Tips By: tex_admin January 8, 2018 @ 9:31am

Kenapa Selalu ‘Missed Period’? Selain Mengandung, Ini 9 Sebabnya!

“Eh, baru aku perasan bulan ni belum datang haid. Tapi, takkanlah mengandung kot? Tak ada simptom-simptom mengandung pun. Lagipun, baru saja pakai suntikan perancang. Apa punca lewat haid selain mengandung ya?”

Sebenarnya memang banyak punca lewat haid selain mengandung yang selalu berlaku kepada wanita.

Haid yang normal adalah salah satu tanda aras kesihatan seseorang wanita. Antara punca lewat haid termasuklah faktor biologi, persekitaran, ataupun faktor luaran.

SELAIN MENGANDUNG, INI 9 SEBAB ANDA ‘MISSED PERIOD’

Untuk mengatasi masalah haid tidak teratur, anda perlu mengenalpasti punca lewat haid yang sebenarnya menjejaskan kesihatan anda.

1. PERUBAHAN BERAT BADAN MENDADAK

Ada yang mungkin sedang diet atau mengalami penambahan berat badan secara mendadak. Oleh itu, pastikan anda mengubah corak pemakanan anda secara perlahan-lahan dan tidak terlalu membuat perubahan drastik.

Keadaan ini boleh mengganggu keseimbangan hormon lalu menjejaskan pusingan haid anda.

2. STRES

Punca lewat haid yang paling sering dialami adalah stres. Mungkin tekanan akibat gangguan di pejabat, tekanan hidup berkeluarga, masalah kewangan, dan pelbagai lagi masalah dalam kehidupan seharian.

Stres menyebabkan hormon GnRH kurang dihasilkan oleh badan, lalu menjejaskan proses ovulasi dan menstruasi anda.

3. SAKIT

Masalah kesihatan seperti demam atau penyakit lain juga boleh menjadi punca lewat haid. Walaubagaimanapun, ia selalunya bersifat sementara. Jika ianya berpanjangan, anda perlu mendapatkan nasihat doktor.

4. PERUBAHAN RUTIN

Apabila anda baru berpindah, berubah syif, berubah pejabat seumpamanya, rutin anda juga akan berubah. Perubahan rutin ini juga boleh menyebabkan proses dalam tubuh badan anda berubah, lalu mempengaruhi haid anda.

5. PERTAMBAHAN AKTIVITI FIZIKAL

Sesetengah daripada anda mungkin melakukan lebih banyak senaman ketika dalam proses menjayakan diet anda. Oleh itu, tubuh biasanya akan mengambil sedikit masa untuk beradaptasi dengan perubahan ini.

Period yang datang lewat mungkin akan berlaku selama beberapa bulan sebelum dapat disesuaikan dengan tubuh anda.

6. PRA-MENOPAUSE

Sebelum anda memasuki tempoh menopause atau ‘putus haid’, anda akan melalui tempoh fasa pra-menopause. Ketika waktu ini, period anda mungkin menjadi kurang dari segi jumlahnya atau jumlah hari.

Selain itu, tempohnya juga datang secara tidak berkala, bukannya normal seperti selalu.

7. PENGAMBILAN PERANCANG KEHAMILAN

Pengambilan perancang kehamilan seperti suntikan depo, implan, pil perancang, dan sebagainya juga mampu menjejaskan haid anda. Ada yang menyebabkan haid anda lewat, sedikit, atau langsung tidak datang.

Pengambilan ubat-ubatan lain atau suplemen juga kadangkala mempunyai kesan terhadap haid anda yang biasanya normal.

8. PENYUSUAN BADAN SECARA EKSLUSIF

Ibu yang sedang menyusukan anaknya biasanya akan mengalami ‘tempoh tidak subur’ semulajadi.

Ini kerana, penyusuan badan akan melepaskan hormon yang dapat mempengaruhi haid normal anda, terutamanya bagi ibu yang menyusu badan secara ‘direct’. Ada yang tidak datang haid sehingga 2 tahun lamanya, iaitu sehinggalah anak anda bercerai susu.

9. PERJALANAN JAUH

Perjalanan jauh yang memakan masa panjang, terutamanya yang melibatkan perubahan zon waktu, musim, persekitaran dan sebagainya turut menjadi punca lewat haid.

PUNCA LEWAT HAID PERLU DIKENALPASTI

Terdapat banyak punca lewat haid yang boleh dikenalpasti. Ini kerana, haid yang normal menunjukkan tahap kesuburan anda berada pada tahap yang baik.

Jika anda telah membuat ujian kehamilan dan mendapatinya negatif, anda boleh cuba lagi dalam masa seminggu. Namun, jika masalah ini berpanjangan, anda bolehlah berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Tips Wed, 14 Mar 2018

Dambakan Wajah Yang Mulus & Berseri? 10 Jenis Masker Semulajadi Ini Sangat Mudah & Jimat Dibuat Sendiri Di Rumah

Kata-kata pujian sebegitu pasti anda suka kan? Iyalah, wanita memang suka dipuji lagi-lagi bab kecantikan diri mereka. Tetapi tidak semua wanita mempunyai kulit wajah yang ‘perfect’! Dan pastinya pelbagai cara yang dilakukan untuk mendapatkan kulit wajah yang didambakan. Sama ada membeli produk-produk skrincare mahupun membuat treatment kecantikkan sehingga sanggup berhabis duit. 

Tips Wed, 6 Jun 2018

Kalau Tak Nak Kulit Wajah Berminyak, Elak Daripada Melakukan 5 Perkara Ini!

Periksa sama ada anda ada melakukan perkara-perkara ini. Jangan buat dah!

Tips Mon, 8 Jan 2018

Wanita Sering Keliru, Ini 2 Tanda Sebenar Bila Berakhirnya Haid

“Eh, semalam ‘check’ macam dah tak ada kesan darah. Ni dah tengahari ada pula kesan kekuningan. Keputihankah atau masih period ni? Kelirulah. Apa tanda habis haid ya?” Ramai wanita memang keliru apabila timbul isu begini. […]

Tips Tue, 16 Jan 2018

Tip Kurus & Sihat Siti Sarah

Satu ketika dulu, penyanyi popular Siti Sarah Raisuddin pernah mengalami masalah berat badan selepas melahirkan anak keduanya. Kini, ibu kepada tiga cahaya mata ini memiliki bentuk badan yang menawan persis anak dara. Nak tahu rahsia […]

Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

5 Cara Mudah Kempiskan Perut

Perut buncit memang menjengkelkan ramai wanita kerana ia membuatkan penampilan kelihatan kurang menarik. Lebih-lebih lagi jika ingin mengenakan busana yang mengikut bentuk badan. Selain itu, perut buncit juga menimbulkan rasa kurang selesa apabila perlu duduk […]

Featured Mon, 8 Jan 2018

6 Tips Mudah Lentikkan Bulu Mata Secara Semulajadi

“Dahlah mata aku ni sepet, bulu mata pulak pendek. Jeles betul tengok si Kamilia tu, mata sudahlah bulat, bulu mata pun panjang melentik. Tak payah susah-susah pakai maskara tebal pun dah nampak cantik. Untunglah. Agak-agak […]

Tips Thu, 25 Jan 2018

5 Cara Atasi Malas

Malas merupakan sikap yang memang ada pada setiap individu. Antara punca seseorang itu menjadi malas adalah kerana kurang motivasi diri, terlalu senang dengan keadaan sekarang serta tubuh badan yang letih.
Sikap malas jika tidak diatasi boleh memberi impak negatif kepada diri, karier dan juga kesihatan. Berikut merupakan lima cara mudah untuk mengatasi masalah malas.

Tips Fri, 2 Feb 2018

Tip Pilih Sweater

Sweater atau baju panas walaupun tidak sepopular t-shirt di negara-negara beriklim panas dan lembab seperti Malaysia, namun item fesyen ini mesti ada dalam simpanan almari seseorang.

Tips Wed, 24 Jan 2018

Cara Jean-ius Untuk Memilih Jean Yang Sesuai

Kini terdapat pelbagai jenis jeans di pasaran antaranya potongan straight cut, boot cut, skinny, super flare, ankle length, boyfriend cut dan high waist. Namun, tidak semua potongan tersebut sesuai dengan bentuk badan anda kerana jika silap pilih, ia menampakkan pinggul anda lebih besar. Cara jean-ius memilih jeans adalah dengan mengenali dahulu bentuk tubuh badan.

Tips Fri, 23 Feb 2018

3 Sebab Kenapa Diet Epal Hijau Boleh Kuruskan Badan

Pernah dengar tentang diet epal hijau? Jika anda yang sangat concern tentang berat badan, mesti sentiasa ambil tahu tentang rutin-rutin diet yang dipercayai menurunkan berat badan.

| Live TV