TECH By: SGMS Putri May 26, 2018 @ 1:17pm

Tips Dari Google Mengenai Tingkah Laku Pelayar Internet Dari Malaysia Dan Indonesia Pada Bulan Ramadhan

Di waktu bulan Ramadhan, tingkah laku umat Islam  akan sedikit berlainan berbanding pada hari yang lain. Dan ini turut melibatkan tingkah laku pengguna di dunia maya. Perkara ini telah didedahkan oleh Google dalam beberapa infografi yang dihasilkan oleh mereka. Pendedahan itu melibatkan maklumat berkenaan pengguna mereka dari Malaysia dan Indonesia. Infografi tersebut terbahagi kepada 4 bahagian waktu dalam seharian.

Ia bermula daripada jam 3 pagi hingga 8 pagi. Waktu ini merangkumi  waktu di mana biasanya penganut agama Islam akan bangun untuk sahur dan menunaikan solat Subuh. Menurut Google, antara carian paling popular pada masa ini ialah carian berkenaan masa masuknya waktu solat Subuh bagi mengetahui pukul berapakah untuk kita mula berpuasa. Tambahan lagi, umat Islam juga menggunakan waktu ini untuk membuat pilihan berkenaan juadah berbuka puasa dan ia dibuktikan apabila resepi makanan juga merupakan antara carian paling banyak dilakukan pada waktu ini.

Selain daripada waktu solat dan resepi juadah berbuka, pakaian raya dan laman beli belah atas talian juga adalah carian yang sangat popular pada bulan Ramadan bagi pengguna di Malaysia dan Indonesia. Selepas selesai waktu Subuh, kebiasaannya, kita akan sibuk menyiapkan diri untuk ke tempat kerja.

Kumpulan waktu yang berikutnya bermula dari pukul 11 pagi hingga 3 petang. Sekiranya pada bulan yang lain, waktu ini sememangnya akan dipenuhi dengan berbual kosong di kedai makan sambil menikmati juadah makan tengahari namun tidak pada bulan Ramadan. Bagi melupakan rasa lapar, majoriti daripada kita akan melayari internet, bermain permainan video, menonton filem atau sekadar tidur sebentar untuk menghilangkan penat.

Bagi yang menghabiskan waktu rehat tengahari dengan melayari internet ini, menonton video di Youtube adalah menjadi pilihan selain melayari laman sesawang beli belah atas talian. Menurut Google, antara video yang banyak ditonton pada waktu tersebut termasuklah video berkenaan resepi dan tutorial menyiapkan masakan yang kekerapannya meningkat sebanyak lebih kurang 28% berbanding bulan-bulan lain di Malaysia.

Selepas daripada itu, rasa lapar kian menghantui umat Islam terutamanya pada awal bulan Ramadhan pada kumpulan waktu berikutnya iaitu daripada pukul 4 petang hingga ke 8 malam. Kebanyakkan daripada umat Islam di Malaysia dan Indonesia menghabiskan masa ini di atas jalan raya apabila terperangkap pada kesesakan lalu lintas. Bagi yang tidak mengalaminya pula, selepas habis waktu kerja, biasanya ramai daripada kita yang akan mengunjungi bazar Ramadan bagi membeli juadah untuk berbuka puasa.

Ini menyebabkan penggunaan internet pada waktu itu kelihatan sedikit menurun berbanding kumpulan waktu sebelumnya, berdasarkan maklumat daripada Google. Namun, bagi maklumat pembaca, seperti dijangka waktu solat Maghrib adalah perkara paling banyak dicari oleh pengguna internet di Malaysia dan Indonesia.

Memasuki kumpulan waktu yang terakhir iaitu bermula dari pukul 8 malam hingga 11 malam, selepas selesai berbuka puasa dan menunaikan solat Maghrib dan Isyak, umat Islam di sini selalunya akan pergi ke surau atau masjid bagi menunaikan solat Terawih sehingga lebih kurang pukul 10 malam.

Selepas hari yang panjang, kebanyakan daripada kita akan mula masuk ke bilik masing-masing untuk berehat. Pada waktu ini, ramai antara kita yang akan melayari internet sebelum tidur dan jumlah tontonan di Youtube juga kembali meningkat. Majoriti daripada penonton Youtube pada waktu ini memilih video yang berbentuk hiburan dan muzik untuk ditonton sehinggalah mereka merehatkan mata.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 31 May 2018

微信「令吉钱包」下月开跑

微信(wechat)令吉钱包也将入驻大马,6月起大马人就可以通过绑定银行卡来使用微信的令吉专属电子钱包。

TECH Fri, 23 Aug 2019

3 Aplikasi Muat Turun Video Terbaik Untuk Android

Suka muat turun video dari Facebook, Instagram dan Youtube, apa kata muat turun aplikasi ini

TECH Mon, 10 Dec 2018

Cara Bersihkan Jack Audio yang Tersumbat

Pernahkah anda mengalami gangguan dalam bicu audio pada telefon pintar kegemaran anda? Jika ya, anda boleh mencuba petua berikut dan menggunakannya.

TECH Sat, 3 Nov 2018

Data Internet Cepat Habis?

Data internet habis cepat?, ini untuk menjimatkan penggunaan data anda.

Contest Wed, 27 Nov 2019
TECH Thu, 8 Mar 2018

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua […]

TECH Fri, 27 Jul 2018

CRFT 01, Sebuah Perumah Desktop Bertemakan Permainan PUBG Oleh NZXT

NZXT sebuah pembuat komponen popular untuk PC telah mengumumkan produk CFRT, siri barangan gaming yang dilesenkan secara eksklusif. CRFT ini akan dibuat dalam jumlah yang terhad menjadikannya sebagai barangan pengumpul. Untuk keluaran pertama, NZXT telah bekerjasama dengan […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

Perancangan YouTube Untuk Video-Video Palsu

Masalah mengenai berita-berita palsu dan maklumat-maklumat salah menjejaskan hampir kesemua saluran sosial media. Samada mahu menyebarkan propaganda atau mahu mengambil keuntungan, penghasilan berita palsu ini oleh pihak tertentu secara keseluruhan hanya memburukkan keadaan bagi kebanyakkan […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

Cara Untuk Melindungi Sambungan WiFi Rumah

Berikut kami kongsikan langkah – langkah yang boleh dilakukan untuk melindungi talian internet dirumah anda daripada dicuri pakai.

TECH Mon, 21 May 2018

你听到的是yanny还是laurel?刷爆网络的音频解释在此

据国外媒体报道,上周一段简单的音频几乎刷爆了互联网!有人说音频中的词是“yanny”,有人听到的则是“laurel”;两派人各执一词、争执不下,都认为对方听到的肯定是错的。

| Live TV