TECH By: SGMS Putri July 13, 2018 @ 1:15pm

Xiaomi Mi 8 Explorer Terima Kelulusan TENAA, Bakal Dilancarkan Ke Pasaran Tidak Lama Lagi

Xiaomi Mi 8 telah dilancarkan ke pasaran kira-kira dua bulan yang lepas dan telah terjual lebih dari satu juta unit setakat hari ini. Ini dibantu oleh populariti Xiaomi sebagai pengeluar yang mampu menyediakan peranti dengan spesifikasi terkini tanpa perlu mengosongkan dompet pengguna.

Mi 8 Explorer Edition turut diperkenalkan dalam majlis yang sama, namun peranti ini masih lagi belum mula dijual sehingga hari ini. Namun, ia mungkin akan berubah tidak lama lagi selepas peranti ini telah menerima kelulusan dari pihak TENAA untuk mula dipasarkan.

Peranti ini telah muncul di laman TENAA menggunakan nombor model M1807E8S dengan keseluruhan spesifikasi dan reka bentuk peranti telah disenaraikan bersama. Menurut GizmoChina, model ini berkemungkinan besar akan mula dijual di pasaran China dalam bulan ini.

Apa yang menyebabkan peranti ini ditunggu-tunggu ialah reka bentuk panel belakang lutsinarnya. Ia akan menampakkan komponen dalaman peranti seperti cip pemprosesan Snapdragon dan bateri dengan rekaan tekstur Kevlar.

Walaubagaimanapun, ia bukanlah komponen sebenar yang digunakan oleh Mi 8 Explorer ini. Ia hanyalah komponen palsu yang dipasang di atas papan induk peranti sahaja. Tetapi, bukan itu sahaja keistimewaan yang ada pada peranti ini.

Xiaomi turut menggunakan teknologi pengimbas cap jari dalam skrin dan pengesan wajah 3D bagi sistem nyahkunci. Untuk pengetahuan, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition adalah merupakan peranti Android pertama yang mempunyai sistem pengesanan wajah sedemikian.

Antara spesifikasi lain peranti ini, ia akan hadir dengan skrin AMOLED 6.21 inci dengan rekaan FHD+ serta dikuasakan dengan bateri berkapasiti 2,900 mAh. Selain itu, peranti ini akan menggunakan cip Snapdragon 845, dwi-kamera utama 12MP+12MP dan kamera hadapan 20MP.

Kredit : Engadget

Ia juga mungkin akan dijalankan dengan antaramuka MIUI 10 berlandaskan Android 8.1 dan bakal hadir dengan tanda harga 3,699 Yuan(~RM 2,241) bagi variasi 8GB RAM dengan storan dalaman 128GB. Xiaomi turut dilaporkan akan memperkenalkan dua variasi lain untuk peranti ini nanti.

Sama-sama kita tunggu pengumuman rasmi dari pihak Xiaomi dalam masa terdekat berkenaan perkara ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Jul 2018

Google Bakal Berdepan Tindakan Saman Berbillion Ringgit Dari Kesatuan Eropah

Selepas Facebook menghadapi pelbagai saman atas skandal penggunaan data pengguna tanpa kebenaran, kini Google juga dikatakan semakin hampir untuk mengalami masalah yang sama. Cuma kali ini, Google telah dituduh menyalahgunakan ‘kuasa’ yang ada pada mereka. […]

TECH Sat, 27 Jul 2019
TECH Thu, 23 Jan 2020

Cara Mencipta & Menghantar Gmail Secara Berkumpulan

Senangnya hantar email sebegini!

TECH Mon, 12 Nov 2018

「鱼草共生」鱼缸征服上班族忙碌的心

疗愈系桌上盆栽是近年的办公室新宠!台湾团队ARKY 利用鱼排泄物或残余饲料来灌溉盆栽,推出不需化学肥料的「鱼草共生鱼缸」适合当成摆设或送礼。

TECH Fri, 2 Aug 2019

Tips ‘Browsing’ Internet di Tempat Awam

antara tips untuk anda gunakan dalam keadaan selamat

TECH Fri, 27 Jul 2018

「它」可能是世界上最小的五金多功能工具

「它」可能是世界上最小的五金多功能工具,这一不到一英寸长度的多功能工具能够适用于多种应用场景,并且能够轻松便携地收纳携带。

TECH Wed, 24 Jul 2019

Muat Turun Aplikasi di App Store Hingga 200MB

Untungnya buat pengguna Apple kan?

TECH Tue, 24 Jul 2018

Huawei Sasar Untuk Lancarkan Telefon Pintar Boleh Lipat Lebih Awal Berbanding Samsung

Kami pernah melaporkan berkenaan perancangan Samsung untuk menghasilkan sebuah peranti Android boleh lipat, Samsung Galaxy X pada tahun hadapan. Huawei nampaknya tidak mahu ketinggalan dalam mengeluarkan perantidengan teknologi yang sama, menurut laporan Nikkei Asia. Malah, menurut laporan berkenaan, Huawei mensasarkan untuk […]

TECH Wed, 10 Oct 2018

Google+将停止服务!承认泄露50万人帐户资讯

Google宣布将于2019年8月底停止「Google+」的服务!

TECH Mon, 5 Feb 2018

DO YOU HATE MEETING PEOPLE? THEN THIS NEW TECHNOLOGY IS FOR YOU

This new technology-slash-service is comparable to a ‘Human Uber’ as you won’t have to meet people in real life anymore.

| Live TV