Automobile By: SGMS Enal May 22, 2018 @ 7:48am

Uber Henti Operasi Kereta Pandu Sendiri Di Arizona 2 Bulan Selepas Kemalangan Maut:

Uber menghentikan operasi kereta pandu sendiri mereka di Arizona 2 bulan selepas kemalangan maut dilaporkan akibat satu daripada keretanya mengalami kerosakan sistem, lapor syarikat itu pada 24 Mei lalu.

 

Uber Technologies Inc tidak menutup terus program kenderaan autonominya dan akan memberi tumpuan kepada ujian terhad di Pittsburgh, Pennsylvania dan dua lagi bandar di California, menurut jurucakap wanita mereka.

 

Bagaimanapun, Uber berhasrat untuk meneruskan operasi kereta pandu sendiri mereka mulai musim panas ini, tetapi pada jarak yang lebih pendek dan penggunaan kereta yang sedikit, katanya.

 

“Kami komited dan percaya kepada teknologi pandu sendiri dan kami berharap untuk beroperasi di jalan-jalan utama pada masa akan datang,” kata jurucakap itu.

 

Jalan di Arizona yang lebar, rata, cuaca yang bagus dan peraturan mesra korporat dianggap ideal untuk menguji kenderaan autonomi. Uber kini berdepan masalah untuk menguji kenderaan di bandar sesak dengan hujan, kabus, salji dan ais.

 

Ia juga harus memperbaiki hubungan dengan pengawal selia di California, di mana ia tidak mempunyai ujian, dan di Pittsburgh.

 

Uber berkata ia menganggap teknologi pandu sendiri penting untuk masa depan perkhidmatan tunggangannya, walaupun tidak jelas bagaimana ia boleh sesuai dengan pelan Ketua Eksekutif baru, Dara Khosrowshahi. Beliau telah mengubah struktur syarikat dan mengurangkan perbelanjaan tertentu kerana Uber menyediakan tawaran awam bermula tahun depan.

Terdahulu, Uber menggantung programnya di Arizona dan di tempat lain sejurus salah satu Volvo SUV yang beroperasi dalam mod autonomi melanggar dan meragut nyawa seorang wanita yang sedang melintas jalan pada satu malam di bulan Mac di Tempe. Ini menandakan tragedi kematian pertama yang melibatkan kenderaan pandu sendiri.

Sumber | Ditulis oleh SGMS Epul

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 8 Jul 2019

太常滑IG!专家:容易变寂寞爱比较

你今天滑IG了吗?英研究:玩太久容易寂寞,爱比较心情差。

TECH Sun, 31 Mar 2019

‘Clone’kan Telefon Pintar Anda

Jika anda ingin meng’clone’kan telefon pintar anda,ketahui cara ‘clone’kan telefon pintar anda disini.

TECH Tue, 16 Jan 2018

WILL YOU BUY THESE DIGITAL CARTOON CATS – CRYPTOKITTIES?

A product that is meant to attract tech geeks and noobs alike! MEOWWW!

TECH Wed, 11 Jul 2018

Setiap Banduan Di UK Akan Diberikan Telefon Bimbit Tidak Lama Lagi

Telefon bimbit merupakan salah satu teknologi terpenting dalam kehidupan manusia pada hari ini. Malah, sudah ada usaha untuk mengkategorikan telefon bimbit sebagai keperluan asas manusia di peringkat global. Ia juga dianggap sebagai ‘nyawa’ bagi sesetengah […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

Video: IPhone Masih Berfungsi Dengan Baik Walaupun Terjatuh Daripada Kapal Terbang

Semua orang tahu iPhone keluaran Apple bukanlah peranti yang tahan lasak, lebih-lebih lagi jika terjatuh dari tempat yang tinggi. Kadangkala, walaupun sudah disarungkan dengan pelindung, iPhone masih juga retak atau gagal berfungsi dengan baik sekiranya terjatuh atau […]

TECH Wed, 29 May 2019

研究称压力可能导致用户出现「Facebook成瘾」

一项新的研究警告说,这种现实可能会使一些用户面临发展「Facebook成瘾」的风险,如果它成为人们日常生活中线下支持的替代品。

Automobile Fri, 25 Jan 2019
TECH Thu, 5 Jul 2018

Apple Mahu Wujudkan Kerjasama Strategik Dengan Hewlett Packard Enterprise

Apple dilaporkan sedang berusaha untuk mewujudkan satu kerjasama strategik business-to-business(B2B) dengan syarikat Hewlett Packard Enterprise(HPE). Ianya tersebar secara meluas apabila Apple memuatnaik satu iklan jawatan kosong di laman LinkedIn dan perkara itu disedari oleh pihak The Register. […]

TECH Sun, 18 Aug 2019

Tingkatkan Kualiti Bunyi Pada Android, Cuba Cara Ini

Bunyi tak berapa kuat pada peranti anda?

TECH Wed, 27 Jun 2018

DJI Perkenalkan Gimbal Untuk Telefon Pintar Dan Kamera DSLR

Pengeluar dron dari China, DJI, telah memperkenalkan dua versi gimbal pada acara CES 2018 kali ini. Dua gimbal terbabit, OSMO Mobile 2 dan Ronin S bakal disasarkan kepada pengguna telefon pintar dan juga pengguna kamera […]

| Live TV