TECH By: SGMS Enal August 2, 2019 @ 10:27am

Tips ‘Browsing’ Internet di Tempat Awam

Pertanyaan yang muncul, apakah menggunakan fasiliti internet di tempat awam pilihan yang tepat? Ini dikongsikan antara tips untuk anda gunakan dalam keadaan selamat

1. Pastikan Nama Wi-Fi Hotspot

Wifi di tempat awam berbentuk free Wi-fi Hotspot. Jadi guna Wi-Fi Hotspot yang sah sebelum menggunakannya.

Gunakan Https

Akses jaringan public lebih baik menggunakan https://.  Ia akan akses laman web tersebut dengan menngenkripsi aktiviti anda. Ini salah satu cara menjaga privasi anda. 

 

 Aktifkan Firewall

Firewall juga merupakan hal yang penting digunakan saat mengakses laman web sewaktu mengunakan internet yang dipakai public. Saat ini, kebanyakan sistem operasi sudah dilengkapi firewall secara automatik.  Buka Control Panel di Windows, pilih System and Security lalu klik Windows Firewall.

Matikan Wi-Fi Saat Tidak Digunakan

Mematikan Wi-Fi saat tidak digunakan. Jika anda tetap mebiarkan wi-fi saat tak digunakan, ini mungkin anda ke jaringan internet lain di mana ada orang-orang tidak bertanggung jawab yang bakal mencuri informasi anda.

Lebih baik mencegah dari merawat

Sumber: zongadget.co

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 12 Jan 2020

Kenali Rupa Bentuk Plag Dan Soket

Dengan adanya lebih daripada 15 jenis plag dan soket dinding digunakan di seluruh dunia, perkara asas yang perlu dilakukan sebelum melancong ke luar negara adalah mengenal pasti penyambung mana yang harus kita bawa. Bak kata […]

TECH Mon, 10 Sep 2018

Menyembunyikan Gambar Profil Whatsapp

Teknik mengelakkan ‘Stalker’ melihat gambar anda.

TECH Sun, 15 Apr 2018

Cara Besarkan Saiz Resolusi Foto Tanpa “Pecah”

Kaedah ini kami temui dariapda satu laman sesawang dari Jepun dan ianya sangat berkesan. Ikuti sahaja langkah-langkah berikut.

TECH Mon, 5 Nov 2018

5 Cara Pulih Sambungan WiFi Bermasalah Pada PC

Berikut antara beberapa kaedah yang boleh anda cuba untuk mengembalikannya fungsi Sambungan WiFi Pada PC anda.

TECH Tue, 27 Nov 2018

Cara Menambah Baik Kualiti Video HDR pada Windows 10

Kepada anda yang gemar menonton filem yang berformat HDR, berikut kami kongsikan cara untuk meningkatkan kualiti video tersebut pada Windows 10.

TECH Sun, 15 Jul 2018

Pra-Tempah OPPO Find X Bermula Hari Ini

Sepertimana yang dijadualkan, OPPO Find X bakal dilancarkan secara rasmi untuk peminat tempatan pada 17 Julai ini. Namun begitu, bagi anda yang tidak sabar-sabar untuk memiliki peranti berkenaan boleh membelinya secara pra-tempah pada laman Lazada. Pra-tempah berkenaan […]

TECH Thu, 14 Dec 2017

HUAWEI P11 VS IPHONE X

Huawei bakal perkenal P11 yang lebih efektif dan 10 kali ganda lebih baik Face ID nya

TECH Sun, 3 Feb 2019

Cara Mudah Buat Group Video Chat Ramai-Ramai Guna WhatsApp

Mesti korang kadang-kadang pakai Video Chat, tapi asyik berdua jer…kini ada cara mudah untuk video chat lebih dari 2 orang.

TECH Fri, 25 May 2018

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja! Macam mana nak tambah storage dengan percuma ,jom baca tips ini

TECH Thu, 11 Jan 2018

Tips Merakam video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android

Cara-cara pengambilan video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android.

| Live TV