TECH By: SGMS Enal January 17, 2020 @ 11:31am

Tips Guna Google Search Secara ‘Pro’

Kita semua menggunakan Google Search setiap hari bertanyakan soalan dan juga mencari maklumat. Akan tetapi, kadang kala ada jawapan yang Google berikan bukannya apa yang kita mahukan.

Tahukah anda, Google mempunyai fungsi khas yang boleh membantu pengguna mengehadkan jenis carian dan juga jika pengguna mahu membuat carian unik.

Ini adalah antara tips dan trik untuk bantu anda guna Google Search secara ‘pro’.

1. Carian dari satu laman sesawang sahaja

Mahukan carian yang datang dari satu laman sesawang sahaja? Anda boleh gunakan “site:” untuk hadkan carian anda.

2. Carian ‘perkataan ini wajib ada’

Anda boleh gunakan fungsi ini untuk mewajibkan frasa atau perkataan dalam hasil carian. Seperti contoh, kesemua carian “teknologi hijau” akan ada perkataan tersebut di dalamnya.

3. Carian jenis fail

Anda mahukan carian fail khas? Gunakan “filetype:”. Ia boleh digunakan untuk mencari pelbagai jenis format fail seperti PDF, Word, dan lain-lain lagi.

Untuk menggunakannya senang sahaja. Sebagai contoh, taip “filetype: PDF tech 2020”. Google akan kembalikan carian yang berkaitan dengan “tech 2020” dalam bentuk PDF sahaja.

Fungsi ini dilihat sangat berguna terutamanya untuk pelajar universiti yang mahu mencari sampel kertas kajian ataupun rujukan dalam bentuk PDF untuk projek universiti mereka.

4. Carian karakter secara spesifik

Anda juga boleh mencari karakter khas yang terdapat pada URL, tajuk, ataupun badan laman sesawang. Untuk itu, “allinurl:”“allintitle:” dan “allintext:” digunakan.

Sebagai contoh, jika anda mahukan hanya perkataan “deepfake tech” dalam badan halaman, anda boleh gunakan “allintext: deepfake tech”. Jika hanya dalam URL saja, gunakan “allinurl: deepfake tech”, manakala carian “allintitle: deepfake tech” akan cari melalui tajuk halaman sahaja.

5. Carian berdasarkan jarak antara 2 nilai

Ini sangat berguna ketika contohnya anda mahu mencari barangan dalam satu lingkungan harga. Anda boleh gunakan “..”.

Seperti contoh, anda mahu mencari kerangka peranti yang berharga dari RM100 sehingga RM150, anda boleh taip seperti ini “case RM100..RM150”.

6. Carian jika anda lupa sesetengah perkataan

Dalam enjin carian Google, asterisk (*) bermakna ia untuk apa-apa perkataan. Jadi, jika anda mahu cari sesuatu frasa yang spesifik, namun tidak mengingati keseluruhan perkataan, anda boleh menaip mana yang anda ingat. Perkataan yang tidak diingati itu boleh digantikan dengan asterisk.

Sebagai contoh, jika anda mencari “makan dan *”, anda akan mendapat pelbagai carian berkaitan seperti “makan dan makanan”.

 

Anda juga boleh menggunakan lebih dari satu asterisk jika terdapat lebih dari satu perkataan yang tidak diingati.

7. Carian menggunakan simbol “and”,” not”, dan “or”

Ada antara carian yang memeningkan kerana Google mengembalikan hasil carian dengan maklumat yang kita tidak perlukan. Untuk kes seperti ini, anda boleh gunakan ANDNOT dan OR untuk spesifikkan carian anda.

Carian “gambar AND video” akan pulangkan hasil carian untuk perkataan yang mengandungi kedua-dua perkataan “gambar” dan “video”. Untuk “gambar OR video” akan kembalikan hasil carian salah satu perkataan tersebut.

Jika anda tidak mahukan salah satu perkataan, anda boleh letak NOT, seperti contoh “gambar NOT video”.

Anda juga boleh meringkaskan carian menggunakan simbol dengan fungsi yang sama iaitu “|” untuk OR dan “-” untuk NOT.

Perlu diingatkan bahawa fungsi ini memerlukan anda untuk menaip dalam huruf besar.

Dengan tips menggunakan Google Search yang ditunjukkan diharap hasil carian yang diinginkan akan jadi lebih tepat.

Sumber: maketecheasier & wiser

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 23 Jan 2020

Cara Mencipta & Menghantar Gmail Secara Berkumpulan

Senangnya hantar email sebegini!

TECH Tue, 8 May 2018

有了这种纸质电子书材料「会动的报纸」不再是梦!

还记得哈利波特里面那份配图会动的《预言家日报》吗?现在它们可能要成真了。

TECH Fri, 6 Jul 2018

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box. Dengan Switch, Nintendo […]

Automobile Mon, 19 Mar 2018

休旅车比法拉利还快「天门山99弯」10分钟内完走

休旅车天生重心高,纵使马力再大,操控也难与趴低低的跑车相提并论,不过近期Land Rover打破这项「物理定律」,以Range Rover Sport SVR挑战有99个弯道的中国天门山,结果不到10分钟就顺利完走,打破法拉利458 Italia在2016年创下的纪录。

TECH Thu, 30 Nov 2017

iOS版WhatsApp更新录音期间可上锁免长按

WhatsApp又有新功能!iOS版WhatsApp于27日推出2.17.81版本更新,表明在录制语音功能上有大改进。

TECH Thu, 28 Jun 2018

McAfee Bukan Sekadar Antivirus, Mahu Fokus Terhadap Perlindungan Data Peribadi

Umum mengetahui McAfee merupakan salah satu perisian antivirus yang popular dan sehingga kini, lebih daripada 375 juta pengguna menggunakannya. Bagi mengembangkan lagi penawaran sedia ada yang berkisar kepada perlindungan daripada perisian hasad, pada acara CES2018, McAfee […]

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Fri, 19 Jul 2019

Cara Mengelakkan “Lag” Ketika Bermain Mobile Legend

Memang “Syok” layan Mobile Legend, namun apa yang menjengkelkan kita ialah masalah sambungan internet yang selalu “Lag”. Apa pun jangan bersedih, berikut kami kongsikan cara untuk mengatasi masalah “Lag” apabila bermain MOBA. Pertama sekali pasang […]

Automobile Wed, 28 Feb 2018

今年1月废除4收费站 2020年新增6收费站

首相纳吉日前曾以不点名方式形容前首相敦马哈迪为“所有收费站之父”(Father of AllTolls),并以今年1月废除4条大道收费站表示政府有诚意在帮助人民。然而在2020年时,新街场-淡江高架大道(SUKE)和白沙罗-莎阿南大道(DASH)将迎来6个收费站。

TECH Sun, 2 Sep 2018

Cara Untuk Mengunci Folder Pada PC

Risau akan fail – fail sulit anda diakses oleh orang lain? Berikut kami kongsikan salah satu cara untuk anda mengunci folder sulit anda pada PC dengan mudah.

| Live TV