TECH By: SGMS Putri July 13, 2018 @ 1:15pm

Xiaomi Mi 8 Explorer Terima Kelulusan TENAA, Bakal Dilancarkan Ke Pasaran Tidak Lama Lagi

Xiaomi Mi 8 telah dilancarkan ke pasaran kira-kira dua bulan yang lepas dan telah terjual lebih dari satu juta unit setakat hari ini. Ini dibantu oleh populariti Xiaomi sebagai pengeluar yang mampu menyediakan peranti dengan spesifikasi terkini tanpa perlu mengosongkan dompet pengguna.

Mi 8 Explorer Edition turut diperkenalkan dalam majlis yang sama, namun peranti ini masih lagi belum mula dijual sehingga hari ini. Namun, ia mungkin akan berubah tidak lama lagi selepas peranti ini telah menerima kelulusan dari pihak TENAA untuk mula dipasarkan.

Peranti ini telah muncul di laman TENAA menggunakan nombor model M1807E8S dengan keseluruhan spesifikasi dan reka bentuk peranti telah disenaraikan bersama. Menurut GizmoChina, model ini berkemungkinan besar akan mula dijual di pasaran China dalam bulan ini.

Apa yang menyebabkan peranti ini ditunggu-tunggu ialah reka bentuk panel belakang lutsinarnya. Ia akan menampakkan komponen dalaman peranti seperti cip pemprosesan Snapdragon dan bateri dengan rekaan tekstur Kevlar.

Walaubagaimanapun, ia bukanlah komponen sebenar yang digunakan oleh Mi 8 Explorer ini. Ia hanyalah komponen palsu yang dipasang di atas papan induk peranti sahaja. Tetapi, bukan itu sahaja keistimewaan yang ada pada peranti ini.

Xiaomi turut menggunakan teknologi pengimbas cap jari dalam skrin dan pengesan wajah 3D bagi sistem nyahkunci. Untuk pengetahuan, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition adalah merupakan peranti Android pertama yang mempunyai sistem pengesanan wajah sedemikian.

Antara spesifikasi lain peranti ini, ia akan hadir dengan skrin AMOLED 6.21 inci dengan rekaan FHD+ serta dikuasakan dengan bateri berkapasiti 2,900 mAh. Selain itu, peranti ini akan menggunakan cip Snapdragon 845, dwi-kamera utama 12MP+12MP dan kamera hadapan 20MP.

Kredit : Engadget

Ia juga mungkin akan dijalankan dengan antaramuka MIUI 10 berlandaskan Android 8.1 dan bakal hadir dengan tanda harga 3,699 Yuan(~RM 2,241) bagi variasi 8GB RAM dengan storan dalaman 128GB. Xiaomi turut dilaporkan akan memperkenalkan dua variasi lain untuk peranti ini nanti.

Sama-sama kita tunggu pengumuman rasmi dari pihak Xiaomi dalam masa terdekat berkenaan perkara ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 17 Nov 2019

Cara Menjadikan Tontonan Youtube Lebih Puas Dan “Gempak”

Kepada anda yang gemar menonton youtube menggunakan PC ataupun Laptop, berikut kami kongsikan Extension yang membolehkan anda menonton video pada YouTube dengan lebih berkualiti, yang mana anda boleh mengawal kekuatan bunyi menggunakan Mouse scroll, paparan keseluruhan Youtube juga akan […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

Penganalisa- Apple Tidak Akan Guna Kamera Hadapan Yang Boleh Digerakkan

Bagi membolehkan paparan yang lebih luas pada skrin telefon pintar, syarikat pengeluar terpaksa memikirkan pelbagai cara untuk meningkatkan nisbah skrin-ke-badan. Hal ini boleh dilihat dengan kehadiran rekaan takuk pada bahagian skrin yang menempatkan lensa kamera hadapan. Rekaan […]

Hiburan Thu, 21 Mar 2019
TECH Thu, 18 Oct 2018

Sewa Pocket WiFi Serendah RM20 Sahaja Untuk Travel

Peranti sewa wifi diprogramkan menggunakan teknologi CloudSim bermaksud pengguna tidak perlu berurusan dengan kad sim fizikal.

TECH Sun, 3 Nov 2019

Cara Untuk Menghapuskan “Youtube History” Secara Otomatik

Kepada anda yang berkongsi peranti dengan pihak ketiga atupun anak – anak untuk menonton video pada YouTube, berikut kami kongsikan cara untuk mempastikan aplikasi tersebut segera memadam sejarah tontonan anda sebelum ianya digunakan oleh orang […]

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

TECH Tue, 10 Sep 2019

Rakyat Malaysia Lebih Suka Google Maps Dari Waze

mana satu pilihan anda waze atau google maps?

TECH Thu, 11 Jan 2018

Tips Merakam video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android

Cara-cara pengambilan video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android.

Automobile Thu, 3 Oct 2019

HUAWEI Lancar 13 Produk Terbaharu Hari Ini

Wow! So, apa tunggu lagi dapatkan produk terbaru yang pastinya hot dari HUAWEI

TECH Mon, 18 Nov 2019

Cara Hantar Mesej Telegram Mengikut Jadual

Rata-rata ramai pengguna media sosial sudah maklum akan aplikasi Telegram jauh lebih baik berbanding aplikasi WhatsApp. Banyak ciri-ciri yang ada disediakan di Telegram tapi tidak ada pada WhatsApp. Baru-baru ini Telegram mewujudkan dua ciri yang […]

| Live TV