Trending By: Alexon March 5, 2018 @ 1:16am

2岁儿害iPhone「锁机47年」母崩溃

iPhone可以使用密码、指纹或人脸辨识来保护个人资料,但只要连续多次输入错误,就会被系统要求隔一段时间再尝试。中国一名陆姓妈妈让2岁半儿子玩手机时,因为孩子疯狂输错解锁密码,导致出现「请25114984分钟(约47年)后再试一次」,让她超级傻眼与懊悔。事后陆妈妈紧急去联系苹果公司服务处,却换来了“只能还原原厂,或者是等待”的答案。

陆妈妈难过地提到,她手机里面有重要资料和照片,不想要还原,但也不可能等40多年,「40多年我都说不动话了,难道还要告诉孙子,这是你爸爸惹的祸吗?」。

苹果工作人员称,如果连续输入错误密码,手机就会跳出提示,第一次是1分钟,之后是5分钟,接下来是半小时。中国苹果总部人员透露,该服务是为了保护使用者资料安全,“现在10.1以后的系统都会显示『已停用』,不会有要让你等40年的状况再发生”。

▲ 曾有人连续输入错误密码,被锁80年;示意图,非当事人。(图/pakutaso图库)

许多中国网友们表示,“厉害了,留着吧,这可是传家的宝贝”、“如果跟哪个人有仇拿它的iphone一直按按按”。不过也有人质疑“为什么要给孩子玩手机”、“电脑登录iCloud就可以了”。

网友对此解释道,“是1970年,网路时间是在1970年1月1号零点为0,之后每过一秒+1,这个就是系统时间归零了,又连不上网路解不了锁设定不了时间,就从零开始了”。

 

资料来源:ETtoday

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Feb 2018

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Trending Tue, 29 May 2018

Bukan Alasan! Walaupun Anak Penagih, Amirul Afeeq Merupakan Anak Muda Ketiga Negara Bergelar Graduan Akademi Tentera Udara Amerika Syarikat

Beliau mengakui bahawa kehidupannya sebelum ini bukanlah seperti orang lain, kerana menurutnya dia bukanlah seorang yang dilahirkan dengan kehidupan yang mewah kerana ibunya terpaksa melakukan apa-apa sahaja kerja demi membesarkan mereka tiga beradik

Trending Wed, 13 Mar 2019

Viral Isu Pembuangan Toksik, 34 Sekolah Ditutup di Pasir Gudang

Viral di laman twitter apabila kes pembuangan toksik di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang menyebabkan murid di sekolah mengalami masalah sesak nafas akibat terhidu gas toksik berbahaya.

Trending Sat, 3 Feb 2018

Keluarga Mangsa Mahu Kematian Anak Dibela

“Kami Mahu Keadilan,” Sedih Atas Pemergian Anak Gadisnya, Keluarga Mangsa Mahu Kematian Anak Dibela

Trending Wed, 20 Jan 2021

Selangor Umum Pakej Khas Bantu Rakyat, Fokus Kepada B40, Warga Emas Dan Mahasiswa

Pakej Kita Selangor pastinya memberi banyak kebaikan buat rakyat!

Trending Thu, 29 Mar 2018

Parodi Anak Citi Kambing, Buat Ramai Orang Ketawa Berdekah!

Memang tak boleh move on kalau sekali dah terdengar lagu Comel Pipi Merah nyanyian Datuk Sri Siti Nurhaliza .Apatah lagi pada bait introduksi lagu berbunyi ting ting tang ting tang ting tang ting tang ting, melodinya sangat melekat!

Trending Mon, 23 Dec 2019

This 23 Years Old Former Disney Star Has Been Awarded GQ Australia’s Woman Of The Year

The best thing is, she’s only 23 years old and she’s just getting started!

Trending Thu, 18 Oct 2018

Sila Berlindung Jika Berlaku Fenomena ‘Awan Bergulung’

Sila Berlindung Jika Berlaku Fenomena ‘Awan Bergulung’, Boleh Undang Bahaya – Jabatan Meterologi

Trending Mon, 15 Feb 2021

Penerima Hati Pertama Di Malaysia, Mohd Afiq Ikmal Kini Kritikal

Kita doakan semoga adik Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini cepat sembuh

Trending Thu, 19 Nov 2020

Muslim Pro TIDAK Menjual Data Kepada Tentera AS

Harapnya semua baik-baik sahaja

| Live TV