Trending By: Salma Syahbuddin May 3, 2018 @ 4:22am

5 Tips Jangan Biarkan Haiwan Comel Ini Kurang Kasih Sayang!

Menurut kajian yang dijalankan oleh Australian Veterinary Association pada tahun 2016, semakin banyak masa kucing berada di rumah dengan selamat, semakin berkurang risiko kecederaan, kematian berpunca dari kemalangan jalan raya, bergaduh dengan kucing lain serta risiko menghidap penyakit.

Kajian tersebut juga berjaya membuktikan bahawa, kucing yang dibela di rumah mampu hidup 4 tahun lebih lama daripada kucing yang dibiarkan di jalanan. Tetapi,  statistik yang dikeluarkan oleh Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA) menunjukkan, aduan kes pembuangan kucing semakin meningkat saban hari? Jadi, apakah langkah yang patut diambil untuk menjaga spesis haiwan comel ini  daripada dibiarkan terbiar dan kurang mendapat kasih sayang? Bersempena kempen Sayangi Haiwan  yang dianjurkan oleh syarikat telekomunikasi gergasi, Celcom, kami kongsikan beberapa tips untuk pencinta si comel ini dan haiwan peliharaan yang lain!

1. Selamat dan sihat

Mandikan haiwan peliharaan anda untuk memastikan haiwan kecil ini terhindar dari sebarang penyakit yang mudah berjangkit. Dan, sentiasa periksa tingkap, pintu, dan balkoni anda untuk memastikan kucing tidak keluar tanpa anda sedari sekaligus memastikan kucing sentiasa selamat dari sebarang perkara yang boleh membahayakannya.

2. Menyediakan Makanan yang Terbaik Buat Haiwan Peliharaan Anda!

Sentiasa sediakan makanan yang segar dan air yang mencukupi untuk kucing anda dan pastikan kucing anda mengetahui di mana letaknya keperluan asas tersebut. Sama seperti manusia, tubuh kucing terdiri daripada 70% air sama seperti manusia. Jadi, kucing juga perlu banyak minum air tau! Kalau korang nak tahu, kucing merupakan haiwan yang sukakan pelbagai pilihan jenis air. Maka, menyediakan lebih daripada satu jenis air adalah idea yang baik! 

3. Go slowly

Kucing merupakan haiwan yang boleh dilatih dengan melakukan beberapa rutin. Maka, adalah lebih baik jika korang dapat melatih haiwan comel ini secara berperingkat, perlahan-lahan dan tidak terlalu drastik. Jika kucing tersebut tidak melakukan seperti apa yang korang ajar, korang perlulah bersabar dan jangan putus asa ye. Kucing juga perlukan masa untuk mengetahui bahawa berada di rumah dengan selamat adalah lebih menyeronokkan!

4. Waktu bermain

Bina satu ruang dalaman untuk kucing anda bermain dengan selamat, selesa dan gembira. Kerana, haiwan comel ini juga perlu kekal aktif dengan membiarkannya bermain sekurang-kurangnya 15 minit, dua kali sehari. Apabila kucing korang sudah terbiasa bermain di dalam rumah, risiko mereka hilang atau sesat di luar rumah juga akan berkurangan. Seterusnya, kes kucing terbiar juga akan dapat diatasi.

5. Mandulkan kucing 

Langkah terakhir adalah menggunakan kaedah neuter iaitu terminologi pemandulan. Proses ini boleh dilakukan oleh veterinar di klinik haiwan berdekatan. Umumnya, neuter memberi banyak kesan baik kepada haiwan peliharaan korang dari segi fizikal dan mental. Secara tidak langsung, kes pembuangan kucing juga dapat dikawal. Takdelah nanti bilangan haiwan comel ini semakin tinggi dan rumah penjagaan haiwan pun takdelah sesak sehingga ada yang sanggup membuang haiwan kecil ini kan?

Justeru itu,  kami percaya bahawa memulihara dan memelihara kucing bukanlah sesuatu yang rumit. Kes kucing jalanan yang terbiar perlu segera dibendung. Ingat! haiwan ini juga sama seperti anda, perlu dikasihi dan disayangi. Macam iklan Celcom ni!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 23 May 2018

Maya Karin Ajak Orang Ramai Tandatangani Petisyen Untuk Selamatkan Alam Sekitar Di Malaysia

Tujuan petisyen ini adalah agar kerajaan Malaysia tubuhkan kementerian khas untuk alam sekitar.

Trending Wed, 16 May 2018

GST Pada Kadar Sifar Bermula 1 Jun

Pengumuman itu dikeluarkan selepas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengeluarkan arahan supaya kutipan GST dihentikan.

Trending Tue, 9 Jul 2019

“Peguambela Tertuduh Sangat Berprofil Tinggi “-Terbela Atau Tidak Kematian Zulfarhan?

Dikatakan berprofil tinggi dan “mahal”, siapa peguambela tertuduh?

Trending Fri, 20 Apr 2018

Shila Amzah Sah Bergelar Isteri. Hati Peminat Lelaki Patah Seribu Tak?

Shila Amzah sah bergelar isteri Haris Idraki Elias dengan sekali lafaz.

Trending Mon, 9 Jul 2018

别再被骗!六点真相证明《小叮当》大雄根本是个超级天才!

相信不少大小朋友,小时候都曾经看过漫画或是卡通版的《小叮当》吧?每次考零分的大雄都把大家骗了,六点真相证明大雄根本是个超级天才!

Featured Fri, 18 May 2018

Nazim Othman, Bella Dally Umum Penceraian Pada Ramadan Pertama

Pasangan pelakon Nazim Othman dan Bella Dally sah bercerai dan membuat pengumuman itu di saat umat Islam sedang menyambut Ramadan pertama.

Trending Sat, 25 May 2019

Golongan Cacat Pendengaran Dapat Mengalami Takbir Dengan Applikasi Dari Maxis

Maxis Cipta Aplikasi Mudah Alih Hari Raya Untuk Golongan Cacat Pendengaran

Featured Sun, 19 Apr 2020
Trending Fri, 26 Jun 2020
Trending Fri, 18 Oct 2019

Hanya Kerana Marah Dua Beranak Dikerat

Bertindak di luar kawalan mengerat anggota badan

| Live TV