TECH By: SGMS Enal October 7, 2019 @ 12:48pm

Tinggalkan Facebook! Tapi….

Menurut kaji selidik yang dijalankan oleh penyelidik bernama Roberto Mosquera, Profesor dari Universidad de las Américas, Ecuador, pengguna Facebook yang menutup akaun FB mereka didapati akan lebih gembira, kurang tekanan serta lebih produktif.

Malah mereka yang meninggalkan FB juga didapati lebih pandai menguruskan kewangan mereka. Penemuan tersebut didedahkan di dalam laporan kaji selidik bertajuk ‘The economic effects of Facebook‘.

Hasil kaji selidik itu adalah berdasarkan perbandingan aktiviti dari 1,765 pelajar universiti Texas A&M yang memadam akaun FB mereka dengan pelajar yang kekal menggunakan akaun FB.

Facebook has significant effects on important aspects of life not directly related to building and supporting social networks” Penyelidik.

Walaubagaimanapun, penyelidik juga mendapati mereka yang meninggalkan FB akan lebih kurang peka terhadap berita dan isu semasa yang sedang berlaku.

The Facebook restriction reduces news consumption and participants do not substitute towards other news sources or social media platforms when being of Facebook for a short period of time.

Secara keseluruhan, penyelidik mendapati hasil kesan meninggalkan Facebook pula dilihat lebih terkesan kepada lelaki berbanding wanita.

These results are strongest for men. Our results further suggest that, after the restriction, Facebook’s value increases, consistent with information loss or that using Facebook may be addictive“. Penyelidik.

Sumber: wiser.myDaily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 22 Nov 2017

Cara Menyembunyikan Gambar Profil Whatsapp

Terlalu menjaga privasi? Khusus kepada anda yang ingin menjaga privasi, terutamanya kepada orang yang tidak dikenali. Kepada yang masih belum tahu, berikut kami kongsikan cara-cara untuk menetapkan mod privasi pada gambar profil Whatsapp. Buka aplikasi […]

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

TECH Sun, 7 Oct 2018

Gunakan iPhone Seperti Seorang Jurugambar Pro Dengan 3 Lensa Kamera Ini

Adakah anda gemar bergambar menggunakan Iphone anda dan ingin meningkatkan lagi kecantikan gambar anda?Anda boleh cuba beberapa ‘item’ tambahan yang dianjurkan dalam artikel ini.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Kemaskini Terbaru Aplikasi YouTube Dilengkapi Dengan Mod Incognito

Mod incognito cukup sinonim dengan pelayar internet Chrome, dimana ia digunakan ketika anda mahu “menyembunyikan” aktiviti anda dari dikesan pada log history. Melaluinya, pelayar internet tidak akan mengesan serta menyenaraikan laman web yang dilawati dan anda tidak perlu bersusah payah […]

TECH Fri, 20 Jul 2018

Apple Mengakui Getah Membran Di Dalam Papan Kekunci MacBook Pro 2018 Untuk Menghalang Debu Dari Memasuki

Apple akhirnya mengakui sendiri yang getah membran yang diletakkan di bawah keycaps untuk papan kekunci MacBook Pro 2018 adalah untuk menghalang habuk dari memasukinya. Sebelum ini mereka berkata penambah baikan tersebut adalah untuk membuatkan sesi menaip pengguna […]

TECH Wed, 10 Oct 2018

Google+将停止服务!承认泄露50万人帐户资讯

Google宣布将于2019年8月底停止「Google+」的服务!

TECH Wed, 25 Apr 2018

Bila Harga Menjadi Persoalan Samsung Galaxy A8, Peranti Seksi Kalis Air Bersama Dwi-Kamera Swafoto

Prestasi pembesar suara mono yang sederhana, ciri Live Focus pada kamera selfie yang kurang memuaskan dan harga yang pada kami sepatutnya diturunkan sedikit dalam bersaing dengan peranti kelas pertengahan yang lain.

TECH Tue, 4 Dec 2018

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah

Automobile Fri, 6 Dec 2019

Mahu Jimatkan Masa Guna Windows 10?

Melalui kemaskini dari semasa ke semasa , Windows 10 menjadi lebih baik dari sebelumnya. Bagi anda yang menggunakan Windows 10, disini kami senaraikan 10 tips yang mungkin anda belum tahu dan boleh menjimatkan masa. 1. […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

晚上睡觉要关WIFI吗?真相惊人

基本上家家户户都有WiFi,且超过一半的家庭晚上睡觉时是不会关掉WiFi。而近日疯传长期不关闭WiFi对人体有害,这是真的吗?

| Live TV