TECH By: SGMS Putri July 13, 2018 @ 1:15pm

Xiaomi Mi 8 Explorer Terima Kelulusan TENAA, Bakal Dilancarkan Ke Pasaran Tidak Lama Lagi

Xiaomi Mi 8 telah dilancarkan ke pasaran kira-kira dua bulan yang lepas dan telah terjual lebih dari satu juta unit setakat hari ini. Ini dibantu oleh populariti Xiaomi sebagai pengeluar yang mampu menyediakan peranti dengan spesifikasi terkini tanpa perlu mengosongkan dompet pengguna.

Mi 8 Explorer Edition turut diperkenalkan dalam majlis yang sama, namun peranti ini masih lagi belum mula dijual sehingga hari ini. Namun, ia mungkin akan berubah tidak lama lagi selepas peranti ini telah menerima kelulusan dari pihak TENAA untuk mula dipasarkan.

Peranti ini telah muncul di laman TENAA menggunakan nombor model M1807E8S dengan keseluruhan spesifikasi dan reka bentuk peranti telah disenaraikan bersama. Menurut GizmoChina, model ini berkemungkinan besar akan mula dijual di pasaran China dalam bulan ini.

Apa yang menyebabkan peranti ini ditunggu-tunggu ialah reka bentuk panel belakang lutsinarnya. Ia akan menampakkan komponen dalaman peranti seperti cip pemprosesan Snapdragon dan bateri dengan rekaan tekstur Kevlar.

Walaubagaimanapun, ia bukanlah komponen sebenar yang digunakan oleh Mi 8 Explorer ini. Ia hanyalah komponen palsu yang dipasang di atas papan induk peranti sahaja. Tetapi, bukan itu sahaja keistimewaan yang ada pada peranti ini.

Xiaomi turut menggunakan teknologi pengimbas cap jari dalam skrin dan pengesan wajah 3D bagi sistem nyahkunci. Untuk pengetahuan, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition adalah merupakan peranti Android pertama yang mempunyai sistem pengesanan wajah sedemikian.

Antara spesifikasi lain peranti ini, ia akan hadir dengan skrin AMOLED 6.21 inci dengan rekaan FHD+ serta dikuasakan dengan bateri berkapasiti 2,900 mAh. Selain itu, peranti ini akan menggunakan cip Snapdragon 845, dwi-kamera utama 12MP+12MP dan kamera hadapan 20MP.

Kredit : Engadget

Ia juga mungkin akan dijalankan dengan antaramuka MIUI 10 berlandaskan Android 8.1 dan bakal hadir dengan tanda harga 3,699 Yuan(~RM 2,241) bagi variasi 8GB RAM dengan storan dalaman 128GB. Xiaomi turut dilaporkan akan memperkenalkan dua variasi lain untuk peranti ini nanti.

Sama-sama kita tunggu pengumuman rasmi dari pihak Xiaomi dalam masa terdekat berkenaan perkara ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 5 Jun 2018

Mengetahui FPS Peranti Telefon Pintar Tanpa Perlu Proses Root

Berikut kami kongsikan aplikaasi yang mampu memberikan angka kiraan FPS untuk telefon pintar anda.

TECH Thu, 14 Jun 2018

Yahoo Messenger宣布 7月17日 停止服务

Yahoo(雅虎)母公司Oath 宣布,Yahoo 旗下的即时通讯产品Yahoo Messenger(Yahoo 即时通)将在今年7 月17 日停止服务!

TECH Wed, 17 Jul 2019

Tips Cantikkan Instagram dengan Template Gempak

Sebagai salah satu media sosial untuk berkongsi foto dan video terbesar di dunia, ia tidak boleh dikira berapa banyak kandungan dikongsi setiap hari. Jika anda adalah salah seorang pengguna aktif di Instagram, nampaknya anda boleh […]

TECH Tue, 16 Jan 2018

5 Tips Mudah Lajukan Komputer

Ini dikongsikan beberapa cara untuk melajukan komputer anda tanpa perlu memuat turun sebarang aplikasi.

TECH Thu, 4 Apr 2019

These 10 Tips and Tricks for Your Home Will Keep it Neat and Clean

These nifty ideas will help you save time and energy too from cleaning up.

TECH Sun, 3 Jun 2018

Atasi Masalah “Device Not Compatible” Ketika Muat Turun Google PlayStore

Berikut kami kongsikan kaedah mengatasi masalah paparan “Device Not Compatible” di Google PlayStore.

Automobile Wed, 7 Feb 2018

WANT TO IMPRESS YOUR NOSY RELATIVES THIS CNY? DRIVE A MINI COOPER LAH!

Chinese New Year brings extended family members together to celebrate a joyous occasion. So, it is a good time to impress the uncles and aunties by driving a Mini Cooper back this year.

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

TECH Thu, 12 Jul 2018

Uber Dan Grab Diminta Batalkan Gabungan

Bulan April yang lalu, kita telah disajikan dengan berita tentang pengambil alihan Grab keatas Uber untuk perkhidmatan mereka di Asia Tenggara. Penjualan tersebut menyaksikan keseluruhan operasi di rantau ini dipegang oleh Grab, dan sebagai balasan, […]

TECH Sun, 21 Oct 2018

10 Jenis Skrin Sentuh Smartphone Yang Ramai Tidak Tahu

Terdapat beberapa jenis skrin sentuh telefon pintar yang perlu anda ketahui.Ketahui jenis-jenisnya di sini.

| Live TV