Trending By: SGMS Enal July 25, 2019 @ 11:46am

4 Tabiat Ibu Bapa Yang Boleh Menghalang Kreativiti Anak-Anak

Kreativiti bermaksud kebolehan mencipta daya kreatif. Dunia moden hari ini, kreativiti sangat penting untuk meneroka pelbagai penemuan dan inovasi. Boleh dikatakan, kreativiti menjadi modal awal kanak-kanak untuk menjadi insan yang berguna di masa akan datang.

Pada dasarnya, setiap anak terlahir dengan perasaan ingin tahu dan keinginan untuk meneroka. Sayangnya, dalam perjalanan usaha mengasuh anak, ibu bapa sering melakukan perkara atau tabiat yang sebenarnya boleh menghalang kreativiti anak.

Antara tabiat yang biasa dilakukan ialah

1. Memarahi Anak

Tidak selamanya anak bersikap menyenangkan. Ada juga masa dia melakukan kesalahan atau menjengkelkan. Dalam menghadapi situasi ini, ibu bapa selalu hilang kawalan dan tentunya akan memarahi anak.

2. Melarang dan menakutkan anak

Sering melarang dan menakutkan anak boleh membuatkan mereka takut ambil risiko, sama halnya dengan dimarahi. Anak akan cenderung pasif kerana bimbang dengan perkara negatif yang akan disampaikan oleh ibu bapa.

3. Selalu mengikuti anak

Kreativiti anak akan berkembang ketika mereka ditinggalkan untuk melakukan eksplorasi sendiri dan belajar melalui kesilapan yang dilakukan. Cukup dengan mengawasi anak ketika dia bermain sendiri dan biarkan dia berkembang mengikut imaginasinya.

4. Membuat jadual aktiviti yang sibuk

Jika anak itu meminati sesuatu, sebagai ibu bapa, anda wajib untuk menyokongnya. Tapi jika kegiatan luar sudah terlalu padat hingga anak menjadi sangat penat dan kehilangan waktu untuk bermain, anda harus membuat penilaian kembali.

Jadi, jika anda mahu anak anda menjadi pintar, aktif dan penuh dengan kreativiti, hentikan tabiat di atas. . Biarkan anak anda menjadi diri sendiri dan mengembangkan potensi mereka. Pantau dan berikan contoh yang baik kepada anak anda.

Sumber: KlikDokter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 18 Nov 2021

Pelakon Harry Potter Bakal Reunion Dalam Tayangan Istimewa Ulang Tahun Ke-20 Harry Potter: Return To Hogwarts

Tayangan khas filem Harry Potter iaitu Return To Hogwarts bersempena dengan ulang tahun ke-20 filem itu telah diumumkan secara rasmi pada Rabu. Tayangan istimewa ini merupakan perjumpaan semula karakter-karakter di dalam filem itu yang akan […]

Trending Wed, 17 Jan 2018

6个月的宝宝打针喊「真疼啊」众人惊呆

微博近日流传一段影片,一名6个月大的婴儿去打针,护士打完将针头拔出来,然后用棉花棒按住,婴儿一直大哭,抱着婴儿的男子试图安抚,忽然婴儿大叫一声「真疼啊」,把一旁的人逗笑了。

Trending Tue, 28 Dec 2021

Noki & MK K-Clique Rebut Cinta Gadis Bernama Mira… Apa Cerita Ni?

Anggota rap kumpulan K-Clique, Noki dan MK kini dalam persaingan untuk merebut hati seorang gadis bernama Mira. Ha, jangan terkejut kerana itu hanyalah jalan cerita naskhah yang dibintangi oleh mereka bersama Elisya Sandha dalam drama […]

Trending Mon, 1 Oct 2018
Trending Fri, 6 Apr 2018

PM Umum Parlimen Bubar Esok

Perdana Menteri menasihati semua Ketua Menteri dan Menteri Besar kecuali Sarawak, menghadap Sultan, Raja atau Yang di-Pertua Negeri masing-masing bagi mendapat perkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)

Trending Tue, 23 Mar 2021

Alif Satar & Daiyan Trisha Hos Baharu Muzik Muzik 36

Selebriti serba boleh, Alif Satar dan penyanyi serta pelakon Daiyan Trisha kini mengemudi program hiburan popular, Muzik Muzik 36. Alif dan Daiyan menggantikan tempat yang ditinggalkan oleh Sherry Alhadad dan Haziq Hussni yang sebelum ini […]

Featured Tue, 7 Apr 2020
Trending Tue, 23 Mar 2021

| Live TV