TECH By: SGMS Putri May 26, 2018 @ 1:17pm

Tips Dari Google Mengenai Tingkah Laku Pelayar Internet Dari Malaysia Dan Indonesia Pada Bulan Ramadhan

Di waktu bulan Ramadhan, tingkah laku umat Islam  akan sedikit berlainan berbanding pada hari yang lain. Dan ini turut melibatkan tingkah laku pengguna di dunia maya. Perkara ini telah didedahkan oleh Google dalam beberapa infografi yang dihasilkan oleh mereka. Pendedahan itu melibatkan maklumat berkenaan pengguna mereka dari Malaysia dan Indonesia. Infografi tersebut terbahagi kepada 4 bahagian waktu dalam seharian.

Ia bermula daripada jam 3 pagi hingga 8 pagi. Waktu ini merangkumi  waktu di mana biasanya penganut agama Islam akan bangun untuk sahur dan menunaikan solat Subuh. Menurut Google, antara carian paling popular pada masa ini ialah carian berkenaan masa masuknya waktu solat Subuh bagi mengetahui pukul berapakah untuk kita mula berpuasa. Tambahan lagi, umat Islam juga menggunakan waktu ini untuk membuat pilihan berkenaan juadah berbuka puasa dan ia dibuktikan apabila resepi makanan juga merupakan antara carian paling banyak dilakukan pada waktu ini.

Selain daripada waktu solat dan resepi juadah berbuka, pakaian raya dan laman beli belah atas talian juga adalah carian yang sangat popular pada bulan Ramadan bagi pengguna di Malaysia dan Indonesia. Selepas selesai waktu Subuh, kebiasaannya, kita akan sibuk menyiapkan diri untuk ke tempat kerja.

Kumpulan waktu yang berikutnya bermula dari pukul 11 pagi hingga 3 petang. Sekiranya pada bulan yang lain, waktu ini sememangnya akan dipenuhi dengan berbual kosong di kedai makan sambil menikmati juadah makan tengahari namun tidak pada bulan Ramadan. Bagi melupakan rasa lapar, majoriti daripada kita akan melayari internet, bermain permainan video, menonton filem atau sekadar tidur sebentar untuk menghilangkan penat.

Bagi yang menghabiskan waktu rehat tengahari dengan melayari internet ini, menonton video di Youtube adalah menjadi pilihan selain melayari laman sesawang beli belah atas talian. Menurut Google, antara video yang banyak ditonton pada waktu tersebut termasuklah video berkenaan resepi dan tutorial menyiapkan masakan yang kekerapannya meningkat sebanyak lebih kurang 28% berbanding bulan-bulan lain di Malaysia.

Selepas daripada itu, rasa lapar kian menghantui umat Islam terutamanya pada awal bulan Ramadhan pada kumpulan waktu berikutnya iaitu daripada pukul 4 petang hingga ke 8 malam. Kebanyakkan daripada umat Islam di Malaysia dan Indonesia menghabiskan masa ini di atas jalan raya apabila terperangkap pada kesesakan lalu lintas. Bagi yang tidak mengalaminya pula, selepas habis waktu kerja, biasanya ramai daripada kita yang akan mengunjungi bazar Ramadan bagi membeli juadah untuk berbuka puasa.

Ini menyebabkan penggunaan internet pada waktu itu kelihatan sedikit menurun berbanding kumpulan waktu sebelumnya, berdasarkan maklumat daripada Google. Namun, bagi maklumat pembaca, seperti dijangka waktu solat Maghrib adalah perkara paling banyak dicari oleh pengguna internet di Malaysia dan Indonesia.

Memasuki kumpulan waktu yang terakhir iaitu bermula dari pukul 8 malam hingga 11 malam, selepas selesai berbuka puasa dan menunaikan solat Maghrib dan Isyak, umat Islam di sini selalunya akan pergi ke surau atau masjid bagi menunaikan solat Terawih sehingga lebih kurang pukul 10 malam.

Selepas hari yang panjang, kebanyakan daripada kita akan mula masuk ke bilik masing-masing untuk berehat. Pada waktu ini, ramai antara kita yang akan melayari internet sebelum tidur dan jumlah tontonan di Youtube juga kembali meningkat. Majoriti daripada penonton Youtube pada waktu ini memilih video yang berbentuk hiburan dan muzik untuk ditonton sehinggalah mereka merehatkan mata.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Fri, 8 Mar 2019

为什么只有掀背车有后雨刷?

不是车厂偏心,掀背车有后雨刷(Rear Wiper)是有原因的!

TECH Thu, 10 Jan 2019
TECH Thu, 4 Apr 2019

These 10 Tips and Tricks for Your Home Will Keep it Neat and Clean

These nifty ideas will help you save time and energy too from cleaning up.

TECH Wed, 11 Apr 2018

Google Hentikan Penjualan Google Pixel Edisi Pertama

Ini dapat dilihat apabila Google telah memindah keluar sebarang iklan atau maklumat berkenaan Google Pixel dan Pixel XL dari kedai atas talian mereka, Google Store.

TECH Tue, 3 Sep 2019

Cara Memuatkan Video Instagram Story selama lebih daripada 14 saat

Sejak mengemaskini aplikasi Instagram ini, pengguna boleh memuat naik video Instagram Stories selama lebih daripada 14 saat. Bagaimana?

TECH Fri, 6 Jul 2018

Cristiano Ronaldo Bakal Mempunyai Rancangan Realiti Sendiri Di Facebook

Demam Piala Dunia masih lagi menghantui peminat bola sepak di seluruh dunia ketika ini. Beberapa kejutan telah berlaku apabila terdapat beberapa pasukan pilihan yang tersingkir awal termasuklah pasukan yang diwakili oleh bintang Real Madrid, Cristiano […]

TECH Mon, 5 Aug 2019

FB Dan Insta Alami Masalah Teknikal Lagi

Asyik masalah saja dengan applikasi Facebook dan Instagram nie kan!

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Dan Instagram Larang Akaun Pengguna Bawah 13 Tahun

Sosial media Facebook dan Instagram bakal memperketatkan lagi polisi umur pengguna dimana pemegang akaun dibawah 13 tahun akan dikunci daripada aktif. Mengesahkan perkara tersebut kepada Tech Crunch, Facebook menyatakan sekiranya pengguna akaun tersebut dikenal pasti dibawah […]

TECH Fri, 28 Sep 2018

Of Public Transportation, Car Sharing Application, and Fashion

And all these brands are local! #SupportLocal

TECH Tue, 16 Jul 2019

Dating – Ciri Terbaru Daripada Facebook Yang Bakal Menyaingi Tinder

Menurut data yang diperolehi daripada Worldometers, populasi dunia kini sudah hampir mencecah seramai 8 bilion orang yang mana sekitar 40 % daripada orang dewasa (18 tahun ke atas) adalah bujang atau belum berkahwin. Atas sebab itu, […]

| Live TV