Automobile By: SGMS Enal May 22, 2018 @ 7:48am

Uber Henti Operasi Kereta Pandu Sendiri Di Arizona 2 Bulan Selepas Kemalangan Maut:

Uber menghentikan operasi kereta pandu sendiri mereka di Arizona 2 bulan selepas kemalangan maut dilaporkan akibat satu daripada keretanya mengalami kerosakan sistem, lapor syarikat itu pada 24 Mei lalu.

 

Uber Technologies Inc tidak menutup terus program kenderaan autonominya dan akan memberi tumpuan kepada ujian terhad di Pittsburgh, Pennsylvania dan dua lagi bandar di California, menurut jurucakap wanita mereka.

 

Bagaimanapun, Uber berhasrat untuk meneruskan operasi kereta pandu sendiri mereka mulai musim panas ini, tetapi pada jarak yang lebih pendek dan penggunaan kereta yang sedikit, katanya.

 

“Kami komited dan percaya kepada teknologi pandu sendiri dan kami berharap untuk beroperasi di jalan-jalan utama pada masa akan datang,” kata jurucakap itu.

 

Jalan di Arizona yang lebar, rata, cuaca yang bagus dan peraturan mesra korporat dianggap ideal untuk menguji kenderaan autonomi. Uber kini berdepan masalah untuk menguji kenderaan di bandar sesak dengan hujan, kabus, salji dan ais.

 

Ia juga harus memperbaiki hubungan dengan pengawal selia di California, di mana ia tidak mempunyai ujian, dan di Pittsburgh.

 

Uber berkata ia menganggap teknologi pandu sendiri penting untuk masa depan perkhidmatan tunggangannya, walaupun tidak jelas bagaimana ia boleh sesuai dengan pelan Ketua Eksekutif baru, Dara Khosrowshahi. Beliau telah mengubah struktur syarikat dan mengurangkan perbelanjaan tertentu kerana Uber menyediakan tawaran awam bermula tahun depan.

Terdahulu, Uber menggantung programnya di Arizona dan di tempat lain sejurus salah satu Volvo SUV yang beroperasi dalam mod autonomi melanggar dan meragut nyawa seorang wanita yang sedang melintas jalan pada satu malam di bulan Mac di Tempe. Ini menandakan tragedi kematian pertama yang melibatkan kenderaan pandu sendiri.

Sumber | Ditulis oleh SGMS Epul

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 5 Jul 2018

Cara Mudah & Pantas Untuk Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Kepada anda yang kerap mengubah saiz gambar khususnya untuk disimpan ataupun muat naik ke media sosial, berikut kami kongsikan salah satu cara yang sangat mudah dan pantas untuk melakukannya.

Automobile Thu, 9 May 2019

你们知道怎么使用电子手刹车吗?

在现代汽车当中,因为要节省位置,越来越多车厂舍弃了手动转向电子手刹车……

TECH Mon, 21 May 2018

Mahu Terus Fokus Pada YouTube, Aplikasi Vevo Bakal Ditutup

YouTube adalah teras utama perkhidmatan sindikasi muzik iaitu aplikasi Vevo. Terbaharu, syarikat itu mengumumkan perancangan untuk lebih memfokuskan kepada laman perkongsian video itu berbanding aplikasinya.

TECH Wed, 21 Mar 2018

Cara Menaik Taraf Fungsi Aplikasi Youtube (Android)

Youtube adalah antara aplikasi yang paling digemari semua selepas Facebook.  Kepada yang pengguna tegar aplikasi Youtube, berikut kami kongsikan satu aplikasi alternatif kepada Youtube yang lebih canggih dan menarik paparannya. Dengan paparan versi “Dark” dan […]

TECH Sat, 8 Sep 2018

6 Tips Membuat Google Chrome Lebih Mudah

Maklumat yang sangat bagus untuk di ketahui

Automobile Tue, 14 May 2019

Carsome Opens Up More Inspection Centres Around Malaysia

Carsome is Southeast Asia’s largest used car trading platform​.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Ikuti Langkah Berikut Dan Rebut Peluang Untuk Dapatkan Asus ZenFone 5 Pada Harga RM1

Bagi anda yang terlepas menyaksikan penstriman secara langsung di Facebook Lazada tempoh hari, platform jualan beli-belah dalam talian itu ada mengadakan tawaran menarik, “RM1 Frenzy” bersama Asus. Anda mahu rebut peluang memiliki peranti ZenPower Slim atau ZenFone Max Pro atau Zenfone […]

TECH Sat, 23 Jun 2018

Tersalah Hantar e-mel? Gmail Ada Ciri Tarik Balik Hantaran e-Mel

Adakah anda terhantar e-mel kepada orang yang salah?Gmail ada penyelesaiannya.

TECH Tue, 24 Jul 2018

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia. Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta. […]

TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

| Live TV