Trending By: SGMS Enal December 2, 2019 @ 11:35am

5 Produk Kosmetik Beracun Yang Dikesan Mengandungi Racun Berjadual

Lambakan pelbagai produk kosmetik beracun di pasaran sememangnya memudahkan sesiapa sahaja untuk mendapatkan produk tersebut. Walaupun ramai diantara kita yang tahu produk komestik yang beracun memang menjanjikan kesan yang ketara dalam tempoh yang singkat.

Walaupun ianya membuktikan dalam tempoh masa yang singkat, namun kesan kesihatan yang diperoleh pada pengguna akan mengambil jangka masa yang panjang.

Terkini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkongsi mengenai 5 produk kosmetik yang mengandungi racun dikesan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Produk kosmetik beracun tersebut adalah;

Perihal Bahan Racun Berjadual

Produk-produk kosmetik yang terlibat ini telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perhidmatan Farmasi, KKM berikutan pengesanan bahan racun berjadual yang terkandung dalam produk berkenaan. Oleh itu, 5 produk yang dikeluarkan ini tidak lagi dibenarkan untuk dijual di pasaran Malaysia.

Produk yang mengandungi miconazolebetamethasone valeratehydroquinone dan tretinoin adalah ubat yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan.

Penggunaan produk yang mengandungi bahan-bahan tersebut tanpa pengawasan profesional kesihatan dan secara tidak terkawal boleh menyebabkan kesan-kesan sampingan yang tidak diingini seperti berikut:

  • Anti-fungal (miconazole) yang diguna secara tidak terkawal boleh meningkatkan risiko kerintangan dan seterusnya mengurangkan keberkesanannya untuk merawat jangkitan pada masa hadapan.
  • Betamethasone valerate boleh menyebabkan bahagian kulit muka yang disapu menjadi nipis dan mudah mengalami iritasi, berjerawat, perubahan pada pigmentasi kulit dan meningkatkan risiko untuk diserap ke dalam sistem peredaran darah yang boleh membawa kesan mudarat.
  • Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, kulit menjadi hipersensitif, boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.
  • Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

Merkuri yang terkandung dalam produk kosmetik ini akan memudaratkan kesihtan. Ia mudah untuk diserap ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf.

Bukan itu sahaja, ia juga boleh menganggu  perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau belum dilahirkan. Bahan ini juga menyebabkan ruam, iritasi dan perubatan pada kulit.

PERINGATAN KEPADA PENJUAL DAN PENGEDAR PRODUK KOSMETIK BERACUN INI

Penjual dan pengedar 5 produk kosmetik ini perlu mengehtnikan aktiviti jual dan edar produk ini dengan serta-merta. Penjualan dan pengedaran produk ini akan melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.

PERINGATAN KEPADA ORANG AWAM MENGENAI PRODUK KOSMETIK BERACUN

Orang awam yang sedang menggunakan produk-produk kosmetik ini dinasihatkan untuk segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat daripada ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan advers.

Orang awam digalakkan untuk menyemak status notifikasi sesuatu produk kosmetik dengan melayari laman sesawang rasmi NPRA www.npra.gov.my atau melalui aplikasi ‘NPRA Product Status’ yang boleh dimuat turun daripada Google Play Store.

Sumber: Kpkesihatan.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 4 Jul 2018

Kejam! Bayi Ditemui Mati Dalam Peti Sejuk Pengasuh. Adakah Nilai Kemanusiaan Sudah Hilang?

Mayat bayi berkenaan lengkap dengan pakaian dan berbalut kain lampin serta disumbat dalam beg berwarna hijau.

Trending Fri, 28 Dec 2018

Indonesia Tingkatkan Status Berjaga-Jaga Gunung Berapi

Pemindahan secara besar-besaran yang telah dilaksana membabitkan kira-kira 20,000 orang, berdasarkan angka pada Rabu.

Trending Fri, 17 May 2019

Suspek Warga Nigeria Direman, Tapi Apa Motif Sebenar Pembunuhan Siti Kharina?

Siti Kharina ditemui mati dalam keadaan tragik dan tidak berpakaian bersama kesan calar di leher, kepala dan dada mangsa.

Trending Sat, 21 Dec 2019
Trending Mon, 24 May 2021

Tengku Hassanal Sumbang Elaun DiRaja Selama 3 Bulan Buat Rakyat Palestin

Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi ye dak???

Trending Tue, 5 Jan 2021
Trending Sat, 7 Dec 2019

Berjasa Sampai Hujung Nyawa, Sedekah 1500 Kampit Beras

Ini Permintaan Terakhir Cikgu Ghani . Al-Fatihah

Trending Wed, 4 Nov 2020

| Live TV