Trending By: SGMS Enal July 25, 2019 @ 11:46am

4 Tabiat Ibu Bapa Yang Boleh Menghalang Kreativiti Anak-Anak

Kreativiti bermaksud kebolehan mencipta daya kreatif. Dunia moden hari ini, kreativiti sangat penting untuk meneroka pelbagai penemuan dan inovasi. Boleh dikatakan, kreativiti menjadi modal awal kanak-kanak untuk menjadi insan yang berguna di masa akan datang.

Pada dasarnya, setiap anak terlahir dengan perasaan ingin tahu dan keinginan untuk meneroka. Sayangnya, dalam perjalanan usaha mengasuh anak, ibu bapa sering melakukan perkara atau tabiat yang sebenarnya boleh menghalang kreativiti anak.

Antara tabiat yang biasa dilakukan ialah

1. Memarahi Anak

Tidak selamanya anak bersikap menyenangkan. Ada juga masa dia melakukan kesalahan atau menjengkelkan. Dalam menghadapi situasi ini, ibu bapa selalu hilang kawalan dan tentunya akan memarahi anak.

2. Melarang dan menakutkan anak

Sering melarang dan menakutkan anak boleh membuatkan mereka takut ambil risiko, sama halnya dengan dimarahi. Anak akan cenderung pasif kerana bimbang dengan perkara negatif yang akan disampaikan oleh ibu bapa.

3. Selalu mengikuti anak

Kreativiti anak akan berkembang ketika mereka ditinggalkan untuk melakukan eksplorasi sendiri dan belajar melalui kesilapan yang dilakukan. Cukup dengan mengawasi anak ketika dia bermain sendiri dan biarkan dia berkembang mengikut imaginasinya.

4. Membuat jadual aktiviti yang sibuk

Jika anak itu meminati sesuatu, sebagai ibu bapa, anda wajib untuk menyokongnya. Tapi jika kegiatan luar sudah terlalu padat hingga anak menjadi sangat penat dan kehilangan waktu untuk bermain, anda harus membuat penilaian kembali.

Jadi, jika anda mahu anak anda menjadi pintar, aktif dan penuh dengan kreativiti, hentikan tabiat di atas. . Biarkan anak anda menjadi diri sendiri dan mengembangkan potensi mereka. Pantau dan berikan contoh yang baik kepada anak anda.

Sumber: KlikDokter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 23 Oct 2020

Masjid, Surau Di Zon Merah Di Pulau Pinang Masih Dibuka

Walaupun beberapa kawasan di Pulau Pinang, diisytiharkan zon merah, namun kerajaan negeri belum memutuskan untuk menutup masjid dan surau di kawasan yang berada dalam zon merah Covid-19 di negeri itu. Aktiviti keagamaan di masjid dan […]

Trending Thu, 6 Dec 2018

Gesekan Biola Tun Siti Hasmah Iringi Konsert Duo Jamal Dan M. Nasir. Wow!

Tun Siti Hasmah khabarnya giat menjalani latihan!

Trending Tue, 28 Apr 2020
Trending Wed, 7 Aug 2019
Trending Fri, 27 Apr 2018

Donald Trump Versi Wanita Ditemui Di Sepanyol. Ini Memang Lawak!

Di usia 64 tahun, wanita berasal dari Sepanyol ini tidak pernah terfikir untuk menjadi popular apatah lagi disamakan dengan President Donald Trump.

Trending Wed, 4 Dec 2019

Julian Yee, Farah Ann, and 8 More Athletes Who Won Gold Medals At The 2019 SEA Games

Malaysia has picked up 11 gold, three silver, and 10 bronze medals within two days of the games.

Featured Tue, 18 Feb 2020

Soulmate, nyanyian terakhir BCL buat Ashraf…

Ashraf Sinclair meninggal di usia 40 tahun

Trending Thu, 30 Jan 2020
Trending Tue, 27 Feb 2018

Belanja Lebih RM2,000 Untuk Merasai Hidangan Pelik

Logik tak logik tetapi inilah yang berlaku dimana pasangan ini sanggup membelanjakan RM2,000 ungtuk merasai hidangan pelik di sebuah restoran antara terbaik di dunia

Trending Wed, 24 Jun 2020

| Live TV