TECH By: SGMS Putri July 18, 2018 @ 11:56am

Western Digital Menutup Kilang Petaling Jaya Mereka Bermula Hujung Tahun 2019

Western Digital (WD) akan menutup operasi kilang mereka di Petaling Jaya pada penghujung tahun 2019. WD yang terkenal dengan produk cakera keras telah memulakan operasi di Malaysia pada tahun 1973.

HGST Technologies Malaysia yang dimiliki sepenuhnya oleh WD telah menutup operasi kilang mereka di Bayan Lepas, Pulau Pinang pada tahun 2016 yang lepas. Mereka menyatakan yang kekurangan permintaan cakera keras global sebagai punca penutupan operasi kilang-kilang mereka di Malaysia.

Buat masa ini, WD masih mempunyai kilang yang beroperasi di Malaysia dan juga Thailand. WD dijangka akan menumpukan perhatian mereka terhadap pasaran SSD. Jurucakap WD memberitahu pihak The Register pada isnin lepas yang kilang pemasangan HDD akan ditutup pada hujung tahun 2019 dan penghasilan cakera pemacu kilat akan dipertingkatkan:

Dalam menghadapi penurunan permintaan untuk HDD, Western Digital telah mengambil langkah rasionalisasi operasi HDD mereka di peringkat global.

Syarikat ini akan mula menutup kilang penghasilan HDD di Petaling Jaya bermula pada akhir tahun 2019. Peralihan ini akan dilakukan dengan teliti bersama pihak yang terlibat seperti pekerja, pelanggan, rakan pembekal dan juga pemegang saham.

 

WD juga sedang dalam persiapan menyiapkan fasiliti SSD kedua mereka di Pulau Pinang dan akan mula beroperasi dalam tempoh beberapa bulan lagi. Western Digital akan terus memberikan komitmen kepada Malaysia yang merangkumi kerjasama  selama 45 tahun dan berharap kerjasama tersebut akan berterusan.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 20 Jul 2018

Apple Mengakui Getah Membran Di Dalam Papan Kekunci MacBook Pro 2018 Untuk Menghalang Debu Dari Memasuki

Apple akhirnya mengakui sendiri yang getah membran yang diletakkan di bawah keycaps untuk papan kekunci MacBook Pro 2018 adalah untuk menghalang habuk dari memasukinya. Sebelum ini mereka berkata penambah baikan tersebut adalah untuk membuatkan sesi menaip pengguna […]

Automobile Mon, 25 Nov 2019

10 Hak Anda Perlu Tahu Sebelum Kereta Kena Tarik !

Kereta Kena Tarik? Apa perlu anda buat

TECH Thu, 5 Jul 2018

Honor Note Bakal Buat Kemunculan Semula Selepas Dua Tahun

Selepas dua tahun sejak peranti Honor Note 8 diperkenalkan, siri berkenaan akan kembali semula tahun ini dengan peranti Honor Note 10. Ia telah disahkan sendiri oleh presiden Honor, Zhao Ming melalui akaun Weibo beliau semalam. Kredit : GSMArena Peranti ini […]

TECH Thu, 31 May 2018

Cara Untuk Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Ramai pengguna iPhone yang tidak tahu cara mengaktifkan fungsi rakaman skrin pada iPhone.

TECH Sun, 21 Jan 2018

8 Fungsi Rahsia Google Chrome Yang Perlu Anda Tahu

Ada beberapa fungsi ‘Google Chrome’ yang perlu anda ketahui.Berikut adalah fungsi-fungsinya.

TECH Fri, 20 Jul 2018

Shopee Tawarkan Promosi Barangan Elektronik Bermula 23 Julai Ini

Laman beli-belah atas talian terkenal, Shopee bakal melancarkan promosi istimewa, Ekspo Elektronik Shopee yang menawarkan pelbagai jenama elektronik terkemuka seperti honor, Philips, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Promosi berkenaan akan berlangsung bermula 23 hingga 26 […]

TECH Thu, 15 Nov 2018

Bateri Telefon Pintar Kamu Tak Tahan Lama, Salah Siapa?

Korang boleh mula cas handphone apabila beteri berada diparas 15 hingga 35 peratus okay?

Automobile Tue, 22 Jan 2019

油表灯亮了才去加油,会伤害Fuel Pump?

油表灯亮了才去加油,会伤害 Fuel Pump ?

TECH Thu, 12 Jul 2018

Sony Xperia XA2 Plus Diperkenalkan Dengan Slogan ‘Designed To Entertain’

Telefon bimbit pada hari ini bukan sahaja digunakan untuk berhubung, tapi juga berfungsi sebagai alat hiburan kepada pemiliknya. Menonton video, mendengar muzik, bermain permainan video hinggalah melayari media sosial, semuanya boleh dilakukannya di hujung jari. […]

TECH Sat, 9 Dec 2017

5 Tips Asas Gunakan Chrome Secara Selamat Daripada Jurutera Sekuriti Google

Google Chrome Adalah diantara yang paling mempunyai ramai pengguna. Justin Schuh yang merupakan seorang jurutera dari Google yang mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang sekuriti telah berkongsi 5 tips berguna untuk para pengguna Chrome.

error: Content is protected !!