TECH By: SGMS Enal October 7, 2019 @ 12:48pm

Tinggalkan Facebook! Tapi….

Menurut kaji selidik yang dijalankan oleh penyelidik bernama Roberto Mosquera, Profesor dari Universidad de las Américas, Ecuador, pengguna Facebook yang menutup akaun FB mereka didapati akan lebih gembira, kurang tekanan serta lebih produktif.

Malah mereka yang meninggalkan FB juga didapati lebih pandai menguruskan kewangan mereka. Penemuan tersebut didedahkan di dalam laporan kaji selidik bertajuk ‘The economic effects of Facebook‘.

Hasil kaji selidik itu adalah berdasarkan perbandingan aktiviti dari 1,765 pelajar universiti Texas A&M yang memadam akaun FB mereka dengan pelajar yang kekal menggunakan akaun FB.

Facebook has significant effects on important aspects of life not directly related to building and supporting social networks” Penyelidik.

Walaubagaimanapun, penyelidik juga mendapati mereka yang meninggalkan FB akan lebih kurang peka terhadap berita dan isu semasa yang sedang berlaku.

The Facebook restriction reduces news consumption and participants do not substitute towards other news sources or social media platforms when being of Facebook for a short period of time.

Secara keseluruhan, penyelidik mendapati hasil kesan meninggalkan Facebook pula dilihat lebih terkesan kepada lelaki berbanding wanita.

These results are strongest for men. Our results further suggest that, after the restriction, Facebook’s value increases, consistent with information loss or that using Facebook may be addictive“. Penyelidik.

Sumber: wiser.myDaily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 9 Jul 2018

“Subtitle” Filem Terus Daripada VLC Media Player

Perlukan ‘subtitle’ untuk menonton filem anda dalam ‘VLC’?Anda boleh cuba cara ini.

TECH Sat, 12 Jan 2019

ASUS’ Ultra-Compact, Ultra-Light Zenbook is Paper Thin!

No one wants to lug around a massive laptop anymore. Light and thin is the way to go.

TECH Sun, 4 Feb 2018

Tips Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Pernahkah anda menggunakan Screen Recorder? Fungsi Screen Recorder sememangnya tidak asing lagi pada peranti pintar.

TECH Sat, 15 Sep 2018

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

Antara cara untuk mengosongkan ruang storan untuk Iphone anda.

TECH Wed, 4 Jul 2018

Bekas Pengguna Android Merupakan Penyumbang Kepada 15%-20% Penjualan iPhone

Semakin banyak pengguna Android beralih kepada iPhone. Itulah yang boleh disimpul berdasarkan laporan pendapatan dan perkongsian statistik kajian oleh firma CIRP terhadap penjualan iPhone. Kajian yang dijalankan itu adalah berdasarkan daripada data yang dikumpul daripada […]

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

TECH Tue, 8 Oct 2019

Cara Mengaktifkan Tema Gelap Di Windows 10 v1903

Tema gelap Windows 10 ditambah baik sejak pertama kali ia diperkenalkan tahun lalu.

TECH Sat, 22 Sep 2018

Cara Mudah Mengubah Laman Sesawang Kepada Fail Jenis PDF

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk menyimpan laman sesawang yang anda gemari, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah laman pada pelayar kepada jenis fail PDF.

TECH Tue, 23 Apr 2019
TECH Sun, 22 Jul 2018

Inilah Gambar Yang Memenangi iPhone Photography Awards 2018

iPhone Photography Awards 2018 sudah melangkau usia 11 tahun sejak ia pertama kali diadakan pada 2007 dahulu. Saban tahun, banyak gambar-gambar menarik dihantar dengan harapan dapat memenangi pertandingan tersebut. Hanya berbekalkan kamera iPhone dari pelbagai […]

| Live TV