Oh Lawa By: Yanie Baharom March 12, 2018 @ 3:20pm

Dambakan Bentuk Wajah Secantik Fazura, Jom Cuba 4 Tips Wajah Ini!

Memiliki raut wajah bujur sireh atau kecil seperti aktres Fazura, menjadi idaman setiap wanita.

Apatah lagi kalau body dah ramping, takkan muka bulat pula kan? So, bagaimanakah caranya untuk mendapatkan keseimbangan bentuk muka yang sepadan dengan keadaan fizikal anda?

Jangan gusar, bagi yang selesa memilih jalan pintas iaitu melalui cara pembedahan dan mampu membiayai kos pembedahan apa salahnya. Berani buat berani tanggung, kata orang!

Bagi yang tiada bajet itu, sebenarnya ada cara alternatif yang dapat membantu anda untuk mendapatkan raut wajah dan pipi yang kecil bak pauh dilayang. Bahkan petua ini bukan saja mudah tetapi juga jimat dan selamat. Selamat mencuba!

4 Cara Kecilkan Pipi Tembam

1. Lakukan Senaman Rahang

Selain daripada senaman badan, andajuga boleh lakukan senaman rahang atau muka yang di kenali sebagai ‘yoga face’. Teknik ini akan  meregangkan otot-otot di wajah dan mengecilkan pipi. Lakukan senaman ini setiap pagi dan sebelum anda tidur. Ia bukan sahaja mengecilkan pipi malah ia juga meanjalkan lagi kulit muka dan mengurangkan masalah kulit berkedut di wajah.

foto : siraplimau.com

2. Urut Halus Di pipi

Teknik mengurut di bahagian wajah juga boleh menghilangkan lemak yang terkumpul. Buat urutan  satu arah dari bawah ke atas. Untuk efek yang berganda oleskan sekali krim di wajah. Perlu di ingat, buatlah urutan yang lembut dan halus kerana kulit di wajah adalah kawasan kulit yang paling nipis.

Foto : marieclaire.com

3. Guna Teknik Solekan Yang Betul

Bila bersolek pastikan kamu menggunakan teknik yang tepat dan sesuai dengan bentuk wajah anda. Untuk langkah selamat oleskan pemerah pipi mengikut bentuk rahang. Jangan sesekali sapu pemerah pipi mengikut bentuk bulatan kerana ia akan memberi efek yang lebih tembam pada anda.

Foto : beautylish.com

4. Ais Batu

Pada individu yang miliki masalah kulit sensitif, apa kata gunakan sahaja ais batu dan tepuk-tepukkan ia di daerah dagu dan pipi selama beberapa minit setiap hari. Ia akan melegakan otot-otot wajah anda dan secara tidak langsung merehatkan otot wajah yang sedang membengkak.

Foto : peachesandblush.com

4 Senaman kecilkan Pipi Tembam

1. Senaman Pipi

Mulakan dengan meletakkan tiga atau empat jari pada pipi dan tekan. Pada masa sama, cuba senyum sebesar mungkin. Lakukan 10 hingga 25 ulangan setiap set. Boleh buat 4 hingga 5 set sehari. Tangan merupakan rintangan dalam senaman ini.

2. Bibir

Cuba muncungkan bibir seolah-olah hendak bercium. Tanpa menggerakkan muka, cuba cium ke kanan dan ke kiri. Lakukan gerakan ulangan ini sebanyak 20 kali. Cuba buat dalam 4 hingga 5 set sehari.

3. Sedutan

Cuba sedut dan tarik pipi anda rapat dengan gigi dan tahan sekitar 5 saat lalu lepas. Ulang gerakan ini sebanyak 20 kali dalam 4 hingga 5 set.

4. Senaman O

Buka mulut seluas yang mungkin. Gerakkan bibir ke depan dalam bentuk O seolah hendak bersiul. Kembali ke keadaan asal. Ulang gerakan ini dalam 20 kali dalam 4 hingga 5 set.

Foto : brightside.me

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 15 Jul 2019
Oh Lawa Wed, 25 Jul 2018

Jom Belajar Teknik Solekan Mata ‘Smokey Eye’ Yang Tepat Dan Gerenti Perfect

Kalau tak dipakai dengan betul, nanti nampak macam panda!

Oh Lawa Thu, 11 Oct 2018

Selepas Kejayaan Kylie Cosmetics, Kylie Jenner Bakal Lancarkan Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Pula

Kita semua tahu yang Kylie Jenner kini sedang dalam perjalanan untuk menjadi “the youngest self-made billionaire”, iaitu billionaire (lebih tinggi daripada jutawan) termuda di hasil atas usaha sendiri. Walaupun gelaran “self-made” itu dipertikaikan oleh banyak pihak, kita […]

Featured Wed, 20 May 2020
Oh Lawa Mon, 29 Jul 2019

7 panduan ketika membeli krim pelindung matahari

Yang mahal tak semestinya dwi efektif!

Featured Wed, 7 Nov 2018

Patutlah Kulit Duchess Of Cambridge Berseri-Seri, Rahsianya Nutella Dijadikan Mask Muka!

Jurusolek peribadi dedah rahsia penjagaan kulit Kate Middleton.

Oh Lawa Mon, 8 Jan 2018

9 Puteri Raja Moden Yang Paling Cantik Di Dunia, Dari Malaysia Pun Ada!

Masa kecil dulu mesti pernah berangan nak jadi puteri raja kan? Kalau masa zaman dahulu, mendiang Puteri Diana yang menjadi pujaan ramai wanita dan lelaki dunia kan? Mana tidaknya, cantik, berkarisma, baik hati dan pemurah […]

Oh Lawa Thu, 12 Mar 2020
Featured Mon, 16 Mar 2020
Oh Lawa Tue, 1 May 2018

Selepas Bob, Potongan Undercut Terbaru Selena Gomez Pula Bakal Jadi Trend

Penyanyi yang sedang hangat dengan lagu Marshmello itu tampil dengan potongan yang lebih segar dan baru yakni potongan undercut.

| Live TV