Trending By: SGMS Enal July 25, 2019 @ 11:46am

4 Tabiat Ibu Bapa Yang Boleh Menghalang Kreativiti Anak-Anak

Kreativiti bermaksud kebolehan mencipta daya kreatif. Dunia moden hari ini, kreativiti sangat penting untuk meneroka pelbagai penemuan dan inovasi. Boleh dikatakan, kreativiti menjadi modal awal kanak-kanak untuk menjadi insan yang berguna di masa akan datang.

Pada dasarnya, setiap anak terlahir dengan perasaan ingin tahu dan keinginan untuk meneroka. Sayangnya, dalam perjalanan usaha mengasuh anak, ibu bapa sering melakukan perkara atau tabiat yang sebenarnya boleh menghalang kreativiti anak.

Antara tabiat yang biasa dilakukan ialah

1. Memarahi Anak

Tidak selamanya anak bersikap menyenangkan. Ada juga masa dia melakukan kesalahan atau menjengkelkan. Dalam menghadapi situasi ini, ibu bapa selalu hilang kawalan dan tentunya akan memarahi anak.

2. Melarang dan menakutkan anak

Sering melarang dan menakutkan anak boleh membuatkan mereka takut ambil risiko, sama halnya dengan dimarahi. Anak akan cenderung pasif kerana bimbang dengan perkara negatif yang akan disampaikan oleh ibu bapa.

3. Selalu mengikuti anak

Kreativiti anak akan berkembang ketika mereka ditinggalkan untuk melakukan eksplorasi sendiri dan belajar melalui kesilapan yang dilakukan. Cukup dengan mengawasi anak ketika dia bermain sendiri dan biarkan dia berkembang mengikut imaginasinya.

4. Membuat jadual aktiviti yang sibuk

Jika anak itu meminati sesuatu, sebagai ibu bapa, anda wajib untuk menyokongnya. Tapi jika kegiatan luar sudah terlalu padat hingga anak menjadi sangat penat dan kehilangan waktu untuk bermain, anda harus membuat penilaian kembali.

Jadi, jika anda mahu anak anda menjadi pintar, aktif dan penuh dengan kreativiti, hentikan tabiat di atas. . Biarkan anak anda menjadi diri sendiri dan mengembangkan potensi mereka. Pantau dan berikan contoh yang baik kepada anak anda.

Sumber: KlikDokter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 27 Jan 2019

‘Bekalkan’ Anak Sepucuk Pistol Berisi Peluru Ke Sekolah

Kerana kelam kabut macam macam boleh jadi kan? Tetapi kalau pistol agak tak sah alasan tu

Trending Fri, 1 Jan 2021
Trending Tue, 8 May 2018

Uqasha Nafi Lalok, Percaya Ada Pihak Cuba Sabotaj Dirinya

“Saya tidak ‘lalok’ langsung. Ujian air kencing sudah dilakukan dan keputusannya negatif,” kata pelakon jelita Uqasha Senrose yang ditahan polis selepas disyaki memiliki enam bungkusan aluminium berisi 53 pil Eramin 5, semalam.

Trending Wed, 2 May 2018

Facebook Akan Lancarkan Servis Mencari Cinta Untuk Para Pengguna, Anda Berminat?

Nanti Facebook akan jadi lebih mudah untuk anda mencari cinta.

Trending Thu, 26 Apr 2018

Bersolat Dalam Kereta. Fathia Lakukan Kerana Allah SWT, Tiada Sangkut Paut Dengan Manusia

Satu demi satu kontroversi melanda pelakon Fathia Latiff sejak penghujung tahun lalu sehinggalah sekarang. bersolat dalam kereta. 

Trending Mon, 17 Aug 2020
Trending Wed, 21 Mar 2018

爱因斯坦「七大预言」已实现4个

爱因斯塔是世界十大著名物理学家之一,他不仅是一位杰出的物理学家,还是一位神奇的预言家!爱因斯坦的七大预言如今已实现了四个,七大预言中最恐怖的就是预言2060年地球将会毁灭!一起起来看看爱因斯坦的七大预言是什么!

Trending Wed, 9 Dec 2020

| Live TV