TECH By: SGMS Putri May 26, 2018 @ 1:17pm

Tips Dari Google Mengenai Tingkah Laku Pelayar Internet Dari Malaysia Dan Indonesia Pada Bulan Ramadhan

Di waktu bulan Ramadhan, tingkah laku umat Islam  akan sedikit berlainan berbanding pada hari yang lain. Dan ini turut melibatkan tingkah laku pengguna di dunia maya. Perkara ini telah didedahkan oleh Google dalam beberapa infografi yang dihasilkan oleh mereka. Pendedahan itu melibatkan maklumat berkenaan pengguna mereka dari Malaysia dan Indonesia. Infografi tersebut terbahagi kepada 4 bahagian waktu dalam seharian.

Ia bermula daripada jam 3 pagi hingga 8 pagi. Waktu ini merangkumi  waktu di mana biasanya penganut agama Islam akan bangun untuk sahur dan menunaikan solat Subuh. Menurut Google, antara carian paling popular pada masa ini ialah carian berkenaan masa masuknya waktu solat Subuh bagi mengetahui pukul berapakah untuk kita mula berpuasa. Tambahan lagi, umat Islam juga menggunakan waktu ini untuk membuat pilihan berkenaan juadah berbuka puasa dan ia dibuktikan apabila resepi makanan juga merupakan antara carian paling banyak dilakukan pada waktu ini.

Selain daripada waktu solat dan resepi juadah berbuka, pakaian raya dan laman beli belah atas talian juga adalah carian yang sangat popular pada bulan Ramadan bagi pengguna di Malaysia dan Indonesia. Selepas selesai waktu Subuh, kebiasaannya, kita akan sibuk menyiapkan diri untuk ke tempat kerja.

Kumpulan waktu yang berikutnya bermula dari pukul 11 pagi hingga 3 petang. Sekiranya pada bulan yang lain, waktu ini sememangnya akan dipenuhi dengan berbual kosong di kedai makan sambil menikmati juadah makan tengahari namun tidak pada bulan Ramadan. Bagi melupakan rasa lapar, majoriti daripada kita akan melayari internet, bermain permainan video, menonton filem atau sekadar tidur sebentar untuk menghilangkan penat.

Bagi yang menghabiskan waktu rehat tengahari dengan melayari internet ini, menonton video di Youtube adalah menjadi pilihan selain melayari laman sesawang beli belah atas talian. Menurut Google, antara video yang banyak ditonton pada waktu tersebut termasuklah video berkenaan resepi dan tutorial menyiapkan masakan yang kekerapannya meningkat sebanyak lebih kurang 28% berbanding bulan-bulan lain di Malaysia.

Selepas daripada itu, rasa lapar kian menghantui umat Islam terutamanya pada awal bulan Ramadhan pada kumpulan waktu berikutnya iaitu daripada pukul 4 petang hingga ke 8 malam. Kebanyakkan daripada umat Islam di Malaysia dan Indonesia menghabiskan masa ini di atas jalan raya apabila terperangkap pada kesesakan lalu lintas. Bagi yang tidak mengalaminya pula, selepas habis waktu kerja, biasanya ramai daripada kita yang akan mengunjungi bazar Ramadan bagi membeli juadah untuk berbuka puasa.

Ini menyebabkan penggunaan internet pada waktu itu kelihatan sedikit menurun berbanding kumpulan waktu sebelumnya, berdasarkan maklumat daripada Google. Namun, bagi maklumat pembaca, seperti dijangka waktu solat Maghrib adalah perkara paling banyak dicari oleh pengguna internet di Malaysia dan Indonesia.

Memasuki kumpulan waktu yang terakhir iaitu bermula dari pukul 8 malam hingga 11 malam, selepas selesai berbuka puasa dan menunaikan solat Maghrib dan Isyak, umat Islam di sini selalunya akan pergi ke surau atau masjid bagi menunaikan solat Terawih sehingga lebih kurang pukul 10 malam.

Selepas hari yang panjang, kebanyakan daripada kita akan mula masuk ke bilik masing-masing untuk berehat. Pada waktu ini, ramai antara kita yang akan melayari internet sebelum tidur dan jumlah tontonan di Youtube juga kembali meningkat. Majoriti daripada penonton Youtube pada waktu ini memilih video yang berbentuk hiburan dan muzik untuk ditonton sehinggalah mereka merehatkan mata.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 7 Oct 2019

Tinggalkan Facebook! Tapi….

Penyelidik mendapati, individu yang menutup akaun Facebook mereka menjadi lebih gembira, produktif dan tidak lagi tertekan.

TECH Sun, 3 Dec 2017

Tips Bagaimana Membuat Tetapan Pada Modem Untuk Akses Ke Laman Yang Disekat

Untuk tips kali ini kami kongsikan tutorial untuk membuat tetapan DNS terus pada modem

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Tue, 10 Jul 2018

Samsung Galaxy S10 Versi Bajet Bakal Hadir Tanpa Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin

Samsung pernah dilaporkan bercadang untuk memperkenalkan tiga versi berbeza bagi peranti premium mereka, Galaxy S10 kelak. Versi yang digembar-gemburkan ialah Galaxy S10, S10+ dan sebuah lagi versi Galaxy S10 yang lebih mampu milik. Terdapat juga laporan yang […]

TECH Sat, 3 Nov 2018

Data Internet Cepat Habis?

Data internet habis cepat?, ini untuk menjimatkan penggunaan data anda.

TECH Fri, 28 Dec 2018

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

TECH Mon, 18 Jun 2018

5 Tips Untuk Memastikan Kesihatan Bateri Telefon Pintar Anda

Adakah anda bimbang akan bateri telefon pintar anda rosak?Kami mempunyai tips bagaimana hendak memastikan bateri telefon anda dalam keadaan baik.

TECH Tue, 14 May 2019

Prep Yourself for Raya with Lazada’s Raya Together-gether Campaign

It’s all about being with our family members during the holidays.

OMG Thu, 5 Apr 2018

Oppo F7 Bakal Tiba di Malaysia Bulan Ini

Syarikat Oppo Malaysia bakal melancarkan peranti terbaru mereka untuk siri F iaitu Oppo F7 di Malaysia pada bulan ini. Peranti ini dijangka akan dapat meneruskan legasi siri Oppo F yang semakin mendapat sambutan yang menggalakkan di negara ini. Dengan […]

| Live TV