FB akan lebih kurang peka terhadap berita dan isu semasa yang sedang berlaku.

The Facebook restriction reduces news consumption and participants do not substitute towards other news sources or social media platforms when being of Facebook for a short period of time.

Secara keseluruhan, penyelidik mendapati hasil kesan meninggalkan Facebook pula dilihat lebih terkesan kepada lelaki berbanding wanita.

These results are strongest for men. Our results further suggest that, after the restriction, Facebook’s value increases, consistent with information loss or that using Facebook may be addictive“. Penyelidik.

Sumber: wiser.myDaily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Now You Can Play Subway Surfers in Snapchat Real-Time!

Subway Surfers takes a leap forward to the next train; SnapChat.

TECH Thu, 25 Jul 2019

3 Aplikasi Video & Foto Bokeh Terbaik

Kepada anda yang menggunakan peranti tanpa fungsi tersebut, jangan bersedih, berikut kami kongsikan 3 aplikasi alternatif untuk video dan foto bokeh.

TECH Tue, 3 Jul 2018

Peranti Samsung Menghantar Gambar Secara Automatik Tanpa Pengetahuan Pemilik

Masalah pepijat pada aplikasi permesejan asal Samsung telah menyebabkan ia menghantar gambar secara rawak kepada beberapa kenalan yang disimpan di dalam peranti tanpa pengetahuan pemiliknya. Perkara ini telah menjadi topik hangat yang dibincangkan dalam laman Reddit dan forum rasmi Samsung sendiri. […]

TECH Sat, 28 Apr 2018

Pembesar Suara Pintar Facebook Mungkin Dilancarkan Oktober Ini

Syarikat yang kini sedang diserang kontroversi, Facebook Inc dijangka akan melancarkan peranti pembesar suara pintar mereka pada suku terakhir tahun ini, menurut Digitimes. Pada awalnya, peranti tersebut mahu diperkenalkan kepada umu pada Persidangan Pembangun Facebook (F8) yang diadakan pada awal […]

TECH Tue, 24 Sep 2019

Elak WiFi Rumah Anda Dari Digodam Ini Caranya

Pernahkah WiFi rumah anda digodam?Antara punca utamanya adalah disebabkan oleh kecuaian pengguna itu sendiri.

TECH Sat, 23 Nov 2019

Waze Papar Harga Tol Yang Perlu Dibayar Sepanjang Perjalanan

Jom tengok apa yang baru di applikasi Waze

TECH Fri, 13 Jul 2018

Google Chrome Kini Menggunakan Lebih Banyak RAM Dalam Menghadapi Kerentanan Spectre

Pelayar Chrome tidak dinafikan sebagai salah satu pelayar popular digunakan oleh orang ramai. Merupakan sebuah produk Google, integrasinya bersama-sama produk popular Google yang lain seperti Gmail dan YouTube membuatkan pengguna senang memilih Chrome berbanding pelayar–pelayar lain. Walau bagaimanapun, Chrome juga […]

TECH Tue, 24 Jul 2018

Huawei Sasar Untuk Lancarkan Telefon Pintar Boleh Lipat Lebih Awal Berbanding Samsung

Kami pernah melaporkan berkenaan perancangan Samsung untuk menghasilkan sebuah peranti Android boleh lipat, Samsung Galaxy X pada tahun hadapan. Huawei nampaknya tidak mahu ketinggalan dalam mengeluarkan perantidengan teknologi yang sama, menurut laporan Nikkei Asia. Malah, menurut laporan berkenaan, Huawei mensasarkan untuk […]

TECH Thu, 23 Aug 2018

Kunci PC Anda Menggunakan “Pendrive”

Kepada anda yang mementingkan keselamatan tambahan, terutamanya ketika anda berjauhan seketika pada PC. Boleh sahaja cuba langkah kesalamatan berikut.

TECH Sat, 18 May 2019

30分钟不会化掉的冰棒?太厉害了吧~

吃冰棒的时候总会遇到一个很尴尬的问题,就是还没吃完却快要融化了。

| Live TV