TECH By: SGMS Enal August 2, 2019 @ 10:27am

Tips ‘Browsing’ Internet di Tempat Awam

Pertanyaan yang muncul, apakah menggunakan fasiliti internet di tempat awam pilihan yang tepat? Ini dikongsikan antara tips untuk anda gunakan dalam keadaan selamat

1. Pastikan Nama Wi-Fi Hotspot

Wifi di tempat awam berbentuk free Wi-fi Hotspot. Jadi guna Wi-Fi Hotspot yang sah sebelum menggunakannya.

Gunakan Https

Akses jaringan public lebih baik menggunakan https://.  Ia akan akses laman web tersebut dengan menngenkripsi aktiviti anda. Ini salah satu cara menjaga privasi anda. 

 

 Aktifkan Firewall

Firewall juga merupakan hal yang penting digunakan saat mengakses laman web sewaktu mengunakan internet yang dipakai public. Saat ini, kebanyakan sistem operasi sudah dilengkapi firewall secara automatik.  Buka Control Panel di Windows, pilih System and Security lalu klik Windows Firewall.

Matikan Wi-Fi Saat Tidak Digunakan

Mematikan Wi-Fi saat tidak digunakan. Jika anda tetap mebiarkan wi-fi saat tak digunakan, ini mungkin anda ke jaringan internet lain di mana ada orang-orang tidak bertanggung jawab yang bakal mencuri informasi anda.

Lebih baik mencegah dari merawat

Sumber: zongadget.co

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 2 Nov 2017

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

embaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini.

TECH Thu, 20 Sep 2018

Cara Sembunyikan Foto Dan Video Pada Kiriman Whatsapp

Kami kongsikan cara mudah untuk menyembunyikan gambar dan video daripada aplikasi Whatsapp.

Automobile Tue, 27 Nov 2018

Sunway Pyramid’s New Parking System Doesn’t Use Tickets Anymore

You don’t have to use Sunway Pals or Touch n’ Go cards either!

TECH Mon, 27 Nov 2017

17个你绝对不知道的谷歌「秘技」

你绝对不知道的谷歌「秘技」!

TECH Wed, 21 Feb 2018

BUAT PEMBAYARAN DARI PERGELANGAN TANGAN!

Terbaharu, peranti wearable nombor satu di dunia ini merancang melancarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang dikenali sebagai Fitbit Pay di Malaysia.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Apple Reka Semula Papan Kekunci Macbook Pro Untuk Atasi Masalah Yang Dihadapi Pengguna

Sebelum ini terdapat aduan pengguna mengenai Macbook keluaran tahun 2015 sehingga 2017 mempunyai masalah. Tiga masalah yang sering dialami adalah apabila menekan butang huruf, ia akan berulang-ulang, seolah-olah butang tersangkut. Keduanya, huruf tidak muncul walaupun

TECH Sun, 19 May 2019

Kelangkapan Asus ZenFone 6!

Asus Zenfone 6 dilengkapi dengan skrin paparan IPS LCD 6.4 inci dan dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 6. Panel belakangnya diperbuat daripada kaca sementara mengelilingi dibahagian tengah adalah aluminium siri-6000. Ia akan menjalankan sistem antaramuka ZenUI 6 berasaskan Android 9 Pie serta dijanjikan dengan naik taraf kepada Android Q kelak.

TECH Sun, 29 Dec 2019

全球首款电子咖啡正式抵马!主打零尼古丁成分

全球第三大电子品牌「SNOWPLUS」正式在大马推出全新咖啡口味!

Events Mon, 5 Aug 2019

MMSpot Launches an e-Vouchers Apps that ‘Shop More, Save More and Earn More’

An innovative and never-seen-before shopping mobile apps that utilizes e-vouchers for a definite and unreal shopping experience!

TECH Mon, 25 Dec 2017

Spesifikasi Snapdragon 670, 640, Dan 460 Tertiris

Pada acara teknologi awal Disember yang lepas, Qualcomm telah mengumumkan cip pemprosesan flagship mereka iaitu Snapdragon 845 dan berdasarkan laporan terbaru, ia akan disusuli dengan tiga lagi versi untuk telefon pintar kelas pertengahan dan kelas mampu milik.

| Live TV