Trending By: Salma Syahbuddin May 3, 2018 @ 4:22am

5 Tips Jangan Biarkan Haiwan Comel Ini Kurang Kasih Sayang!

Menurut kajian yang dijalankan oleh Australian Veterinary Association pada tahun 2016, semakin banyak masa kucing berada di rumah dengan selamat, semakin berkurang risiko kecederaan, kematian berpunca dari kemalangan jalan raya, bergaduh dengan kucing lain serta risiko menghidap penyakit.

Kajian tersebut juga berjaya membuktikan bahawa, kucing yang dibela di rumah mampu hidup 4 tahun lebih lama daripada kucing yang dibiarkan di jalanan. Tetapi,  statistik yang dikeluarkan oleh Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA) menunjukkan, aduan kes pembuangan kucing semakin meningkat saban hari? Jadi, apakah langkah yang patut diambil untuk menjaga spesis haiwan comel ini  daripada dibiarkan terbiar dan kurang mendapat kasih sayang? Bersempena kempen Sayangi Haiwan  yang dianjurkan oleh syarikat telekomunikasi gergasi, Celcom, kami kongsikan beberapa tips untuk pencinta si comel ini dan haiwan peliharaan yang lain!

1. Selamat dan sihat

Mandikan haiwan peliharaan anda untuk memastikan haiwan kecil ini terhindar dari sebarang penyakit yang mudah berjangkit. Dan, sentiasa periksa tingkap, pintu, dan balkoni anda untuk memastikan kucing tidak keluar tanpa anda sedari sekaligus memastikan kucing sentiasa selamat dari sebarang perkara yang boleh membahayakannya.

2. Menyediakan Makanan yang Terbaik Buat Haiwan Peliharaan Anda!

Sentiasa sediakan makanan yang segar dan air yang mencukupi untuk kucing anda dan pastikan kucing anda mengetahui di mana letaknya keperluan asas tersebut. Sama seperti manusia, tubuh kucing terdiri daripada 70% air sama seperti manusia. Jadi, kucing juga perlu banyak minum air tau! Kalau korang nak tahu, kucing merupakan haiwan yang sukakan pelbagai pilihan jenis air. Maka, menyediakan lebih daripada satu jenis air adalah idea yang baik! 

3. Go slowly

Kucing merupakan haiwan yang boleh dilatih dengan melakukan beberapa rutin. Maka, adalah lebih baik jika korang dapat melatih haiwan comel ini secara berperingkat, perlahan-lahan dan tidak terlalu drastik. Jika kucing tersebut tidak melakukan seperti apa yang korang ajar, korang perlulah bersabar dan jangan putus asa ye. Kucing juga perlukan masa untuk mengetahui bahawa berada di rumah dengan selamat adalah lebih menyeronokkan!

4. Waktu bermain

Bina satu ruang dalaman untuk kucing anda bermain dengan selamat, selesa dan gembira. Kerana, haiwan comel ini juga perlu kekal aktif dengan membiarkannya bermain sekurang-kurangnya 15 minit, dua kali sehari. Apabila kucing korang sudah terbiasa bermain di dalam rumah, risiko mereka hilang atau sesat di luar rumah juga akan berkurangan. Seterusnya, kes kucing terbiar juga akan dapat diatasi.

5. Mandulkan kucing 

Langkah terakhir adalah menggunakan kaedah neuter iaitu terminologi pemandulan. Proses ini boleh dilakukan oleh veterinar di klinik haiwan berdekatan. Umumnya, neuter memberi banyak kesan baik kepada haiwan peliharaan korang dari segi fizikal dan mental. Secara tidak langsung, kes pembuangan kucing juga dapat dikawal. Takdelah nanti bilangan haiwan comel ini semakin tinggi dan rumah penjagaan haiwan pun takdelah sesak sehingga ada yang sanggup membuang haiwan kecil ini kan?

Justeru itu,  kami percaya bahawa memulihara dan memelihara kucing bukanlah sesuatu yang rumit. Kes kucing jalanan yang terbiar perlu segera dibendung. Ingat! haiwan ini juga sama seperti anda, perlu dikasihi dan disayangi. Macam iklan Celcom ni!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 1 Dec 2020
Trending Wed, 14 Mar 2018

Stephen Hawking Passes Away at Age 76

The iconic physicist, Stephen Hawking has passed away at the age of 76 this morning.

Trending Wed, 7 Mar 2018

Dr. Pimple Popper to Have Her Own Pimple Popping Show!

Now all ‘popaholics’ can catch a glimpse of her working her magic on a bigger screen.

Trending Sat, 25 Aug 2018

Horrendous Accident Leaves Couple Hurt but Child Miraculous Unharmed

The couple were rolling around the road after the accident but the child remained on the motorbike as it glided away.

Trending Tue, 10 Mar 2020

“Babak Pertama, Episod Baharu” – Cipta Sejarah Dilantik Menteri, Mantan Mufti Wilayah Persekutuan Titip Ucapan

Alhamdulillah. semoga diberi kekuatan dan upaya untuk memimpin dan laksanakan amanat yang diberi

Trending Thu, 18 Feb 2021

Dah Tak Jadi Singa Kat Rumah! Ibu Bapa Beri Komen Positif Mengenai DidikTV

Mula bersiaran semenjak semalam, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM menerusi saluran ntv7. Ia merupakan usaha memperkasakan Sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sedia ada […]

Trending Fri, 4 Dec 2020
Trending Wed, 30 Sep 2020

4 Lagi Kluster Baharu Kini Dikesan

Terus amalkan penjarakkan sosial dan SOP!

Trending Thu, 19 Apr 2018

Isteri Pemimpin Korea Utara Naik Pangkat

Kenaikan pangkat Sol Ju mungkin sebahagian usaha Pyongyang menunjukkan Korea Utara sebagai ‘negara normal’, ketika ia bersedia untuk pertemuan dengan Presiden Korea Selatan, Moon Jae in pada Jumaat depan dan kemudian dengan Presiden Donald Trump.

Trending Wed, 20 Mar 2019

Bacaan Surah Al-Baqarah, Iringi Para Syuhada Tragedi Christchurch Buat Ramai Sebak

Terasa sebak pula bila menghayati terjemahan dari Surah Al-Baqarah ni. Semoga perjalanan para syuhadah kita memberi 1001 makna buat kita

| Live TV