TECH By: SGMS Putri August 15, 2018 @ 11:32am

YouTube Perlahan Pada Safari, Edge Dan Firefox?

Tahun lalu, Google memberikan nafas baru kepada platform YouTube bagi komputer meja disamping pengenalan kepada mod gelap.

Sejak daripada itu, terdapat rungutan daripada pengguna yang menyatakan YouTube semakin perlahan selepas naik taraf berkenaan.

Perkara terbabit dialami oleh pengguna yang menggunakan pelayar selain Chrome seperti, Safari, Edge dan juga Mozilla Firefox.

Menurut pengurus program teknikal Mozilla, Chris Peterson, beliau mendakwa YouTube beroperasi lima kali lebih perlahan pada Firefox.

Tambahnya lagi, penyebab utama yang menjadikan ia perlahan adalah YouTube menggunakan Shadow DOM v0 API, yang tidak lagi digunakan pada pelayar lain.

Namun begitu, terdapat cara untuk mengatasi masalah yang dialami pengguna pelayar lain. Caranya adalah seperti dibawah.

Firefox

Peterson menyarankan pengguna Firefox untuk menggunakan add-on YouTube Classic. Hanya tekan Add To Firefox. Apabila anda menggunakan YouTube, anda boleh rasai perubahannya.

Safari dan Edge

Bagi dua pelayar ini, Tom Warren, editor dari The Verge menyarankan pengguna untuk memuat turun extension dari Tampermonkey. Melaluinya, ia akan membawa kembali YouTube versi lama yang lebih pantas.

Pada Safari, selesai muat turun, tekan pada tampermonkey.safariextz. Klik Trust.

Untuk Edge, muat turun Tampermonkey dari Microsoft Store. Lancarkannya dan tekan aktifkan.

Jika tidak berfungsi, cuba lakukan secara manual dengan pergi ke butang tiga garis bertindih, pada bahagian atas kanan. Pilih Extensions dan aktifkan Tampermonkey.

Setelah itu, klik ikon Tampermonkey, (Safari-sebelah kiri atas/ Edge-sebelah kanan atas), pilih Create a new script dan tetingkap suntingan akan dibuka.

Muat turun skrip terlebih dahulu, copy paste skrip tadi ditetingkap suntingan, tekan File dan Save.

Pada awal anda melayari YouTube, ia akan mengambil sedikit masa untuk load tetapi setelah skrip beroperasi, YouTube akan kembali dengan versi lama.

sumber : wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 10 Jul 2018

Zen Dari China; Cip Pemprosesan Mikro x86 Oleh Pengeluar China Berdasarkan Senibina AMD

Cip pemprosesan x86 Dhyana yang berdasarkan senibina mikro Zen oleh AMD telah mula muncul dari pengeluar cip Hygon yang berpusat di China. Cip ini berjaya dihasilkan setelah berlaku perjanjian perlesenan antara AMD dengan rakan kongsi China mereka. […]

LIFESTYLE Wed, 9 Jan 2019

Berita Baik Untuk Semua, CJ WOW Shop Kini Boleh Di Tonton Sepanjang Hari!

Beli belah anda di rumah lebih mudah dengan CJ WOW SHOP hanya disaluran ntv7 dan TV9!

Automobile Wed, 1 Aug 2018

Airbag启动会烫伤手?你必须知道它是如何启动的!

只要知道气囊(Air-bag)的原理,那么你就不会有那么多疑问了!

TECH Tue, 3 Jul 2018

Cara Untuk Melindungi Sambungan WiFi Rumah

Berikut kami kongsikan langkah – langkah yang boleh dilakukan untuk melindungi talian internet dirumah anda daripada dicuri pakai.

TECH Wed, 11 Jul 2018

2 Cara Untuk Tambah Kelajuan Pindahan Data Pada “Thumbdrive”

Cara yang sangat mudah dan senang untuk menambah kelajuan ‘Pendrive’ anda untuk peralihan data dengan cepat.

TECH Fri, 31 Jan 2020

Cara Memasukkan Paparan “Kredit” Pada Power Point

Kepada anda yang menggunakan perisian power point bagi tujuan kerja ataupun pelajar. berikut kami kongsikan cara untuk memasukkan paparan animasi kredit pada slaid power point. Pertama sekali klik pada menu berikut. Cursor tetikus anda akan […]

TECH Thu, 21 Jun 2018

冲着YouTube而来!Instagram推全新影音平台「IGTV」

深受时下年轻人的社交平台Instagram正式宣布推出全新的应用程式IGTV,并把原本上传影片的1分钟长度限制,延长至10分钟, 而名人等级的帐号则能上传1小时长影片!

TECH Sun, 1 Apr 2018

Fungsi Sebenar Titik Kecil Antara Kamera Utama Dan Flash Di Belakang iPhone?

iPhone mempunyai penggemar tegar yang ramai. Setiap keluaran iPhone seolah-olah satu rekaan yang akan ditunggu-tunggu oleh para penggemar iPhone. Sejak dari iPhone 5 lagi Apple telah meletakkan rekaan titik hitam bersebelahan dengan sensor kamera utama […]

TECH Mon, 23 Jul 2018

Minat Nak Pakai Kamera Keluar Masuk? Vivo NEX Kini Rasmi Pada Harga RM2799

Pejam celik pejam celik hampir 5 bulan Vivo NEX dipertontonkan buat pertama kali pada acara Mobile World Congress Februari yang lalu dan kini ia telah rasmi buat peminat tempatan. Tak mahu kelihatan pelik dengan skrin […]

Automobile Tue, 13 Mar 2018

Volkswagen Bus Is Back With A Revamp New Look And Features!

Volkswagen iconic Hippie bus gets a new look and the company will be releasing a newer version of the hippie bus, with I.D. Buzz and other new features!

| Live TV