TECH By: SGMS Putri July 18, 2018 @ 11:56am

Western Digital Menutup Kilang Petaling Jaya Mereka Bermula Hujung Tahun 2019

Western Digital (WD) akan menutup operasi kilang mereka di Petaling Jaya pada penghujung tahun 2019. WD yang terkenal dengan produk cakera keras telah memulakan operasi di Malaysia pada tahun 1973.

HGST Technologies Malaysia yang dimiliki sepenuhnya oleh WD telah menutup operasi kilang mereka di Bayan Lepas, Pulau Pinang pada tahun 2016 yang lepas. Mereka menyatakan yang kekurangan permintaan cakera keras global sebagai punca penutupan operasi kilang-kilang mereka di Malaysia.

Buat masa ini, WD masih mempunyai kilang yang beroperasi di Malaysia dan juga Thailand. WD dijangka akan menumpukan perhatian mereka terhadap pasaran SSD. Jurucakap WD memberitahu pihak The Register pada isnin lepas yang kilang pemasangan HDD akan ditutup pada hujung tahun 2019 dan penghasilan cakera pemacu kilat akan dipertingkatkan:

Dalam menghadapi penurunan permintaan untuk HDD, Western Digital telah mengambil langkah rasionalisasi operasi HDD mereka di peringkat global.

Syarikat ini akan mula menutup kilang penghasilan HDD di Petaling Jaya bermula pada akhir tahun 2019. Peralihan ini akan dilakukan dengan teliti bersama pihak yang terlibat seperti pekerja, pelanggan, rakan pembekal dan juga pemegang saham.

 

WD juga sedang dalam persiapan menyiapkan fasiliti SSD kedua mereka di Pulau Pinang dan akan mula beroperasi dalam tempoh beberapa bulan lagi. Western Digital akan terus memberikan komitmen kepada Malaysia yang merangkumi kerjasama  selama 45 tahun dan berharap kerjasama tersebut akan berterusan.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 7 Mar 2018

Apa itu e-sports?

Sama ada anda suka bermain permainan video atau tidak pernah memegang alat joystick, pasti anda pernah mendengar tentang esport. Industri yang dianggarkan bernilai hampir RM6 bilion pada tahun 2020, dengan beberapa pemain yang sudah bersaing […]

TECH Mon, 30 Apr 2018

Samsung Umum Pembikinan Program TV Khas Hanya Untuk VR

Teknologi realiti maya atau virtual reality (VR) semakin mendapat tempat dalam kehidupan seharian pada hari ini. Teknologi yang pada mulanya lebih popular digunakan untuk bermain permainan video seperti Sega Genesis VR dan Sony Playstation VR ini kini semakin giat dihasilkan oleh […]

TECH Tue, 30 Oct 2018

Instagram荣登美国青少年最喜爱使用的社群平台

调查显示,全美国有高达85%的青少年平均每月至少使用一次Instagram!

TECH Thu, 31 May 2018

5 Kelemahan Peranti Pintar “Bezel-Less”

Apakah itu “Bezel-less”? 

TECH Fri, 14 Dec 2018

3 Aplikasi Edit Gambar Paling ‘Best’ Untuk Android

Zaman sekarang zaman maju dan masing2 nak cepat. Lagi mudah. Tapi apa ‘apps’ yang perlu digunakan?

TECH Mon, 16 Jul 2018

Asus ZenFone 5Z Sudah Kelihatan Di Lazada, Harga Bawah RM 2000

Telefon pintar Asus ZenFone 5Z dilihat sudah mula disenaraikan dalam gedung dalam talian rasmi Asus Malaysia. Perkhabaran mengenai model flagship Asus itu memasuki pasaran dalam negara sudah bertiup lebih sebulan yang lalu dimana ia telah terlihat pada […]

Hiburan Mon, 13 May 2019

1000 Pembeli Terawal Vivo V15 Bakal Dapat Baucar SimplySiti

Vivo Malaysia berharap dengan kerjasama ini dapat memenuhi permintaan pengguna telefon pintar di Malaysia

TECH Wed, 25 Jul 2018

Teknologi GPU Turbo Dari Huawei Bakal Terima Pesaing Baharu

Pada bulan lepas, Huawei telah mengumumkan berkenaan satu teknologi baru, GPU Turbo melalui pelancaran model telefon pintar di bawah jenama Honor iaitu Honor Play. Teknologi tersebut akan mengoptimumkan prestasi unit pemprosesan grafik(GPU) peranti bagi memberi pengalaman bermain dan penggunaan […]

TECH Tue, 14 May 2019

Prep Yourself for Raya with Lazada’s Raya Together-gether Campaign

It’s all about being with our family members during the holidays.

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019

| Live TV